Mielipiteet

Lukijalta

Tuulivoimasta me­ga­jät­ti­pot­ti Iihin

Mielipiteet 14.8.2019 7:00
Pentti Soini

Ii on hoitanut energiapolitiikkaa vuosikymmenet esimerkillisesti. Kunta ja kuntalaiset ovat hyötyneet näistä päätöksistä alempina sähkön hintoina ja kunta on saanut vuosittain satojen tuhansien tuotot. Ii on niitä harvoja kuntia Pohjois-Suomessa, jossa on oma energialaitos. Iillä on myös osuus Raasakan ja Pahkakosken voimalaitoksista ja niiden tuotosta.

Edistyksellinen politiikka on jatkunut nykyaikaan sopivana ja ilmastotyötäkin voimallisesti tukevana tuulivoimakaavoituksena.

Toteutuneet kaavat ovat syntyneet valtuustossa yksimielisesti. Päättäjät ymmärtävät hajautetun energiaratkaisun merkityksen paikkakunnalle ja sen asukkaille.

Toteutuneet voimalat on otettu tyynesti vastaan. Pelätyt melu- ja muut haitat ovat jääneet toteutumatta. Voimaloiden ääni on marginaalista verrattuna nelostien ympärivuorokautiseen meluralliin, eikä siitäkään kuulu valituksia, vaikka varmaan ajoittain aihetta olisi.

Ihminen muovaa luontoa päätöksillään ja elinkeinotoimillaan. Tämä kehitys on jatkunut vuosituhansia eikä loppua näy. Metsien käytössä ainakin itse huomaan aukkohakkuut, halusin tai en.

Nyt on tulossa uusia kaavaehdotuksia menestystarinan jatkoksi. Osin ehdotukset ovat lähteneet maanomistajien toiveesta saada heikkotuottoisille metsille vakaa vuosikymmenien tuotto. Hanke on siis osin iiläislähtöinen, hyvä niin.

Kaavaprosessit etenevät tiukan lainsäädäntöprosessin viitoituksen ohjaamana. Kuntalaiset voivat olla rauhallisin mielin, heille avautuu mahdollisuus ottaa kantaa kaavaehdotukseen ja mahdollisiin huomautuksiin. Nyt on syytä pistää jäitä hattuun ja odottaa hankkeiden edistymistä päätösvaiheeseen.

Näyttää, että joillakin on tarve muuttaa valkea mustaksi. Vierailemalla toteutuneilla, siististi rakentuneilla kaava-alueilla saa oikean kuvan puistoista. Rakennetut tiet mahdollistavat alueen paremman metsänkäytön laajasti käsitettynä. Nykyihmiset eivät kävele pitkiä matkoja, vaan toivovat pääsevänsä lähelle. Marjastajat ja metsästäjät kiittävät reippaasti parantuneita harrastusmahdollisuuksia.

Iiläisillä on nyt mahdollisuus jatkaa menestyksellistä energiapolitiikkaansa varmistamalla tuulivoimaloiden jatkorakentaminen. Keskustelussa on rajusti liioiteltu kuvitteellisia haittoja ja todelliset mitattavat hyödyt minimoitu.

Missä se megajättipotti piilee? Tässä on laskelma.

Kunta saa nykyisistä myllyistä noin miljoonan kiinteistöveroa vuodessa, maanomistajat arviolta miljoonan vuokratuottoja. Työpaikkoja on syntynyt noin 40 tuulivoima-alalle Iihin.

Rakennusluvan saaneet 47 myllyä tuovat kiinteistöveroa kunnalle noin 1,4 miljoonaa euroa ja maanomistajat saavat arviolta 700 000 euroa vuokraa vuodessa. Näiden myötä syntyy noin 10 pysyvää työpaikkaa.

Kaavoituksessa olevat myllyt tuovat vähintään 1,6 miljoonaa euroa veroja (kun otetaan pienin myllymäärä, jota tässä vaiheessa esitetään, eli Yli-Olhavan 40 ja Ollinkorven 15) ja maanomistajille vuokria noin 800 000 euroa vuodessa. Näiden myötä syntyy toiset kymmenen pysyvää työpaikkaa.

Koska toiminta on pitkäjänteistä, 20–30 vuotta, ovat talousvaikutukset melkoiset. Tällä tuotetaan kuntalaisille palveluita. Kiinteistövero laskee vuosittain 1,5 prosenttia, kun rakennusten verotusarvo pienenee, vuokrat on sidottu indeksiin, joten niiden arvo säilyy.

On syytä mainita, että kunnan ei itse tarvitse investoida näihin euroakaan! Nämä ovat puhdasta tuloa kunnalle, maanomistajille ja kuntalaisille. Yllä mainitut eurot ovat kipeästi tarpeen kunnan palveluiden säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. Kyseessä on jättipotteja vuosittain seuraavat 30 vuotta.

Pentti Soini

1. varavaltuutettu (kesk), Micropoliksen hallituksen jäsen

Minulla ei ole nykyisillä eikä tulevilla puistoalueilla maata, maksan veroni Iihin.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

on hienoa kun meillä nuin hieno kunta joka on eteldäjä asiakas joka ajattelee AIVOILLA !!!!! :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Pentti, sanot kirjoituksessasi että

"Rakennusluvan saaneet 47 myllyä tuovat kiinteistöveroa kunnalle noin 1,4 miljoonaa euroa ja maanomistajat saavat arviolta 700 000 euroa vuokraa vuodessa. Näiden myötä syntyy noin 10 pysyvää työpaikkaa."

Tämä siis tarkoittaa että maanomistajat saavat vuokratuloja 14.800€/mylly/vuosi onko tämä tieto mistä peräisin? Ymmärtääkseni tarjotuissa sopimuksissa vuokra olisi ollut
4000€/vuosi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini: " Osin ehdotukset ovat lähteneet maanomistajien toiveesta saada heikkotuottoisille metsille vakaa vuosikymmenien tuotto. Hanke on siis osin iiläislähtöinen, hyvä niin."
Laitatko tästä jotakin fakta tietoa. Näyttää, että valehtelet "rajusti", ellei faktaa tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole Pentillä jäämässä maata tuulimyllyjen alle. Toisaalta ei taida olla yhtään perillistäkään. Ei paljon haittaa mitä tulevat sukupolvet asiasta ajattelee. Rahan kiilto vaan silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman rakentaminen voidaan selittää vain rahan ahneudella, ideologialla ja tyhmyydellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei tutkikaas kenen maille niitä tulee hämmästytte.Entäpä sitten kun ne pitäisi purkaa kuka sen tekee.Missä On puolueeton tutkimus haitoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno asua kunnassa jossa sähköä tuotetaan. Valittajat vois muuttaa paikkaan jossa sähköä ei ole. Herätkää ihmiset nykypäivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostaisi tietää, kuinka moni maanomistaja on luvannut maansa vuokrata tuulimyllyfirmalle. Minä en allekirjoittanut sopimusta. Oli niin epämääräinen lappu, ettei normaali ihminen tajunnut puoleksikkaan siitä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä ole kuin muutama eläkeläishourio ja yksi kaapista tullut L+, jolla kämppä Palojärvellä. Metsähallitus tietenkin on mukana mutta niillä melko pieni osuus. Kunnalla on myös jonkun verran vaikutusalueella maita. Ihmetyttää vaan, että millä mandaatilla kunta (kunnanjohtaja) voi niitä vuokrata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika paljon noilla mainitsemillasi tahoilla on maita jos niistä tulee jo yli 4000ha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niillä 4000 ha edestä sopimuksia ole. Sopimusluonnoksia voi olla liikkeellä tuon verran (lähettäneet maanomistajille) mutta ei varsinaisia sopimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meidän perhe hankkeen toteutuessa muuttaa toisaalle, mikäli vain kiinteistöä saadaan enää myytyä, koska kuka nyt tahtoisi asua talossa, jonka ikkunasta näkee metsämaiseman sijaan välkkyviä tolppia kera mahdottoman melun?
The London School of Economics - tekemän tutkimuksen mukaan, kiinteistön arvokin laskee huomattavasti tuulimyllyjen lähellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoin on kirjoittaja ymmärtänyt näin pieleen tapahtuneen. Jokainen tuulivoimala (3 MW) on tuottanut toistaiseksi noin 300 000 euroa voittoa vuodessa omistajilleen. Tämähän johtuu anteliaasta valtion tuesta, niin sanotusta syöttötariffista, joka takaa markkinahinnasta riiippumatta yli 80 euroa tuotetulle megawattitunnille. Jos Iin kunta olisi rakentanut itse ne 60 voimalaa, jotka toistaiseksi on rakennettu, puhdas tuotto olisi ollut 18 miljoonaa euroa vuodessa. Siis kymmenkertaiset kirjoittajan lukuihin verrattuna.
Mistä syystä ennen vanhaa kunta meni osakkaaksi voimaloihin, mutta nyt jätti bisneksen muille? Eikö tässä pitäisi panna luottamusmiehet ja johtavat viranhaltijat tilille tapahtuneesta? Laskin aikanaan ja kirjoitin lehteenkin, että jos Simon kunta olisi rakentanut 30 omaa voimalaa, tulot niistä olisivat olleet noin 10 miljoonaa euroa vuodessa. Eli saman verran kuin kunta kerää kunnallisveroa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini; "Minulla ei ole nykyisillä eikä tulevilla puistoalueilla maata, maksan veroni Iihin." Tämähän se selittääkin paljon tuosta iltasadustasi.

Minulla taas on maata ja kiinteistöjä vaikutusalueella enkä tahdo niitä lahjoittaa Iin kunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä muusta ole kyse kuin raha vs. haitat ihmisille ja luonnolle.
Kiinteistöverot, maanvuokratulot ja välilliset työpaikat toiseen vaakakuppiin. Toiseen sitten ympäristö- ja maisema-arvot, tutkitut ja tutkimattomat haitat ihmisille ja luonnolle. Taustalla ajatus että sähköä on kuitenkin pakko jotenkin jossakin jonkun tulevaisuudessa tuottaa reilusti nykyistä enemmän.

Ja pakko vielä muistuttaa että Pahkakosken tuulivoimahankkeessa iiläiset olivat kyllä yhtenä rintamana antamassa tukensa ja ihmeteltiin miten joku enklaavin ulkopuolelta kehtaakin olla tuulivoimaa vastaan. Mutta nyt kun oma pesä on uhattuna niin kansanliike vastustamiseen on syntynyt.

Jokatapauksessa hanke nyt etenee omaa tahtiaan ja lähivuosina selviää onko toteuttamiskelpoinen ja missä laajuudessa. Hyvä että herättää keskustelua ja tunteita. Huvittavia vain nämä "valitetaan korkeimpaan asteeseen saakka"-kommentit. Sillä nyt ei saada muuta aikaan kuin vähän viivästystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja kirjoittelee satuja. Iissä on joki ja kosket tuhottu valjastamalla ne sähköntuotantoon. Samalla on tuhottu alkuperäiset siika- ja lohikannat. Hyötynä on saatu hieman halvempaa sähköenergiaa joka on kuitenkin otettu takaisin kunnan omistaman energiayhtiön siirtohinnoittelulla.
Nyt sitten ollaan ahneuttaan tuhoamassa ja pilaamassa ympäristö massiivisilla "monsteri" tuulimyllyillä. Erikoista tässä on se, että haetaan YVA menettelyllä oikeutta kaavamuutokseen esittämällä viranomaisille vajavaisia tietoja esim. siitä minkä kokoisia myllyt tulevat olemaan. Vaikutukset ympäristölle, ihmisille ja eläimille määräytyy nimenomaan myllyjen koosta ja tehosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image