Mielipiteet

Lukijalta

Suomalaisissa seuroissa on yli miljoona jäsentä, ja se on paljon

Mielipiteet 7.9.2019 6:00
Marko Keskitalo

Syyskuun alussa alkoi koko urheiluyhteisön yhteinen Seurasydän-kampanja. Suomen Olympiakomitean, Liikunnan aluejärjestöjen ja lajiliittojen koordinoiman kampanjan myötä nostetaan esiin seurojen tekemää työtä ja sen merkitystä meille kaikille.

Yksi kampanjan hienoimmista hetkistä koetaan 24. syyskuuta, jolloin vietetään seurapaitapäivää. Tuolloin kaikki saavat luvan kanssa pukeutua oman seuransa paitaan, takkiin tai muuhun asusteeseen koulussa, töissä tai vapaalla. Koko suomalainen urheilu- ja liikuntakansa saa näyttää laajuutensa ja suurimman voimansa, yhteisöllisyyden.

Urheiluseuroista puhuttaessa voi tulla mieleen huippu-urheilu ja niiden sankaritarinat. Näiden menestystarinoiden taustalta kuitenkin löytyy lähes aina paikallisen urheiluseuran päivittäiset kohtaamiset ihmisten välillä. Seuroissa rakennetaan pohjaa urheilumenestykselle, mutta ennen kaikkea seuroissa opetellaan tärkeitä elämäntaitoja, toisten kohtaamista ja itsensä löytämistä.

Seurojen tekemä työ on tärkeää myös kansanterveyden kannalta. Meistä monet liikkuvat seurojen järjestämissä harjoituksissa, osallistuvat seurojen kuntoilutapahtumiin ja kokevat elämyksiä seuraamalla seurojen järjestämiä kilpailuja. Seurat tuovat terveyttä, hyvinvointia ja sisältöä elämäämme. Saamme kiittää seuroja paljosta!

Entä jos seuroja ei olisi? Siirtyisimmekö silloin amerikkalaiseen malliin, jossa kaupalliset tahot pyörittävät vapaa-ajan toimintaa ja seuratoiminnasta tulisi vain harvojen yksinoikeus? Mielestäni kyseinen malli on yleistymässä myös Suomessa ja tulee yleistymään edelleen, etenkin jos seurojen merkitystä ei huomioida ja yhteiskunnallinen arvostus niitä kohtaan ei kasva. Samaan aikaan myös seurojen pitää elää ajassa ja kehittyä ympäristönsä mukaisesti.

"Seuroissa toteutetaan ennaltaehkäisevää, kuntouttavaa, virkistävää, palauttavaa ja ennen kaikkea, hauskaa ja mukavaa toimintaa, jolla on suuri merkitys kansallemme."

Olen kuullut monia esimerkkejä seurojen merkityksestä haastavissa elämäntilanteissa olleille ihmisille. Milloin seura on toiminnallaan auttanut nuorta saamaan otteen elämästä ja milloin seura on ollut se yhteisö, jossa on jaettu yksilön suuret surut ja ilot. Näitä koskettavia kertomuksia Suomi on täynnä ja se kertoo mielestäni siitä syvimmästä ja suurimmasta seurojen merkityksestä.

Suomalaisissa seuroissa on yli miljoona jäsentä, ja se on paljon. Pelkästään Oulun kaupungin asukkaista noin neljäsosa, eli noin 50 000 henkilöä, on seurojen jäsenenä. Hienoa, että noin moni on löytänyt yhteisön, jossa viihtyy. Sillä oli kyseessä lajinsa tähtiseura, pieni kyläseura, kaupungin suurseura tai mikä tahansa siltä väliltä, seurat ovat merkittäviä toimijoita yhteiskunnassamme. Lisäksi jokaisen yksilön kannalta seura on tärkeä yhteisö, jonka voimaa ei voi väheksyä.

Seuroissa toteutetaan ennaltaehkäisevää, kuntouttavaa, virkistävää, palauttavaa ja ennen kaikkea, hauskaa ja mukavaa toimintaa, jolla on suuri merkitys kansallemme. Minulle ja sinulle. Toivottavasti olet mukana Seurasydän-kampanjassa tekemässä sitä näkyväksi.

Marko Keskitalo

seurakehittäjä

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hyvää ja avokasta työtä, joka on syytä saada jokaisen koululaisen ulottuville harrastajalle maksuttomana harratuksena esim. koulujen yhteydessä toteutettuna valmiissa tutuissa tiloissa ja porukoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Tuetaan yhdessä seuratoimintaa, rakentaen ei tuhoten. Annetaan arvo seuran aktiiveille. Kiitos on kiva sana. Usein arjessa talkoita tekevät valmentajat, huoltajat ja toimihenkilöt saavat moitteet,mutta jospa edes yhtenä päivänä otetaan hattu päästä ja annetaan se ansaittu kiitos lasten ja nuorten tukemisesta elämän polulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image