Mielipiteet

Lukijalta

Turvallinen nettiystävyys – keskustele lapsesi kanssa, miten oikeasti on hyvä toimia ja käyttäytyä verkossa

Mielipiteet 10.10.2019 6:00
Niko Männikkö

Kalevan pääkirjoituksessa (28.9.) nostettiin esille netin groomingiksi kutsuttu ilmiö. Grooming ymmärretään lapsen lähestymisenä seksuaalisen suhteen valmistelutarkoituksessa. Lähestyjä pyrkii luomaan kohteeseen luottamus- ja kiintymyssuhteen viedäkseen lähestymisen seksuaaliseen suuntaan.

Lehdistä olemme lukeneet, mihin tilanne voi pahimmassa tapauksessa johtaa. Seuraukset uhrille ovat aina kauaskantoiset.

Kirjoituksessa grooming yhdistettiin erityisesti sosiaaliseen mediaan. Vaikka nämä some-palvelut ovat se tyypillisin netin grooming-ympäristö, haitallissävytteistä lähestymistä voi tapahtua myös digitaalisissa pelimaailmoissa. Digilaitteet ja -pelit sekä sosiaalinen media ovat lasten ja nuorten arkipäivää.

Vanhempien ja lasten luottamuksellinen ja avoin keskustelusuhde on keskeinen keino nettiin liittyvien uhkien ehkäisemisessä.

Alle kouluikäisen kohdalla vanhempien tehtävänä on huolehtia sovellusten ja pelien ikärajojen noudattamisesta ja lapsen itsesäätelykyvyn ohjaamisesta. Kouluikäisten kohdalla digilaitteiden ja nettiin liittyvien palvelujen käytön taitojen opettaminen ovat kotona keskeisessä roolissa. Jotta nämä digitoiminnot pysyisivät vain mukavana harrastuksena muiden arjen virikkeiden seurassa, kasvattajan tukea tarvitaan.

Kasvattaja voi esimerkiksi auttaa nuorta tunnistamaan turvallisen nettiystävyyssuhteen. Keskustele lapsesi kanssa, miten oikeasti on hyvä toimia ja käyttäytyä verkossa.

Lapsen on myös tärkeää omaksua nettitavat liittyen henkilökohtaisiin rajoihin ja turvalliseen käyttäytymiseen. Keskeistä on sopia perheen pelisäännöt, esimerkiksi mitä tietoja itsestä saa antaa ja minkälaisia kuvia saa jakaa nettiin.

”Erään selvityksen mukaan vain 55 prosenttia nuorista haki apua vanhemmilta epämiellyttävän nettikokemuksen jälkeen.”

Samalla tapaa kuin reaalimaailmassa, ”hyvä verkkoystävä” ei toimita lapselle materiaalia, mikä järkyttää, tekee olon epämiellyttäväksi tai vaivautuneeksi. Luotettava ystävä ymmärtää myös, jos lapsi tarvitsee omaa aikaa. Hän puhuu tai lähestyy kunnioittavalla tavalla eikä myöskään uhkaile tai pyydä olemaan kertomatta vanhemmilleen. Toisaalta luotettava ystävä kuuntelee pyydettäessä.

Jos joku tuntematon henkilö netissä yrittää kehittää läheistä suhdetta nopeasti tai pyytää yksityisiä valokuvia tai videoita, voivat ne olla merkkejä vääränlaisesta lähestymisestä. Epäilyttävää on myös se, jos keskustelu verkossa sisältää paljon henkilökohtaisia kysymyksiä sekä siihen sisältyy rahan tai lahjojen lähettämistä.

Erään selvityksen mukaan vain 55 prosenttia nuorista haki apua vanhemmilta epämiellyttävän nettikokemuksen jälkeen. Lapsi ei välttämättä kerro kielteisestä kokemuksesta, jos hän uskoo saavansa rangaistuksen, tai hänen digilaitteensa takavarikoidaan.

Vanhempien sijaan lapsi saattaa kääntyä ystävän, sisaren tai muun luotettavan aikuisen puoleen. Meidän kasvattajien panostusta tarvitaan siis, jotta saataisiin luotua perheen sisäiset nettikäyttäytymisen säännöt ja samalla luottamuksellinen keskustelusuhde lapseen mieltä askarruttavien asioiden käsittelemiseksi.

Niko Männikkö

tohtoritutkija, kouluttaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tosiasia on, että netti on tullut, eikä enää pois lähde. Sekin on tosiasia, että lieveilmiöt sen ympärillä tulevat jatkumaan, niitä ei saada poistettua. Koko netti pitäisi sulkea, eikä se ole mahdollista. Tässä on tavallaan luotu nykyajan Hydra, kun lyöt yhden pään pois,kasvaa kaksi tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no eiköhän tuon pitäisi olla selvä kaikille vanhemmille. mutta kun ei. eipä 99 prosenttia kiinnosta tai elävät siinä kuplassa ettei mun lapselle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image