Mielipiteet

Lukijalta

Tai­de­tes­taa­jil­le riittää nähtävää omassa maa­kun­nas­sa­kin – jos val­ta­kun­nal­li­nen kohde jätettäisiin pois,hanketta voitaisiin jatkaa pienemmällä budjetilla

Mielipiteet 1.12.2019 6:00
Iida Kylmäluoma

Taidetestaus on vienyt monet kahdeksasluokkalaiset kokemaan unohtumattomia taide-elämyksiä. Taidetestaus on Suomen kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton rahoittama hanke, joka vie kahdeksasluokkalaisia kahdelle taidevierailulle. Toinen vierailuista tehdään omassa maakunnassa ja toinen suuntautuu johonkin valtakunnalliseen kohteeseen.

Vierailut ovat kouluille valmiita kokonaisuuksia, joihin kuuluu pääsyliput, matkat, taidevierailut, tehtäviä taidetestaukseen liittyen ja kokemuksen arviointia sovelluksen avulla.

Taidetestaus on monille ensimmäinen kokemus taiteen parissa. On hienoa, että jokainen saa kokea taidetta perheensä rahatilanteesta riippumatta. Taidetestaus oli mukava kokemus oman luokkani kanssa. Se oli kuin luokkaretki, jossa käytiin vierailemassa mielenkiintoisissa kohteissa.

Reissussa, joka tehtiin valtakunnalliseen kohteeseen, oli myös vapaa-aikaa. Siellä oppilaille annettiin paljon vastuuta, mikä teki reissusta rennon ja vapaamman.

Omalla kohdallani kävimme ensin Oulun kaupunginteatterissa katsomassa Sara Wacklinin Oulu palaa. Kokemus oli kaikkien mieleen. Teatterissa kaikki osasivat käyttäytyä, joten vierailu oli helppo toteuttaa. Valtakunnallinen kohde, jossa kävimme, oli Helsingissä oleva Ateneum. Kokemus oli unohtumaton. Helsinkiin menimme Oulusta lentokoneella. Reissu kesti koko päivän ja kotiin tuli illalla väsyneitä, mutta iloisia taidetestaajia.

"Jos rahoja olisi käytettävissä enemmänkin, niillä voitaisiin esimerkiksi tarjota eläkeläisille iloa tuova taide-elämys omassa maakunnassa."

Meneminen valtakunnalliseen kohteeseen ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole luonnolle hyväksi. Me menimme Helsinkiin lentokoneella. Monet muutkin kahdeksasluokkalaiset ovat käyneet valtakunnallisessa kohteessa, joka on kauempana omasta kotikaupungista. Joihinkin kohteisiin pääsee bussilla tai junalla, mutta esimerkiksi Oulusta meno-paluu Helsinkiin ilman lentokonetta kestäisi lähes koko päivän.

Taidetestaajat-hanke vie käytännössä kaikki kahdeksasluokkalaiset kahdelle taidevierailulle, jolloin luonto kuormittuu matkustamisesta melkoisesti. Mielestäni meidän tulisi ottaa luonto

ja ilmastonmuutos tässä asiassa paremmin huomioon.

Taidetestaukseen on käytetty karkeasti 20 miljoonaa euroa. Rahoilla saatiin aikaiseksi historian suurin kulttuurihanke 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Vierailut kestävät kolmen vuoden ajan, joten ne loppuvat ensi keväänä. Mielestäni on hienoa, että tällainen hanke toteutuu. Se antaa kaikille mahdollisuuden kiinnostua taiteesta.

Olisi hienoa, jos hanke jatkuisi. Kuitenkin pitäisi olla tyytyväinen jo oman maakunnan taidevierailuun. Oulun näytös oli mielestäni mielenkiintoinen ja siinä pääsi tutustumaan taiteeseen riittävästi. Suurin osa oppilaista ei ollut Helsingin vierailun aikana kiinnostunut taiteesta, koska koko reissulla oli niin paljon muutakin hienoa.

Jos valtakunnallinen kohde jätettäisiin jatkossa pois, taidetestausta voitaisiin jatkaa pienemmällä budjetilla. Jos rahoja olisi käytettävissä enemmänkin, niillä voitaisiin esimerkiksi tarjota eläkeläisille iloa tuova taide-elämys omassa maakunnassa. Ilman valtakunnallistakin taidekokemusta taidetestaus olisi riittävä ja kahdeksasluokkalaiset olisivat silti kiitollisia.

Mielestäni taidetestauksen pitäisi jatkua, mutta ainoastaan oman maakunnan taidevierailun, tehtävien ja arvioinnin parissa. Silloin luonto ei kuormittuisi niin paljoa ja nuorille suunnattua rahaa voitaisiin käyttää muuhunkin hyvään.

Iida Kylmäluoma

kahdeksasluokkalainen

Kellon yläkoulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image