Mielipiteet

Lukijalta

Suurperhelisä kannattaa toteuttaa myös Suomessa – toinen vaihtoehto on palauttaa verotuksen lap­si­vä­hen­nyk­set

Mielipiteet 7.1.2019 6:00 | Päivitetty 7.1.2019 7:56
Mikko Kinnunen

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. Uusivuosi on lupausten aikaa. Mitä lupaamme lapsille, jotka tekevät tulevaisuuden?

Jos 100 000 lasta elää Suomessa köyhyysrajan alapuolella, tarvitaan muutakin kuin työllisyyden korjaamista, kansanedustaja Niilo Keränen kirjoitti Kalevan Vieras-palstalla 21.12. Tarvitaan vahvoja ja konkreettisia tekoja lasten ja lapsiperheiden hyväksi. Olen samaa mieltä. On aika tukea koteja, koulua ja vapaa-ajan toimintaa.

Meidän tulee rakentaa lapsiystävällinen Suomi, jossa nuoret aikuiset luottavat tulevaisuuteen, rohkenevat perustaa perheen, saavat lapsia ja kasvattavat heidät aktiivisiksi Suomen kansalaisiksi.

Syntyvyyden raju aleneminen nälkävuosien tasolle on merkittävä haaste kansantaloudelle. Pelkkä äimistely ei enää riitä. Katsotaan kokonaisuutta lapsiperheiden silmin ja tartutaan toimeen.

Naapurimme Viro teki sen jo ja nosti kolmannesta lapsesta saatavaa perhetukea puolitoista vuotta sitten. Vaikutus yllättää: Virossa syntyy jo enemmän lapsia naista kohden kuin Suomessa. Väkiluvun hiipuminen on saatu pysäytettyä.

Suomessa kolmen lapsen lapsilisä on 333,51 euroa kuukaudessa. Virossa kolmen lapsen perhe saa kuukausittain 510 euroa, josta 300 euroa on suurperhelisää. Otetaan Virosta mallia ja panostetaan tosissaan lapsiin ja asetetaan lapsiperheet tukitoimissa etusijalle.

"Naapurimme Viro teki sen jo ja nosti kolmannesta lapsesta saatavaa perhetukea puolitoista vuotta sitten. Vaikutus yllättää: Virossa syntyy jo enemmän lapsia naista kohden kuin Suomessa."

Hyvän elämän perusta luodaan kotona. Nykyinen hallituksemme korjasi yksinhuoltajien lapsilisiä ja korotti pienintä äitiysrahaa. Se on hyvä ensiaskel.

Lapsilisän arvo on romahtanut 2000-luvulla peräti 18 prosenttia. Lisien jäädytykset ja todellinen arvonmenetys ovat kaventaneet jokaisen pieni- ja keskituloisen usean lapsen perheen elämää merkittävästi. Suurperhelisä kannattaa toteuttaa myös Suomessa. Toinen vaihtoehto on palauttaa verotuksen lapsivähennykset.

Pohjois-Pohjanmaalla toteutetun Lapsirikas-hankkeen kyselytutkimus antoi selvän tuloksen: Kaikenkokoiset lapsiperheet tarvitsevat kipeästi lastenhoitoapua ja käytännöllistä arjen apua. Meidän kannattaa palauttaa lapsiperheiden ilmainen kotiapu 1980-luvun lopun tasolle.

Palkataan neuvolaan, varhaiskasvatukseen ja kouluun perhetyöntekijöitä, jotka tukevat perheitä tekemällä arjen työtä perheen keskellä. Panostus ennaltaehkäisevään tukeen säästyy moninkertaisena korjaavassa lastensuojelutyössä.

Suomi on maailman onnellisin maa, koska täällä on suhteellisesti vähiten epätasa-arvoa ja köyhinkin lapsi saa käydä ilmaiseksi yhtä maailman parhaista kouluista, presidentti Barack Obama kiitteli syksyllä Suomessa käydessään. Koulutus on elintärkeä vahvuutemme, johon panostaminen on lapsista ja Suomen tulevaisuudesta huolehtimista.

Koulun tehtävä on tukea kotien työtä. Kaikki lapset eivät pärjää isoissa luokissa eikä suurissa tiloissa, kun tukitoimista ja ohjauksesta on säästetty. Tarvitaan myös erityisryhmiä ja erillisiä tiloja. On katsottava peiliin ja otettava reiluja taka-askelia liian pitkälle viedyssä inkluusio-ajattelussa. Näin opettajat jaksavat paremmin, eivätkä lapset putoa kelkasta.

Myös vapaa-aikaan kannattaa satsata. Meidän tulee huolehtia siitä, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa, koska harrastukset tukevat heidän hyvinvointiaan ja kehitystään. Tähän tarvitaan myös järjestöjen panostusta. Pidetään myös niistä huolta.

Mikko Kinnunen

kansanopiston rehtori, erityisopettaja

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Reisjärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (192)

Olen kyllä kantanut tykkini tulipesäkkeisiin, koko kaupungin alueella, tykki superkunnossa, ilmeisesti ammukset suutareita, kun tulosta ei näy😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatellaan ilman väkivaltaisia ajatuksia näitä kommetteja ja artikkelin tuomaa sanomaa niin mitä se on?
Minun havaintoni on se että Mikko Kinnunen haluaa apua perheille,koska näkee sen hyödyn siinä kohtaa.Se olisi ihana näkymä kaikenkokoisille perheille.
Osat kommetoijat näkevät turvattomuutta,huolta siitä että ihmisillä on isoja lapsiperheitä.Ja huoli siitä on kova että saavatko lapset sen mitä tarvitsevat siinä joukossa.Oma todellisuus määrittää sen näkymän,miten näkeekään.
Ja onko siellä epäreiluuden kokemuksia ja tunteita mukana.Sen tietää vain itse.
Ajatukset synnyttävät tunteita,ja tunteet synnyttävät uusia ajatuksia.Siihen kannattaa pysähtyä,ja olemaan läsnä itselle että mikä minussa tulee näin voimakkaana ulos.
Lapsethan ovat ihania ja vauvat niin voimaannuttavia.Mutta onko oma valinta se täysin että haluanko oikeasti paljon lapsia?
Se herättää jopa tuskaa,riittänkö näillä ajatuksilla ollenkaan vanhemmaksi.
Olenko sellaisen mallin saanut olla vanhempi,missä ei jaksamattomuutta ja haluttomuutta olla joskus osassaan,ei sallita.
Minusta se on normaalia,olla kahtiajakoinen.
Joskus haluaa vahvasti ja toisena päivänä ei ollenkaan.
Perheet ja ihmiset,tarvitsevat apua,tukea,ystävällisyyttä,yhteyttä,elämän sujuvuuden lupauksia,toivoa,rinnallakulkemista ja rakkautta.Olkoon tilanteet mitä tahansa,ihmiset elävät toivosta ja unelmista.
Kiersin perheitä auttamassa ja näin monenlaisia perheitä.Ihania lapsia,uupuneita lapsia jotka silti olivat ihania lapsia.
Vanhempia jotka rakastivat lapsiaan olosuhteista huolimatta.Jokainen tekee sen omalla tavallaan ja kun se on rakentunut normaaliksi juuri niille lapsille se on turvallista.
Mutta,mitä jos yhteiskunta jättää perheet vielä vähempään huomioon.Se huono moraali ei saa tukea oikeaan suuntaan ja sitä normaaliutta mikä on tuhoavaa ei tueta,syntyy turvattomuutta.Se se vasta kuormittaakin yhteiskuntaa.
Annan täyden tuen perheiden tukemiseen,kaikenlaisten ja kaikenkokoisten.
Elämä on lähtökohtaisesti epäreilua,mutta siltä pohjalta on vaan ponnisteltava.
Terveisiä kaikille perheille,isovanhemmille ja päättäjille.Kohtakaamme oma lapsi sisältämme rakkaudella,hän kertoo meille tärkeysjärjestyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsilisät pois kokonaan suurituloisilta. Olen aikaisemminkin ehdottanut suurituloisen rajaksi kun perheen yhteiset ovat yli 65000 euroa. Sekä kaikista lapsista lapsilisät saman suuruisiksi. Mikäli lapsilisät pitää olla eri suuruiset lapsiluvun mukaan, niin ensimmäisetä se olisi suurempi. Ensimmäiselle lapselle pitää kaikki hankkia ja seuraavat voivat käyttää niitä mitä on ensimmäiselle lapselle hankittu. Nythän tämä järjestelmä on täysin nurin kurinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen eri mieltä siitä, että tarvitseeko yhteiskunnan antaa tukea lasten harrastuksiin. Ei tarvitse, koska harrastukset ei maksa mitään, jos osaa homman ja on mielikuvitusta.

Miksi yhteiskunnan tulisi maksaa vaikka jääkiekkoharrastuksesta, miksi? Kyllä se, joka tekee lapset tai saa niitä, tulee lähteä siitä, että myös huolehtii niistä, eikä vain sikiä niitä.

Pitääkö nykyajan lapsella olla kaikkea mahdollista, että hän olisi tyytyväinen? Sitten vanhemmat kehuskelevat, että on sitä meidän pojalla tai tytöllä sitä ja tätä. Itselläni on viisi lasta ja vielä on viimeinen menossa lukioon, mutta olemme lompsan mukaan harrastaneet. Ei ulkomaan matkoja, ei pitkiä kylpylämatkoja, mutta sen sijaan olemme käyneet marjastamassa, retkeilemässä, luistelemassa, ratsastamassa, kävelemässä ja jne. sekä aina normaaleja kotiaskareita. Lisäksi lapset ovat harrastaneet kuvataidetta.

Nykyajan perheet ovat aina veronmaksajan kukkarolla hyvin hanakasti. Totta kai tulevaisuudesta tulee huolehtia, mutta kyllä perheilläkin on tarkastamisen paikka, että mihin sen rahan laittaa. Yleensä hyvin monet lapset ovat yksinhuoltajien lapsia, joita sitten hyssytellään mennen tullen. Pahimmassa tapauksessa lapselle yhteiskunta maksaa tukiperheen hoidon, kun äiti ei jostakin syystä viitsi hoitaa lasta. Miksi, voisiko tämä yleensä yksinhuoltajaäiti aikuistua ja alkaa elämään siten, että rahat riittävät. Olisiko yksi kalja vähemmän ja sen osuus sitten lapselle?

Vielä lopuksi erottaisin lapsiystävällisyyden omaksi arvoksi, jolla ei ole mitään tekemistä rahan kanssa. On aika huvittava lukea niitä juttuja, että ei nyt voi lasta tehdä, kun se maksaa niin ja niin paljon. Näin voi puhua vain ja ainoastaan sellainen aikuinen, joka ei ole koskaan kokenut lapsen vilpitöntä katsetta ja rakkautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä ja perusteltu kommentti ja siitä suuri kiitos. Asia on juuri noin mitä kerroitte kirjoituksessanne ja jokaisen tulisi toimia kertomallanne tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kieroutuneet ovat kirjoittajan käsitykset mm. yksinhuoltajista ja vanhemmista jotka haluavat lapselleen monipuoliset harrastusmahdollisuudet! Taidat itse olla jotenkin katkera kun vanhempien ylpeydestä niin vedät herneen nenään? Ja jos yksinhuoltaja tarvitsee tukea, hän on todennäköisesti alkoholisti?

Vaikka itse vietän paljon aikaa lapsieni kanssa ulkoillen ja askarrellen, pidän tarpeellisena myös sitä että lapsella on myös oma harrastus. Ainakin omaan maalaisjärkeeni sopii ajatus, että on hyvä jos lapsi saa oppia toimimaan uusissa ryhmissä. Olla hetken irrallaan vanhemmasta ja opetella itsenäisesti seuraamaan ohjausta ja löytää paikkansa ilman vanhemman jatkuvaa valvontaa. Tämän luulisi olevan myös yhteiskunnan etu, joten kyllä sitä minun mielestäni tulisi silloin myös tukea!

Tosia asia nyt on se, että jos lapsia hankkisivat ainoastaan ihmiset, joilla on siihen varmasti varaa, kuinkahan paljon niitä lapsia mahtaisi syntyäkkään? Kyllähän se on niin, että väestöä on tällä pallolla pikemminkin liikaa kuin liian vähän, mutta olisiko kirjoittajan mielestä parempi jos vain rikkaat saisivat "oikeutuksen" lisääntymiseen? Yleensä vanhemmat haluavat tarjota parhaat eväät elämään, mutta jos kynnys siihen vaikuttaa liian suurelta, lapsia hankkivat vain ne joilla on rahaa, ja ne joilla ei ole voimavaroja asiasta huolehtimiseen.

Lopuksi vielä siitä, miksi ylipäätään puhutaan rahasta samassa lauseessa lasten hankkimisen kanssa. Koska sitähän tämä artikkeli koskee. Vaikka kirjoittajaa ilmeisesti itseään kutkuttaa ajatus itsestä, suurena , jalona leijonaemona (joka omaa erityisen mielikuvituksekkaan luonteen, harvoillahan varmaan tuleekaan mieleen ulkoilla lasten kanssa) Oletko ajatellut kuinka ristiriitaisesti kirjoitat? Ensin sanot että lapsen jos tekee, siitä pitää ilman yhteiskunnantukia selvitä itse, sitten taas morkkaat ihmisiä jotka empivät lapsen hankintaa koska se maksaa.

Eikä ole tuntenut lapsen rakkautta, koska ehkäpä on lapseton! Tuommoiset asenteet ovat juuri sitä myrkkyä, mitä keskustelupalstat ovat tulvillaan. Kaikesta halutaan vähätellä toisia, ja itseä pyritään nostamaan jalustalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri kaltaistesi takia lapsia otetaan huostaan, kun kuvitellaan, että yhteiskunta hoitaa ja itse et tarvitse tehdä mitään.
Säälittää tosiaan missä tilassa ihmiset asioita miettii ja kuvittelee mielessään kaiken laista soopaa.
Huomaa taas, että maalaisjärjellä kirjoitettu kommentti ja vain raha ja yhteiskunnan tuki mielesä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin pitäisi tukea populaation monimuotoisuutta kuin kannustaa perimän köyhdyttämiseen. Saadaan vielä perinnölliset sairaudet räjähtämään käsiin hamassa tulevaisuudessa, jos hyvin harvat tehtailevat paljon lapsia sukupolvesta toiseen.

Siis esimerkiksi: ensimmäisestä lapsesta erittäin anteliaat lapsilisät, seuraavasta ihan kohtuulliset ja lopuista niukat. Sen lisäksi pitää laittaa heikommassa asemassa olevien tulevaisuus kuntoon muutenkin. Eiköhän nuo hyvinvointivaltion purkutalkoot ole jo nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla ollaan aina vähempiosaisten asialla mutta kun äänet on saatu, niin takki kääntyy ja leikkurilla leikitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipäs nyt aleta vääristelemään asioita. Kyllä se on punavihreät jotka niitä takkejaan kääntää. Niin ja tietysti Paavo Väyrynen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä muuta se kepu voi tehdä kun kääntää takin. Ennen vaaleja ollaan niin maanviljelijöiden asialla samoin lapsiperheiden. Vaalien jälkeen ääni muuttuu. Esiin tulee kepu joka on Suomen yrittäjien ry bulvaani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi nostaa sitä lapsilisää tuntuvasti, sillä leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat lisänneet koko ajan lapsiperheiden köyhyyttä. Samaan aikaan lapsiperheille tuikitärkeän oman asunnon asuntolainan korkovähennys on käytännössä jo lähes poistettu, kun taas sijoitusasunnon lainan korot saa kokonaisuudessaan vähentää verotuksessa. Asumisen kuluja on nostettu nostamalla kiinteistöveroja ja sähköveroja, myös polttoaineverotusta on vain korotettu. Lapsiperheet on kaikilla eri keinoilla vedetty niin tiukille kuin mahdollista, ja samaan aikaan hölötetään synnytystalkoista ynnä muusta joutavasta. Reipas kädenojennus lapsiperheille olisi nyt sellainen, että kaikki lapsilisät tuplataan samantien ja lapsilisien lisätään indeksikorotus. Lisäksi lapsilisät pitäisi ehdottomasti maksaa 18-vuotiaaksi saakka, koska usein lapsi käy vielä tuohon ikään ja sen jälkeenkin vuoden pari koulua vanhempien kukkarolla kotoa käsin asuen. Puheiden sijaan lapsilisien tuplaus osoittaisi että lapsia ja heidän vanhempiansa oikeasti arvostetaan yhteiskunnassamme. Kotona lapsia hoitavalle vanhemmalle tulee säätää eläkekertymä, koska samalla säästyy huomattava summa yhteiskunnan rahaa päivähoitopaikkojen kustannuksissa. Myös perheverotus tulee palauttaa takaisin. Tässä alkuunsa lääkkeitä tyhjenevään Suomeen, äänestän sitä puoluetta joka ottaa nämä keinot vaaliteemaksensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa kyllä että matematiikan taidot ovat nykyihmisillä ruosteessa, minusta tämä on lähes yhtä helppo ymmärtää kuin se että 1+1=2. Pohjustukseksi lainaus:

"Tutkijat ovat laskeneet, kuinka paljon lapsen kasvattaminen ansaitsevaksi kansalaiseksi maksaa. Luku oli hurjan kuuloinen"

Monen kommentit kuulostaa siltä että jos jollain ei ole lapsia, on hän vain maksamassa lapsiperheiden elantoa. Mutta tosiasiassa on vain takaisinmaksun aika. Ja parinkymmenen vuoden takainen suurperhe maksaa moninkertaisesti takaisin tällä hetkellä. Jokainen maksaa vain itsensä. 1:1, Onko hankalaa?

En voi käsittää että näin yksinkertainen asia on niin vaikea sisäistää. Tottakai yksilöllisiä eroja on, joku menestynyt nuori on maksanut kaiken takaisin jo parikymppisenä, joku rappioalkoholisti tulee olemaan vain menoerä, mutta suuren massan kohdalla kukin tulee vain maksamaan omat lapsuuden kustannuksensa takaisin ja vanhuuden hoitonsa ennakkoon.

Suurperhe saa korotettuja lapsilisiä, mutta nämä pienet korotussummat ovat mitättömiä verrattuna lapsuuden kokonaiskustannukseen.

Kaikenkaikkiaan suurperhe voi olla yhteiskunnalle "kustannustehokkaampi" Jos esimerkiksi äiti on kotihoidontuella vauvan kanssa ja hoitaa samalla 3 muuta lasta, on tilanne lähes ilmaista verrattuna siihen että kaikki lapset olisivat eri perheissä. (Esimerkiksi 2 kotihoidontuella ja 2 päivähoidossa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt viitsi ihan hulluja kommentoida. Kukaan siis ei kukaan ole maksanut kuin murto osan takaisin edes 30 ikävuoteen mennessä kaikista kuluista mitä on häneen sijoitettu.
Kyllä on taas melko utopistiset jutut sinulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskituloisella 48vuotta täyttävä on maksanut veroina takaisin sen mitä yhteiskunta on yksilöön panostanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kun ei pidä paikkaansa, sillä koko elämäsi sinuun joudutaan panostamaan eli et koskaan saa kuluja maksettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikko puhuu asiaa! Reilun kymmenen vuoden päästä huoltosuhde aivan karmea. Moni negatiivinen kommentoija tulee makaamaan hoitolaitoksessa koneen ruokittavana, koska ei ole hoitajia. Ainut lääke nopea syntyvyyden lisäys ja suurperheetkään eivät ole pahitteeksi. Ymmärtämättömyys asian vakavuuden suhteen panee kirjoittamaan käsittämättömiä kommentteja tällekin palstalle. Herätys hyvät ihmiset !!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kone on usein parempi hoitaja kuin ihminen. Siksi, että kone hoitaa sinua juuri kuten sinä haluat, juuri silloin kun sinä haluat. Se ei koskaan väsy ja koneita voi valmistaa loputtomat määrät. Koneet, kuten kävelyrobotit, lisäävät itsenäisen elämän vuosia vielä huonokuntoisillakin.
Me emme tarvitse enempää ihmisiä, koska tekniikka kehittyy myös hoitoalalla. Se on hyvä uutinen. Vai kaipaako joku esimerkiksi aikoja ilman traktoreita, kun kaikki peltotyöt piti tehdä käsin. Ei varmasti kaipaa. Sama homma myös hoitotyössä; tekniikka vapauttaa raskaasta fyysisestä työstä tekemään enemmän vähemmällä väkimäärällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä menisi asettamaan peltotyötä ja vanhustenhoitoa rinnakkain. Kone kyllä hoitaa ne peltotyöt kätevämmin kuin ihminen, mutta vanhakin ihminen kaipaa inhimillistä kosketusta, jota mikään robottikäsi ei voi koskaan korvata. Usein hoitolaitoksessa vierailevana näen monen vanhuksen silmissä kaipuun inhimillisestä kosketuksesta, jotkut jopa pyytävät minua halaamaan heitä ja moni levoton rauhoittuu, kun joku ihminen istuu lähelle ja pitää kädestä kiinni. Ei hoidossa ole olennaista lääkkeidenanto ajallaan (vaikka sekin on tietysti tärkeää), vaan inhimillisyys. Tässä kohtaa tulevaisuutemme on maahanmuuttajien käsissä, koska suomalaisia työntekijöitä ei kohta enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (192)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image