Mielipiteet

Lukijalta

Tuu­li­voi­ma­loi­den luvitus ajastaan jäljessä – lain­sää­dän­nöl­lä tulisi edellyttää ym­pä­ris­tö­lu­paa rakennusluvan edellytyksenä

Mielipiteet 10.6.2018 7:00
Paavo Lähetkangas

Suomessa on rakentamisen lupakäytäntö tarkkaa ja valvottua. Jokainen rakennuslupaa hakenut hyvin tietää naapureiden kuulemisen ja heidän suostumuksen hankkimisen vaiheet.

Hyvin herkästi joudutaan hankkimaan myöskin elyn poikkeuslupa. Vähänkin laajemmassa maatalouden rakentamisessa joudutaan lisäksi hankkimaan ympäristölupa, jos hanke aiheuttaa vaikutuksia ympäristön maisemaan, meluun, terveysvaikutuksiin tai muuhun ympäristön pilaamiseen. Tähän rakentajat ovat sopeutuneet ja lupakäytäntöjä pidetään asiaan kuuluvana.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on alueellemme tullut uusi teollinen toimija, tuulivoimalat ovat rannikolta levittäytyneet pitkälle sisämaahan. Voimaloiden kehitys on samaan aikaan ollut valtava. Tehot ja koot ovat moninkertaistuneet, uusimmat hankkeet ovat 250 metriä korkeita kuuden megawatin teollisia voimalaitoksia.

Ainoastaan suuremmissa tuulivoimala-alueissa edellytetään yva-selvityksen tekeminen ja rakentaminen voidaan tehdä kaavoituksen jälkeen pelkällä kunnan myöntämällä rakennusluvalla, ilman ympäristölupaa.

Tämä on mielestäni ristiriidassa ympäristölainsäädännön kanssa. Tuskin mikään muu rakentaminen vaikuttaa ympäristöön yhtä paljon kuin tuulivoimalat, joiden maisemavaikutus ulottuu 30–40 kilometriin, meluvaikutus 3–4 kilometriin, välke ja varjo 2–3 kilometriin sekä infraääni ja muut terveysvaikutukset, joita ei ole perusteellisesti edes tutkittu, todella kauas.

Puhumattakaan naapurustojen kiinteistöjen arvon alenemisesta, voimaloiden lähimmät rakennukset muuttuvat jopa markkinakelvottomiksi.

”Vastuullinen rakentaja voisi myös suostua ympäristölupamenettelyyn eikä vastustaa sitä.”

Tuulivoimaloiden suojaetäisyydet asutukseen ovat kaavoituksessa jääneet myöskin jälkeen. Voimaloiden koon kasvaessa myöskin suojaetäisyyksien on kasvettava ja paras vaihtoehto on niiden rakentaminen merelle hyviin tuuliolosuhteisiin pois asutuksen keskeltä.

Useimmiten sähkön käyttäjät ovat myös rannikolla ja näin säästyttäisiin myös maakuntaa halkovien sähkölinjojen rakentamiselta.

Meillä Haapajärvellä tämä on ajankohtaista, kun Pajuperänkankaalle ollaan kaavoittamassa maailman suurimpia tuulivoimaloita ja hankevastaava pitää ympäristöluvan hankkimista tarpeettomana, vaikka voimalat tulevat asutuksen keskelle.

Ympäristölupahan ei sinällään estä voimaloiden rakentamista, vaan sillä vastuutetaan rakentaja melu, tv- ja muiden radiosignaalien häiriöiden ynnä muiden haittojen seurantaan ja korjaamiseen. Myös kiinteistöjen arvon aleneminen voidaan paremmin selvittää luvan yhteydessä. Ilman ympäristöluvan velvoitteita jäävät syntyneet haitat käytännössä haitan kohteeksi joutuneiden kärsittäviksi.

Nykyisin tehtävät voimalat ovat niin suuria, että lainsäädännöllä tulisi edellyttää aina ympäristöluvan hankkiminen rakennusluvan edellytyksenä; vastuullinen kaavoittaja voi ympäristöluvan edellyttää nytkin. Vastuullinen rakentaja voisi myös suostua ympäristölupamenettelyyn eikä vastustaa sitä. Se turvaisi meidän tuulivoiman uhrien aseman, jos voimalat vastoin tahtoamme halutaan rakentaa.

Paavo Lähetkangas

Haapajärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ainoa tapa vaikuttaa energian tuotantoon ekologisesti, on ihmisten määrän vähentyminen. Siinä suomessa ollaan jo oikealla tiellä, kun syntyvyys laskee. Tämä, jos mikä on ekologista. Kun tähän samaan päästään muualla maailmassa, niin aletaan olla oikeassa suunnassa. Tuulivoima ei ratkaise minkäänlaista ilmasto-ongelmaa. Vai montako astetta maailman keskilämpötila tippuu, jos suomi isketään täyteen tuulivoimaloita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä placebon syöjiä tuntuu olevan jokapaikassa, kun eivät ole oikeasti perehtyneet akustiikkaan ja ääneen. Tuulivoimalat tuottavat matalataajuista melua, josta osa on kuultavissa ja osa kuulokynnyksen alapuolella. Jotkut eivät enää kuule sitä kuultavaa osuutta (vanhuuttaan tai muuten) ja väittävät , ettei mitään kuulu. Sitten kun kuulo on kunnossa, niin kuulee oikeasti. Monet paikat resonoivat melun mukana ja on todella vaikea paikallistaa ääntä, kun se kuuluu jokapaikassa. Matalataajuinen melu myös tuntuu fyysisesti. Oikeastaan nämä huono kuuloiset ja asioihin perehtymättömät yksinkertaiset ihmiset voisivat lopettaa tuon "placebo-noise" jankuttamisen. Kyse on siis vain asioita ymmärtämättömien ihmisten hokemasta ja jostain kuuron tekemästä höpötutkimuksesta. Menkää putoukseen seuraavalle kaudelle. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun laatinut kirjoittaja on täysin oikeassa. Maaseutuyrittäjä joutuu ilman muuta hakemaan ympäristöluvan esim. 20 metriä korkealle rakennukselle, jos vaikka melua syntyy toiminnasta. Nykyään jopa 250-300-metrisiksi suunniteltuja rokkikonsertin verran melua synnyttäviä myllyjä saa pyörittää ilman lupia. Ruotsissa ympäristöluvat tuulivoimaloille aina vaaditaan. Meillä viranomaiset eivät lakia muuta, elleivät poliitikot ala vaatimaan.

On todettava vielä, että esimerkiksi nimimerkin "Puoluetoimiston virkamies" kirjoitus ei tule mistään puoluetoimistosta vaan on luonnollisesti vain tuulivoimateollisuutta edustavan ja sieltä etuja nauttivan henkilön vaikutusyritys. Niitä näkyy usein kommenttipalstoilla, ja sehän on ymmärrettävää. Edunsaajat puolustavat etujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikaistaanpa väite tuulivoiman terveysvaikutuksista: niitä on tutkittu ja on todettu negatiivinen placebovaikutus. Tismalleen kuten "sähköallergiset", tyypit jotka väittävä saavansa oireita tuulivoimasta saavat niitä silloin kun näkevät voimalan. Tämän päivänselvyyden vahvistamiseksi on toki tekeillä uusikin kallis tutkimus. Rahat olisi voinut käyttää johonkin hyödylliseenkin, mutta ei tarvi ainakaan näitä kirjoituksia sitten enää lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida puoluetoimiston takapihalla olla 5MW myllyriviä. On häpeä että tämä teollisuuden haara tekee kaikkensa kumotakseen faktat ja alistaa teollisuusalueen lähipiirissä asuvat tai mökkeilevät ihmiset ottamaan vastaan kaiken. Mikä on syy siihen että myllyjä ei rakenneta esimerkiksi kehä III varteen vaikka siellä tuuleekin paremmin? Voisikohan ääni ja välke saasteilla olla jotain tekemistä asian kanssa? Not to my backyard mutta toisten kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha sanonta on herännyt tänä päivänä henkiin. Meille Pohjois-Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle rakennetaan koko Euroopan mittakaavassa todella merkittävää määrää tuulivoimaa. On jo rakennettu ja lisää pitäisi saada. On todella irvokasta että tällainen, ympäristöä pilaava ja tuhoava, energia teollisuus keskittymä pystytään tekemään ilman ympäristölupaprosessin läpivientiä. Miksi, sitä en tiedä. Mutta sen tiedän että vastaavan keskittymän tekeminen pääkaupunkiseudulle on mahdotonta vastustuksen takia. Ihmiset Suomessa eivät ole tasa-arvoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa tuulimylly kiimassa kuntien rahanhimo ajoi kaiken muun edelle.Kiinteistövero on se taikasana ja siihen vielä porkkanana maanomistajien saamat korvaukset."Vihreä"-sanan voima nykyisin on uskomaton,enkä tarkoita poliittista vaan ekologista puolta. Mielenkiintoista on vuosien jälkeen se että mitä tulee maksamaan myllyjen purku.Purkuvastuu on tuulivoimayhtiöllä,jos yhtiö on vielä pystyssä.Jos yhtiötä ei ole,on maanomistaja maksuvuorossa.Siltä taholta tuskin pystytään purkua kustantamaan joten listassa seuraavana on kunta jonka alueella myllyt ovat.Eli veronmaksajat viime kädessä maksavat myllyjen purkamiset.Mutta nuohan ovat niitä mitättömiä sivuseikkoja joista ei kannata meteliä pitää.Pääasiahan nykyisin on että vihreä tuulienergia kulkee johtoja pitkin hinnalla millä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollain ottaa näköjään liikaa hermoon tämä ekologinen tapa tuottaa sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image