Mielipiteet

Lukijalta

Tuulivoimalat vievät luonnonrauhan

Mielipiteet 1.8.2019 7:00
Arja Ala-ahoTiina KoivuniemiRaimo PitkämäkiMarita JärvinenJari SorvaliKari Ojala

Soinin kunnanjohtaja Juha Viitasaari kirjoitti 20.7.2019 Kalevaan avoimen kirjeen kansanedustajille. Hän kirjoittaa: ”Edelläkäyvässä Soinin kunnassa on vuonna 2012 aloitettu lupaprosessi kolmelle tuulivoima-alueelle. --- Alueista yksi on saanut lainvoiman.”

Soinin kunnan alueelle tulisi noin 70 voimalaa. Kahdesta tuulivoima-alueesta on valittanut oikeuteen myös Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Olisiko Soinin kunnan päätöksenteossa jotain vikaa, kun viranomainenkin on siitä valittanut?

Soinin kuntaa markkinoidaan matkailijoille luonnonläheisenä kuntana. Jos kaikkiaan noin 70 tuulivoimalaa aiotaan rakentaa Soinin alueelle, luonnonrauhaa ei ole.

Luonto ja matkailu eivät sovi yhteen tuulivoiman kanssa, sen tietää jokainen.

Ilkassa oli 10.7.2019 helsinkiläisen Päivi Thesslundin kirjoitus. Siinä hän kertoi kokemuksistaan Kurikan vierailultaan. Koko perhe, koirakin, kärsi unettomista öistä neljän kilometrin päässä Ilmajoen Santavuoren voimaloista. Myös naapurit valvoivat.

Kotona Uudellamaalla Thesslundeilla ei ole univaikeuksia, mutta ei siellä ole tuulivoimaloitakaan. Jotain kummallista voimaloissa siis on.

Kansallinen terveysselvitys tuulivoimasta on vielä kesken, mutta siitä ei Soinin kunnanjohtaja kertonut.

Ongelmallista tuulivoimassa on matalataajuinen melu ja korvin kuulumattomat infraääniaallot. Ympäristömelu aiheuttaa uniongelmia, erilaisia korvaoireita, päänsärkyä, verenpaine- ja sydänongelmia sekä keskenmenoja.

Nykytiedon mukaan tuulivoimaloiden vaikutukset leviävät ainakin 20 kilometriin asti. Syksyllä 2018 Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi tuulivoimamelun ympäristömelua aiheuttavien asioiden listalle.

Kunnanjohtaja Viitasaari kirjoittaa: ”...ääni ei erotu lehtien havinasta ja tutkilla voi minimoida lintujen törmäyksiä”. Närpiön lintututkatutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että tutka ei havaitse isoja petolintuja, kuten maakotkia, niiden liitelevän lentotyylin takia.

Viitasaari kirjoittaa myös byrokratiasta ja hallinto-oikeuden käsittelyajoista. Ne ovat hänen mielestään liian pitkiä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on lausunnossaan kieltänyt Soinia myöntämästä poikkeamislupia Korkeamaan voimaloiden korottamiseksi 250 metriin.

Soinissa, kuten muuallakin Etelä-Pohjanmaalla, ELY on vaatinut, että korotukset tulee tehdä kaavamuutoksen kautta. Soinin kunta kuitenkin on Korkeamaan korotuksen hyväksynyt, vastoin ELY:n lausuntoa.

Kunnanjohtaja vetoaa kansanedustajiin ja kertoo, että ongelmana on byrokraattisen järjestelmän kyky toimia yhteisten päämäärien eteen. Ymmärtääksemme oikeusjärjestelmän tulee turvata asukkaiden vaikutusmahdollisuudet. Myös tällaisissa asioissa, jotka eivät ole kunnan kaikkien asukkaiden yhteisiä päämääriä.

Lakia venytetään ihan riittävästi jo nykyiselläänkin tuulivoima-asioissa, joten menettelyn löystyttämiseen ei pidä suostua. Kuntalaisten valitusoikeus on tärkein ja ainoa laadun tae kaavoitus- ja maankäyttöasioissa.

Teidän arvoisien kansanedustajien pitää toimia siten, että kaikkien suomalaisten terveellinen ja viihtyisä asuminen on mahdollista ja että he voivat vaikuttaa omaan asuinympäristöönsä ja sen asioihin.

Soinin kunnanjohtaja Juha Viitasaari tuntuu kosiskelevan teitä muuttamaan asukkaiden ainoaa vaikuttamiskeinoa. Edustajien tulisi nähdä asia kokonaisuutena, myös asukkaiden kannalta.

Arja Ala-aho

Vaasa

Tiina Koivuniemi

Seinäjoki

Raimo Pitkämäki

Eurajoki

Marita Järvinen

Soini

Jari Sorvali

Soini

Kari Ojala

Soini

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun tuulivoimala tulee 15 - 20 vuoden kuluttua elinikänsä päähän, niin kuka vastaa jättiläismyllyjen purkamisen kustannuksista ? Se ei ole todellakaan halpaa touhua. Mitä on sopimuksissa pienellä präntätty loppuun ajettujen myllyjen siivoamisesta ? Vai käykö niin, että myllyt myydään loppuvaiheessa bulvaanifirmalle, joka - yllätys yllätys - meneekin konkurssiin. Loppuunajetut myllyt ovat jätettä ja jätteen siivoamisesta vastaa lain mukaan viimekädessä maanomistaja.

Onko tuulisähköfirmoilta edelletetty myllyjen purkamisen takuurahan maksamista puolueettomalle tilille ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahesta ja lähi kunnista on kadonnut viimeisetkin luonnon rippeet tuulivoimaloiden takia. Valtavat alueet hakattu ja muutettu valtateiksi ja voimaloiden alueeksi. Järkyttävää luonnon raiskaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta kerää veroeurot, mutta asukkaat kärsivät haitoista. Siis kunnan etu ei ole sama kuin kuntalaisten etu. Noita kirottuja viuhtojia on nykyään joka puolella, koska tuulivoimayhtiöt ovat sen verran hyvin saunottaneet ja juottaneet päättäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hollannissa on (hieman kärjistäen) koko maa ihan täyteen tikutettuna myllyjä, ollut vuosikymmeniä. Edelleen yksi maailman tervein, sivistynein ja ilmankos myös vaurain kansa. Enpä usko että nukkumatta onnistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa minäkin ihmettelen. Hollannissa myllyjä riittää ja en usko, että vaikuttaa paikalliseen unenlaatuun. Ei ole koskaan vaikuttanut omaan unenlaatuun siellä päin asioidessani. Luulisi, että asian tiimoilta on tehty paljon tutkimuksia ympäri maailmaa, missä ollaan valovuosia edellä myllyjen määrässä verrattuna Suomeen. Toisille riittää, että sähkö tulee pistorasiasta. Ei saa olla ydinvoimaa, tuulivoimaa, kivihiiltä ja joet pitää vapauttaa. Mistä tarvittava energia sitten saadaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostovoimakorjatulla bruttokansantuotteella mitattuna Hollanti on IMF:n listalla sijalla 12 ja Suomi 24. Enemmän tuulivoimaa -> enemmän ostovoimaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanskassa on maailman eniten tuulivoimaa per capita. Käsittääkseni siellä pystytään nukkumaan ihan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hollannin tuulivoima on poliittinen ratkaisu aivan kuten täälläkin. Tuulivoima ei ole eikä koskaan tule olemaan kannattavaa kun otetaan huomioon rakennus-, ylläpito-, huolto ja purkukustannukset. Hollantilaisillakin on ydinvoimalat sitä varten jos ei niinsanotusti tuulekaan. Aivan kuten meillä ja sen päälle vesivoima. Tuulivoima on maailman suurin kupru. Meluhaitat ja -kokemukset ovat oma asiansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se korkeataajuuksinen/matala melu kuulukkaan sun korvaan, se menee pään läpi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ikinä vielä kuullut häiritsevää melua tuulivoimalasta. Itse asiassa en ole kuullut sellaisen päästävän mitään havaittavaa ääntä. Puutkin suhisevat tuulessa kovemmin.

Lintujen kuolemat tietenkin on vakava ongelma, kuten kalakuolemat vesivoimalla (jota tarvitaan säätövoimaksi, jos ei käytetä kaasuturbiineja).

Tutkapeittoon on olemassa ratkaisut, jotka toki maksavat (vähemmän kuin yksi hävittäjä), mutta mahdollisia häivähävittäjiä varten ne pitää kuitenkin kehittää ja asentaa. Sodassa pyörivät lavat sitten häiritsevät enemmän vihollista kuin Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi elämän kevät! Luulin, että tuo puiden suhinaan ja jääkaapin hurinaan vertaamisen aika on jo ohi, mutta joku sitä näköjään vielä yrittää. Totuus on tämä: isojen tuulivoimaloiden melu on inha, kehollinen kokemus, aivan omanlaisensa. Me jotka sitä joudumme kokemaan, saamme pelätä, mitä kaikkea siitä paljastuu, kun asiaa tutkitaan. Luuletteko te melun vähättelijät, että ihmiset muuttavat pois kodeistaan, koska melu "keljuttaa" heitä ja että heidän sairausoireensa johtuvat siitä.Ja olen minäkin käynyt maissa, joissa pieniä voimaloita on melkein pihapiireissä, mutta eihän niitä voi verrata Suomessa rakennettaviin suuriin voimaloihin. Tuulivoimarakentaminen on raakaa bisnestä, jossa asukkailla ei todellisuudessa ole mitään vaikuttamismahdollisuuksia, ei ennen eikä jälkeen rakentamisen. Valitettavasti asia on näin, piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image