Mielipiteet

Lukijalta

Suis­to­kau­pun­ki­vi­sio: Lohen koti Merikosken uomaan

Mielipiteet 24.3.2019 7:00
Pekka Jurvelin

Hupisaarten puroja on kunnostettu taimenen poikastuotantoalueiksi. Tämän mainion hankkeen jälkeen on aika kääntää katse itse Merikosken vanhaan uomaan.

Oulujoen lohen (Montan sekakannan) tilanne on käynyt erittäin huonoksi. Se kituu laitoskierrossa ja edelleen laitostuu ja käy yhä vain kehnommaksi vailla mitään luonnonkierron elvyttävää mahdollisuutta, sen tuomaa parhaiden ominaisuuksien valintaa. Osoituksena tästä on muun muassa se, ettei mereltä juurikaan palaa naaraslohia.

Pielisjoen Kuurnan voimalaitoksella on käynnissä hyvä hanke. Vanhaan uomaan lasketaan vettä 35 kuutiometriä sekunnissa pysyvästi ja siihen rakennetaan käytännössä luonnosta hävinneen Saimaan järvilohen poikastuotantoalueita. Yläpuolelle tehdään pienvoimala, joka ottaa käyttöön ”virtaushäviön”.

”Oulujoen lohen (Montan sekakannan) tilanne on käynyt erittäin huonoksi.”

Tehdään sama Merikosken uomassa. Oulujoen lohi on myös käytännössä luonnosta hävinnyt. Parhaimmat kutualueet ovat ylisellä joella monen voimalaitoksen takana. Vanha uoma on selvästi laajempi alue kuin Kuurnassa.

Uoman pohja kunnostetaan mäti- ja poikasalueeksi. Juoksutetaan esimerkiksi 50 kuutiometriä sekunnissa, Simojoen kokoluokkaa oleva virtaama, pysyvästi vanhaan uomaan. Ja vaikka rakennetaan sitten pienempi voimala hyödyntämään padon suoraa putousta.

Näin saadaan Oulujoen lohen äärimmäisen tärkeä luonnonkierto nopeasti käyntiin ja uutta geneettistä ainesta laitoslohen elvyttämiseksi. Tuon voisi toteuttaa muutamassa vuodessa. Tämän Oulu on velkaa lohelle, vaakunaeläimelleen.

Samalla kaupungin keskustaan saadaan varsin näyttävä koski. Merikosken kohina, tuo runoilijoita innoittanut ääni, palaa. Ilman koskeaan Oulu on tynkä, vähemmän kelpo kulttuuripääkaupungiksikin.

Merikosken voimalan purkamisen selvittämisestä on tehty esitys. Se kannattaa toki selvittää. Tällä hetkellä, lyhyellä tähtäimellä, se ei liene aivan realistinen ajatus. Se on pidemmän aikavälin näky.

Pekka Jurvelin

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näitä voimalaitoksen alapuolia on kunnostettu Ruotsissa. Ja niissä onnistuttu varsin hyvin. Luontainen kutu lohikaloilla onnistunut vuosittain. Googlaamalla löytyy tietoa jos niin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaa Merikoski olisi upea näky ja turismin vetonaula. Olisi komean näköistä katsella myös lohenkalastajia keskellä kaupunkia. Se olisi aitoa juttua merikaupunki-imagon tueksi. Kannatan, asia vireille nyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..., joka mies oli järkeä vailla ja kippari pähkähullu, sopii kuin nyrkki silmään utopiallesi. Voisihan sitä muutaman kevään aikana Ouluun saapua turisteja katsomaan tulvakatastrofia, kun Merikosken voimalaitoksen padot purettaisiin ja vesimassat pääsisivät valloilleen. Pitää nimittäin ottaa huomioon maannousemankin vaikutus veden poisvirtauksessa. Korkkarisi varmaan häviäsivät esim. teatteriin kahlatessasi. Kivisydän hukkuisi ilman valtavia suojausoperaatioita . Voimalaitos on edelleen merkittävä sähköntuottaja, eikä sen purku hyövää nousulohia, koska kohta niillä olisi edessä Muhoksen Montan pato ja monta muuta siitä ylöspäin. No tuleehan Pyhäjoelle sähkönsaantiin "korvaava" idioottivarma (?!) atomivoimalaitos. - Mutta itsessään Jurvelinin kirjoituksessa on hyviä aineksia jatkotoimenpiteisiin, kunhan ne oikein tulkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken - tämänkin hyvän teon - pilaa ahneitten salakalastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen hyvää tekstiä. Olisko edustajaa, jolle voisin ääneni antaa tämän asian vuoksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image