Mielipiteet

Lukijalta

Tehdään loppu kiusaamiselle koulun käytävillä ja työpaikoilla – jokaisen kuuluisi saada valita har­ras­tuk­sen­sa ja pu­keu­tu­mis­ta­pan­sa tarvitsematta ajatella, mitä muut sanovat

Mielipiteet 17.10.2019 7:00
Helmi Vuoti, Nelli Korkiasaari

”Hyi tuolla on rasvaiset ja pitkät hiukset”, ”Katso, kun on rumat silmälasit!” tai ”Tuo on varmasti homo, kun tanssii sekä tuo ihan pikkulapsi, kun hyppelee keppihevosilla.”

Ihmisiä, aikuisia että lapsia, kiusataan harrastusten ja ulkonäön perusteella ja arvostellaan, millaisia ihmisiä he ovat.

Ei varmasti tuntuisi itsestäkään mukavalta, kun vieressä oleva toteaisi joka päivä, kuinka ruma paita sinulla on tai kuinka homolta vaikutat harrastuksiesi takia. Muita ei kuuluisi määritellä olemuksensa perusteella, koska kuitenkin he ovat aivan samanarvoisia ja parhaita juuri sellaisenaan. Jokaisen kuuluisi saada valita harrastuksensa ja pukeutumistapansa tarvitsematta ajatella, mitä muut sanovat.

"Harrastuksistakin on saattanut tulla joillekin asia jota täytyy piilotella, koska pelkää, että tulee siitä kiusatuksi."

Monta kertaa olemme huomanneet, kuinka muista puhutaan. Olisi valehtelua, jos väittäisi, että ei itsekin olisi joskus tehnyt sitä, vaikka tietäisikin sen olevan väärin.

Haukkuminen pitkäaikaisena ja sanomalla sen suoraan kohteelle voi nopeasti muuttua inhottavaksi ja kiusaamiseksi. Usein kohdekaan ei uskalla sanoa asiasta aikuiselle, joka voisi puuttua asiaan. Tämä voi aiheuttaa ahdistusta ja vielä enemmän ulkonäköpaineita, kuin on jo aikaisemmin ollut.

Harrastuksistakin on saattanut tulla joillekin asia jota täytyy piilotella, koska pelkää, että tulee siitä kiusatuksi. Monista pojista jotka tanssivat tai harrastavat balettia, ajatellaan, että he ovat homoseksuaaleja tai muuten vaan outoja. Keppihevosistakin monia haukutaan, vaikka Suomessa on jo yli 10 000 harrastajaa.

Tehdään loppu tällaiseen kiusaamiseen koulun käytävillä ja työpaikoilla, tai missä vaan ollaankaan. Se ei ole oikein ja sen kuuluisi loppua. Tämä on meidän mielipiteemme ja toivottavasti monen muunkin. Tehdään tälle loppu!

Helmi Vuoti

Nelli Korkiasaari

Haukiputaan koulu 8A

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Olen samaa mieltä "Vanhemmat hoi" kanssa. Pelkästään koulussa kerrotut kiusaamisvalistukset eivät riitä, vaan oppi pitäisi tulla jo kotipuolelta. Vanhempien tulisi kasvattaa ja opettaa lapsensa niin, että kaikki hyväksytään sellaisinaan kuin on. Mikäli vanhemmat kiusaavat töissä tai muuten vain puhuvat lapsien kuullen muista ikävästi, niin tietenkin lapset ottavat mallia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Olen huomannut, että kiusaajilla on huono itsetunto ja puutteelliset sosiaaliset taidot. Fiksut ihmiset ovat empaattisia, eivätkä he kiusaa. Elämä on fiksuista ihmisistä niin arvokas asia, että sitä ei halua pilata pahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusaaminen on kamalaa ja sen tietää vain itse kiusatuksi tullut. Muut eivät voi käsittää, miten kauhean paha mieli kiusatulle tulee haukuista ja ilkeistä kommenteista. Mielestäni tapa kohdella kaikkia samanarvoisesti ja olla ystävällinen, tulee kasvatuksesta. Vanhempien tulisi opettaa lapsiaan kohtelemaan kaikkia yhdenvertaisesti ja kunnioittamaan jokaista yksilönä. Jokaisella on oikeus tehdä asioita joista tykkää ja näyttää siltä, miltä tahtoo. Kiusaamisen lopettaminen kokonaan lienee varmaankin mahdoton ajatus, mutta asennoituminen ja kasvatus tulisi muuttua, ennen kuin asia menisi parempaan suuntaan. Kiusaajille pitäisi takoa hieman järkeä päähän ja saada heidät hyväksymään itsensä ja muut. Vastaavasti kiusatuilla ei pitäisi jäädä varjoon ja hyväksyä, vaan tilanteisiin pitäisi aina puuttua ja asennoitua väliinpitämättömämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä koulun panos ei riitä. Kyllä se on vanhempien tehtävä opettaa tämäkin asia lapsilleen! Kunpa kaikki olisivat yhtä fiksuja kuin kirjoittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajatus, jota esitetään vuodesta toiseen eri henkilöiden toimesta, mutta kiusaaminen vaan jatkuu. Haukiputaallakin on jo pitkät kiusaamisperinteet muiden paikkakuntien tapaan, jos kuuntelee siellä 80-luvulla, 90- luvulla ja vielä tämän vuosituhannenkin puolella kouluaan käyneitä. Oppilaiden lisäksi aina osa myös opettajista osallistuu kiusaamiseen tosin paljon enemmän välikäsien tai vähemmän huomiota herättävästi kuin avoimesti toisia kiusaavat oppilaat.
Kuopion koulusurma osoitti jälleen karmealla tavalla mihin kaikkeen nuorta piinaava kiusaaminen voi pahimmillaan johtaa. Kuinka paljon meillä onkaan nyt aikuisiässä olevia, jotka kärsivät kouluaikaisesta kiusaamisestaan eri tavoin traumatisoituneina vieläkin.
Yksi ratkaisu kiusaamisen vähentämiseksi olisi asenteiden voimakas muuttaminen kiusaajiin, joita edelleen yliymmärretään eikä haluta tiedostaa millaisia traumoja uhrit saavat. Aseinteitaan tulisi muuttaa niin kaikkien oppilaiden kuin kiusaajienkin, kiusaajien vanhempien ja opettajien. Toistaiseksi tämä on osoittautunut ylivoimaiseksi tehtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiusaajille voi mitään. Niitä syntyy uusia kuin sieniä sateella. Kateellisia kun ovat niin kiusaavat toisia. Parasta on elää vain omaa elämää ja olla onnellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajatus muttei toteudu ikinä. Kiusaamista,sotia ja rikollisuutta on ollut aina ja tulee olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image