Mielipiteet

Lukijalta

Sote-palvelut uudistettava kaupunkien pohjalta – yhtä mallia ei pitäisi viedä joka puolelle Suomea

Mielipiteet 15.3.2019 6:00
Niilo Heinonen

Sipilän hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen ja valtion aluehallinnon uudistus kaatui vaalikauden loppumetreillä. Keskeinen syy uudistuksen kaatumiseen oli sen laajuus. Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi oltiin luomassa täysin uutta maakuntahallintoa sekä uudistamassa valtion aluehallintoa laajemmin kuin koskaan aiemmin.

Seuraavalla hallituskaudella on syytä luopua maakuntauudistuksesta ja keskittyä sote-palvelujen uudistamiseen. Sosiaali- ja terveyspalvelut on uudistettava kaupunkien pohjalta.

Erikoissairaanhoidon ja pelastustoimen tehtävät voitaisiin koota viidelle sote-alueelle, jotka muodostettaisiin yliopistosairaalojen ympärille. Sipilän hallituksen päätöksistä voitaisiin hyödyntää sairaalaverkosta tehdyt linjaukset.

Väestöpohja viidellä sote-alueella olisi noin 650 000–2 000 000 asukasta. Uudistuksen yhteydessä olisi arvioitava avoimesti toimisivatko sote-alueet parhaiten suorilla vaaleilla ja itsehallinnolla, kuntayhtymänä vai valtion aluehallintona. Niin ikään olisi perusteltua käydä avoin mielin läpi kaikki rahoitusvaihtoehdot sekä mahdollinen verotusoikeus.

Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut voitaisiin jättää vähintään 25 000–30 000 asukkaan kunnan tehtäväksi. Uudistuksen jälkeen Suomessa olisi noin 50 kuntaa, jotka syntyisivät nykyisten keskuskaupunkien ja pienempien seutukaupunkien ympärille.

Kaupunkiseutujen ulkopuoliset maaseutukunnat voisivat muodostaa väestöpohjavaatimuksen täyttäviä verkostomaisia kuntia. Sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuunjako ja integraatio voitaisiin toteuttaa sote-alueiden ja sen kuntien kesken tapauskohtaisesti sopimuksin.

"Suomalaiset ansaitsevat toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä tarkoituksenmukaisen kuntarakenteen."

Uudistus pitäisi toteuttaa valtion ja kuntien vahvalla kumppanuudella. Toisaalta on välttämätöntä, että uudistus tehdään ministeriöistä katsottuna koko Suomen etua ajatellen.

Toisaalta on tärkeää, että uudistuksessa huomioidaan alueiden erilaisuus ja omaleimaisuus. Vanhoja kuntaliitosselvityksiä voitaisiin varmasti hyödyntää uudistuksen valmistelussa.

Yhtä mallia ei pitäisi viedä joka puolelle Suomea. Osa kunnista olisi jatkossa suuria keskuskaupunkeja, osa vahvoja seutukaupunkeja ja osa verkostomaisia maaseutukuntia. Uudistus olisi toteutettava tarvittaessa

kuntien pakkoliitoksilla ja vahvoilla taloudellisilla kannustimilla. Uudistus ei saa jumiutua vuosikausiksi kunnalliseen päätöksentekoon, kuten edellisissä kuntauudistuksissa.

Tarvitsemme kattavan kuntauudistuksen joka tapauksessa. Näyttää vahvasti siltä, että kaupungistumiskehitys kiihtyy ja syntyvyys laskee arvioitua nopeammin. Moni kunta ei jatkossa kykene vastaamaan tehtävistään itsenäisesti, vaikka niiltä siirrettäisiin pois vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Miten kunta, jossa syntyy alle luokallinen lapsia vuodessa, voi vastata itsenäisesti esimerkiksi koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluista?

Kaupunkiseuduilla kuntarakenteen pitäisi tukea nykyistä paremmin maankäytön, asumisen ja liikenteen tarkoituksenmukaista suunnittelua.

Uudistuksen onnistuminen vaatii nyt jokaiselta puolueelta, virkamieheltä ja asiantuntijalta avoimuutta, kompromissikykyä sekä vanhojen lukkoon lyötyjen kantojen ja reunaehtojen unohtamista. Suomalaiset ansaitsevat toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä tarkoituksenmukaisen kuntarakenteen.

Niilo Heinonen

kaupunginvaltuuston ja yhdyskuntalautakunnan jäsen (kok.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tulisko se sote pelkästään sillä, että otetaan digitalisaatio avuksemme ja jokaiselle järjestelmään kirjautuneelle aletaan rakentaa hoitoketjua. Näin vältetään turhat tai päällekkäiset hoidot/kokeet ja aikataulutetaan käynnit ja resurssit hallitusti, jolloin pienemmillekin paikkakunnille saadaan palvelut järkevällä kustannuksella. Akuutit yms kiireelliset tapaukset pitää tietysti hoitaa kuten nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekopäistä puhetta ja puuhastelua koko touhu, näin voisi yhdellä lausella kuvata kehitystä sosiaali-ja terveydenhuoltopalveluiden kehityksessä. Nyt on jo romuutettu ja tuhottu toimivia ja hyviä järjestelmiä ja siirrytty valmisteluissa ulkomaalaisten pörssiyhtiöiden kahmivien käsien alle. Vain viimeinen silaus puutuu ja se tulee seuraavalla edustuskaudella, niin yksituumaista on esim. terveyskeskusten alasajo ollut. Mikään tai kukaan puoluen tai järjestö ei ole leikkuria ollut hillitsemässä ei ainakaa Oulussa, palvelut eikä pelkästää soten palvelut ovat kutistuneen tai hävinneet kokonaan, ei ihme että säästöjä syntyy kun ihmiset eivät hoitoa saa. Mikähän on vanhusten ja kroonisesti sairaiden lisääntyneet kuoliluvut, itsemurhat,syrjätyminen jne. Kyllähän näistä säästöjä kunnille syntyy!

Elämme illuusioiden kultaaikaa, hapuilemme ilmaa yrittäen etsiä tartuntapintaa mutta turhaan. Käteen jää vain maksut, kurjuus ja verot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei muutettaisi mitään. Kuusi suurinta kaupunkia eivät ole koko Suomi. Niiden väestöpohja riittää Sotelle, mutta pitää ajatella koko maata. Suomi on ainoa EU-maa, jonka Sote on vielä kuntapohjalla. Jäämme koko ajan kilpailijamaista jälkeen. Terveydenhuollon digitalisaatio potilastietojärjestelmineen ei onnistu kuntapohjalta. Sote on tehtävä 18 maakunnan tai 5 yliopistosairaalapiirin pohjalle. Kolmen miljardin säästöt ja se potilastietojärjestelmä ovat must juttuja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut yhtäkään perustelua, miksi kirjoittajan esittämä malli olisi toimivampi tai kustannustehokkaampi kuin mikä tahansa muu malli. Tämä kuvaa keskustelua ja osoittaa kirjoittajan pätevyyden pääministeriksi. Tosiasioillahan ei ole ollut merkitystä, vaan tärkeintä on, kuka kehittää mallin, joka vetoaa tehokkaimmin suurimpaan osaa kansaa, ihan mielikuvapohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri yksimielisyys kesk.sdp ja vihreät on maakuntamallista josta irroitetaan valinnanvapaus palikka.Kaupunkien varaan rakennettu malli ei täytä perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutut paranee senkuin. No, ainoa mikä tarvitaan on pelkkä valtio joka hoitaa sairaiden hoidon. Muut himmelit voi unohtaa samantein.
Se siitä. Kuten jutussa sanotaankin: Miten kunta jolle syntyy alle luokallinen lapsia voisi hoitaa sotet? Aivan..ei tarvitsekaan, valtio hoitaa sen.
Hyvin yksinkertaista eikä muuta tarvita, ainakaan pörssiyhtiöitä rahastamaan ihmisen hyvinvoinnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image