Mielipiteet

Lukijalta

Tarvitsemme jatkossa sekä uskontojen ja katsomusten tuntemusta että kykyä puhua uskonnoista

Mielipiteet 9.1.2020 7:00
Mikko Kinnunen

Uskontojen merkitys kasvaa globalisaation seurauksena. Jotta voimme kohdata eri tavalla ajattelevan kunnioittavasti, meidän tulee tuntea myös omat juuremme, arvomme ja perinteemme. Paras tapa ehkäistä uskonnollista fanatismia ja radikalisoitumista on tarjota asianmukaista ja kriittistä tietoa omasta ja muista uskonnoista sekä niiden sisäisestä moninaisuudesta.

Presidentti Sauli Niinistö painotti uudenvuodenpuheessaan toisen ymmärtämisen merkitystä.

Tieto uskonnoista ja kulttuureista lisää ymmärrystä ihmisten välillä. Ymmärrys vähentää ennakkoluuloja ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista. Tarvitsemme jatkossa sekä uskontojen ja katsomusten tuntemusta että kykyä puhua uskonnoista.

Ylen kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista olisi valmis korvaamaan uskonnon ja elämänkatsomuksen opetuksen kaikille yhteisellä oppiaineella. Olen toista mieltä.

Ruotsissa, jossa on siirrytty yhteiseen katsomusaineeseen, koululaisten yleinen tietotaso uskonnoista on heikentynyt voimakkaasti. Näin kävisi myös Suomessa, koska uskontoja koskeva aines ohenisi osana yhteistä oppiainesta. Norjassa on ajauduttu kiistoihin yhteisen oppiaineen sisällöstä. Samat kysymykset, jotka Suomessa ovat olleet nähtävillä koulujen juhlatilanteissa, ovat Norjassa tulleet katsomusaineen sisälle. Näin tulisi hyvin todennäköisesti käymään myös Suomessa.

"Puolustan jokaisen lapsen ja nuoren oikeutta saada koulussa oman uskontokuntansa mukaista opetusta."

Oulun piispa Jukka Keskitalon kirjoitti 7.1. Kalevan blogissaan, että nykyinen oman uskonnon opettamisen malli ja sen rinnalla elämänkatsomustieto on käytettävissä olevista vaihtoehdoista ylivoimaisesti paras. Se toteuttaa uskonnonvapautta kaikkein parhaiten. Se ottaa hyvin huomioon myös uskonnollisten vähemmistöjen aseman, kun heilläkin on tietyn oppilasmäärän täyttyessä mahdollisuus saada oman uskontonsa mukaista opetusta.

Olen piispan kanssa sama mieltä. Puolustan jokaisen lapsen ja nuoren oikeutta saada koulussa oman uskontokuntansa mukaista opetusta.

Koulussa toteutettava oman uskonnon opetus antaa lapsille ja nuorille hyviä valmiuksia toimia monikulttuurisessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa. Se tarjoaa tietoa sekä omasta taustasta että ympärillä vaikuttavista kulttuureista ja uskonnoista. Se opettaa kulttuurin uskontoon liittyvistä syvärakenteista. Se antaa eväitä uskontojen vuoropuheluun ja keskinäiseen ymmärtämiseen.

Opetusministeri Li Andersson ehdotti viime syyskuussa, että elämänkatsomustiedosta tulisi kaikille valinnainen oppiaine. On syytä muistaa, että elämänkatsomustieto syntyi aikanaan korvaavaksi oppiaineeksi uskonnottomille. Sitä on kehitetty tämän lähtökohdan perusteella. Se sisältää melko vähän tietoa eri uskonnoista.

Katsomusaineet ovat tärkeä osa sivistystä. Ne auttavat meitä kasvamaan ihmisinä omaan täyteen mittaamme ja elämään yhteisöissä. Sivistys tuo taidon ymmärtää itseä ja muita. Se auttaa meitä elämään ihmisiksi ja kunnioittamaan toistemme vakaumusta. Katsomusaineiden kehittämisessä kannattaa edetä maltillisesti. Tarvitaan pitempiaikaisia kokeiluja ja tutkimuksia esimerkiksi siitä, mitä katsomuksellisia aineksia voitaisiin opettaa kaikille yhteisesti. Meidän ei tule missään tapauksessa luopua oman uskonnon opettamisen erinomaisesta mallista. Oman uskonnon opetus vahvistaa sydämen sivistystä.

 

Mikko Kinnunen

kansanedustaja (kesk.)

sivistysvaliokunnan jäsen

Reisjärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tämähän oli lähes suora kopio Keskitalon kirjoituksesta. Ei mitään uutta näkökulmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinnunen kirjoittaa asiaa!

Näin on, jos et tunne omaa tai oman maan uskontoa edes sitä suurinta, miten voit peilata itseäsi ja tunnistaa omia mielipiteitä muihin uskontoihin nähden. Kyllä tässä tulee väkisin kouluajat mieleen, jossa minimoitiin kristinuskon opiskelu ja sen erilaisten herätysliikkeiden erityispiirteet. Opettaja muunmuassa kysyi, että ilmestyykö se Päivämies-lehti enää. Tällä tasolla oli 1970 luvun opettajan tieto/taito taso uskonnon opetuksessa keskikoulussa. Tämän muistan aina ja tulen muistamaan, koska se oli niin merkittävä tiedon puute opettajalla, jota itsekseni mietin.

Täällä Suomessa yleisessä keskustelussa maallistumisen myötä eletään siinä uskossa, että uskonnot ovat katoamassa maailmasta. Höpö, höpö..., on, käymässä päinvastoin ja tätäkin taustaa vasten uskonnon opetus on ehdoton vaatimus.

Minua on vähän aina huvittanut tämä suomalaisten joidenkin henkilöiden uskontoviha. Kannattaisi nyt vähän edes uskontoihin perehtyä, koska ne vaikuttavat kaikkialla ja halusit sitä tai et. Kannattaisi edes vähän perehtyä ihmisen psyykkeeseen. jokaisella ihmisellä on fyysinen ja psyykkinen puoli, joten niiden edes jonkinlainen ymmärtäminen olisi varmaankin hyödyksi meille kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muun muassa etiikka, filosofia ja erilaisten kulttuurien ja ajattelutapojen ymmärrys ovat elämänkatsomustiedon opetuksen ydintä - ja näistä, jos mistä on hyötyä ihan jokaiselle. Uskontojen opetuskin käy näitä asioita vähän läpi, mutta niistä kukin enemmän tai vähemmän kapeasta näkökulmasta. Ja uskontojen opetuksen painolastina tulee se itse uskonto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululaisen uskonnonopetukseen riittäisi mainiosti vain pintapuolinen perehtyminen maailman eri valtauskontoihin. Varsinainen oman uskonnon opetus on koululaiselle turhaa aivopesua. Lyhyt perehdytys, jos se johtaa omatoimiseen uskonnon harrastamiseen on ihan ok, mutta pakottaa siihen ei saa ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä suhtaudun tähän kotimaiseen valtauskontoon ihan samoin kuin kaikkiin muihinkin uskontoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Uskonto on ongelmallista. Lähtökohtaisesti kaiken, mitä koulussa opetetaan, pitäisi olla totta. Ja sitten ovat nämä uskontotunnit - asia, joka täytyy lapselle selittää vaikka itsekään ei ymmärrä, miksi koulussa uskontoa opetetaan. Toisaalta lapsen on ehkä hyvä ymmärtää, että monet asiat kulttuurissamme ovat tulkintakysymyksiä, ja uskonnontunneilla voi harjoittaa kriittistä ajattelua. Että nyt ollaan porukassa sovittu, että meillä on myös tällainen osa-alue yhteiskunnassa, jossa on eri säännöt kuin muissa opiskeltavissa asioissa, ja että uskonnon, kuten muidenkin psykologiaan, rahaan ja valtaan perustuvien aatteiden ymmärtäminen on myös osa ihmisyyden ymmärtämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi nyt edes vähän tutustua näihin uskontoihin, että osaisit edes hiukan erottaa ne toisistaan, koska ne ovat todella hyvinkin erilaisia. Jos et usko mihinkään, niin silti niistä kannattaisi tietää joitakin erityispiirteitä, että osaisi ja ymmärtäisi, että miten niiden logiikka toimii.ei å

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole sydämen sivistystä vaan mielen lapsellisuutta. Tai nätisti sanottuna vain tietämättämyyttä. Uskontojen merkitys ei myöskään kasva globalisaation myötä, vaan pikkuhiljaa laskee kun ihmisten ymmärrys kasvaa ja nurkkakuntaisuus vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän siinä käy. Nuorilla on käytössä kännykkä, josta voi muutamassa sekunnissa tarkistaa, puhuuko oman uskonnon hengellinen johtaja totta manipuloidessaan, uhkaillessaan ja säikytellessään muita ihmisiä. Aika usein paljastuu, että ei puhu. Se murentaa nopeasti uskonnon uskottavuutta, kun paljastuu, että maailman miljardit muut ihmiset eivät voikaan huonosti, vaikka tekevät joka hetki syntiä siitä oman uskonnon näkövinkkelistä käsin. Päin vastoin näyttää siltä, että mitä maallistuneempi yhteiskunta, sen paremmin kaikki voivat. Pistäähän se nuoren ihmisen miettimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehottaisin nyt sinua kaivamaan sen kännykän ja katsomaan, että montako miljardia ihmistä uskoo johonkin. Se voi sinut yllättää, joten antamasi kuva oli aivan väärä. Mitä vaarallista se on, että nuori ihminen joutuu miettimään elämänsä arvoja? Sehän on sitä elämää ja kasvamista siinä. Uskonto tulee aina jossakin vastaan, halusit sitä tai et. "Elämä on laiffii"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Globalisaatiolla ei ole mitään merkitystä uskonnolle joka ympärillä olevan maailman muutoksista huolimatta, on jämähtänyt siihen mitä 1500 vuotta sitten kirjoitettiin kansien väliin kyseisen uskonnon harjoittamisen ohjelmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, uskonnot ovat jämähtäneet paikoilleen, esimerkiksi Jenkeissä on paljon luomisopin ja litteän maan uskovia ihmisiä. Varmaan kuitenkin uskovat vähenevät sitä mukaa kun miettivät miksi esimerkiksi kuun pimennyksen aikana eteen tulee jotain kaarevaa niin kuin maa olisikin pallo. Eli vaikka globalisaatiolla ei olisi merkitystä uskonnolle, niin uskovien määrään varmasti on pitkällä tähtäimellä. Tietoa kun saa nykyään monesta paikasta ja tieto on uskonnoille myrkkyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tällä elämänkatsomustiedon tunnilla tuputetaan oppilailla, marksilaista ideologiaa, yhenlainen uskonto sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli me sopeudutaan tänne tuleviin eikä tännetulevat meihin. Siis alistutaan ja muututaan ja tulijat pysyvät ennallaan? Sitähän tämä on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen tapauskovainen aliarvioi lakiuskonnon voiman. Meillä ei ole käsitystä siitä, miltä tuntuu elää elämää, jossa oma ajattelu ja oma tahto ei ole koskaan saanut kehittyä. Kun ihminen ei saa päättää edes siitä, millaisia vaatteita käyttää, ketä katsoa silmiin, mitä syödä ja minne liikkua, hän ei enää aikuisena osaa eikä uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä jotka voisivat kehittää ajattelua ja yhteiskuntaa. Meillä halutaan varjella ajattelumallia, että uskonnosta riippumatta ihmisen sisäinen maailma on samanlainen, koska emme ymmärrä millaisen paineen ja kontrollin alla nämä muut ihmiset ovat eläneet kaikki herkimmät kehitysvaiheensa. Heidän päänsä sisällä toimintaa ohjaavat ihan eri motiivit kuin keskimääräisen länsimaisen ihmisen pään sisällä. Me olemme erilaisia, koska lähtökohta maailman ja oman mielen hahmottamiseen on ollut hyvin erilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvästit saa heittää meidän kristinuskonnolle. Me kun olemme niin alistuvaisia, olemme sinisilmäisiä aivan turhaan, kaikesta ns. omista "pitää" antaa periksi. Kohta meille vaaditaan näitä "pyllistys" paikkoja rakennettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen ainakin yrittänyt taistella vastaa tätä muutosta. Täällä on mentaliteetti, että kaikki käy meille. Olen ihmetellyt, että miksi nämä feministit ja monet muut järjestöt eivät ole heränneet esimerkiksi naisen asemaan, mutta luulenpa, että heidän silmänsä ovat sumentuneet, kun on pitänyt käydä oman maan arvoja vastaan niin voimakkaasti. Tältähän tämä on näyttänyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleissivistyksen vuoksi uskontoa voidaan ”opettaa” elämänkatsomustiedon nimellä, mutta vasta yläasteella. Ei ala-asteikäisille lapsille tarvitse tuputtaa mitään vanhoja satuja missään muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erillistä uskonnon opetusta ei tarvita. Eri uskontoihin voisi tutustua historian ja yhteiskuntaopin tunneilla. Kaikki suurimmat uskonnot samalla viivalla korostamatta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image