Mielipiteet

Lukijalta

Taiteesta on tulossa elämyspuuroa – Oulussa sin­fo­niaor­kes­te­rin kausiohjelma on laajentunut viih­de­musii­kin suuntaan

Mielipiteet 1.9.2019 6:00
Leo Härkönen

Kalevan juttu 24.8. Oulu Sinfonian intendentin vaihtumisesta antoi aiheen pohtia sinfoniaorkestereiden roolia musiikkielämässä.

Olen käsittänyt sinfoniaorkestereiden ensisijaiseksi tehtäväksi palvella ns. klassisen musiikin kuuntelijoita järjestämällä konsertteja toiminta-alueensa väestölle, joka on yleensä orkesterin kotikaupunki ympäröivine seutuineen. Oulu Sinfonian kohdalla toiminta-alue on (tai voisi olla) poikkeuksellisen laaja käsittäen Oulun läänin ja jopa koko Pohjois-Suomen.

Klassista musiikkia pidetään tavallisesti korkeakulttuurisena taidemusiikkina. Musiikki koostuu valtavasta määrästä satojen vuosien aikana luotua orkesteri-, soolosoitin- ja laulumusiikkia – sekä tietysti myös modernista, omana aikanamme eri kokoonpanoille sävelletyistä teoksista.

Elämme aikaa, jona perinteiset taiteen rajat pirstoutuvat – ja niitä innokkaasti pirstotaan. Joskus tuntuu, että kaikki julkisuuskynnyksen ylittävä (esittävä ja esille pantu) määritellään taiteeksi. Kaikki liukenee elämyspuuroksi, ja ihmisten aikaansaannokset saviruukkulöydöistä akankantokisoihin ovat vähintäänkin kulttuurin ilmentymiä. Kun taidetta ja viihdettä ei pystytä/haluta ilmiöinä arvottamaan omissa kategorioissaan, on helpointa tarjota kaikkea taiteena! Onko tämäkin jonkinlaista demokratisoitumiskehitystä?

”Varmaankin näiden uusien spektaakkeleiden ensisijaiset tavoitteet ovat laajentaa ja nuorentaa konserttien asiakaskuntaa ja paikata Oulu Sinfonian taloutta.”

Vuosikymmenten saatossa on esimerkiksi klassisen musiikin osa julkisuudessa selvästi kaventunut. Hyvän esimerkin tarjoaa valtakunnan päälehden Helsingin Sanomien kulttuurisivujen uutisointi. 1980-luvulla puolen sivun ja sivunkin (broadsheet-koko) artikkelit ja konserttiarvioinnit olivat tavallisia. Nykyisin vastaava uutisointi on kutistunut kahden palstan kommenteiksi musiikkimonimuotoisuuksien ilmiöiden kustannuksella.

Ainakin Oulussa on viime vuosina myös sinfoniaorkesterin kausiohjelma laajentunut silmiinpistävästi viihdemusiikin suuntaan, perinteisen kausiohjelmiston silti pitäytyessä "perinteisenä" ilahduttamassa ainakin kausiasiakkaitaan. Ohjelmistoon on tullut sinfoniaorkesterille sovitettua pop-, rock- ja elokuvamusiikkia. Varmaankin näiden uusien spektaakkeleiden ensisijaiset tavoitteet ovat laajentaa ja nuorentaa konserttien asiakaskuntaa ja paikata Oulu Sinfonian taloutta.

Uusia aluevaltauksia on pidetty myös orkesteritoiminnan uudistamisena, mikä tuntuu jokseenkin kyseenalaiselta motiivilta – kuten sekin, että sinfoniset sovitukset antaisivat uutta arvovaltaa ja lisäarvoa kevyelle musiikille.

Kaikki orkesterit Suomessa eivät ole kuitenkaan tälle voimavarojensa hajottamisen tielle lähteneet. Monet orkesterit näyttävät keskittyvän perinteisen klassisen musiikin tuottamiseen ja teosten haastavaan tulkitsemiseen yhteistyössä alueensa muiden toimijoiden kanssa. Tällainen linja ei sulje teosharvinaisuuksien ja uuden kokeilevan musiikin esittämistä, vaan rikastuttaa sitä.

Jokainen Oulu Sinfonian kausikonserttien ja kirkkojen kirkkomusiikkiteosten esityksissä kävijä on nähnyt, miten runsaasti kuulijoiden joukossa on nuorta väkeä. Nuoret etsivät perinteisestä klassisesta musiikista samoja elämyksiä kuin varttuneempikin väki. Ei tarvita suurten klassikoiden efektihakuisia popularisointeja, jota sitäkin ainakin takavuosina viihteen mestarit tarjoilivat.

Vaikka aikamme konserttivieras ei aina olisikaan musiikin ammattilainen, hän kyllä aistii musiikin hyvän laadun ja nauttii siitä. Laatu välittyy myös yhteisöllisyyskokemuksen ja kaikkein tärkeimmän, asialleen omistautuneiden musiikin esittäjien kautta.

Oulu Sinfoniasta voimme olla ylpeitä ja kulttuurikaupunkina meidän tulisi toimia paljon tehokkaammin tämän "puolen Suomen sinfoniaorkesterin" menestyksen eteen. Mutta sepä onkin toinen juttu.

Leo Härkönen

Oulu Sinfonian kausiasiakas

Oulunsalo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Minäkin kuuntelen mielelläni ja runsaasti muutakin musiikkia kuin nk. sinfoniaorkestereisen toimialaan mielestäni kuuluvaa konsertti- eli klassistamusiikkia, joka jo sinällään on runsas ja moni-ilmeinen alue.

Kun katsoo tämänkin kauden Oulu Sinfonian ohjelmistoa havaitsee että siinä on rehottaa runsaasti sellaista “vieraslajia” joka ei sinne mielestäni kuulu. Musiikkia, jolle on omat fooruminsa, musiikkia joka helposti hämärtää sinfoniaorkesterille asetetut päämäärät. Ei taida monella Suomen sinfoniaorkesterilla olla näin sekalaista ja “ennakkoluulotonta” kausiohjelmistoa.

Mielenkiintoista olisi kuulla orkesterilaisten mielipiteitä ohjelmistovalinnoista, Jalostavatko ne heidän osaamistaan ja kehittymistavoitteita muusikkoyhteisönä? Mutta kukapa se omaa työmaataan moittisi.

Olen varma että moni muukin konserttikävijä on esittämääni asiaan kiinnittänyt huomiota, mutta tyytynyt tilanteeseen kun ohjelmarungon, erittäin edullisen kausikorttisarjan, sisältö on sentään säilynyt ryhdikkäänä. (Vaikka olisihan tuon Beethovenin 9. voinut siihen kyllä sisällyttää!)

Tietysti meillä musiikin kuluttajina on yhtä monta mieltymystä kuin on korvapariakin, eikä ohjelmistovalintoja voi (onneksi) huutoäänestyksenä tai sävellahja-periaatteella toteuttaa. Mutta Oulu Sinfonia on kuitenkin alueensa taidelaitoksena maakunnassaan ainutkertainen ja sen päätehtävää pitäisi vaalia, kehittää ja avartaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet saanut näkyvälle paikalle Kalevan sivuille oman mielipiteesi. Ehkä et ole yksin.

Olen itse hieman vapaamielisempi. Orkesterin ohjelmistoa voidaan mielestäni laajentaa eri lajeihin, kunhan soiton laatu pysyy korkeana. Ei pidä kuitenkaan yrittää orkesterilla sellaista mitä ei osaa, esimerkiksi suomirokkia.

Pidän orkesterimusiikista, mutta en mene Mozart konsertteihin, koska olen väsynyt kuuntelemaan häntä. Sen sijaan kuuntelen mielelläni Beethovenia moneen kertaan jopa samaa sinfoniaa - kuten tänä syksynä on ohjelmistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut muita kommentteja, mutta jatkan. Kirjoittajan kanssa olen yhtä mieltä siitä, että Oulun Sinfonian on keskityttävä konserttimusiikkiin. Myös perinteiset säveltäjät osasivat tehdä viihdyttäviä klassisen musiikin kappaleita, esimerkiksi Straussien suku.

Tänä iltana on ns. entisten nuorten sävellahja. Luin sen esittelyä ja harmistuin. Se ei kuullosta oikealta suunnalta tälle orkesterille. Kuka on siihen syyllinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image