Mielipiteet

Lukijalta

Systeemi edellyttää psyykkisesti hauraalta, turvattomalta lapselta kykyä asettua ja kiintyä taas uuteen perheeseen ja uusiin aikuisiin

Mielipiteet 9.2.2020 7:00
Lapsen etu

Lastensuojelulaki, lapsenhuoltolaki sekä lapsen oikeuksien sopimus korostavat lapsen etua lasta koskevassa päätöksenteossa. Läheltä erään perheen ja heidän lapsensa prosessia ja itsekin lastensuojelussa aiemmin työskennelleenä olen vihaisena ja surullisena joutunut toteamaan, ettei lapsen etu ole keskeisin toimintaa ohjaava periaate sijoitusta pohdittaessa.

Ko. perheen ala-asteikäinen lapsi on ollut sijoitettuna perheeseen lähes puoli vuotta avohuollon tukitoimena. Sijoituspäätös oli vanhempien suurin rakkaudenosoitus lastaan kohtaan silloisessa vaikeassa ja kipeässä tilanteessa.

Lapsi odottaa sijaisperheessä lastenpsykiatrian tutkimusjakson alkamista. Vanhempien, lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja sijaisperheen keskinäinen yhteistyö on sujunut hyvin.

Lapsen sijaisperhe toimii ns. päivystysperheenä. Päivystysperhe toimii nimensä mukaisesti valmiudessa ottaa vastaan kiireellistä perhesijoituspaikkaa tarvitsevia lapsia oletuksella, etteivät lapset asu perheessä pitkiä aikoja.

Ko. lapsi on ollut tässä perheessä nyt useita kuukausia, hän on ”asettunut” ja kotiutunut perheeseen hyvin, koulunkäynti sujuu eikä haastavaa psyykkistä oireilua ole ollut. Vanhempiaan lapsi on tavannut säännöllisesti.

Lastensuojelun, sijaisperheen ja vanhempien yhteispalaverissa on nyt todettu pitempiaikaisen sijoituksen tarve ja huostaanoton valmistelu käynnistetty. Tämä tarkoittaa, että lapselle etsitään uutta sijaisperhettä, jonka löytymiseen voi mennä kuukausia, jopa puoli vuotta. Etsintäajan lapsi on nykyisessä sijaisperheessä.

Mitä tarkoittaa lapsen etu tällaisessa tilanteessa? Pahasta olosta kärsivä, oireileva lapsi ”heitetään” uuteen perheeseen. Hänet on omien vanhempiensa kodeista jo sijoitettu ja lapsen onneksi hän on voinut hyvin nykyisessä sijaisperheessä.

"Toivon valvovien ja johtavien viranomaisten sekä päättäjien pysähtyvän arvioimaan Oulun kaupungin lastensuojelun ja sijaishuollon käytäntöjä kriittisesti lapsen edun toteutuminen johtotähtenä."

Tämä mieletön systeemi edellyttää psyykkisesti hauraalta, turvattomalta lapselta kykyä asettua ja kiintyä taas uuteen perheeseen ja uusiin aikuisiin. Kuka meistä aikuisista siihen pystyisi? Lisääkö tämä lapsen heittely ja lapsen edun unohtaminen hänen luottamustaan meihin aikuisiin ja hänelle hyvää tahtoviin viranomaisiin? Epäilen.

Ymmärrän, että tarvitaan päivystyksellisiä sijoituspaikkoja, joko perheitä tai lastenkoteja. Kuitenkaan systeemi, missä lapsi joutuu usean hyvin menneen sijoituskuukauden jälkeen vaihtamaan perhettä avohuollon tukitoimien muuttuessa huostaanotoksi ainoastaan organisaatiosta ja systeemistä johtuvista käytännöistä, ei voi olla lapsen edun mukainen.

Toivon valvovien ja johtavien viranomaisten sekä päättäjien pysähtyvän arvioimaan Oulun kaupungin lastensuojelun ja sijaishuollon käytäntöjä kriittisesti lapsen edun toteutuminen johtotähtenä.

 

Lapsen etu

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Etenkin entiset asiakkaat , lapset,nuoret, vanhemmat,pitäisi ottaa mukaan kehittämään lasu-työtä. Olen ottanut erääseen oppilaitokseen yhteyttä opinnäytetyön aiheeksi tämän. Ei ole vastausta kuulunut koskaan.Sosiaalityöntekijät eivät pysty/halua kehittämää työtään vaan he tekevät parhaansa tai pahimpansa niilllä menetelmillä, mitä on. Eli ylhäältä alas. Kaksi naista istuu pöydän toisella puolen vastakkain asiakasta. Rikollisellakin on enemmän oikeuksia.
Sosiaalityöntekijöillä on liikaa paperitöitä. Heillä pitäisi olla pakollisia käytännön työpäiviä joka kuukausi jossakin lasupaikassa, päiväkodissa tai perheessä. Näkökulma voisi realisoitua. Iänikuinen lasun parjaaminen ei auta. Keskustelu pitäisi siirtää uudelle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perhe on sopinut vain väliaikaisista sijoituslapsista, niin ei kai sitä väkisin voi lasta perheeseen sijoittaa. Ikävää tietenkin lapselle, jos kiintynyt "hätä" sijoituspaikkaan, mutta asiaa pitää katsoa myös lapsen pitempiaikaisella edulla.

Arvostelu sinänsä Oulun lastensuojelusta aina paikallaan, eikä kestä päivänvaloa viranhaltijoiden kirjaamat täysin vääristellyt asiat käsittelyaikoneen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pointtina tässä taitaa olla se, että Oulun lastensuojelun nykyinen toimintatapa valitettavasti mahdollistaa tällaiset tilanteet. Älytöntä puhua jostain "päivystysperheestä", jos lapsi on ollut sijoitettuna perheeseen jo kuukausitolkulla. Onnelan lastenkodin lopettaminen oli kaupungilta aivan älytön päätös, eikä suinkaan ole ainoa laatuaan. Saisi sosiaalitoimessa ehkä hieman esimiesporrasta uudistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Olet oikeassa.

Dilemma on hankala: pienet lapset sijoitetaan perheisiin Onnelan lastenkodin sulkemisen jälkeen (kaupungissa ei ole lastenkotia pienille lapsille). Ensin päivystysperheeseen kun ei sijoituksen pituus ole tiedossa, pitkäaikaisen sijaisperheen valikoitumiseen ja etsimiseen menee tovi. Onneksi ilmeisesti ollaan kuitenkin tilanteessa, että pitkäaikaisia sijaisperheitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän sijais- ja tukiperheiden tulisi kertoa ja tulla esiin.
Mun lapseni on sostt ja toisen vanhemman mielivallan kohteena ollut vuosia ja lasta rettuutettu ties missä koska toinen vanhempi niin halunut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image