Mielipiteet

Lukijalta

Tasa-arvokysymys yhteisen pappisviran juhlavuonna 2018

Mielipiteet 6.3.2018 7:00
Saila Karppinen

Paljon onnea Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle! Tänään on kulunut 30 vuotta siitä, kun ensimmäiset naiset saivat pappisvihkimyksen.

Kirkkomme näyttää monelta osin erilaiselta kuin siihen aikaan. Nämä ensimmäiset naiset olivat rohkeita, eivätkä pelänneet syrjintää, väheksyntää ja aliarvioimista. Tänä päivänä meitä naisia on papinviroissa jo lähes yhtä paljon kuin miehiä.

Mikä on tasa-arvotilanne tänä päivänä kirkossamme? Tänä päivänä on varmasti paljon vähemmän näkyvää syrjintää. Sen sijaan rakenteellista syrjintää on kuitenkin olemassa. Rakenteellista syrjintää on vaikeampi havaita ja siihen on vaikeampi puuttua. Edes syrjinnän kohteeksi joutunut ei aina tiedä joutuneensa syrjityksi sukupuolensa vuoksi.

Mitä siis on rakenteellinen syrjintä? Sitä tapahtuu seurakuntien hallintoelimissä ja johtamisessa. Naispappeuden vastustajat voivat käyttää valtaa luottamushenkilöinä tai esimiehinä. Tämä vallankäyttö voidaan verhota huumoriin tai muihin tarkoitusperiin.

Muutama vuosi sitten kysyin eräästä seurakuntapastorin virasta ja huumoriin verhoten kirkkoherra vastasi minulle, ”siihen etsitään uskovaista miestä”. Kuinka monta kertaa virka on täytetty ”siihen etsitään uskovaista miestä” -periaatteella?

Naishakijan lähtökohta viranhaussa on aina heikompi, mikäli edes osa valitsemassa olevista henkilöistä avoimesti vastustaa naispappeutta. Tämä on rakenteellista syrjintää. Seurakuntien hallintoelimissä tuskin on miespappeutta vastustavia henkilöitä, eikä miehen tarvitse tämän vuoksi lähteä hakemaan työtä altavastaajana.

"Kuinka monta kertaa virka on täytetty ”siihen etsitään uskovaista miestä” -periaatteella?"

Naisjohtajien määrä kirkossamme on vähäinen. Kirkkoherroista naisia on 20 prosenttia. Kirkossamme on vain yksi pappisvirka, jolloin on yhdentekevää mitä sukupuolta pappi edustaa. Eikö silloin ole yhdentekevää, vaikka kaikki johtajamme olisivat miehiä? Eihän sukupuolella ole väliä.

Uskon kuitenkin, että naisjohtajalla on erityinen herkkyys havaita ja puuttua kaikenlaiseen avoimeen ja rakenteelliseen syrjintään. Nainen pappina joutuu joskus itsekin vähättelyn, epäilyn ja kyseenalaistamisen kohteeksi. Tämä kokemus auttaa samaistumaan muiden syrjinnän kohteeksi joutuneiden kanssa.

Naiset ovat 30 vuoden aikana hakeneet vähän kirkkoherrojen ja muiden johtajien tehtäviin. Meillä ei ole paljon esikuvia naisjohtajista, jotka rohkaisisivat hakemaan.

Ovatko naiset myös itse alkaneet ajatella, kuten vähättelijät ovat viestittäneet. ”Onko minusta siihen?” Naiset tarvitsevat rohkeutta ja itseluottamusta hakeutuakseen johtajan tehtäviin.

Mitä voin tehdä, jotta asiat muuttuvat? Älä ainakaan eroa kirkosta. Silloin et voi vaikuttaa. Mikäli haluat vaikuttaa, käytä äänioikeuttasi seurakuntavaaleissa.

Seuraavat seurakuntavaalit käydään syksyllä 2018, jolloin voit asettua ehdolle ja äänestää seurakuntiimme tasa-arvoista kirkkoa rakentavia päättäjiä. Käytä äänioikeuttasi myös kirkkoherraa valittaessa. Valitse hänet, joka on pätevin sukupuoleen katsomatta.

Saila Karppinen

kappalainen

Haukiputaan seurakunta

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Koska naispappeuden kannattajat eli maallistuneet liberaalit ovat se väki, joka koko ajan jättää kirkon, niin kyllä tulevaisuus on perinteisen virkakäsityksen kannattajilla. Jos liberaalien eli maallistuneiden ehdokas Björn Vikström olisi voittanut arkkipiispan vaalit, ei kirkosta olisi erottu. Ns perinteiden kunnioittajat kun ovat oikeita kristittyjä - ei Mäkinenkään kyennyt heitä karkottamaan, vaikka parhaansa teki.
Nyt kävi paremmin vaalissa, taas päästiin eroon muutamasta maallistuneesta eli liberaalista.

Hyvinkin käy juuri toisinpäin, kuin tässä kirjoituksessa toivotaan, eli naispappeuden vastustajat ne nimenomaan voittavat seurakuntavaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?
25
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image