Mielipiteet

Lukijalta

Tur­va­pai­kan­ha­ki­jat ja pudasjärviset tarvitsevat vas­taa­not­to­kes­kuk­sen

Mielipiteet 27.2.2020 7:00
-

Pudasjärven kaupunki on halunnut olla mukana humanitaarisessa vastuunjaossa perustuen kansainvälisiin sopimuksiin. Pudasjärvellä on tehty ansiokkaasti kotouttavaa työtä jo vuodesta 2008. Kaupungin valtuustoseminaarin ja normaalin valtuustotyön jälkeen päätös VOK:n perustamisesta tehtiin yksimielisesti valtuuston kokouksessa marraskuussa 2008.

Ensimmäisten 90 alaikäisen turvapaikanhakijan ilmestyminen kyläkuvaan sai kuntalaiset ja usean eri yhdistykset toimimaan: vaatteita, harrastevälineitä, polkupyöriä ynnä muuta kerättiin joukolla. Kaupungin nuorisotoimi yhdessä eri yhdistysten ja seurojen kanssa käynnistivät monenlaista yhteistä harrastetoimintaa, taiteesta jalkapallon pelaamiseen.

Toiminnan siirtyessä nykyiseen sijaintiinsa, Helmikotiin, rakennuksen tila käytiin läpi yhdessä maahanmuuttoviraston kanssa ja tehtiin tarvittavat muutos- ja kunnostustyöt. Kuluneen 10 vuoden aikana rakennukseen on tehty jatkuvaa kunnostustyötä. Vuokrasopimuksen mukaisesti kaupungilla on kohteessa kokopäiväinen kiinteistönhoitaja, joka tekee tarvittavia kunnostustöitä. Asumiseen liittyviä ongelmia ei ole raportoitu kaupungille. Kiinteistö on käyttökuntoinen.

Vastaanottokeskuksen kulut maksaa valtio, myös turvapaikanhakijoiden sote-palvelut. Kunnassa jo asuvien oleskeluluvan saaneiden erityiskustannuksiin kunta saa täysimääräisen korvauksen ely-keskukselta, esimerkiksi, jos kyseessä on pitkäaikainen vamma tai sairaus tai lastensuojelun kustannukset.

Pudasjärvellä on kehitetty kotouttavaa työtä myös eri rahoittajien rahoittamin hankkein. Hankkeiden avulla kotouttamistyötä kehitetään aina asiakkaan tarpeista käsin ja näin pyritään saamaan palveluita yhä paremmiksi ja asiakaslähtöisimmiksi.

Maahanmuuttotaustaiset oppilaat tuovat Pudasjärven yhtenäiskoulun toimintakulttuuriin kansainvälisyyttä, joka jäisi muuten hyvin ohueksi. Kansainväliset oppilaat tuovat opsin perusteissa vaadittuun monikulttuurisuuden oppimiseen luontevat lähtökohdat.

"Vastaanottokeskuksen asiakkaista ja kuntaan asumaan asettuneista kymmenet henkilöt ovat olleet merkittävässä roolissa monien Pudasjärvellä toimivien yritysten työntekijöiden rekrytoinnissa."

Pudasjärven yhtenäiskoulu maaseutumaisena oppilaitoksena on palautteen perusteella koettu pitotekijänä maahanmuuttoperheille. Vanhemmat kokevat koulun olevan niin merkittävä perheen ja lasten hyvinvointiin vaikuttava seikka, että lapsiperheet eivät helposti muuta pois Pudasjärveltä.

Pudasjärven vastaanottokeskus on ollut koulutuskuntayhtymä OSAOn Pudasjärven yksikölle erittäin merkittävä yhteistyökumppani jo vuosien ajan. OSAOlla on tällä hetkellä yhteensä 40 ulkomaalaistausta opiskelijaa, joista vastaanottokeskuksen asiakkaita on noin 15. Vastaanottokeskuksesta Pudasjärven OSAOn yksikköön opiskelemaan tulevien kautta yksikkö saa valtionosuusrahoitusta noin 10 prosenttia yksikön valtionosuusrahoituksesta.

Vastaanottokeskuksen asiakkaista ja kuntaan asumaan asettuneista kymmenet henkilöt ovat olleet merkittävässä roolissa monien Pudasjärvellä toimivien yritysten työntekijöiden rekrytoinnissa. 2019 vastaanottokeskuksesta muutti 16 henkilöä kuntaan oleskeluluvan saatuaan, suurin osa lapsiperheitä. Nyt alkuvuonna vastaanottokeskuksesta on muuttanut viisi henkilöä kuntaan.

Vastaanottokeskus työllistää Pudasjärvellä 12 henkilöä, joista pudasjärvisiä 9. Välilliset työllistämisen vaikutukset paikallisten kauppaliikkeiden kautta ovat kaupungin mittakaavassa hyvin merkittävät.

Keskustan Pudasjärven kunnallisjärjestö

Vasemmiston Pudasjärven osasto

Pudasjärven Kokoomus ry

 

Eija Ikonen

Päivi Pohjanvesi

Pudasjärven sos.dem.työväenyhdistys ry

Suvi Kipinä

Pudasjärven Vihreät

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Monikulttuurisuus on rikkautta niin kauan kun eurot saadaan veronmaksajilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuttotappiokunta, joka vuotaa väkeä kuin seula. Pitää kompensoida väestökatoa tuomalla lisää väkeä hinnalla millä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka suomessa ei olisi yhtään pakolaista, niin ei vanhusten eikä sairaiden asia olisi sen paremmassa jamassa kun mitä ne nyt on.
Kyllä sille säästyneelle rahalla joku muu käyttö löyisi vaikka nyt suuryritysen saama tuet. Ja veronkiertäjien paapominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän hoideta omat vanhuksemme ja sairaamme ensin ja sitten vasta halaillaan maailmaa jos rahaa vielä yleensä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjen käyttö sallittu: meillä ei ole kohta enää ketään maksamassa ”omien” vanhusten hoidosta. Ne, joilla on maksukykyä, häipyvät kasvavan verotaakan alta ja ne joilla ei ole, heiltä ei suuria summia kerätä. Onko parempia ehdotuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että valtio maksaa. Mistä ne valtion rahat tulevat. Valtio ottaa rahat meiltä kaikilta veronmaksajilta. Pudasjärveläisille se on tietysti hyvä asia että vaikkapa oululaiset veronmaksajat osallistuvat pudasjärveläisten palveluiden maksamiseen. Suomen valtiolle pakolaiset eivät tuo mitään hyötyä. Ovat kymmenien vuosien ajan satojen miljoonien kuluerä. Ja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö panostukset pitäisi laittaa vanhustenhoitoon, lasten huostaanottojen vähentämiseen ja ylipäänsä vähempiosaisten auttamiseen. Koko Eurooppa saisi hävetä tätä pakolaisbisnestä. Yhtään tutkimusta en ole nähnyt joissa todistettaisiin pakolaisten hyötyvän. Ainoa oikea tapa on viedä apua sinne missä sitä tarvitaan eli pakolaisten lähtömaihin. Jos aluella on sota niin EU:n jäsenvaltioiden tulisi lisätä poliittista painostusta sotaa käyviin maihin.
Mutta: sota on Suomellekin hyvä bisnes joka johtaa pakolaisiin joka taas johtaa uuteen bisnekseen vastaanottokeskusten avulla.
Ihminen on peto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtio voittaa ja Pudasjärvi häviää. Vastaanottokeskukset on perustettu lyhyaikaiseen tarpeeseen. Suomeen jäävien pitää pystyä itse järjestämään elämästä ja työllistämään itsensä ja maksamaan veronsa kaikkialla Suomessa myös Pudasjärvellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärvi haluaa väen kuntaan, jotta saa valtion rahat elävöittämään palveluita. Kun ylläpito siirtyy myöhemmin enemmän kunnan vastuulle, Pudasjärvi ilomielin lähettää väen pois ja odottaa kieli pitkällä uutta valtion tukemaa erää paikallisten palveluiden elävöittämiseksi. Täysin lyhytnäköistä kädestä suuhun -politiiikkaa, mutta kukapa meistä ei näin tekisi jos tilaisuus tulee kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jotenkin muistelen kouluaikana kerrotun jotta ku suomalaiset tuli asuttaan maata niin niille annettiin läntti maata toisille parempi ja toisille sattu suo siihen oli tölli ja perhe pystytettävä ei ollu muuta vaihtoehtoo tai sit vaa näivetty poies..
saatan olla väärässä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonka valtio maksaa...eli suomalainen veronmaksaja..ei tuo raha tipu taivaasta..tässä näkee kunta päättäjien lyhytnäköisyyden eli ei ole suunnitelmaa B. vaan kaikki yhden kortin varaan... 20 vastaavaa työntekijää sai lopputilin kunnan palveluista..siitä oltiin hiljaa. tilanne näyttää samalta kun kunnat möi omat voimayhtiöt hetken huumassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli selväksi, mitä puolueita en ainakaan äänestä vuoden päästä kunnallisvaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, asiantunteva ja kiihkoton kirjoitus. Erinomaista, että kerrotaan myös kanta asiallisesti niiden toimesta, jotka ovat tekemässä päätöksiä ja ymmärtävät kunnallistaloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image