Mielipiteet

Lukijalta

Sosiaalityön kohdattava aikuiset – tuki edistää koko perheen hyvinvointia

Mielipiteet 12.12.2017 7:00
Kati Västilä, Eeva-Leena Hoppania

Lastensuojelu on kriisissä ja sen avunhuutoja kuullaan useilta eri tahoilta. Viimeksi yli 1 000 sosiaalityöntekijää vetosi päättäjiin kriisin ratkaisemiseksi.

Yhden sosiaalityöntekijän ei ole mahdollista hoitaa yhtäaikaisesti 40–100 lapsen asiaa laadukkaasti, realistisempi arvio on 20–30 lasta. Lapsen lisäksi sosiaalityön tulisi kohdata myös perheen aikuiset. Lastensuojelussa aikuisten tarpeiden huomioimiseen aika ei riitä, kun vanhemmuuden tukeminen jää muun työtaakan alle.

Aikuisen tuentarpeen kartoittaminen ja tarvittavan tuen järjestäminen varhaisessa vaiheessa edesauttaa kodin olosuhteiden kohentumista, lyhentää lastensuojeluasiakkuuden kestoa tai siltä vältytään kokonaan.

Aikuissosiaalityö ja lastensuojelu ovat omia sosiaalityön erityisosaamisen alueitaan. Aikuissosiaalityö vaatii kokonaisvaltaista työskentelyotetta ja laajaa palveluverkon tuntemista vaativien kysymysten äärellä.

Esimerkiksi toistuva asunnottomuus, mielenterveyden kysymykset, päihdeongelmat, väkivalta, rikollisuus ja taloudelliset vaikeudet ovat aikuissosiaalityön työkenttää.

Yksi työntekijä ei voi hallita sekä lastensuojelun että aikuissosiaalityön tontteja ilman, että jompi kumpi palvelu (ja sen myötä asiakas) kärsii. Aikuissosiaalityön ja lastensuojelun yhteistyön lisääminen on siksi toivottavaa.

Yhteistyön kehittämisen lisäksi aikuissosiaalityössä tulee olla resurssia ja osaamista vastata aikuisten hätään. Sen tulee pystyä kohtaamaan välittömästi ja riittävän tiiviisti ne aikuiset, jotka tulevat toisiinsa kietoutuneiden ongelmien kanssa ohitetuksi muissa palveluissa. Aikuissosiaalityön tulee tarjota tukea ja palveluita, jotka edistävät itsenäistä selviytymistä ja perheen hyvinvointia.

"Lastensuojelussa aikuisten tarpeiden huomioimiseen aika ei riitä, kun vanhemmuuden tukeminen jää muun työtaakan alle."

Riittävä päihdekuntoutus, asumisohjaus kotiin, sosiaaliohjaus arkeen, erilaiset tuetun asumisen palvelut, vertaistukiryhmät, riittävä toimeentulo, mielenterveyspalvelut ja parisuhteen tukipalvelut tulee olla myös aikuissosiaalityön asiakkaiden tavoitettavissa.

Vuosina 2016–2017 Oulun lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä arviolta lähes 70 prosenttia on jättänyt tehtävänsä. Ratkaisua lastensuojelun kriisiin ja sosiaalityöntekijäpulaan ei siten löydy koulutuspaikkojen lisäämisestä tai muuntokoulutuksien järjestämisestä, vaan yksinkertaisesti työskentelyolosuhteiden kehittämisestä. Sosiaalityöntekijöillä on taitoa ja tahtoa osallistua sosiaalityön sisältöjen ja rakenteiden kehittämiseen.

Kati Västilä

sosiaalityöntekijä, YTM

Eeva-Leena Hoppania

sosiaalityöntekijä, VTM

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Oman pitkän työkokemukseni mukaan lasten vanhempien tarpeet nimenomaan kartoitetaan lastensuojelussa ja se on lapsi ja hänen tarpeensa, jotka ovat jääneet ilman huomiota ja ajankohtaista apua. Olen samaa mieltä siitä, että vanhempien auttamisessa parhaita olisivat aikuissosiaalityöhön keskittyvät työntekijät. Sillä tavoin avohuollossa jäisi aikaa lasten kuunteluun ja heidän tarpeidensa ajankohtaiseen huomioimiseen siten, että myös lapsi saisi esim. terapiapalveluja, psykologin tutkimuksia, psyykkisen tilan kartoittamista jo ennen huostaanottoa. Nykyisellään ainakin pääkaupunkiseudulla lapsesta tulee subjekti vasta huostaanoton jälkeen ja silloin vasta aletaan kartoittaa hänen tarpeitaan. Monille lapsille apu tulee liian myöhään eikä heitä enää kyetä auttamaan tai traumoista tervehtyminen kestää vuosikausia. Tämä jos mikä on ihmisyyden tuhlaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt näyttää jäävän molemmat, sekä aikuinen että lapsi, kohtaamatta. Hoidetaan pakollinen prosessi, jos sitäkään. Lapsi pitää saada turvaan, mutta pitää nähdä myös aikuinen ja se, että lähtötilanteeseen pitää saada tukea tai lapsi ei koskaan palaudu vanhemmalleen. SE on ihmisyyden tuhlausta,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeää olisi, että aikuiset saisi tukea aiemmin, ettei lastensuojelua edes tarvittaisi. Eli esim aikuissosiaalityössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai käykö useammin niinpäin että nimenomaan lapsen eduksi tehtävät ratkaisut jäävät tekemättä ja huomioidaan vain perheen aikuisen tarpeet ja kun aikuinen ei koe tarvitsevansa apua jää lapsen tarpeiden auttaminen käytönnössä tekemättä. Sehän vaatisi aikuisen mielipiteen vastaista päätöstä. Joskuhan aikuisen ja lapsen deut ja tarpeet ovat myös ristiriidassa ja silloin aina näyttää lapsen etu jäävän aikuisen jalkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image