Mielipiteet

Lukijalta

Suomessa on tapahtunut hyvää kehitystä saat­to­hoi­dos­sa, ja suuntaus tulee jatkumaan

Mielipiteet 8.4.2018 7:00
Eeva Rahko, Minna Koivukangas, Riitta Antikainen

Exitus ry:n puheenjohtaja Kari Viholainen lainasi Kalevan blogissaan (29.3.) hollantilaisen lääkärin Rob Jonquiriaen haastattelua (Aamulehti 6.3.). Jonquire arvelee, että Suomessa lääkärit harjoittavat eutanasiaa (surmaavat potilaan) salassa. Väite on raskas ja vaatii kommentointia.

Jo vuonna 1992 julkaistussa raportissa todettiin, että Hollannissa lääkärin tekemä eutanasia johti arviolta joka 25. kotona hoidettavan potilaan kuolemaan. Eutanasiaa koskeva lainsäädäntö laadittiin siellä kuitenkin myöhemmin, vuonna 2002.

Jonquiren väittämälle on siten pohjaa hollantilaisessa kotihoidon historiasta. Se ei oikeuta häntä kuitenkaan väittämään, että sama tapahtuu muuallakin ja että myös suomalaiset lääkärit harjoittaisivat salassa laitonta eutanasiaa.

Haastattelussa ei kerrottu, että osa Hollannin ja Belgian nykyisistä eutanasioista jätetään raportoimatta, joten lainsäädännöllä ei saavutettu eutanasiatoimintaan täyttä läpinäkyvyyttä.

Suomessa lääkäri ohjeistaa ja kirjaa potilaan sairauskertomukseen lääkityksen ja sen tarkoituksen, ja sairaanhoitajat toteuttavat lääkehoidon. Hoidon suunnittelu perustuu potilaan vointiin, suostumukseen ja potilaan luvalla useimmiten omaiset osallistuvat hoidon suunnitteluun.

Potilaita hoidetaan useimmiten vuodeosastoilla tai muussa hoitolaitoksessa. Kotisaattohoito tapahtuu myös aina hoitotiimin toimesta. Lääkäri ei siten toimi yksin eikä varsinkaan salassa, kuten Jonquire väittää.

"Jonquire arvelee, että Suomessa lääkärit harjoittavat eutanasiaa (surmaavat potilaan) salassa. Väite on raskas ja vaatii kommentointia."

Haastattelussa Jonquire rinnastaa virheellisesti käsitteet ”potilaan auttaminen” ja eutanasia. Kun parantumattoman sairauden tiedetään johtavan kuolemaan, lääkärin tehtävä on lievittää kärsimystä, jotta kun luonnollinen kuolema tapahtuu ajallaan, se on rauhallinen. Turhista ja kärsimyksistä lisäävistä pitkittävistä hoitotoimenpiteistä luopuminen, vaikkapa hyödytön nestehoito, ei ole eutanasiaa.

Vanhuksilla on usein tyyni asenne elämään ja kuolemaan. He toivovat hyvää oirehoitoa, mutta eivät kuoleman jouduttamista – eivät toisaalta elämän pitkittämistäkään raskailla hoitotoimilla.

Suomessa on tapahtunut paljon hyvää kehitystä saattohoidossa, ja oikea suuntaus tulee jatkumaan.

Tuore STM:n ohjeistus palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämisestä edistää hoidon tasapuolisempaa saatavuutta Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön juuri hyväksymä koulutushanke tulee parantamaan lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan osaamista palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa.

Kokemukseemme perustuen vakavasti sairaiden ja vanhusten saattohoidossa ja terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa, Jonquiren väite eutanasian harjoittamisesta salaa on sekä virheellinen että vieras.

Viholainen käyttää eutanasian laillistamien tavoitteensa tukena kyselytutkimusta vuodelta 2015, jossa 48 prosenttia lääkäreistä kannatti eutanasiaa. Tuoreemmassa kyselytutkimuksessa 2017 niille lääkäreille, joiden ajateltiin eniten hoitavan kuolevia potilaita, eutanasiaa kannatti vain 17 prosenttia. Molemmissa kyselyissä vastausprosentti oli alle 50, joten tuloksia on tulkittava varauksella.

Eutanasiaa koskevissa mielipiteissä on eroavaisuuksia; oma kannanottomme perustuu pitkään kokemukseen potilastyössä sekä aiheesta julkaistuihin tutkimustuloksiin.

Eeva Rahko

LT, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

OYS Syövänhoidon vastuualue

Minna Koivukangas

geriatrian erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Oulun kaupunginsairaala, palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osasto A2

Riitta Antikainen

geriatrian professori

Oulun yliopisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:51
Oulun uimarannoilta ei löytynyt vesinäytteissä sinilevää – Varjakan uimarannalla oli turhan korkea enterekokkipitoisuus
12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image