Mielipiteet

Lukijalta

Työ­ai­ka­re­for­mil­la voisi poistaa työttömyyden

Mielipiteet 2.8.2019 7:00
Ulla Grünstein

Täystyöllisyys Suomessa ja koko EU:ssa on järjestelykysymys. Heti, kun pystymme omaksumaan uuden paradigman, työaikareformin, ongelmat ratkeavat ja solmut aukeavat. Liian kauan ja kalliisti on jouduttu kärsimään.

Voisimme aloittaa koeprojektilla. Siihen voitaisiin ottaa julkiselta puolelta hoitoala ja yksityiseltä kaupan ala. Näillä aloilla työtehtävien määrä ja erilaisuus antavat hyvät mahdollisuudet työharjoitteluun ja mieleiseen lähityöhön kaikkialla maassa.

Uudistus koskee silloin arviolta 300 000 työntekijää. Heidän työnsä, eli 300 000 x 8 tuntia jaetaan kuuden tunnin työpäiviksi, ja siten 100 000 työtöntä saa nopeasti työpaikan.

Tuntimäärä on 2 400 000 tuntia kummassakin.

Tekijät eivät väsy, vaan pystyvät antamaan parastaan, kun töitä tehdään kellon ympäri, kahdessa vuorossa. Kolmen työtekijän luopuessa yhden tunnin palkasta ja valtion maksaessa samoin tunnin, yksi työtön saa työn ja palkan.

Vanha työntekijä saa siten kuuden tunnin työstä seitsemän tunnin palkan ja uusi, harjoittelemaan tuleva työtön saa palkan kuudesta tunnista.

Kun viime hallituksen tekemät leikkaukset, kiristykset ja höyläykset puretaan pienituloisilta ja vaihdetaan yhden työtunnin hintaan, heidän tilanteensa helpottuu työajan lyhentyessä kahdella tunnilla. Yritysten palkkakulut eivät nouse, päinvastoin, sillä ylityökulut jäävät pois.

Tuotanto tehostuu, kustannukset laskevat ja toiminnan ekologisuus sekä kilpailukyky kasvavat.

Hoitoalan rasittavuus helpottuu, saadaan lisää hoitavia käsiä ja riittävästi lääkäreitä terveyskeskuksiin. Kansalaiset pääsevät vastaanotoille ajoissa, ennen vaivojen kroonistumista.

Kaupan alallakin työ säännöllistyy ja elämä rauhoittuu, kun silpputyöt ja kuluttava arjen improvisointi jää pois.

Eläkeläiset haluavat palata töihin, sillä työaika on mahdollista jakaa myös 3 x 4 tunnin jaksoihin. Opiskelijat jaksavat halutessaan tehdä neljän tunnin päivää opiskelun ohella. Samoin tekevät osatyökykyiset.

Tulevaisuus kirkastuu kaikille, kiire ja uupumus loppuvat, kotona syödään taas yhdessä, perheet alkavat kasvaa, ja ilo tulee ihmisten arkeen.

Kun säännöllinen ansio työstä on vakaa, ja vapaa-aikana jaksaa myös harrastaa, elämä on paljon enemmän kuin vain työtä ja työllistymistä.

Kaiken tämän olisimme voineet tehdä jo vuosia sitten. Silloin valtion osuus talkoista olisi maksettu vapautuvista työttömyyskuluista. Olemme onneksi saaneet toisen mahdollisuuden.

Valtio voi nyt ottaa lisää velkaa negatiivisella korolla. Tuottavampien aikojen myötä velkaa on helppo lyhentää.

Ulla Grünstein

suunnittelija

Helsinki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Niin - eikös se ole ihan tutkimuskin tehty, että ihminen kykenee työskentelemään tehokkaasti korkeintaan 6 tuntia päivässä? Sen jälkeen alkaa tulla virheitä enemmän tai vähemmän. Aivot kaipaa lepoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matemaattisesti asian voi nähdä näinkin. "Työtunti ja "työaika" eivät vain kylläkään ole yhden vertainen "työtuloksen" mittayksikkö. Toinen henkilö saapi samassa ajassa enemmän jälkeä, kuin toinen. Ja kuten kirjoituksessakin mainitaan jaksaminen vaihtelee yksilöittäinkin eri aikoina.
Ja mitä ihminen saapi aikaan riippuu pitkälti, organsoinnin ja työolosuhteiden ohella, yksilön omasta tahtotilasta, osaamisesta ja työkyvystä, jotka eivät ole vakioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on aikoihin eletty kun joku luulee keksineensä täystyöllisyyden.. aina on ollut työttömyyttä ja aina tulee olemaan
Tuon asian pitäisi tietää jokaisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupan alalla on sen verta isot palkat, että niitä voidaan huoletta pienentää tunnin palkan verran ja silti riittää ruhtinaallisesti (8h/pv palkkakin on tosi pieni). Entäpä jos suunnittelija suunnittelisi ensin oman palkkansa pienentämistä. Ehdotapa paperi- tai muun miesvaltaisen alan palkanalennusta niin vastaanotto on varmasti innostunut, mutta et uskalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ja nimenomaan kun lähdetään ajattelemaan asiaa jaksamisen ja perheen kautta. Pienet lapset tarvitsevat tukea myös kotona. Mitä vähemmän lapset joutuvat olemaan päiväkodissa, on se kaikkien etu. Samoin alakoululaiset tarvitsevat vanhempia kotona iltapäivisin. Perheen yhteinen aika on kallisarvoista aikaa. Nämä toimet tukevat perheitä ja ennenkaikkea lapsia. On kuin rahaa laittaisi pankkiin. Tähän malliin jos vielä olisi varaa laskea työn verotusta, jäisi rahaa palkan jälkeen enemmän käteen. Tämä tarkoittaa sitä että kyseinen raha palautuisi takaisin kiertoon eli palvelujen ostoihin ja muuhun kulutukseen. Palvelujen ostoista ja kulutuksesta yritys maksaa arvonlisäveroa joten osa rahasta palautuu takaisin valtiolle. Ja kun ostot ja kulutukset saadaan hieman nykyistä korkeammalle ei lähikahvilankaan tai muun yksityisen yrityksen tarvitse laittaa lappua luukulle. Myynti lisääntyy ja yrittäjä palkkaa työntekijän. Yrittäjä palkaa työntekijän siis sillä rahalla, jonka asiakas tuo yritykselle. Se raha on peräisin pienemmästä palkkaverotuksesta, jonka valtio "lahjoittaa" käyttöön. Palkattu työntekijä maksaa valtiolle oman osuuden veroina, joten raha palautuu näin myös siltäkin osin takaisin valtiolle. Kerrannaisvaikutuksena on ihmisille työtä, parempi mieli ja parempi elämänlaatu. Tämä säästää myös valtion rahaa, koska kansa voi paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuosina ja tällä vuosituhannella yleensä talouskasvusta ei ole tullut työtä tekevälle keskiluokalle ja varsinkin huonommissa hommissa oleville mitään elintason nousua. Jenkeissä ja briteissä sekä varsinkin saksassa pienipalkkaiset joutuvat tekemään kahta, kolmeakin duunia että pysytään edes pinnalla. Jopa akateemisesti koulutetut ovat vajonneet kohti duunaritasoa niin ansiotasolla kuin asemassa yhteiskunnassa. Jos työaika olisi joku vaurauden lähde, niin jossakin kehitysmaassa menisivät meistä ohi että heilahtaa.

Suomikin nousi aikoinaan sivistyvaltioiden tasolle juurikin työaikaa järkeistämällä ja nyt olisi aika kehittää tätä edelleen ja jättää tuleville sukupolville maa, jossa ihmisen, meidän lastenlasten tarvitsisi tehdä vain 4 - 5 tuntia töitä. Terveillä ja jaksavilla, levänneillä ja innostuneilla käsillä ja aivoilla. Tämä 6 tuntia olisi vain lyhyt välivaihe kansakunnan edistymisessä. Toki tämä vaatii myös älykkäämpää tulonjakoa, ettei kaikki lisä valu vain pieniin pääomapiireihin ja globaaleille omistajille. Ja toisaalta eläke- ja terveysmenoihin kuten nyt tapahtuu enenevässä määrin.

Tämä kansakunnan vastavirtaan kehitys pitäisi saada heti alkuun katkaistua ja nostaa katse parempaan tulevaisuuteen. Kyllä ne markkinat huolehtii työajat ja ansiot, jos ne on tähänkin asti siihen kyenneet. Joku 8 tuntia 5 päivää on vain jäänne sadan vuoden takaa. Samaan tuntimäärään ja panokseen päästään kuudella tunnilla ja muutamalla (terveellä) lisävuodella työmarkkinoilla. Kokonaispanos yhteiskunnalle olisi silti suurempi.

Ei se entinen 16h raataja edes elänyt nykyiseen eläkeikään asti. Ja oliko lopussa edes tehokas? Paljonko kokonaistunteja kertyi? Kuvittele työkaveriksesi tämmöinen väsynyt (ehkä sairaskin) 16/6 raataja. Tai sitten 6/5 tehokas, innostunut ja jaksava henkilö. Kuvittele!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä muutaman tunnin töillä ei elä kukaan.Ehkä eläkeläisille hyvää terapiaa...!!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä työttömiä voi suoraan lääkäriksi tai hoitajaksi palkata, tarvitaan alan koulutus. Koulutukseen eivät kaikki pääse. Koulutusmääriä voisi toki kasvattaa, mutta se vaatii lisää rahoitusta ja opetusresursseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi tuo kuin ei mitään, mutta se ei lisää kansantuotetta.

Paljon tehokkaampaa olisi joustavoittaa työmarkinoita siten, että kokoaikainen työllistäminen tulisi kannattavaksi yksityisille yrityksille. Siitä hyötyisivät melkein kaikki, paitsi muutamat etuoikeutetut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän meillä on varsin joustavat työmarkkinat. Löytyy pätkää ja silppua, ketjutettua määräaikaista sopparia - näistä tietää vain se, joka on näiden kanssa joutunut elämään. Entiaikainen toistaiseksi voimassa oleva, vuosia eteenpäin varma työpaikka on monilta historiaa. Ukko saadaan ulos pelkällä ilmoituksella ja uusi tilalle sopivasti järjestelemällä.

Ei kai jutun idea ollutkaan lisätä kansantuotetta, ainakaan ensisijaisesti vaan jakaa työtä järkevämmin. Jos joku kuvittelee vieläkin, että työaika on joku tehokkuuden ja tuotoksen mittari, on aika väärässä. Jos näin olisi, niin millä ihmeellä meidän kansantuote on lähes kymmenkertaistunut ajoista ennen työaikalakia, jolloin työaika saattoi olla 14 - 18 tuntia päivässä ja 6 päivää viikossa!

Jo pelkästään kuormittavuuden aiheuttamien poissaolojen ja erilaisten ennenaikaisten eläkkeiden ja sairauksien hoito (fyysinen ja psyykkinen) väheneminen toisi kansantuotetta enemmän kuin kustannukset työajan vähenemisestä. Samalla työllisyysaste paranisi ja eläkemaksujen korotuspaine vähenisi. En itse näe minkäänlaista negatiivista vaikutusta kenenkään osalta ja työajan lyhennys olisi winwin lähes kaikille - ja lopulta välttämättömyyskin, jos ei taannuta ihmiskuntana kohti keskiaikaa. Sitäkin näyttää eräät haluavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on juuri sitä väärää joustoa. Työväestö jaetaan joustaviin ja joustamattomiin.

Palkkojen pitäisi joustaa tilanteen mukaan ylös- ja alaspäin, ihan laillisesti, ilman kikkailuja. Sitten toimisi.

Kansantuotetta pitäisi nostaa, jotta selvitään hoitovastuusta ynnä muusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työväestö on nyt jaettu joustaviin ja joustamattomiin, joka oli vielä pari vuosikymmentä sitten harvinaista. Tällä kehityksellä sama eteenpäin, niin joustamaton on se harvinainen ilmentymä ja nämä toistaiseksi voimassaolevat vakituiset 8h/5pv on katoavaa kansanperinnettä. Palkkojen joustot on kyllä otettu suoraan SY:n ja EK:n sylttytehtaalta, joka näyttää menevän läpi ihan duunaritasollakin? Elä huoli, kyllä ne markkinat huolehtii palkat ja työajat kuten ennenkin. Muutoinhan koko systeemi olisi järjetön ja kun yhden ihmisen tunti työtä ei ole mitenkään vertailtavissa tai mitattavissa. Olethan huomannut töissä? Mennään vaikka marjametsään tunniksi, katsotaan paljonko tunti töissä tuottaa ja kustantaa. Toki tämä suuressa massassa sitten tasoittuu.

Tai sitten toisinpäin, tehdään se 16h työpäivä. Luuletteko että aikuisten oikeasti työntekijä tässä edes rahallisesti pärjää. Se työnantaja kyllä kiittää ja kumartaa. Minkä tieteellisen tutkimuksen mukaan juurikin 8h tai 7,5/5 on jotenkin optimi työaika? Haloo! mennään kohti tulevaisuutta, ei meidän tarvitse elää kuin isovanhempamme, eikä meidän lastenlasten meidän tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image