Mielipiteet

Lukijalta

Tarvitaanko Suomessa uusia hävittäjiä? Kyse on useiden miljardien hankinnoista

Mielipiteet 2.3.2018 7:00
Esa Räisänen

Suomessa mietitään jälleen uusien hävittäjien hankintaa. Lopullista hintalappua ei vielä tiedetä, mutta kyse on useiden miljardien hankinnoista.

Tällaisen suuren yhteisen rahasumman ollessa kyseessä olisi minun mielestäni aiheellista keskustella hankintojen tarpeellisuudesta ja välttämättömyydestä.

Maailmassa on pitkään ollut kahtiajako idän ja lännen sekä niihin liittyvien erilaisten ideologioiden välillä. Välillä on lähennytty, mutta kohta taas ajauduttu erilleen. Onko nyt taas näkyvissä merkkejä tällaisesta erilleen ajautumisesta, kylmästä sodasta?

Siihen liittyy muun muassa asevoimien siirtelyä rajoille, konfliktit kriisiherkillä alueilla sekä erilaiset kauppapakotteet maiden välillä.

Historiasta olemme nähneet, että kiistat, vastakkainasettelu ja asevarustelun lisääminen johtavat aina myös toisten asevarustelun lisääntymiseen sekä uhan, pelon ja väkivallan kierteeseen.

Suomen ainoa todellinen hyökkäysuhka tulee idästä, jonka sotakoneisto on moninkertainen ja ylivertainen Suomen kalustoon verrattuna.

Toisen maailmansodan aikaan Venäjä sortui ylimielisyyteen ja Suomeen lähetettiin lähinnä huonosti varustettuja ja koulutettuja joukkoja.

Sodan jälkeen Venäjä sai kuitenkin haluamansa, eli lähinnä Karjalan alueen. Suomi tuskin on tällä hetkellä Venäjän kannalta niin merkittävä alue, että se haluaisi vaarantaa oman hyvinvointinsa ja turvallisuutensa aloittamalla sotatoimia Suomea vastaan, mikä voisi johtaa laajamittaiseen suursotaan.

Suomen turvallisuudesta saatetaan joskus luoda uhkakuvia sillä, että Venäjä lisää joukkojaan itärajalla. Minun mielestäni se ei vielä kerro lisääntyneestä uhasta Suomea kohtaan, vaan ennen kaikkea siitä, että Venäjä kokee oman turvallisuutensa uhatuksi lännestä ja haluaa lisätä omaa turvallisuuttaan.

Suomen tulisikin rakentaa ystävällisiä suhteita sekä itään että länteen, näyttäytyä rauhaa rakentavana maana ja pysytellä erillään suurvaltojen välisistä kiistoista.

Hyvillä ja ystävällisillä suhteilla, kaupankäynnillä ja ihmisten välisellä avoimella vuorovaikutuksella ehkäistään sotia paremmin kuin asevarustelulla.

Pienenä kansana emme todellisuudessa pysty puolustautumaan maailmanvaltaa vastaan. Sellaisessa tilanteessa Suomen ainoa mahdollisuus on luottaa muiden maiden apuun ja sotakalustoon.

Siksi Suomen kannalta voisi olla edullista olla aktiivisesti mukana kehittämässä EU:n yhteistä puolustusta.

Ymmärrän kyllä puolustusvoimien tarpeellisuuden ja kannatan yleistä asevelvollisuutta, mutta en kannata rahojen ”haaskaamista” sellaiseen, josta ei ole merkittävää hyötyä Suomelle.

Mitä jos ostetaan vain muutama hävittäjä valvonta- ja opetuskäyttöön, jotta meillä on ammattitaitoisia lentäjiä?

Rakennetaan säästyneillä rahoilla omaa maatamme, tuetaan lapsia, nuoria, sairaita ja työllisyyttä, millä ehkäistään eriarvoisuutta ja syrjäytymistä sekä niiden aiheuttamia ongelmia.

Esa Räisänen

lehtori

Haapavesi

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

unohditte sodankäynnistä ja valvontakoneista kokonaan droonit, jotka hoitavat homman miljoonia kertoja halvemmalla siihen aikaan kun uudet hävittäjät olisivat Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on erittäin rikas maa Sipilän ja Orpon ansiosta. Menossa on jo neljäs vuosi, jolloin he ovat löytäneet budjetista 1,5 miljardia euroa
ulkomaalaisille / vuosittain. Kyllä me tarvitsemme puolustukseen vahvistusta. Pelkästään Helsingin länsimetroon meni 1,4 miljardia,
joten kyllä meillä rahaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota ei koskaan ole tavoiteltava tilanne, mutta se ei tarkoita etteikö siihen olisi syytä varautua. Hävittäjien strateginen merkitys Suomen kannalta ei perustu siihen että niillä voitaisiin pitkään käydä massiivista sotaa Venäjää vastaan, vaan niiden on tarkoitus luoda tilanne, jossa Venäjä ei haluaisi edes aloittaa vihamielisyyksiä Suomea kohtaan. Tämä vaikutus perustuu erityisesti siihen että yhteenkin hävittäjään voidaan kiinnittää yksi tai jopa useampi kantamaltaan hyvä ja huipputarkka ristelilyohjus, ja näin usealla hävittäjällä voidaan nopeasti luoda yhtäaikainen ja hajautettu uhkavaikutus useisiin hyökkääjän kannalta merkityksellisiin kohteisiin. Tällaiseen on jopa suurvallan vaikea reagoida kyllin nopeasti. Venäjän laaja maa-alue suhteellisen vähine tie- ja ratayhteyksineen tarjoaisi hyvät mahdollisuudet aiheuttaa merkittäviä tappioita hyökkääjälle, tallaista puolustusstrategiaa hyödyntäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi miten paljon ihmishenkiä säästettäisiin jos valtio sijoittaisi hävittäjärahat terveydenhoidon, tieliikenteen turvallisuuden, jne kehittämiseen. Vähän pöhköä kun sotepelon takia ollaan valmiita uhraamaan kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Jos nämä asiat saataisiin kuntoon niin sitten voitaisiin harkita hävittäjien hankintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti Suomi tarvitsee vain ilmavalvontaan sopivia koneita. Hävittäjillä ei ole juurikaan mitään muuta käyttöä kuin leikkiä sotaa ja hävittäjien tarpeellisuuttakin pitää perustella mielikuvitus sodalla ja pelkoa lietsomalla. Tilanne olisi kokonaan toinen jos Suomi osallistuisi sotatoimiin joissa pakotetaan vihreät miehet takaisin rajan taakse.

Kummallista kun poliitikot ja eikä kukaan muukaan tunnu pelkäävän luonnonkatastrofeja joissa voi kuolla huomattavasti enemmän ihmisiä kuin sodassa. Puolustusvoimia olisi järkevä kehittää niin että olisi parempia valmiuksia selvitä luonnonkatastrofeista. Parempi olisi hankkia helikoptereita ja muuta kalustoa joita voisi käyttää esimerkiksi laajojen metsäpalojen sammuttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä "asiantuntijat" joiden mielestä 60 koneella ei tee sodassa yhtään mitään, niin lukaiskaapa pohjille teksti "ilmasodankäynnin lyhyt oppimäärä" (löytyy noilla hakusanoilla googlesta), jossa oikea ilmasodankäynnin asiantuntija hieman avaa lukuja. Huomaatte että tuo 60 konetta on itseasiassa jo varsin varteenotettava määrä sotatilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasia on, että jos Venäjä päättää joskus hyökätä Suomeen, ensi-isku tapahtuu parilla sadalla risteilyohjuksella, joilla lamautetaan lentokentät, ilmatorjunta, ammusvarastot ja ainakin Helsinki. Joukossa on todennäköisesti muutama ohjus, jossa lastina on 5-10 kilotonnin ydinlaite. Ensi-iskuun saattaa kuulua myös muutaman 10 megatonnin laitteen räjäyttäminen yläilmakehässä, jolla saadaan eliminoitua suurin osa Suomen ja Ruotsin elektroniikasta. Tunti tämän jälkeen rajan yli pyyhkäisee maataistelukoneiden parvet, jotka tuhoavat liikenteen solmukohdat, kuten rautatieasemat, satamat ja logistiikkakeskukset.

Totuus on kuitenkin se, että tämä tuskin tulee koskaan tapahtumaan, eikä sillä ole mitään tekemistä Suomen ilmavoimien kanssa. Tuon edellä kuvatun skenaarion toteuttaminen nimittään edellyttäisi Islannin neutralisoimista ja Norjan pohjoisten lentokenttien haltuunottoa. Suomen ilmavoimien tärkein tehtävä on kyky selvitä ensi-iskusta ja sen jälkeen tiedustelu, jolla pyritään selvittämään vihollisen aikeet. Venäjä ei kykene pysyvästi valloittamaan Suomea, ja se tietää sen. Jotta Suomi voitaisiin nykyisistä lähtökohdista valloittaa, pitäisi valloittaa koko Eurooppa.

Ollessani 80-luvun alussa varusmiespalveluksessa hävittäjälentolaivue 21:ä, pohdiskelin aika paljon sitä, kuinka Suomen puolustusta voitaisiin kehittää. Koska ensi-iskun torjuminen on käytännössä meille mahdotonta, meidän tulisi saada koneemme kallion sisään. Me tarvitsemme ainakin kuusi sataa konetta, jotka voidaan koota, aseistaa/varustaa paikassa joka on turvallinen. Meidän on mahdotonta ylläpitää sodan aikana hävittäjiä, me tarvitsemme ilma-aseen, joka kestää ensi-iskun. Sellainen ilma-ase on miehittämättömät lentolaitteet. Toisessa maailmansodassa V1/2 laittoivat Britannian lähes polvilleen, nykyinen teknologia mahdollistaa lähes kaiken toiminnan ilman lentäjää koneessa.

Venäjä voi tuhota Suomen, se voi jopa valloittaa Suomen joksikin aikaa, mutta ikinä se ei saa Suomea pysyvästi haltuunsa. Tässä maassa on riittävästi hulluja neroja, jotka tekevät Suomen valloittamisesta liian kalliin tehtävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuratkaahan tuota Venäjän nykyistä toimintaa ja arvioikaa sen jälkeen hävittäjien ja muunkin puolustusmenojen tarve uudelleen. Luuletteko että Venäjä panostaa valtavia summia asevoimiinsa ilman tarkoitusta. Kaikkien Venäjän naapumaiden tulisi olla enemmän kuin huolissaan kehityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostetaan häivehävittäjiä. Sellaisia, että venäläiset luulevat niitä olevan satoja ilmassa, mutta todellisuudessa niitä ei ole yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen maantieteellis-poliittisessa asetelmassa uskottava itsenäinen puolustus ja hyvät suhteet ulkovaltoihin ovat paras tae rauhalle. Ja hyvät, toimivat suhteet meillä onkin. Itänaapuri käyttäytyy ajoittain kuin katupoika, joka kokeilee onko löysiä pois otettavaksi. Näin naapuri toimii lähinnä sisäpoliittisista syistä. Tehtaankatulaiset ja muu viides kolonna ovat perskärpäsiä, jotka koettavat hakea arvostusta ja nostetta naapurista röllitoiminnallaan.

HX -hanke eli nykyisten Hornettien korvaaminen uusilla on pirun kallis, mutta välttämätön ostos. Monitoimihävittäjien suorituskykyä ei voida korvata muilla asejärjestelmillä. Asiaan perehtymättömille voi kertoa sen, että jos olisi olemassa joku halvempi ja toimivampi järjestelmä, niin sellainen olisi jo maailmalla käytössä. Ohjusten kaikkivoipaisuuteen liittyvät täystuhotuhokuvitelmat ovat monessa kohtaa uskoa ja kuvitelmaa; ohjuksen laukaiseminen ei tarkoita sitä, että se myös aiheuttaa tuhoa tarkoitetussa kohteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän käytettyjä saanee halvemmalla ja maamiinat takaisin. Venäjä voi tehdä säästyvillä rahoilla juuri sitä , mitä viimeisessä kpl esität, mutta johtaja on pikk- rakettimies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koneita tarvitaan, mutta ei mitään ylihinnoiteltu amerikkalaisia hävittäjiä, vaikka poliitikot ovatkin rähmällään sinne suuntaan ja Natoa palvotaan kuin uskonnollista järjestöä. Soinikin käy siellä perheineen rukoilemassa, valtion piikkiin. Ruotsalainen Jas on hyvä vaihtoehto, kun ne kasataan vielä suomessa. On totta, että sodassa Venäjää vastaan ei voi käydä kuin sissisotaa, koska koneet on ammuttu alas ensimmäisen 10 minuutin aikana. Toivotaan että järki voittaa, vaikka poliitikoilla onkin siitä puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joten kustannuksiin pitäisi osallistua pohjoismaat yhteisellä puolustusjärjestelmillä
Viisimiljoonainen kansa ei tarvi kummoisia lentokoneita kaivoksien puolustamiseen.
Mitään suurempia rikkauksia suomessa ei juuri ole kuin puuta. Rikas suomi voisi omalle kansalle antaa elämiseen helpotuksia eikä olla kuin pohjois-korea joka aseisiin laittaa rahaa jonka kansa kurjuudessaan on alistettu byrokraattisen vallan armoille.
Suomessa ja p-koreassa on paljon yhtäläisyyksiä poliittissa päätöksien teossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo Aarne Saarinen (SKP) totesi oman aikansa hävittäjähankinnoista, että ”ammattimies tarvitsee kunnon työkalut”. Ostettiin siis 2/3 Drakeneita ja YYA-hengessä 1/3 sinänsä erittäin hyviä MiG:ejä, joiden takia kuitenkin jouduttiin ylläpitämään kahta huoltojärjestelmää.

Noin 60 koneella ei sotaan lähdetä. Niillä ylläpidetään rauhan ajan valvonta ja lentäjien taidot. Lentotunteja pitää lentäjää kohden olla 150-200 vuodessa taitotason ylläpitämiseksi ja lentäjiä luonnollisesti pitää olla enemmän kuin koneita.

Miniminä koneiden määrän suhteen voidaan pitää sitä, että maamme ilmavalvontaan ei rauhan aikana tarvita vieraiden valtioiden koneita, kuten Baltiassa tai Islannissa. Tällä on sotilaallisesti rauhoittava vaikutus ja siihen ovat varmasti tyytyväisiä kaikki osapuolet.

Nyt olisi vain valittava ehdokkaista sellainen tyyppi, joka ei tuota ikäviä yllätyksiä seuraavien 30-40 vuoden aikana toimimattomuuden tai kustannusten karkaamisen vuoksi. Poliittiseen lipunnäyttöön tai teknologisiin vouhotuksiin ei ole varaa. Hornetit ovat olleet luotettavia, mutta niidenkin kustannukset ylittivät arviot. Niistäkin syntyisi vielä 10 vuoden kuluttua vaikka siemen Viron ensimmäiselle omalle laivueelle - vanhemmallakin kalustolla lennetään ja käydään jopa sotaa. Tämäkin helpottaisi EU:n ja NATOn nykyistä rasitetta - ja kelpaisi varmaankin myös Venäjälle.

Sota on asia erikseen, eikä sitä ole näköpiirissä kouhkaamisesta huolimatta. Silloin hankitaan kalustoa niin paljon kuin on mahdollista ja sieltä mistä sitä saa. Tarvittaessa vaikka Kiinasta tai Brasiliasta. Peruskoulutettuja lentäjiä kuitenkin on oltava omasta takaa, koska moderni suihkuhävittäjä järjestelmineen vaatii enemmän perehtymistä kuin Mersut, Brewsterit ja sotasaaliskoneet aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion ilmatila kuuluu aina jollekin ja sitä pitää pystyä valvomaan uskottavasti. Jos emme itse halua ilmatilaamme valvoa niin sen tekee joku muu luvallamme tai ilman lupaa. Pelkällä ohjusaseistuksella ilmatilaa ei voi valvoa, vaan tarvitaan koneita joilla kohteet voidaan tunnistaa ja tarvittaessa torjua. NATO olisi pätevä ratkaisu, mutta se ei YYA:n geeneihin asti imaisseelle sukupolvelle kelpaa. Jos emme itse välitä pitää ilmatilaa hallussa sen ottavat haltuun punatähtiset koneet. Eikö se nyt olisi sotaveteraanien perinnön halveksuntaa, jos mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita sotakalustoa rauhaa ja rakkautta minullakin ajoittain räjähtelee vaan karvahaulikko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Heti pitää hyökätä ettei meihin ehditä invormaatiovaikuttaa. Ostetaan Amerikasta 5000 F-22 Raptoria ku se on niin hieno ja päästään sillä heti Natoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

58
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image