Mielipiteet

Lukijalta

Taiteesta on tulossa elämyspuuroa – Oulussa sin­fo­niaor­kes­te­rin kausiohjelma on laajentunut viih­de­musii­kin suuntaan

Mielipiteet 1.9.2019 6:00
Leo Härkönen

Kalevan juttu 24.8. Oulu Sinfonian intendentin vaihtumisesta antoi aiheen pohtia sinfoniaorkestereiden roolia musiikkielämässä.

Olen käsittänyt sinfoniaorkestereiden ensisijaiseksi tehtäväksi palvella ns. klassisen musiikin kuuntelijoita järjestämällä konsertteja toiminta-alueensa väestölle, joka on yleensä orkesterin kotikaupunki ympäröivine seutuineen. Oulu Sinfonian kohdalla toiminta-alue on (tai voisi olla) poikkeuksellisen laaja käsittäen Oulun läänin ja jopa koko Pohjois-Suomen.

Klassista musiikkia pidetään tavallisesti korkeakulttuurisena taidemusiikkina. Musiikki koostuu valtavasta määrästä satojen vuosien aikana luotua orkesteri-, soolosoitin- ja laulumusiikkia – sekä tietysti myös modernista, omana aikanamme eri kokoonpanoille sävelletyistä teoksista.

Elämme aikaa, jona perinteiset taiteen rajat pirstoutuvat – ja niitä innokkaasti pirstotaan. Joskus tuntuu, että kaikki julkisuuskynnyksen ylittävä (esittävä ja esille pantu) määritellään taiteeksi. Kaikki liukenee elämyspuuroksi, ja ihmisten aikaansaannokset saviruukkulöydöistä akankantokisoihin ovat vähintäänkin kulttuurin ilmentymiä. Kun taidetta ja viihdettä ei pystytä/haluta ilmiöinä arvottamaan omissa kategorioissaan, on helpointa tarjota kaikkea taiteena! Onko tämäkin jonkinlaista demokratisoitumiskehitystä?

”Varmaankin näiden uusien spektaakkeleiden ensisijaiset tavoitteet ovat laajentaa ja nuorentaa konserttien asiakaskuntaa ja paikata Oulu Sinfonian taloutta.”

Vuosikymmenten saatossa on esimerkiksi klassisen musiikin osa julkisuudessa selvästi kaventunut. Hyvän esimerkin tarjoaa valtakunnan päälehden Helsingin Sanomien kulttuurisivujen uutisointi. 1980-luvulla puolen sivun ja sivunkin (broadsheet-koko) artikkelit ja konserttiarvioinnit olivat tavallisia. Nykyisin vastaava uutisointi on kutistunut kahden palstan kommenteiksi musiikkimonimuotoisuuksien ilmiöiden kustannuksella.

Ainakin Oulussa on viime vuosina myös sinfoniaorkesterin kausiohjelma laajentunut silmiinpistävästi viihdemusiikin suuntaan, perinteisen kausiohjelmiston silti pitäytyessä "perinteisenä" ilahduttamassa ainakin kausiasiakkaitaan. Ohjelmistoon on tullut sinfoniaorkesterille sovitettua pop-, rock- ja elokuvamusiikkia. Varmaankin näiden uusien spektaakkeleiden ensisijaiset tavoitteet ovat laajentaa ja nuorentaa konserttien asiakaskuntaa ja paikata Oulu Sinfonian taloutta.

Uusia aluevaltauksia on pidetty myös orkesteritoiminnan uudistamisena, mikä tuntuu jokseenkin kyseenalaiselta motiivilta – kuten sekin, että sinfoniset sovitukset antaisivat uutta arvovaltaa ja lisäarvoa kevyelle musiikille.

Kaikki orkesterit Suomessa eivät ole kuitenkaan tälle voimavarojensa hajottamisen tielle lähteneet. Monet orkesterit näyttävät keskittyvän perinteisen klassisen musiikin tuottamiseen ja teosten haastavaan tulkitsemiseen yhteistyössä alueensa muiden toimijoiden kanssa. Tällainen linja ei sulje teosharvinaisuuksien ja uuden kokeilevan musiikin esittämistä, vaan rikastuttaa sitä.

Jokainen Oulu Sinfonian kausikonserttien ja kirkkojen kirkkomusiikkiteosten esityksissä kävijä on nähnyt, miten runsaasti kuulijoiden joukossa on nuorta väkeä. Nuoret etsivät perinteisestä klassisesta musiikista samoja elämyksiä kuin varttuneempikin väki. Ei tarvita suurten klassikoiden efektihakuisia popularisointeja, jota sitäkin ainakin takavuosina viihteen mestarit tarjoilivat.

Vaikka aikamme konserttivieras ei aina olisikaan musiikin ammattilainen, hän kyllä aistii musiikin hyvän laadun ja nauttii siitä. Laatu välittyy myös yhteisöllisyyskokemuksen ja kaikkein tärkeimmän, asialleen omistautuneiden musiikin esittäjien kautta.

Oulu Sinfoniasta voimme olla ylpeitä ja kulttuurikaupunkina meidän tulisi toimia paljon tehokkaammin tämän "puolen Suomen sinfoniaorkesterin" menestyksen eteen. Mutta sepä onkin toinen juttu.

Leo Härkönen

Oulu Sinfonian kausiasiakas

Oulunsalo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Minäkin kuuntelen mielelläni ja runsaasti muutakin musiikkia kuin nk. sinfoniaorkestereisen toimialaan mielestäni kuuluvaa konsertti- eli klassistamusiikkia, joka jo sinällään on runsas ja moni-ilmeinen alue.

Kun katsoo tämänkin kauden Oulu Sinfonian ohjelmistoa havaitsee että siinä on rehottaa runsaasti sellaista “vieraslajia” joka ei sinne mielestäni kuulu. Musiikkia, jolle on omat fooruminsa, musiikkia joka helposti hämärtää sinfoniaorkesterille asetetut päämäärät. Ei taida monella Suomen sinfoniaorkesterilla olla näin sekalaista ja “ennakkoluulotonta” kausiohjelmistoa.

Mielenkiintoista olisi kuulla orkesterilaisten mielipiteitä ohjelmistovalinnoista, Jalostavatko ne heidän osaamistaan ja kehittymistavoitteita muusikkoyhteisönä? Mutta kukapa se omaa työmaataan moittisi.

Olen varma että moni muukin konserttikävijä on esittämääni asiaan kiinnittänyt huomiota, mutta tyytynyt tilanteeseen kun ohjelmarungon, erittäin edullisen kausikorttisarjan, sisältö on sentään säilynyt ryhdikkäänä. (Vaikka olisihan tuon Beethovenin 9. voinut siihen kyllä sisällyttää!)

Tietysti meillä musiikin kuluttajina on yhtä monta mieltymystä kuin on korvapariakin, eikä ohjelmistovalintoja voi (onneksi) huutoäänestyksenä tai sävellahja-periaatteella toteuttaa. Mutta Oulu Sinfonia on kuitenkin alueensa taidelaitoksena maakunnassaan ainutkertainen ja sen päätehtävää pitäisi vaalia, kehittää ja avartaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet saanut näkyvälle paikalle Kalevan sivuille oman mielipiteesi. Ehkä et ole yksin.

Olen itse hieman vapaamielisempi. Orkesterin ohjelmistoa voidaan mielestäni laajentaa eri lajeihin, kunhan soiton laatu pysyy korkeana. Ei pidä kuitenkaan yrittää orkesterilla sellaista mitä ei osaa, esimerkiksi suomirokkia.

Pidän orkesterimusiikista, mutta en mene Mozart konsertteihin, koska olen väsynyt kuuntelemaan häntä. Sen sijaan kuuntelen mielelläni Beethovenia moneen kertaan jopa samaa sinfoniaa - kuten tänä syksynä on ohjelmistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut muita kommentteja, mutta jatkan. Kirjoittajan kanssa olen yhtä mieltä siitä, että Oulun Sinfonian on keskityttävä konserttimusiikkiin. Myös perinteiset säveltäjät osasivat tehdä viihdyttäviä klassisen musiikin kappaleita, esimerkiksi Straussien suku.

Tänä iltana on ns. entisten nuorten sävellahja. Luin sen esittelyä ja harmistuin. Se ei kuullosta oikealta suunnalta tälle orkesterille. Kuka on siihen syyllinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
179
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
66
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Ei pukkaa. Levollisin mielin nautin Varman maksamaa eläkettä vielä 46 vuotta, jos sata vuotiaaksi elän. Tunnustan kyllä... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image