Mielipiteet

Lukijalta

Tuettuja psykoterapian muotoja vajaakäytöllä – tarvetta per­he­te­ra­pi­aan olisi paljon

Mielipiteet 25.11.2019 6:00
Ritva Huusko

Viime vuosina on puhuttu paljon psykoterapiaan pääsyn vaikeudesta. Yksilöpsykoterapian osalta tämä on valitettavan totta. Kysyntää on enemmän kuin palvelun tarjontaa, joten terapiaan pääsyä voi joutua jonottamaan jopa kuukausia.

Ongelmaa helpottamaan on perustettu yrityksiä, jotka tarjoavat keskitetysti psykoterapiapalveluita. Tämä on helpottanut saatavuutta vuosien varrella. Psykoterapeutit ovat löytäneet palkkatyön vaihtoehdon, eikä kaikkien tarvitse ryhtyä yrittäjiksi. Näin palveluita on saatu lisättyä, mutta ei riittävästi.

Meillä on kuitenkin vielä Kelan tukemia psykoterapian muotoja vajaakäytöllä, koska niitä ei osata hakea eikä suositella. Nykyisen yksilökeskeisen ajatusmallin aikana perheen ja parisuhteen tukeminen usein unohtuu. Vaikka jokainen meistä on oman sosiaalisen kontekstinsa osa.

Meillä olisi mahdollisuus säästää sekä yhteiskunnan varoja että inhimillistä kärsimystä hyödyntämällä vajaakäytöllä olevia pari- ja perhepsykoterapeuttien palveluita. Pari- ja perheterapia on yhtä lailla Kelan tukemaa kuntoutusta. Vuodessa näitä psykoterapiamuotoja käytetään 0,98 prosenttia suhteessa yksilöpsykoterapiaan.

Käyttämällä perhe- ja pariterapiapalveluita montaa ihmistä koskettavaa perheen ja parisuhteen kriisiytymistä voitaisiin ehkäistä ajoissa. Usein perheterapiaa suositellaan vasta, kun asiat lapsiperheissä ovat ajautuneet lastensuojelun palveluiden tarpeeseen saakka. Näin pitkälle asioita ei olisi välttämätöntä päästää eskaloitumaan, jos oikeanlaista hoitomuotoa osattaisiin suositella jo kriisin alkuvaiheessa.

"Usein perheterapiaa suositellaan vasta, kun asiat lapsiperheissä ovat ajautuneet lastensuojelun palveluiden tarpeeseen saakka."

Parisuhteen ja perheen toimiva vuorovaikutus tukee sekä vanhempien että lasten hyvinvointia, työssä sekä koulussa jaksamista. Tukemalla koko perhettä korjataan myös yhteiskunnan tasolla näkyviä haasteita muun muassa lasten ja nuorten osalta.

Vanhemmuutta tukemalla tuetaan lasten oikeuksia hyvinvointiin. Parisuhdetta tukemalla voidaan tukea aikuisten jaksamista työelämän ja vanhemmuuden ristiaallokossa. Määrärahat näille palveluille on jo olemassa, kun vain osaisimme niitä käyttää.

Jokaisen yksilön oikeus on olla osa sosiaalista kontekstiaan ja saada apua ja tukea sen toimivuuteen. Jokaisella on myös oikeus valita se terapiamuoto, joka häntä parhaiten palvelee. Harmittavaa kyllä, asiakkaan pitäisi olla usein terapiapalveluiden asiantuntija, että hän voisi saada juuri sen avun, joka hänen vointiaan parhaiten tukisi.

Psykoterapian saatavuuden ongelmaa voitaisiin auttaa, jos lähettävät tahot osaisivat suositella pari- ja perheterapiaa sitä tarvitseville. Vaikka asiakas kuvaa kuormituksen haasteiden olevan perhesuhteissa, hänelle tarjotaan pääosin yksilöpsykoterapiaa.

Työssäni Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa perheterapeuttina näin, että tarvetta perheterapiaan olisi paljon. Kaikki mahdollisuudet palvelun saatavuuteen olisi, mutta perheet ja pariskunnat eivät tästä mahdollisuudesta tiedä. Eikä terveydenhuollon järjestelmässämme olla opittu tätä palvelun muotoa suosittelemaan ajoissa.

Ritva Huusko

perhepsykoterapeutti

Tyrnävä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Olipa hyvin laadittu kirjoitus. Asia oli minulle uusi, vaikka tunnen mielenterveystyötä jonkin verran.

Mainitsen lisäksi eräissä Oulun hyvinvointikeskuksissa toimivat mielenterveyden sairaanhoitajat. En muista heidän virallista nimitystään. Sieltä saa keskustelua varten aikoja, joka ei ehkä ole psykoterapiaa mutta tietääkseni tuonut apua sitä tarvitseville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image