Mielipiteet

Lukijalta

Sote-tieto valttikortti maailmalla – keskitetyt tietovarannot merkittävä etu te­ko­ä­ly­rat­kai­su­jen käyt­töö­no­tos­sa

Mielipiteet 3.7.2018 7:00
Pekka Neittaanmäki

Sote-lainsäädännön usean vuoden kestänyt uudistaminen on loppumetreillä. Lainsäädännön viivästyminen on hidastanut, mutta ei pysäyttänyt tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä terveydenhuollon uudistamista Suomessa.

Useissa kansanvälisissä tutkimuksissa Suomen it-järjestelmää, terveydenhuoltoa ja systemaattista toimintatapaa pidetään yhtenä maailman parhaista. Tällainen toimintaympäristö kiinnostaa kansanvälisiä yrityksiä ja toimijoita.

Niiden ensisijainen tavoite ei ole Suomen pienet markkinat, vaan kansainvälisille markkinoille tähtäävä kehitystyö yhdessä suomalaisten yhteistyökumppanien kanssa. Yli 10 kansanvälistä lääke- ja it-alan huippuyritystä ovatkin käynnistäneet tai käynnistämässä kehitystyötä Suomessa Business Finlandin kehittämisohjelmissa.

Lääkekehitys on kallista ja kehitystyö vie vähintään 5–10 vuotta. Myös soten it-järjestelmien kehitystyö on kallista ja vaatii useita vuosia. Maailman kärkiteknologioihin käsiksi pääseminen jo niiden kehitysvaiheessa on iso etu Suomelle.

"Tekoälypohjaisilla ratkaisuilla yhdessä läpimurtoteknologioiden kanssa on jo nyt saavutettu hyviä tuloksia maailmalla ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa, diagnostiikassa, terveydenhoidon prosessien koordinoinnissa sekä potilasturvallisuuden ja kustannusten hallinnassa."

Geeniteknologia ja siihen liittyvä täsmälääkkeiden kehitys sekä it-alan läpimurtoteknologiat ovat osa terveydenhuollon uudistamista. Läpimurtoteknologiasta puhuttaessa tarkoitetaan muun muassa robotiikkaa, älykkäitä sensoreita, 5G- ja lohkoketjuteknologiaa sekä tekstin-, puheen- ja kuvantunnistusta koneoppimiseen perustuvilla menetelmillä.

Puhutuin ja lähivuosina vaikuttavin teknologia-ajuri on tekoäly. Tekoälypohjaisilla ratkaisuilla yhdessä läpimurtoteknologioiden kanssa on jo nyt saavutettu hyviä tuloksia maailmalla ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa, diagnostiikassa, terveydenhoidon prosessien koordinoinnissa sekä potilasturvallisuuden ja kustannusten hallinnassa.

Tekoäly elää laadukkaasta tiedosta. Sote-tieto on Suomen valttikortti maailmalla. Kelan kaikkia kansalaisia ja yli 4 000 sote-toimijaa hyödyttävä it-järjestelmien uudistaminen on meneillään ja valmistuu 2020-luvun alkupuolella.

Uusiutuvan sote-lainsäädännön perusteella muodostuvat Suomen keskitetyt tietovarannot tulevat olemaan merkittävä etu tekoälyratkaisujen käyttöönotossa. Sote-Digi Oy ja Vimana Oy on perustettu äskettäin vauhdittamaan eri maakunnissa tapahtuvaa kehitystyötä.

Edellytyksiä maailman parhaan suomalaisen sote-järjestelmän edelleen kehittämiseksi on siis olemassa, vaikka päätösten tekeminen kansallisella tasolla onkin osoittautunut vaikeaksi. Toivoa ylläpitää se, että tulevien sote-järjestäjien eli maakuntien tasolla on halua ja kyvykkyyttä kehittää omia toimintojaan.

Monissa maakunnissa onkin tehty yhteistyössä STM:n ja VM:n kanssa merkittävää kehitystyötä, ja saavutettu hallituksen tavoitteena oleva 0,9 prosentin kehityspolku kustannuskehityksen hillinnässä. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on tehty erinomaista kehitystyötä.

Myös it-järjestelmien kehitystyö on meneillään useimmissa maakunnissa. Esimerkiksi Keski-Suomessa uusi tekoälyä hyödyntävä digitaalinen sairaala valmistuu vuonna 2020. Koko maakuntaa koskevat tekoälytuetut soten it-järjestelmät ovat valmistelussa Keski-Suomen lisäksi useissa erimaakunnissa.

Suomen sote-uudistus on herättänyt yritysten lisäksi laajalti kansainvälistä kiinnostusta. Useat tutkijakollegani vertaavat Suomessa tehtävää sote-uudistusta kehitystyöhön, joka on ollut Pisa-menestyksemme takana.

Pekka Neittaanmäki

professori, tietotekniikka

Jyväskylän yliopisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Pelkkää puhetta! Virossa toteuttivat muutamalla miljardilla yhtenäisen ohjelman ja tietokannat terveydenhuoltojärjestelmään. Suomessa ei toivoakaan, kun poliittisia kähmijöitä on liikaa. Suomessa Sote on muttunut Sipilän ja kokoomuksen käsissä rahanjakovälineeksi lähipiirille ja rahat siirrettään ulkomaalaisille veronkiertotileille. Potilaat ovat hommassa enää sivuroolissa. Ei siinä enää konsulttien kauniit puheet tekoälystä ynnä muusta hömpästä enää tilannetta pelasta. Tiedossa on kymmenien miljardien lasku ja todistetusti, nykyisen maailman tehokkaimman terveydenhuoltojärjestelmän pohjan romuttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viron järjestelmä maksoi vain 11 miljoonaa !!!

"Siellä on paperilta kirjattu vanhat tiedot järjestelmään, vanhojen järjestelmien tietoja ei ole tarvinnut konvertoida uuteen. Meidän ongelma syntyy terveydenhuollon pirstaleisista järjestelmistä"

Meillä siis maksetaan miljardeja toisensa perään työstä, jonka olisi saanut valmiiksi jo vuosikymmen sitten ulkoistamalla työn hetkeksi Intiaan.

Onneksi kyseessä on taas pelkkä veroraha, niin eipä ole siitäkään kukaan oikeasti vastuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin puhdasta asiaa Sotesta! Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää valtakunnallista tietokantaa, mikä ei onnistu 400 kunnan ja kuntayhtymän sekamelskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onneksi meillä on joku "vastuullinen virkamies" aina kaikkeen, jos ja kun käy niin, että koko kansan tiedot valuvat/myydään bulvaanin kautta muuhun käyttöön.

Valitettavasti kyseessä on aina eläkevirka, joten ei se mittään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta Suomessa voitaisiin kehittää jotakin tulevaisuudessa, niin meidän pitäisi ensin päästä eroon sivistysvihamielisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image