Mielipiteet

Lukijalta

Systeemi edellyttää psyykkisesti hauraalta, turvattomalta lapselta kykyä asettua ja kiintyä taas uuteen perheeseen ja uusiin aikuisiin

Mielipiteet 9.2.2020 7:00
Lapsen etu

Lastensuojelulaki, lapsenhuoltolaki sekä lapsen oikeuksien sopimus korostavat lapsen etua lasta koskevassa päätöksenteossa. Läheltä erään perheen ja heidän lapsensa prosessia ja itsekin lastensuojelussa aiemmin työskennelleenä olen vihaisena ja surullisena joutunut toteamaan, ettei lapsen etu ole keskeisin toimintaa ohjaava periaate sijoitusta pohdittaessa.

Ko. perheen ala-asteikäinen lapsi on ollut sijoitettuna perheeseen lähes puoli vuotta avohuollon tukitoimena. Sijoituspäätös oli vanhempien suurin rakkaudenosoitus lastaan kohtaan silloisessa vaikeassa ja kipeässä tilanteessa.

Lapsi odottaa sijaisperheessä lastenpsykiatrian tutkimusjakson alkamista. Vanhempien, lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja sijaisperheen keskinäinen yhteistyö on sujunut hyvin.

Lapsen sijaisperhe toimii ns. päivystysperheenä. Päivystysperhe toimii nimensä mukaisesti valmiudessa ottaa vastaan kiireellistä perhesijoituspaikkaa tarvitsevia lapsia oletuksella, etteivät lapset asu perheessä pitkiä aikoja.

Ko. lapsi on ollut tässä perheessä nyt useita kuukausia, hän on ”asettunut” ja kotiutunut perheeseen hyvin, koulunkäynti sujuu eikä haastavaa psyykkistä oireilua ole ollut. Vanhempiaan lapsi on tavannut säännöllisesti.

Lastensuojelun, sijaisperheen ja vanhempien yhteispalaverissa on nyt todettu pitempiaikaisen sijoituksen tarve ja huostaanoton valmistelu käynnistetty. Tämä tarkoittaa, että lapselle etsitään uutta sijaisperhettä, jonka löytymiseen voi mennä kuukausia, jopa puoli vuotta. Etsintäajan lapsi on nykyisessä sijaisperheessä.

Mitä tarkoittaa lapsen etu tällaisessa tilanteessa? Pahasta olosta kärsivä, oireileva lapsi ”heitetään” uuteen perheeseen. Hänet on omien vanhempiensa kodeista jo sijoitettu ja lapsen onneksi hän on voinut hyvin nykyisessä sijaisperheessä.

"Toivon valvovien ja johtavien viranomaisten sekä päättäjien pysähtyvän arvioimaan Oulun kaupungin lastensuojelun ja sijaishuollon käytäntöjä kriittisesti lapsen edun toteutuminen johtotähtenä."

Tämä mieletön systeemi edellyttää psyykkisesti hauraalta, turvattomalta lapselta kykyä asettua ja kiintyä taas uuteen perheeseen ja uusiin aikuisiin. Kuka meistä aikuisista siihen pystyisi? Lisääkö tämä lapsen heittely ja lapsen edun unohtaminen hänen luottamustaan meihin aikuisiin ja hänelle hyvää tahtoviin viranomaisiin? Epäilen.

Ymmärrän, että tarvitaan päivystyksellisiä sijoituspaikkoja, joko perheitä tai lastenkoteja. Kuitenkaan systeemi, missä lapsi joutuu usean hyvin menneen sijoituskuukauden jälkeen vaihtamaan perhettä avohuollon tukitoimien muuttuessa huostaanotoksi ainoastaan organisaatiosta ja systeemistä johtuvista käytännöistä, ei voi olla lapsen edun mukainen.

Toivon valvovien ja johtavien viranomaisten sekä päättäjien pysähtyvän arvioimaan Oulun kaupungin lastensuojelun ja sijaishuollon käytäntöjä kriittisesti lapsen edun toteutuminen johtotähtenä.

 

Lapsen etu

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Etenkin entiset asiakkaat , lapset,nuoret, vanhemmat,pitäisi ottaa mukaan kehittämään lasu-työtä. Olen ottanut erääseen oppilaitokseen yhteyttä opinnäytetyön aiheeksi tämän. Ei ole vastausta kuulunut koskaan.Sosiaalityöntekijät eivät pysty/halua kehittämää työtään vaan he tekevät parhaansa tai pahimpansa niilllä menetelmillä, mitä on. Eli ylhäältä alas. Kaksi naista istuu pöydän toisella puolen vastakkain asiakasta. Rikollisellakin on enemmän oikeuksia.
Sosiaalityöntekijöillä on liikaa paperitöitä. Heillä pitäisi olla pakollisia käytännön työpäiviä joka kuukausi jossakin lasupaikassa, päiväkodissa tai perheessä. Näkökulma voisi realisoitua. Iänikuinen lasun parjaaminen ei auta. Keskustelu pitäisi siirtää uudelle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perhe on sopinut vain väliaikaisista sijoituslapsista, niin ei kai sitä väkisin voi lasta perheeseen sijoittaa. Ikävää tietenkin lapselle, jos kiintynyt "hätä" sijoituspaikkaan, mutta asiaa pitää katsoa myös lapsen pitempiaikaisella edulla.

Arvostelu sinänsä Oulun lastensuojelusta aina paikallaan, eikä kestä päivänvaloa viranhaltijoiden kirjaamat täysin vääristellyt asiat käsittelyaikoneen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pointtina tässä taitaa olla se, että Oulun lastensuojelun nykyinen toimintatapa valitettavasti mahdollistaa tällaiset tilanteet. Älytöntä puhua jostain "päivystysperheestä", jos lapsi on ollut sijoitettuna perheeseen jo kuukausitolkulla. Onnelan lastenkodin lopettaminen oli kaupungilta aivan älytön päätös, eikä suinkaan ole ainoa laatuaan. Saisi sosiaalitoimessa ehkä hieman esimiesporrasta uudistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Olet oikeassa.

Dilemma on hankala: pienet lapset sijoitetaan perheisiin Onnelan lastenkodin sulkemisen jälkeen (kaupungissa ei ole lastenkotia pienille lapsille). Ensin päivystysperheeseen kun ei sijoituksen pituus ole tiedossa, pitkäaikaisen sijaisperheen valikoitumiseen ja etsimiseen menee tovi. Onneksi ilmeisesti ollaan kuitenkin tilanteessa, että pitkäaikaisia sijaisperheitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän sijais- ja tukiperheiden tulisi kertoa ja tulla esiin.
Mun lapseni on sostt ja toisen vanhemman mielivallan kohteena ollut vuosia ja lasta rettuutettu ties missä koska toinen vanhempi niin halunut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image