Mielipiteet

Lukijalta

Turvallinen nettiystävyys – keskustele lapsesi kanssa, miten oikeasti on hyvä toimia ja käyttäytyä verkossa

Mielipiteet 10.10.2019 6:00
Niko Männikkö

Kalevan pääkirjoituksessa (28.9.) nostettiin esille netin groomingiksi kutsuttu ilmiö. Grooming ymmärretään lapsen lähestymisenä seksuaalisen suhteen valmistelutarkoituksessa. Lähestyjä pyrkii luomaan kohteeseen luottamus- ja kiintymyssuhteen viedäkseen lähestymisen seksuaaliseen suuntaan.

Lehdistä olemme lukeneet, mihin tilanne voi pahimmassa tapauksessa johtaa. Seuraukset uhrille ovat aina kauaskantoiset.

Kirjoituksessa grooming yhdistettiin erityisesti sosiaaliseen mediaan. Vaikka nämä some-palvelut ovat se tyypillisin netin grooming-ympäristö, haitallissävytteistä lähestymistä voi tapahtua myös digitaalisissa pelimaailmoissa. Digilaitteet ja -pelit sekä sosiaalinen media ovat lasten ja nuorten arkipäivää.

Vanhempien ja lasten luottamuksellinen ja avoin keskustelusuhde on keskeinen keino nettiin liittyvien uhkien ehkäisemisessä.

Alle kouluikäisen kohdalla vanhempien tehtävänä on huolehtia sovellusten ja pelien ikärajojen noudattamisesta ja lapsen itsesäätelykyvyn ohjaamisesta. Kouluikäisten kohdalla digilaitteiden ja nettiin liittyvien palvelujen käytön taitojen opettaminen ovat kotona keskeisessä roolissa. Jotta nämä digitoiminnot pysyisivät vain mukavana harrastuksena muiden arjen virikkeiden seurassa, kasvattajan tukea tarvitaan.

Kasvattaja voi esimerkiksi auttaa nuorta tunnistamaan turvallisen nettiystävyyssuhteen. Keskustele lapsesi kanssa, miten oikeasti on hyvä toimia ja käyttäytyä verkossa.

Lapsen on myös tärkeää omaksua nettitavat liittyen henkilökohtaisiin rajoihin ja turvalliseen käyttäytymiseen. Keskeistä on sopia perheen pelisäännöt, esimerkiksi mitä tietoja itsestä saa antaa ja minkälaisia kuvia saa jakaa nettiin.

”Erään selvityksen mukaan vain 55 prosenttia nuorista haki apua vanhemmilta epämiellyttävän nettikokemuksen jälkeen.”

Samalla tapaa kuin reaalimaailmassa, ”hyvä verkkoystävä” ei toimita lapselle materiaalia, mikä järkyttää, tekee olon epämiellyttäväksi tai vaivautuneeksi. Luotettava ystävä ymmärtää myös, jos lapsi tarvitsee omaa aikaa. Hän puhuu tai lähestyy kunnioittavalla tavalla eikä myöskään uhkaile tai pyydä olemaan kertomatta vanhemmilleen. Toisaalta luotettava ystävä kuuntelee pyydettäessä.

Jos joku tuntematon henkilö netissä yrittää kehittää läheistä suhdetta nopeasti tai pyytää yksityisiä valokuvia tai videoita, voivat ne olla merkkejä vääränlaisesta lähestymisestä. Epäilyttävää on myös se, jos keskustelu verkossa sisältää paljon henkilökohtaisia kysymyksiä sekä siihen sisältyy rahan tai lahjojen lähettämistä.

Erään selvityksen mukaan vain 55 prosenttia nuorista haki apua vanhemmilta epämiellyttävän nettikokemuksen jälkeen. Lapsi ei välttämättä kerro kielteisestä kokemuksesta, jos hän uskoo saavansa rangaistuksen, tai hänen digilaitteensa takavarikoidaan.

Vanhempien sijaan lapsi saattaa kääntyä ystävän, sisaren tai muun luotettavan aikuisen puoleen. Meidän kasvattajien panostusta tarvitaan siis, jotta saataisiin luotua perheen sisäiset nettikäyttäytymisen säännöt ja samalla luottamuksellinen keskustelusuhde lapseen mieltä askarruttavien asioiden käsittelemiseksi.

Niko Männikkö

tohtoritutkija, kouluttaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tosiasia on, että netti on tullut, eikä enää pois lähde. Sekin on tosiasia, että lieveilmiöt sen ympärillä tulevat jatkumaan, niitä ei saada poistettua. Koko netti pitäisi sulkea, eikä se ole mahdollista. Tässä on tavallaan luotu nykyajan Hydra, kun lyöt yhden pään pois,kasvaa kaksi tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no eiköhän tuon pitäisi olla selvä kaikille vanhemmille. mutta kun ei. eipä 99 prosenttia kiinnosta tai elävät siinä kuplassa ettei mun lapselle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image