Mielipiteet

Lukijalta

Syn­ty­vyys­käy­rien kääntäminen on lähivuosien tärkeä haaste – miten olisi koko Suomen pitäminen asuttuna oikeasti?

Mielipiteet 10.1.2020 6:00
Paula Hyväri

Muutama vuosi sitten Suomessa herättiin hälyttävään kehitykseen: tähän maahan ei synny enää vauvoja entiseen malliin. Julkisuudessa naisia patistellaan vauvatalkoisiin ja mietitään perhevapaajärjestelmän uudistamista ja työelämän parempaa joustoa perhe-elämän tarpeisiin ratkaisuina ongelmaan.

Yksiselitteistä syytä syntyvyyden hiipumiselle ei ole pystytty osoittamaan, vaikka kaikenlaista on esitetty. Työssäkäyvänä perheenäitinä olen pohtinut paljon, miksi kaltaiseni naiset eivät saa lapsia.

Mikään esitetty syy ei ole oikein vakuuttanut. Onhan lapsia aiemminkin saatu varsin puutteellisen perhevapaajärjestelmän aikana, taloudellisessa epävarmuudessa, ydinsodan ja Neuvostoliiton pelossa, naisten kouluttautumisesta huolimatta ja niin edelleen.

Minulla on kolme lasta ja asuinkuntani Raahe on kasvukeskusten ulkopuolella oleva pieni seutukaupunki, jonka väestönkehitys taantuu myös vauvakadon vuoksi. Kuitenkin havaintoni Raahen seudulla asuvista on se, että kolmen lapsen perheet ovat ihan tavallisia, sitä isommatkin. Miten niin lapsia ei synny?

Edullisten asumiskustannusten ansiosta perheiden on mahdollista asua tilavasti ja pienen kunnan rauhallinen meno sopii hyvin lasten kasvattamiseen. Lapset voivat kasvettuaan liikkua ja harrastaa itsenäisesti. Tämä pätee varmasti todella moneen pieneen paikkakuntaan.

Toisaalta pääkaupunkiseudulla asuvilla on aivan toisenlainen todellisuus. Edes kahdelle lapselle sopivaa kotia on vaikea löytää tavallisen työssäkäyvän palkoilla. Harrastaminen on kallista ja liikkuminen työlästä ja ruuhkaista.

"Samaan aikaan keskittämisen kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt."

Tämän vuosituhannen hallitukset ovat harjoittaneet erittäin keskittävää politiikkaa. Koulutuspaikat on keskitetty koko ajan suurempiin yksiköihin muutamaan kasvukeskukseen. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sivupisteet on lakkautettu pienemmiltä paikkakunnilta – tämän ovat Pohjois-Suomessa saaneet tuntea esimerkiksi Raahe, jolta Oulu vei laadukkaan Tekun ja Kajaani, jolta vietiin opettajankoulutus.

Muullakin tavalla keskittäminen näkyy. Edellisen hallituksen päivystysasetus imuroi erikoissairaanhoidon palvelut kasvukeskusten yliopistosairaaloihin, samoin varuskuntia ja muita valtiollisia työpaikkoja on karsittu raskaalla kädellä. Varsinkin koulutuspaikkojen keskittämisellä on ollut radikaali vaikutus pienten paikkakuntien väestörakenteeseen. Nuoret aikuiset muuttavat pakosta muualle koulutuksen perässä. Esimerkiksi Raahessa synnytysikäisten naisten määrä on pudonnut 27 prosenttia 2000-luvulla.

Voisiko näillä kahdella käyrällä olla yhteys? Samaan aikaan keskittämisen kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt. Olisiko niin, että pienillä paikkakunnilla naiset synnyttävät edelleen ja perheet ovat suuria, mutta siellä ei vain enää ole riittävästi synnyttäjiä?

Synnytysikäiset asuvat nykyisin enimmäkseen Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla, joka ovat Tilastokeskuksen mukaan ne ainoat kaksi maakuntaa Suomessa, joissa synnytysikäisten naisten määrä ei ole vähentynyt.

Ne ovat myös maakuntia, joiden korkeakoulut houkuttelevat opiskelemaan suuntaavia nuoria ja joissa on kallista asua ja kasvattaa perheitä, niinpä lapsia saadaan myöhemmin ja vähemmän. Työpaikkoja löytyisi kyllä kaikkialta Suomesta, esimerkiksi kotikunnastani, jossa on työvoimavajetta monilla aloilla.

Syntyvyyskäyrien kääntäminen on nähty yhtenä tärkeimmistä lähivuosien haasteista. Keinot vain tuntuvat puuttuvan. Miten olisi koko Suomen pitäminen asuttuna oikeasti? Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että sekä toisen että korkea-asteen koulutuspaikkoja olisi kiireesti avattava uudelleen muuallekin kuin muutamiin kasvukeskuksiin, jotta nuorten aikuisten asettuminen sinne olisi mahdollista.

Sote-palveluiden keskittäminen tulisi niin ikään pysäyttää. Media myös osaltaan ruokkii ajastusta keskittämisen vääjäämättömyydestä, jolloin nuoret opetetaan ajattelemaan, että tulevaisuutta voi rakentaa ainoastaan pääkaupunkiseudulla. Metropolioravanpyörä ja iso perhe eivät vain ole kovin todennäköinen yhtälö.

Paula Hyväri

kolmen lapsen äiti

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kuten jo muutama muukin kommentoija on todennut, syntyvyyden laskuhan on vain myönteinen asia, ekologisista syistä tietysti. Se on tapahtunut vieläpä "itsestään", ilman lailla säädettyä syntyyvyden säännöstelyä! Maailmanluokan onnistuminen ja sitten joka mediassa tuutataan huolta aiheesta, uskomatonta! Säännöstelykin eittämättä pitäisi saada käyttöön joka maailmankolkkaan.

Suomessa ei tosin taida väkimäärä edelleenkään laskea, mikä johtuu maahanmuutosta. Tulijoiden syntyvyys on myös tiettävästi runsaasti paikallisväestöä suurempaa, johon lailla säännöstely olisi yksi ratkaisu.

Ei meillä ole tulevaisuutta, ellemme opi säännöstelemään sikiämistämme ja kulutustamme. Suomessakin on näin kylmäksi maaksi, jossa jo asuminen kuluttaa paljon energiaa (eli luonnonvaroja eli aiheuttaa myös päästöjä) eikä maanviljelyskään ole helppoa, aivan liikaa väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväriltä hieno kirjoitus, jossa omat kokemukset ja yleiset yhteiskunnalliset kehityskulut yhdistyvät. Luulenpa, että Hyvärin pohdinta osuu hyvinkin oikeaa - ei toki tietenkään koko ilmiökenttää selitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme globaalissa maailmassa, jossa syntyvyyden väheneminen on pelkästään hyvä asia. Suomessa koko maan asuttuna pitäminen tarkoittaa luonnonvarojen tuhlaamista ja se tie on käyty loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

” Miten olisi koko Suomen pitäminen asuttuna oikeasti?”

No, koko Suomi ei ole ollut koskaan asuttu, joten ei sitä voida ”pitää asuttuna”. Kaupungistuminen on globaali kaikkialla näkyvissä olevia ilmiö. Suomi vain tulee jälkijunassa. Valtio ei voi pakottaa ihmisiä pysymään jossain tietyllä seudulla, tai muuttaamaan käskystä, kuten Kiinassa.

Mielipiteessä mainitun Raahen väestökato alkoi muuten 30 vuotta sitten. Tuskin se siis on tämän vuosituhannen hallitusten syytä mitenkään.

Maa- ja metsätalous ei työllistä enää samaan tapaan kuin vaikkapa sotien jälkeen, jolloin 40% työvoimasta työskenteli noiden parissa. Eiköhän tuo ole se merkittävin syy ja väestökato aiheuttaa sitten kerrannaisvaikutuksia. Ei esimerkiksi pieniä oppilaitoksia kannata ylläpitää joka niemessä ja notkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on pari ongelmaa: esimerkiksi Raahessa ja monessa muussa pikkukaupungissa on töitä pilvin pimein, ja yritysten kasvun suurin este on osaavan työvoiman löytyminen. Valtio ei saisi pakottaa ihmisiä muuttamaan myöskään rakenteellisilla keinoilla, kuten se nyt tekee. Miten asut siellä missä haluat, kun siellä ei ole koulutusta? Iso osa nuorista haluaisi opiskella kotipaikkakunnalla, mutta koulutusmahdollisuudet ovat nyt hyvin puutteelliset. Totta tietenkin, että väestö alkoi vähentyä kaupungista riippuen jokunen kymmenen vuotta sitten, mutta maaseutuammattisen muutos vähemmän väkeä tarvitsevaksi loppui 10-20 vuotta sitten - nyt väestökadon syyt ovat muut. Esimerkiksi matkailuun, teollisuuteen (joka muuten Suomessa on ehkäpä jopa ekologisinta maailmassa ja paranee koko ajan) ja monelle muulle vientialalle ei tahdo löytyä työntekijöitä, vaikka kysyntää ja oikeasti hyviä firmoja on; lääkäreistä puhumattakaan! Rahakaan ei välttämättä auta, kun niitä ihmisiä ei vain ole. Tervetuloa maahanmuuttajat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Miten asut siellä missä haluat, kun siellä ei ole koulutusta? ”

Ei ole realistista tarjota peruskoulun jälkeistä koulutusta kaikkialla, kuten sanoin.

Onhan sieltä Raahesta pitänyt ennenkin lähteä muualle opiskelemaan jos paikallisten oppilaitosten tarjonta ei ole miellyttänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskella voi etänäkin. Terveisin työn ohessa etänä lähes koko ylemmän yliopistotitkinnon suorittanut. Etäopiskelumahdollisuuksia pitää kehittää kaikilla aloilla niin, ettei nuorten välttämättä pidä muuttaa mihinkään opiskellakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallon syntyvyyskäyrän pitää taittua. Miksi Suomi ja Oulun seutu pitäisi olla poikkeus. Jatkuvan kasvun periaatteen tilalle pitää vaan löytää muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin kirjoitettu. Jatkuva kasvu on ihmisen keksimä ideologia, joka on luonnontieteiden näkökulmasta täysin käsittämätön ajatus. Mikään laji ei voi lisääntyä yli ympäristön kantokyvyn - siitä seuraa kannanromahdus. Aivan sama kohtalo odottaa myös ihmiskuntaa, mikäli emme hallitusti osaa säädellä syntyvyyttä ympäristön kantokyvyn mukaisesti. Tällä hetkellä lähes kaikki isomman mittakaavan inhimillinen kärsimys johtuu tavalla tai toisella liian suuresta syntyvyydestä. Hallittu syntyvyys vähentää tehokkaasti myös kaikkea inhimillistä kärsimystä. Kaikkien maailman maiden on pakko jossain vaiheessa ottaa järki käteen holtittoman lisääntymisen suhteen ja alkaa miettiä, millaisen maailman jälkipolville aikoo jättää. Suomi on tässä edelläkävijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image