Mielipiteet

Lukijalta

Sote-palvelujen laatua ja saatavuutta parannettava

Mielipiteet 27.7.2019 7:00
Merja Mäkisalo-Ropponen

Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on peruspalvelujen parantaminen.

Usein mainitaan, että lääkäreitä on saatava perusterveydenhuoltoon lisää. Tämä on tärkeää, mutta palvelujen saatavuuden näkökulmasta asiaa on syytä tarkastella laajemmin.

Palvelujen kehittäminen vaatii moniammatillista näkökulmaa. Seuraavassa muutamia toisiaan täydentäviä kehittämiskohteita. Mikään keinoista ei yksin ratkaise nykyisiä ongelmia, mutta yhteisvaikutus voi olla merkittävä.

Perusterveydenhuollon työolosuhteita on kehitettävä. Keskeinen kehittämiskohde on tiimityöskentelyn lisääminen ja työnjaon uudelleen määrittely.

Nyt lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät monia sellaisia tehtäviä, joita myös avustava henkilökunta voisi tehdä.

Sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien työnkuvaa on laajennettava ja suoravastaanottoja lisättävä. Suoravastaanotot ovat tehostaneet toimintaa, nopeuttaneet hoitoon pääsyä, vapauttaneet lääkäriaikoja ja jopa parantaneet potilaan ja asiakkaan ohjausta.

Osittaisen lääkkeenmääräämisoikeuden omaavien, ns. reseptihoitajien, kouluttaminen ja palkkaaminen helpottaa terveyskeskuksissa lääkäreiden työpaineita.

Sosiaalityötä osana perusterveydenhuoltoa on kehitettävä. Usein sosiaalisen tilanteen huomioon ottaminen on oleellinen osa nopeaa ja kokonaisvaltaista auttamista.

Suuri osa perusterveydenhuollon asiakkaista on ikäihmisiä. Gerontologista osaamista on lisättävä kaikissa ammattiryhmissä. Erityisesti muistisairauksien ennaltaehkäisyn, tunnistamisen, diagnosoinnin sekä hoidon ja kuntoutuksen osaamisen puutteet aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä ja palvelujen tarpeen kasvua.

Kotihoitoa on kehitettävä kuntouttavaan suuntaan. Kuntouttavassa toiminnassa on oleellista yksinäisyyden vähentäminen ja ulkona liikkumisen mahdollistaminen.

Eheät hoitoketjut on saatava toimimaan nykyistä paremmin ja tutkimusnäyttöä on käytettävä hoitoketjujen rakentamisessa. Kaikkien ammattiryhmien työn tulee olla näyttöön perustuvaa.

Etälääketiedettä on hyödynnettävä tehokkaammin. Se mahdollistaa perusterveydenhuollossa erikoislääkärien konsultoinnit sekä kotihoidon työntekijöiden lääkärikonsultaatiot ilman, että potilaan tarvitsee mennä vastaanotolle.

Palvelubussien toimintaa harvaanasutuilla seuduilla on kehitettävä. Näin pystytään takamaan palvelut myös kuntakeskuksista kaukana asuville ikäihmisille.

Palvelubusseissa on mahdollista toteuttaa muun muassa terveystarkastuksia, sairaanhoitajan vastaanottoa, hammastarkastuksia ja näytteenottoa.

Erikoistuvien lääkäreiden velvollisuutta työskennellä terveyskeskuksessa voi harkita pidennettävän yhdeksästä kuukaudesta vuoteen. Menipä lääkäri erikoistumaan mille erikoisalalle tahansa, hänelle on hyötyä tulevassa työssään terveyskeskuksessa työskentelystä.

Merja Mäkisalo-Ropponen

Terveystieteiden tohtori

Kansanedustaja (sd.)

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Esim työelämä voisi huolehtia taukotiloissa kahvit ja teet ja tiskit
Ja kokoustilojen varaukset ja opastaa asiakkaita eri huoneisiin ym

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reseptihoitajalta sain aiemmin antibioottikuurin toisensa jälkeen poskionteloultraamisen jälkeen ja kierre oli valmis. Viime kerralla onnekseni lisäksi nuori lääkäri teki saman tutkimuksen kuin hoitaja ja päätyi eri tulokseen ja sen myötä lievempiin hoito-ohjeisiin. Kiitos hänen koko talvi meni ilman antibiootteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aihe on niin vaativa, että sitä ei voi kuvata lyhyesti. Kirjoitus osoitti että aiheeseen oli perehdytty ja parannuksia toimintaan mietitty. Alan henkilökunta näkee ja ymmärtää asioita, joita potilaat eivät ehkä huomaa.

Sairaanhoitajien lukumäärän lisääminen ja heidän työnsä keskittäminen varsinaiseen hoitotyöhön on muissakin lausunnoissa todettu. Avustavaa henkilökuntaa on palkattava. En tunne niin tarkasti ammattinimikkeillä, mutta sairaanhoitajia lyhyemmän koulutuksen saaneita työntekijöitä tarvitaan. Hoitajien työnkuva on silloin lähempänä heidän saamaansa koulutusta.

Kirjoituksessa oli kannatettavia asioita. Kuitenkin olen seuraavasta asiasta eri mieltä. Potilaan näkökulmasta ns. reseptihoitajien asema on ongelmallinen. En itse haluaisi tällaisen hoitajan vastaanotolle. Haluan että lääkäri ottaa vastuun joko reseptin jatkamisesta tai sen muuttamisesta.

Olen vasten tahtoani joutunut ns. etähoitoon niin, että lääkäri ei tavannut minua kuin yhden kerran mutta ei myöhemmin. Siitä oli itselläni huono kokemus. Oireeni pahenivat entisestään ja jouduin vaihtamaan lääkäriä. Hoitotasoa ei saa huonontaa jollain ”muotioikulla” ja teknisillä etäyhteyksillä. Siis en kannata kirjoituksen tätä kohtaa.

Toistan vielä että aihe on hyvin laaja ja vaikea. Keskustelu siitä varmasti jatkuu eri tahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja koulutuspaikkojen määrä lisättävä reippaasti ennen kuin on liian kova pula lääkäreistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähänki -Lukijalta- kirjoitukseen sopii sanonta " vähempi puhetta enempi timintaa"
Tohtoritason henkilöillä on tietoa muttei kykyä, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image