Mielipiteet

Lukijalta

Työelämään on saatava lisää väkeä – eiköhän se kil­pai­lu­ky­ky­kin siitä alkaisi kohentua

Mielipiteet 13.2.2018 9:00
Juha Varjo

Hyvä Eeva Nenonen, kirjoituksesi (Kaleva 9.2./Lukijalta) oli täyttä asiaa. Aktivointitoimet pitääkin kohdistaa ensisijaisesti kaupallista toimintaa harjoittaviin työnantajiin eli taloudellista voittoa tavoitteleviin liikeyrityksiin ja varsinkin niihin, joille maksetaan yritystukea.

Myös kuntaa ja valtiota on patistettava työllistämään enemmän. Kirjastot, koulut, päiväkodit ja terveyskeskukset ynnä muut tarvitsisivat lisää ammattimaista työvoimaa, mutta 1990-luvun laman jälkeen tilanne on mennyt jatkuvasti huonompaan suuntaan, kun työvoimaa on vähennetty.

Eläkkeelle lähteneiden tilalle ei läheskään aina ole palkattu uusia työntekijöitä. Moni virka on lakkautettu tai edelleen täyttökiellossa, vaikka tekijöitä kyllä löytyisi kortistosta pilvin pimein.

Tanskan mallia on kehuttu hallituksen toimesta, mutta se ei sovellu maamme oloihin sellaisenaan. Tanskassa keskimäärin joka kolmas palkansaaja on julkisen sektorin palveluksessa, mutta Suomessa ainoastaan joka kuudes.

Lisäksi Tanskalla on paljon pienempi pinta-ala, joten vieraalla paikkakunnalla työskenteleminen ei aiheuta läheskään yhtä pahoja ongelmia kuin Suomessa, mitä työmatkojen järjestelemiseen tulee. Lisäksi Tanskalla on enemmän millä mällätä: rahaa löytyy palkkatukiin ja muihin työllistymistä edistäviin toimiin.

Kaikkihan on kiinni poliittisesta päätöksenteosta ja vaikuttaa vahvasti siltä, että Tanskassa on tehty työllistymisen kannalta verrattomasti parempia päätöksiä kuin meillä. Syyttä ei liene kuule sanottavan, että tanskalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa.

"Ehdotukseni on, että annetaan tukea yritysten asemesta kolmannelle sektorille, mitä työvoiman palkkaamiseen tulee, sekä kohdistetaan verotuloja julkispuolelle työllisyyttä ajatellen."

Mikä olisi Suomen ratkaisu? Ensinnäkin yritystukea saavat työnantajat on velvoitettava työllistämään riittävän monta työntekijää.

Toiseksi verorahoja pitää kohdistaa julkiselle sektorille, että sinne pystytään palkkaamaan lisää henkilöstöä. Kolmanneksi palkkatukirahaa on budjetoitava ehdottomasti lisää erityisesti nuorten sekä ikääntyneiden työttömien työllistämiseksi.

Tärkeä osansa on myös ns. kolmannella sektorilla eli yleishyödyllisillä yhdistyksillä. ”Maksakoon palkan se, joka hyötyy työpanoksesta” -periaatetta ei kuitenkaan kolmannella sektorilla voi soveltaa, koska tällaiset niin sanotusti taloudellista voittoa tavoittelemattomat yhdistykset ovat työvoimansa osalta suuresti riippuvaisia palkkatukeen oikeutetusta työvoimasta.

Ehdotukseni on, että annetaan tukea yritysten asemesta kolmannelle sektorille, mitä työvoiman palkkaamiseen tulee, sekä kohdistetaan verotuloja julkispuolelle työllisyyttä ajatellen. Näin ollen palkkatukirahaa saataisiin riittävästi kolmannen sektorin työvoiman tarpeisiin. Näin entistä useampi työllistyisi oikeaan palkkatyöhön eikä mitään ”keppiaktivointia” tarvittaisi lainkaan.

Kun saadaan näillä keinoilla lisää väkeä työelämään, eli osallistumaan tuotantoon, (vaikkakin osa vain valtion verotuloja kartuttamaan) ja vähentämään näin ollen sosiaalimenojen tarvetta, niin eiköhän se kilpailukykykin siitä alkaisi kohentua.

Juha Varjo

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jokin ei nyt täsmää. Suomessa joka kuudes työntekijä on julkisen sektorin palveluksessa ja vuosia on todettu että Suomessa julkinen sektori on liian raskas/kallis ja se on syynä valtion velkaantumiseen. Samaan aikaan Tanskassa peräti joka kolmas olis julkisen sektorin palveluksessa. Kuinka ne siellä voi rahoittaa yhteiskuntansa kun se ei meilläkään tahdo onnistua?
Suomessa yritettiin julkista sektoria keventää ja säästää yhdistämällä kuntia. Mutta henkilöstöä ei saanut irtisanoa kiitos pitkien irtisanomis suojien. Säästöjä ei siis päässyt syntymään, taisi korkeintaan tulla lisää kuluja. Tämän takia kuntiin ei ole saanut palkata lisää henkilöitä elälöityvien tilalle koska ennestäänkin on saattanut samaa virkaa hoitaa useampi henkilö vaikka vähemmällä pärjäisi. Eläköityminen on ollut ainoa keino päästä ylimääräisestä henkilöstöstä eroon. Julkisella sektorilla saattaa saman työn tekemiseen mennä kolmen ihmisen työpanos kun yksityisellä menee vain yhden. Olisiko varaa tehostaa? Vai pitäisikö palkata lisää väkeä? Silläkö tuottavuus nousee?
Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa jossa toisaalla aletaan puhua työvoimapulasta. Enemmän on kysymys siitä onko kaikki työttömät työkykyisiä? Onko heistä töihin, kelpaavatko ja haluavatko töihin.
Työelämän vaatimukset ovat kovat. Työntekijän pitää olla tuottava ansaitakseen palkkansa. Mitä sitten jos ihminen ei täytä työelämän vaatimuksia? Tai ei halua täyttää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysten Herroille ja Sijoittajien osuudet tulisi Puolittaa ja sijoittaa Yrityksien Työllistämiseen ja Työn Lisäämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alennetaan palkkoja 10 % ja palkataan 10 % lisää työntekijöitä. Sillä kaikki työllistyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko jonkun käydä Sveitsissä ja katsoa miksi siellä nuorisotyöttömyys on vain 2,7 prosenttia ja kokonaistyöttömyyskin vain 3 prosenttia.
Näitä itse keksittyjä työllistysmismalleja meillä on keksitty jo SMP:n aikoina, eikä valmista ole tullut, eikä tule.

Kopioidaan sieltä missä asia oikeasti toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työelämään on saatava lisää väkeä - aivan kuten Juha Varjo toteaa.
Mikään ei paranna kilpailukykyä ja varsinkaan elintasoa paremmin kuin korkea työllisyysaste.

- Sveitsissä työllisyysaste on 83 prosenttia. Tarkoittaa siis sitä, että VIISI työssäkäyvää elättää yhtä työssäkäymätöntä.
- Suomessa työllisyysaste on 68 prosenttia. Tarkoittaa siis sitä, että KAKSI työssäkäyvää elättää yhtä työssäkäymätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäkääpä asioida Kelalla tai TE-Keskuksessa. En ole missään yrityksessä törmännyt noin epäpätevään porukkaan. Julkisesti esitetään, että asiat ovat päivän selviä. Todellisuudessa näistä virastoista ei löydy sellaista, joka osaa kysymyksiin vastata. Miten voi olla 2000-luvulla mahdollista vastata työttömälle, joka on perustamassa yritystä, että "se henkilö on nyt äitiyslomalla joka näistä tietää"?
Kyseiset laitokset ovat nykyisellä osaamisella valtavia raha reikiä valtiolle/veronmaksajille. 70% vanhoista työntekijöistä pitäisi potkaista hakemaan muita töitä. Ikävä taas todeta tämä fakta, että jos 25 vuoteen ei töissä ole mitään tulosvastuuta ollut, niin mistäpä se yhtäkkiä löytyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemaan en tiedä, eipä ole ennen kysytty tai kysy muualta kommetteja Kelalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten toimisi oikeasti se, että laitettaisiin lisää rahaa -ja todennäköisesti otettaisiin lisää velkaa- ehdottamallasi tavalla vaikkapa virkamiesten palkkaamiseen julkiselle sektorille? Eikö ensin pitäisi olla tarve lisätyövoimalle - työpaikkoja- ja oikeaa tekemistä palkattaville henkilöille? Eikö Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn edistäminen edellytä julkisen sektorin supistamista? Ehdottamasi on Suomessa pannaan julistettua elvyttämistä ja tuollaisenaan -tempputyöllistämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse muuta kuin kuntien puolesta ohjata työttömät tekemään töitä jota kunnalla varmasti on ja ilman palkaa . Jos ei tee niin tuki pois, Jos ei pysty töihin ei ole työtön ja toiselle luukulle. Kunnanpakolliset virkamiehetin tulevat samalla työllistettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
18
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
8
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
7
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image