Mielipiteet

Lukijalta

Totuttujen tapojen muuttaminen saa helposti nousemaan vastarintaan – ilmiö on aistittavissa tänä päivänä

Mielipiteet 9.7.2018 7:00
Kari Luostarinen

Eräs yrittäjä kertoi, ettei yritystoiminnassa jatkuva kasvu ole oleellista ja välttämätöntä, vaan riskien minimointi ja kannattavuuden säilyttäminen.

Parhaiten tämä toteutuu ottamatta turhia riskejä epävarmasta kasvusta mikä edellyttää investointeja, lisää työvoimaa ja markkinointia ja lisää kallista lainarahaa.

Yrittäjä oli näin sanoessaan paljossa oikeassa. Bisnes näytti sujuvan vuodesta toiseen varmalla pohjalla, tilauskannat sopivina ja ennen kaikkea sopivilla hinnoilla.

Tilaukset, joihin ei ollut mahdollisuus yltää resurssien puuttuessa, ohjattiin kilpailijoille. Näin mielen ja työn tasapaino säilyivät taaten myös rauhalliset yöunet.

Moniko meistä kaipaa liikaa muutoksia elämäänsä? Ennen kaikkea haluamme säilyttää sellaiset asiat itsellämme ja ympärillämme, jotka koemme itsellemme riittäviksi. Muutos elämään tuo aina epävarmuutta, huolta ja sydämentykytyksiä.

Muutos on kuitenkin joskus välttämätön ympäristön jatkuvan kehityksen myötä. On pakko pitää itsensä ajan tasalla, olipa sitten työelämässä tai eläkkeellä. Tekniikka kehittyy ja edellyttää meiltä jatkuvaa sopeutumista uuden opetteluun ja omaksumiseen.

Myös yhteiskunta kehittyy ja sen rakenteet muuttuvat vaatien meiltä venymistä uuteen sopeutumisessa. Tätä venymistä meiltä kaikilta tullaan vaatimaan, jos on esimerkiksi uskomista keskusteluihin tulevista maakunta- ja sote-uudistuksista.

"Nykyisessä muutoskeskeisessä kehityksessä näyttäisi olevan kaikki ainekset uusien innovaatioiden syntymiselle, kun asiaa peilaa mystiseen aivotutkimukseen."

Isot uudistukset ja pelko totuttujen tapojemme muuttamiseen saa meidät helposti nousemaan vastarintaan ja tämä ilmiö on helposti aistittavissa tänä päivänä.

Jälkikäteen tarkasteltuna toteutetut uudistukset usein unohtuvat nopeasti tai koetaan myöhemmin jopa välttämättömiksi ja tervetulleiksi.

Edesmennyt aivotutkija Matti Bergström kirjoitti ja luennoi aikoinaan aivojen toiminnoista ja miten aivot prosessoivat uutta.

Vireällä ympäristöllä ja luovuuden vapaudella on positiivinen vaikutus aivojen kehittymiselle. Aivot kehittyvät erityisesti elämämme ensimmäisinä vuosina kasvun jatkuessa hitaampana aina keski-iän kynnykselle.

Tutkimusten mukaan inspiraatioita syntyy aivojen generoitumisprosessin tuloksena, jota aktivoivat sähköiset impulssit. Impulsseja on todettu ohjautuvan eniten suurten elämänmuutosten yhteydessä ja vahvat mielialamuutokset ohjaavat usein tiedostamattamme aivojamme reagoimaan ja luomaan uutta.

Nykyisessä muutoskeskeisessä kehityksessä näyttäisi olevan kaikki ainekset uusien innovaatioiden syntymiselle, kun asiaa peilaa mystiseen aivotutkimukseen. Mieliimme vaikuttavaa epävarmuutta ja muutospaineita on enemmän kuin aikoihin ja siitä näyttää syntyneen pysyvä olotila.

Jos nyt jotain hyödynnettävää tästä olotilasta voisi löytää, niin kannattaisiko tästä muutosvirrasta sivutuotteena syntyvää ideavirtaa jatkossa käyttää pankkina yhteiskuntaa edistävien innovaatioiden poimimiselle?

Kari Luostarinen

Iisalmi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Firmojen alasajo alkoi siitä, kun ensimmäiset kellottajat saapuivat yritykseen. Työtä ei enää nähty kaikkia hyädyttävänä tehtävänä, vaan mitoitettiin paljonko aikaa mihinkin tapahtumaan saa enimmillään käyttää. Yhteiseen hiileen puhaltaminen myös loppui, kun työväestö nähtiin kaikkialla vain välttämättömänä pahana.

Monella alalla on tekniikka tullut työhön mukaan. Asiat lakkaavat sujumasta, kun tekniikan kanssa tulee ongelmia. Pätevä henkilökunta selviää siitäkin, kun sille annetaan valtaa ja vastuuta myös omista tekemisistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutoksen ei kuitenkaan tarvitse olla itsetarkoitus, niin kuin se nähdään useissa suurissa työyhteisöissä täällä Oulussakin. Esimiehet, jotka käyttävät muutosta itsetarkoituksellisesti ovat juuri niitä kaiken sotkijoita, joilta puuttuu osaaminen johdollisissa ja esimiestaidoissa. Alaisten psyyke ja fysiikka vain kärsii esimiehen taidottomuudesta. Tässäkin keskiössä esimihen vastuullisuus. Kenestä tahansa ei ole työnjohtoon tai esimiestehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko edesmenneen aivotutkijan löydökset pitänyt lisätä liitteeksi eduskunnan puhemiesneuvostolle lähetettyyn kanteluun sote-valiokunnan puheenjohtaja Kiurusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa hyvät ihmiset ettei kaikki tutkimukset ja "tutkimukset" ole yhtä kuin totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image