Mielipiteet

Lukijalta

Suomalainen maatila – kohta kartoista kadonnut kummajainen

Mielipiteet 16.3.2020 6:00
Pauliina Valkovirta

Useimmat kokevat arvostavansa kotimaista ruokaa, jota pidetään puhtaana, turvallisena ja terveellisenä vaihtoehtona. Valitettavasti tämä ei aina näy maatilayrittäjien arjessa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomalaisten maatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta noin 2–3 prosentin vauhdilla. Vuonna 2018 maatiloja oli Suomessa kaikkiaan noin 45 000 ja ennusteiden mukaan niitä on vuonna 2025 jäljellä enää vähän reilu 37 000. Maasta voi siis vajaassa kymmenessä vuodessa hävitä lähes kymmenen tuhatta maatilaa.

Yhteiskunnan arvot ja asenteet vaikuttavat ihmisen työkykyyn ja työssä jaksamiseen, ja jatkuva muutos sekä taloudelliset haasteet kuormittavat maatalousyrittäjiä.

Lopettamispäätösten taustalla ovatkin usein kannattavuusongelmat sekä maatalousyrittäjien uupumus. Työterveyslaitoksen mukaan työn sitovuus, liika työmäärä ja työssä kuormittuminen heikentävät maatalousyrittäjien työkykyä, aiheuttaen vaikeimmillaan masennusta ja ahdistusta.

Tilakokojen kasvattamiseen ja uusiin investointeihin on jatkuva paine samalla, kun tilan ja elinkeinon harjoittamisen tulevaisuus näyttäytyy monelle yhä epävarmempana. Maatilojen on mahdollista saada investointitukea hankintoihin. Tuet eivät kata koko summaa, jolloin omarahoitusosuudelle tarvitaan vakuuksia, joiden hankkimiseen useilla yrittäjällä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia. Mikäli investointituen jälkeen tarvittava omarahoitusosuus voitaisiin kattaa leasingilla, riski pienenisi ja kokonaisrahoitus investointiin olisi helpompi järjestää.

"Lopettamispäätösten taustalla ovatkin usein kannattavuusongelmat sekä maatalousyrittäjien uupumus."

Monella maatalousyrittäjällä on myös haasteita saada tilalle osaavaa työvoimaa. Tilakokojen kasvaessa harva pärjää enää oman perheen voimin, vaikka ympäripyöreää päivää seitsemänä päivänä viikossa itse tekisikin. Rahat, aika ja jaksaminen loppuvat kesken.

Useat maatalousyrittäjät, joiden kanssa olen keskustellut, ovat tuoneet esiin myös ilmastonmuutoksen ja siihen liittyvän ilmastoahdistuskeskustelun lisäävän maatalousyrittäjien ahdistusta. Sään ääri-ilmiöt ja kasvihuonekaasupäästöjen rajoittaminen aiheuttavat molemmat omat haasteensa maatalousyrittäjille.

Myös esimerkiksi hallituksen linjaamat polttoaineveron korotukset tuntuvat monen työssään autoa paljon tarvitsevan maatalousyrittäjän kukkarossa.

Yhteistä, ratkaisukeskeistä tahtotilaa ja ymmärrystä lisäävää aitoa vuoropuhelua tarvitaankin nykyistä enemmän läpi koko maatalouteen vaikuttavan ketjun niin alkutuottajasta virkamiehen kautta maan hallinnossa istuvaan poliitikkoon saakka, jotta pystymme turvaamaan suomalaisen maatilan tulevaisuuden ja menestymismahdollisuudet kaikkialla Suomessa.

Myös alkutuottajan tulisi voida menestyä taloudellisesti, jotta varmistaisimme tulevaisuudessakin sen, että meillä on kotimaisen ruuantuottajia.

Pauliina Valkovirta

varapuheenjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Ei voi pahempaa propagandaa enää suoltaa,niillä polttoaineilla ajetaan käytännössä verottomana nekin ajot jotka eivät kuulu yritystoimintaan ja sehän on rikoslain alainen petos,jos kaikki ajot tutkittaisiin niin paljon olisi porukkaa raastuvassa..Yritystoiminta on vapaaehtoista joten lopettaa jos ei vastuu kiinnosta.Kauheaa itkemistä jatkuvasti yhdeltä joukolta,polttoaineen ja sähkön veron saa valtiolta takaisin ja eläkkeetkin maksaa 75 prosenttisesti muut veronmaksajat,joten en kehtaisi kauheasti valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatila saa polttoaineveron anottua valtiolta takaisin , joten veronkorotus on lisätuloa tilalle .
Nykytilanteessa tarkastajia on enemmän kuin lypsäjiä , jotka tutkivat muutaman sentin muutoksia pinta-aloista .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimainen ruokahuolto on ollut aina ennenvanhaan ykkösasioita. Nykyään luovutaan siitä ja kun tulee kriisi ...nyt korona...
niin voip siinä niinnii käyvä että ulkomaat ruokkii ensteks oman maan ihmiset ja sit jos jiäp nii annetaan toisiin maihin.
Kaupunkilaiset pilikkaa maaseuvun ihmisiä ja ruuan tuottajia. Joskus vielä käyp niinnii että se maalaisserkku onhi arvossaan.
Mutta onko se sitte jo myöhästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image