Mielipiteet

Lukijalta

Terveyden tutkimuksen rahoitusta vahvistettava – kliinisen tutkimuksen alasajosta kärsivät eniten tutkimuksen tärkeimmät edunsaajat, suomalaiset potilaat

Mielipiteet 12.2.2020 6:00
Tarja Laitinen, Anne Pitkäranta, Päivi Rautava, Miia Turpeinen, Esko Vanninen

Suomessa on ollut viime vuosina suuri huoli lääketieteellisen ja terveystieteellisen tutkimuksen heikkenemisestä rahoituksen vähenemisen myötä. Lupauksista huolimatta valtion rahoitus kliiniseen tutkimukseen on romahtanut.

Vuodelle 2020 tutkimusrahoitusta on myönnetty 21 miljoonaa, joka on lähes kolme miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuotena. Vertailuksi mainittakoon, että vuonna 1997 rahoitus oli sairaalaindeksideflatoituna 91 miljoonaa euroa.

Suunta on täysin päinvastainen kuin muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä raportissa ”Suomen kilpailukyvyn ja talouskasvun turvaaminen 2020-luvulla” suositellaan: raportissa ehdotetaan 30 miljoonan euron lisäpanosta yliopistosairaaloiden kliiniseen tutkimukseen.

Hyvä esimerkki kliinisen ja rekisteritutkimuksen valtavasta potentiaalista on Tanska, jossa valtio on investoinut pitkäjänteisesti terveystutkimukseen nostaen Tanskan kliinisen tutkimuksen ja bioalan innovaatiotoiminnassa kirkkaasti Pohjoismaiden johtajaksi.

Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnalla on merkittävä rooli Suomen taloudellisen hyvinvoinnin turvaamisessa. Sen rahoittamisen tulee olla vahvasti Suomen valtion intressissä.

"Tehtyjen investointien hyödyntäminen tarvitsee rahoitusta, joten pienenevällä valtion tutkimusrahoituksella on väistämättömiä, suoria seurauksia terveydenhuollon toiminnan kehittämiseen."

Terveydenhuoltoa kehitetään ainoastaan näyttöön perustuen, siis tutkimustyön kautta. Geenitutkimus ja koko yksilöllisen lääketieteen vaatimus edellyttää vahvaa ja edistyksellistä tutkimusta ennen uusien hoitomenetelmien käyttöönottoa. Erityisesti yliopistosairaaloissa tutkimus myös tukee merkittävästi potilaiden hoitoa.

Näitä uuden aikakauden tutkimustarpeita varten sairaanhoitopiirit ovat tehneet merkittäviä investointeja tietoaltaisiin, toisiolain jalkauttamiseen, biopankkeihin, digitaalisiin portaaleihin ja valtakunnallisiin syöpä-, genomi- ja neurokeskuksiin.

Tehtyjen investointien hyödyntäminen tarvitsee rahoitusta, joten pienenevällä valtion tutkimusrahoituksella on väistämättömiä, suoria seurauksia terveydenhuollon toiminnan kehittämiseen.

Terveyden tutkimuksen rahoitusta on vahvistettava. Koska tämän päivän tutkimus on huomisen hoitoa, kärsivät kliinisen tutkimuksen alasajosta eniten tutkimuksen tärkeimmät edunsaajat, suomalaiset potilaat.

Tarja Laitinen

Tampere

Anne Pitkäranta

Helsinki

Päivi Rautava

Turku

Miia Turpeinen

Oulu

Esko Vanninen

Kuopio

yliopistosairaaloiden tutkimusjohtajat

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Vinkkejä oikeasti potentiaalisiin tutkimusaiheisiin Suomessa, joita vastaan tosin lääketeollisuuden vaikutusvalta tulee todnäk valitettavasti olemaan viimeiseen asti: lääkekannabiksen ja CBD:n käyttö hermokipujen hoidossa, alkoholismin ja päihdeongelmien hoidossa, psykoosien ja masennuksen ja ahdistuksen hoidossa, tulehdusten hoidossa.

Kaikista edellä luetelluista on jo orastavaa tutkimusnäyttöä maailmalta (orastavaa lähinnä siksi, että lääkekannabista on tutkittu vasta n. 20 vuotta, kieltolakien estäessä tutkimuksen globaalisti tätä aiemmin). Lisäksi kaikki luetellut ovat valtavia ongelmia Suomessa, joihin lääkärit tällä hetkellä määräävät Yhdysvalloissa kapitalistilääketehtaiden valmistamia synteettisiä, pitkälti tehottomia ja monille lähinnä haitallisia, manipuloitujen tutkimusten ja ison rahan avulla lääkäreille mainostettuja hengenvaarallisia ja riippuvuutta aiheuttavia opioideja, ketipinoria, SSRI- sun muiden lääkkeitä, kun lääkekannabista voitaisiin kasvattaa Suomessa omiin tarpeisiin ja vientiinkin asti, samalla maaseutu elpyisi ja ihmisten luontoyhteys paranisi, puhumattakaan siitä sairauksien hoidosta ja potilaiden elämänlaadun paranemisesta. Ainoa häviäjä olisi Yhdysvaltalaiset lääkeyhtiöt, voittajia sairaat ihmiset. Tarvitaan vain hiukan rohkeutta olla ei edes edelläkävijä kuten Tanska on lääkekannabiksen suhteen, vaan hypätä kehityksen kelkkaan, ja uskallusta kyseenalaistaa vanhat hampun huumepropagandasta periytyvät kielteiset asenteet. Googlella löytyy lääkekannabiksesta ja CBD:stä englanniksi tuhottomasti tutkimuksia ja käyttäjäkokemuksia aiheesta kiinnostuneelle. Argumentteja vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli syyttäjän mukaan äärioikeistolainen – epäilty löytyi kuolleena kotoaan
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
28
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
20
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
17
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
16
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
8
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image