Mielipiteet

Lukijalta

Suomalaisissa seuroissa on yli miljoona jäsentä, ja se on paljon

Mielipiteet 7.9.2019 6:00
Marko Keskitalo

Syyskuun alussa alkoi koko urheiluyhteisön yhteinen Seurasydän-kampanja. Suomen Olympiakomitean, Liikunnan aluejärjestöjen ja lajiliittojen koordinoiman kampanjan myötä nostetaan esiin seurojen tekemää työtä ja sen merkitystä meille kaikille.

Yksi kampanjan hienoimmista hetkistä koetaan 24. syyskuuta, jolloin vietetään seurapaitapäivää. Tuolloin kaikki saavat luvan kanssa pukeutua oman seuransa paitaan, takkiin tai muuhun asusteeseen koulussa, töissä tai vapaalla. Koko suomalainen urheilu- ja liikuntakansa saa näyttää laajuutensa ja suurimman voimansa, yhteisöllisyyden.

Urheiluseuroista puhuttaessa voi tulla mieleen huippu-urheilu ja niiden sankaritarinat. Näiden menestystarinoiden taustalta kuitenkin löytyy lähes aina paikallisen urheiluseuran päivittäiset kohtaamiset ihmisten välillä. Seuroissa rakennetaan pohjaa urheilumenestykselle, mutta ennen kaikkea seuroissa opetellaan tärkeitä elämäntaitoja, toisten kohtaamista ja itsensä löytämistä.

Seurojen tekemä työ on tärkeää myös kansanterveyden kannalta. Meistä monet liikkuvat seurojen järjestämissä harjoituksissa, osallistuvat seurojen kuntoilutapahtumiin ja kokevat elämyksiä seuraamalla seurojen järjestämiä kilpailuja. Seurat tuovat terveyttä, hyvinvointia ja sisältöä elämäämme. Saamme kiittää seuroja paljosta!

Entä jos seuroja ei olisi? Siirtyisimmekö silloin amerikkalaiseen malliin, jossa kaupalliset tahot pyörittävät vapaa-ajan toimintaa ja seuratoiminnasta tulisi vain harvojen yksinoikeus? Mielestäni kyseinen malli on yleistymässä myös Suomessa ja tulee yleistymään edelleen, etenkin jos seurojen merkitystä ei huomioida ja yhteiskunnallinen arvostus niitä kohtaan ei kasva. Samaan aikaan myös seurojen pitää elää ajassa ja kehittyä ympäristönsä mukaisesti.

"Seuroissa toteutetaan ennaltaehkäisevää, kuntouttavaa, virkistävää, palauttavaa ja ennen kaikkea, hauskaa ja mukavaa toimintaa, jolla on suuri merkitys kansallemme."

Olen kuullut monia esimerkkejä seurojen merkityksestä haastavissa elämäntilanteissa olleille ihmisille. Milloin seura on toiminnallaan auttanut nuorta saamaan otteen elämästä ja milloin seura on ollut se yhteisö, jossa on jaettu yksilön suuret surut ja ilot. Näitä koskettavia kertomuksia Suomi on täynnä ja se kertoo mielestäni siitä syvimmästä ja suurimmasta seurojen merkityksestä.

Suomalaisissa seuroissa on yli miljoona jäsentä, ja se on paljon. Pelkästään Oulun kaupungin asukkaista noin neljäsosa, eli noin 50 000 henkilöä, on seurojen jäsenenä. Hienoa, että noin moni on löytänyt yhteisön, jossa viihtyy. Sillä oli kyseessä lajinsa tähtiseura, pieni kyläseura, kaupungin suurseura tai mikä tahansa siltä väliltä, seurat ovat merkittäviä toimijoita yhteiskunnassamme. Lisäksi jokaisen yksilön kannalta seura on tärkeä yhteisö, jonka voimaa ei voi väheksyä.

Seuroissa toteutetaan ennaltaehkäisevää, kuntouttavaa, virkistävää, palauttavaa ja ennen kaikkea, hauskaa ja mukavaa toimintaa, jolla on suuri merkitys kansallemme. Minulle ja sinulle. Toivottavasti olet mukana Seurasydän-kampanjassa tekemässä sitä näkyväksi.

Marko Keskitalo

seurakehittäjä

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hyvää ja avokasta työtä, joka on syytä saada jokaisen koululaisen ulottuville harrastajalle maksuttomana harratuksena esim. koulujen yhteydessä toteutettuna valmiissa tutuissa tiloissa ja porukoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Tuetaan yhdessä seuratoimintaa, rakentaen ei tuhoten. Annetaan arvo seuran aktiiveille. Kiitos on kiva sana. Usein arjessa talkoita tekevät valmentajat, huoltajat ja toimihenkilöt saavat moitteet,mutta jospa edes yhtenä päivänä otetaan hattu päästä ja annetaan se ansaittu kiitos lasten ja nuorten tukemisesta elämän polulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:18
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden aikana maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
15:06
Onnettomuuksia nelostiellä: Henkilöauto törmäsi tolppaan Tupoksessa ja Iissä sattui peräänajo
14:38
Iivo Niskanen haki Olokselta tuplan – voittovaihde löytyi myös vapaalla
14:00
Nordean pankkipalvelut toimivat jälleen normaalisti, käyttökatko on ohitse
13:33
Tuore tutkimus: Suomalaiset olivat ylivertaisia talvisodassakäynnissä toisen maailmansodan aikaan, varusteita ja taktiikkaa oli kehitetty sisällissodan jälkeen
13:16
Kahavilla: Potnia Artisan Cafe Roasterin Emily Wong tekee kahvista taidetta nyt uusissa tiloissa Myllyojalla
12:13
Parisuhde vähentää juomiskertoja ja alkoholin riippuvuusoireita – tutkimuksen mukaan varsinkin humalahakuinen juominen vähenee, mutta vain miehillä
86
Oulun yliopisto ei ole halvalla ja helposti siirrettävissä – ja mitä tehdään tyhjiksi jäävillä neliöillä? Lukijalta
55
Puheenaihe: Pitääkö Oulun lyseo korjata kouluksi? "Meillä ei ole varaa hylätä tanakkaa ja tervettä koulurakennusta"
47
Hätäisimmät demarit antaisivat Antti Rinteelle jouluun asti aikaa – puolue on nyt historiallisessa kannatuskuopassa
41
Postikiistan ratkominen jatkuu tänään – Useat tukilakot uhkaavat pysäyttää Postin lähetysten käsittelyn ja kuljetuksen maanantaina
13
Nordean kortit ja verkkopankki pois pelistä osan sunnuntaista – asiakkaita kehotetaan varaamaan käteistä
13
Parisuhde vähentää juomiskertoja ja alkoholin riippuvuusoireita – tutkimuksen mukaan varsinkin humalahakuinen juominen vähenee, mutta vain miehillä
12
Kahdeksan tehopisteen kakkosketju antoi vihdoin tulitukea Kärppien ykkösnyrkille – Kolmen pisteen iltaa viettänyt Jussi Jokinen: "Se oli tämän illan suurin juttu"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kuka ne työntekijöiden palkat neuvottelee? Ei ainakaan ytk Lue lisää...
Noo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.11.

Fingerpori

16.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image