Mielipiteet

Lukijalta

Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta

Mielipiteet 10.12.2019 7:00
Sirkka Ryynänen

Meniköhän nyt Satu Saarisella ja Heikki Viertolalla puurot ja vellit sekaisin? Jokainen joulukuvaelmia esittänyt tietää, ettei murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen ole ketään halventanut, eikä murjaanien maata ole edes olemassa.

Oli aikaansa edellä hän, joka osoitti ennakkoluulottomuutta ja keksi tuoda tummaihoisen kuninkaan joukkoon ja näin osoittaa, että joulun sanoma kuuluu kaikille kansoille ihonväristä riippumatta.

Mielestäni juuri tuo Saarisen ja Viertolan ehdotus ”valkaista” naamat osoittaa, etteivät he itse voi hyväksyä tasa-arvoisina kaikkia rodullisia ominaisuuksia. Miksi nimetä ”murjaanien kuningas” mauriksi, kun se ei sitä ole ja tehdä taas yksi ongelma lisää leimaamalla muutama kansallisuus eriarvoiseksi?

Miksi rinnastaa näytelmä hollantilaiseen ilmiöön ja tehdä ongelma, jota ei tiernapoika-perinteessä ole? Miksi tehdä tekemällä ongelma, jota ei ole olemassa? Tiernapojat ovat eläneet lämpimänä, huumoritajuisena ja aitona riemullisena, odotettuna suomalaisena perinteenä niin nuorten kuin vanhempienkin keskuudessa ympäri maata.

Jos afrikkalaiset pitää ”valkaista” jo satunäytelmistä alkaen ja kasvattaa nuoriso siihen, ettei täällä voi esiintyä mustana, se vasta eriarvoistavaa on. Jos ”murjaanien kuninkaasta” pitää tehdä valkoinen, riisuttakoon myös Lordilta tai joulupukilta esiintymisnaamari.

Älköön vahingossakaan puet­tako lapsille tonttupukua tai jotain eläinhahmoa koulun tai päiväkodin joulunäytelmiin. Sehän saattaa halventaa tai eriarvoistaa lapset jo ennen kouluikää.

Tuon Saarisen ja Viertolan teorian mukaan sielussani pitäisi olla hirveät traumat. Näyttelinhän jo kansakoulussa Susi ja Punahilkka -näytelmässä paperinaamari päässä sutta.

Eiköhän Oulussa olisi vähän oikeampiakin tasa-arvoasioita korjattaviksi? Menestystä ja riemullista joulumieltä kaikille esiintyville Tiernapojille toivottaen

Sirkka Ryynänen

Ilomantsi

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Annetaan muriaanien kuninkaan pitää tittelinsä ja naamansa. Kirkon "kuninkaitten" nimiä vois uudistaa tehtäväkuvan mukaan. Tuomiorovasti, järjetön titteli kokonaan pois. Samoin kirkkoherra , on kaukana papin palvelevasta roolista. Aloita Satu ensin näistä, omasta pesäsästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki muukin, joista on vuosien saatosta mieltä pahoitettu....ja päälle vielä miituut, juutuut...Tämä show alkaa olla jo valkoihoisia vastaan, joten pittääkö pahottaa mielensä ja alakaa kanteita nosteleen🙀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja tämä Viertola voisi keskittyä palauttamaan Rotuaarin hukatun maineen ja loiston mokoman järjettömän näpertelyn sijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kirjoitus Sirkka! Allekirjoitan joka lauseen. Tämä nuoleskelu saa nyt loppua. Voi herran pieksut! Tiernasäätiö tuomiorovastin johdolla nakertaa Oulun hienoa perinnettä. Luulisi löytyvän kirkon päällikölle jotain ihan oikeaakin tekemistä. Maailmassa on erilaisia, eri näköisiä, eri värisiä ihmisiä ja hienoa niin. Näpit irti murijaanien kuninkaasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvä pyssy ja puukuulat. Poliisipäällikkö Forsmanille kävimme polliisilaitoksella esiintymässä, jotta saisimme luvan kiertää kaupungilla esiintymässä, mainitsi hän että minulla muriaaninkuninkaalla on liian vähän hiiltä naamassa, ensi vuonna kun tulette uutta lupaa hakemaan niin korjatkaa tämä puute. Saimme joka kerta kiitettävän -50 luvun lopulla ja alue Karjasilta-Raksila asemanseutu.

Heitä tuomiorovasti tällainen hupatus pois, en enää ihmettele, jos kirkosta erotaan kun ajatusmaailma on näin kapea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi, millä valtuuksilla Tiernasäätiö määrää Tiernapoika-näytelmän sisältöä. Sehän on kulttuuria ja kuuluu taiteellisen ilmaisun vapauden piiriin. Toisaalta se on kokemus, jonka määrittelee näyttelijät ja yleisö. Entäpä jos perustettaisiin Ölövit ry, joka kertoisi, miten ölövinä kuuluu tässä ajassa olla. Että saisiko sitten olla enää omalla tavallansa ihan ölövinä vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin samaa mieltä.Jos nykyään ei muuta osata, niin ongelman teko ihan pikku asioistakin onnistuu varsin mainiosti. Ja jos tuomiorovastia huolettaa noiden vanhojen perinteiden muuttaminen. Olisi hyvä tässä vaiheessa hänen aloittaa uudistaminen, vaikka edustamansa instituution puitteissa. Hänenkin edustamassaan laitoksessa julistetaan totena asiaa, joulun ajasta, joka tuli käytännöksi vasta 300 luvulla jaa. Eikä tarinan päähenkilökään syntynyt jouluna. Joten jos lähdetään asioita uusimaan ja modernisoimaan, niitä muutettavia asioita kyllä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kohtaa raamatusta löydät, että yksi itämaan tietäjistä oli juuri mauri? Sitä paitsi Mauritania on Israelista katsottuna länttä eikä itää! Eikö se Herodes ollut aika rasisti, kun juuri sen mustan miehen piti "polovistuman" hänen eteensä? Meillä päin viime vuosisadalla olivat "murjaaneita" riihen puijat, "nokikolarit" ym. työssä tai elämässä mustuneet, eikä Mauritaniasta ollut tietoakaan. Ihan supisuomalaisia olivat, eikä murjaani-nimi heitä loukannut, vaan käyttivät itsekin sitä tilanteen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin on. Ja se alkuperäinen "Kyyppä Kiinanmaalta" ehdottomasti mukaan viidenneksi. Totta tosin on, että esim. vanhoista, jopa antiikin aikaisista näytelmistä tehdään jatkuvasti uusia, aikaan sovitetettuja versioita, ja että historiakin kirjoitetaan uusiksi - taas aikaan sovittaen - vähintäänkin jokaisen sukupolven toimesta, viime aikoina tiheämpäänkin, mutta jospa sentään säilytetään Tiernapojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me entiset ja nykyset pikkupojat, jokka Murijaanein kuninkaana, Heroteksena, Knihtinä ja Mänkkinä laulo/laulaa, koska niin on Oulusa joka Joulu jo tuhatkaheksasattaa luvulta asti tehty. Lapsia aikuset opettaa, ettei saa kiusata nii ny tuo tiernasäätijö pilikkaa tuota perinnettä ja noita pikkupoikija jokkei varmasti tiijä miks niitä aikuset tommosilla puhheilla halaveeraa. Murijaanein Kuninkas se sorretun kansan, kaikilta tunnettu ja hyviltä kaivattu, kuninkas jonka piti polovistua Heroteksen (Tsaarin) eessä, eikä sillä oo mittään tekemistä jonku jenkeisä keksityn blackface kohun kansa. On synti ja häpijä jos tuoki perinne pitäs Oulusa tommosen takia muuttaa ja vielä Tiernasäätiön ehotuksesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän keisari Aleksanterin laulun lisäksi lisätä vielä oma pätkä Tiernasäätiön ylistykseksi? Rauhoittuisivat kun saisivat oman osansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella näyttää olevan ilmiömäinen kyky uskoa asioiden olevan niin kuin niiden toivoisi olevan. Jos haluaa elää maailmassa, jossa kaikki ihmiset syntyvät yhtä lahjakkaina ja muutenkin samanlaisina, näyttää pystyvän uskomaan tähän, vaikka havainnot kertoisivat mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa miettiä, miksi se ei tunnu meistä halventavalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten halventavalta, jos murjaanin värinen esiintyisi valkoisena? Ei varmaankaan. Miksi sitten toisinpäin olisi halventavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin meiltä murennetaan kaikki perinteinen. Varmaankin joulukinkun syöminenkin on kohta historiaa, jos tätä rataa kuljetaan. Suvivirrestäkin käytiin jossain vaiheessa kinaa. Mikä se on tämä nykyaika, että meillä ollaan kovin herkkähipiäisiä, ettei vain meille "suututa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuttaa Keskustan Operaatio "Paha-Anttia"?

Tyhjän kun olisi saanut tieten pyytämättäkin.

Hallituksella ja Suomella tulee vielä ikävä Antti Rinnettä, etenkin kun ajattelee päällä olevaa Kiky-purkupainetta ja kevään tulevaa Vaputonta Riehaa? Murjaanit sen sija voisivat siirtyä jo Länsimaiseen vapauteen ja päivittyä 2000-luvulle. Tuskin kenelläkään on ikävä Fazerin Lakritsi-paperiakaan.

Kaupunkivaltion kokoisessa, Suomen Marginaalisen pienessä KansanTaloudessa Valtio-omisteisuus kykenee määrittämään tulevia palkkatasoja Vientialoja huomattavasti voimakkaammin, eikä Suomi suostaan nouse ennen kuin sen Ymmärtämään Kykenemättömät Puolueet ymmärtävät Parlamentaarisen Sopimisen merkityksen oman edun edellä? Murjaanien jatkaminen nykyisellään sen sijaan varmistaa tulevaisuudessakin Suvaitsemattoman ja Sivistymättömän Periferian Suomi kuvaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Murjaani -sanan voi vaihtaa mauriksi, koska murjaani on vanhanaikaista suomen kieltä ja se tarkoitti nimenomaan mauria - eli murjaanien kuningas oli maurien kuningas. Tarinahan pohjautuu raamatun kolmeen kuninkaaseen, joista yksi on afrikkalainen / mauri. Joka ikisestä asiasta mielensä pahoittavien pitäisi katsoa tätä ilmiötä vähän sitä tummaksi meikattua naamaa syvemmälle ja ymmärtää, ettei tiernapojilla ole mitään tekemistä hollantilaisten tai jenkkien rasististen naaman mustaus näytelmien kanssa. Pikemmin kuin tiernapojan mustattu naama nähdään pahana, pitäisi olla hyvillään siitä, että tuolla meikillä tämän kyseisen kuninkaan alkuperä on säilytetty. Jos näin ei olisi tapahtunut, nyt olisi varmaan meneillään kauhea tappelu siitä, että valkoiset on omineet tuon hahmon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiernapojissa käsketään jotain tappamaan poikalapsia. Sitä tapahtuu oikeastikkin, joten ei ole enää nykypäivää tuo esitys. Ajatelkaapa niitä, jotka todella tulevat pakoon perhesurmaajia ja täällä on tuollainen kuvaelma joka joulu, joka muistuttaa asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta muriaani on ihan selkeästi halventava nimitys ja kyllä jokainen ymmärtää mihin tuo liittyy. Ei ole oikein mukava homma sellaiselle ihmiselle jonka ihonväri sattuu olemaan vähän tummempi, koulussa moinen johtaa helposti kiusaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image