Mielipiteet

Lukijalta

Sivukylien tappo on kaupungin tappo – Haapavedestä tulee aavekaupunki

Mielipiteet 5.9.2019 6:00
Jane Ilmola

Uutinen Haapaveden kyläkoulujen lopettamisehdotuksesta kuuluu kauas. Valitettavasti vain tätä menoa loppuu uutiset Haapavedeltä kokonaan, kun Haapavesikin lakkaa olemasta. Haapavesi on pitkään halunnut olla jotakin jota se ei ole, niin kuin kaupunki. Jos joku haluaisi muuttaa kaupunkiin, kyllä he muuttaisivat muualle.

Olen ”sairaseläkeläinen” Haapaveden homekoulusta. Ja jos kaikki terveet koulut lakkautetaan, kaikki teidän lapsenne altistuvat keskustan koulujen ilmalle, kunnes koko koululaitos joutuu evakkoon. Riittäkö muita terveitä tiloja? Mäkirinteen uuden koulun saneerauksen aikana oppilaat kuljetettiin Mieluskylälle, terveeseen kouluun.

Omat hengitysoireeni alkoivat muutama kuukausi yläkoulun ja lukion koulutyön aloittamisesta. Yläkoulun remontin aikana olin tukehtua myös evakossa Mäkirinteellä. Oulaskankaan keuhkokuumeen reissun jälkeen en voinut istua koulutuspäivällä yläkoulun liikuntasalissa tukehtumatta, joten lukion rehtori ystävällisesti määräsi minut muualle muihin koulutuksiin.

90-luvulla sitten soitin tekniseen toimistoon kysyäkseni olisiko mahdollista tutkia, että onko uudessa luokassani mahdollisesti hometta. Oli niin kuin puhelimen luurista olisi syöksynyt liekkejä. Ei saisi tuommoista sanoa ääneen ja vielä lisättiin uhkaavasti ”ja sinulla on virkakin täällä”. Tietääkseni kenenkään virkaan ei kuuluu vaarantaa ihmishenkiä. Hengitystieinfektiot ja antibioottikuurit jatkuivat.

"Valitettavasti vain tätä menoa loppuu uutiset Haapavedeltä kokonaan, kun Haapavesikin lakkaa olemasta."

Huomasin luokkani seinässä halkeamaa, jota vähäteltiin. Kuitenkin pian ilmestyi miehiä luokkaan mittaamaan etäisyyttä lattiasta kattoon. Selitettiin, että tulisi kaksi palkkia pitämään kattoa pystyssä, ei sen takia, että itse vietin puolet vuorokaudesta siellä huonon lukujärjestyksen ja valtion opetussuunnitelmien muutoksien vuoksi lisättyjen kansalaisopiston iltatuntien takia. Lasten takia palkit tietenkin asennettiin, ettei katto romahtaisi juuri heidän viikkotunnilla.

Kuulemma katolla oli luvattomasti kävelty ja välikattoa ei avattu remontin yhteydessä, koska välikatto oli liika ahdas. Palkit ne lopettivat opetussuunnitelmaan kuuluvan liikunnankin, vaikka kuinka palkkeja yritti kiertää ja varoa.

Aloin olla kipeä torstai-iltaisin ja jotenkin selviydyin perjantaista, jotta viikonloppuna saisin itseni taas kuntooni. Parannus tuli kun sain opettaa Mieluskylän koulun terveessä ilmassa koko torstaipäivät. Tulin kipeäksi vasta perjantai-iltaisin yläkoulun työpäivän jälkeen. Tosin lauantain opettajien oma koulutuspäivä yläkoulussa sai kroppani romahtamaan, jonka jälkeen ei ollut paluuta koulutyöhön.

Onko kaupunki noin välinpitämätön koulukiinteistöjen kunnosta, joissa vaarannetaan koululaisten ja henkilökunnan terveydentila? Terveet rakennukset poistetaan kunnes jäljelle jäävissä kaikki sairastuvat tai joutuvat hankkimaan uutta evakkopaikkaa.

Ainut oikea ratkaisu tässä köyhässä tilanteessa olisi lähettää kirkonkylän oppilaita näihin sivukylien terveisiin kouluihin. Ne voisivat silloin myös toimia täydellä kapasiteetilla. Tietenkin sivukylillä on vaihtoehtoja, mikäli koulunsa lopetetaan. Voi siirtää lapsensa kotiopetukseen. Nykyaatteena onkin itsenäinen oppiminen. Voi perustaa yksityiskoulun omalle kylälle. Voi myös siirtää lapsensa naapurikaupungin kouluihin.

Aikoinaan Mäyränperän koulu lakkautettiin ja oppilaansa tulivat Mieluskylän terveilmastoiseen kouluun. Koko kylät voisivat jopa liittyä naapurikaupunkiin. Sivukylien tappo on kaupungin tappo. Haapavedestä tulee aavekaupunki.

Jane Ilmola
Kalajoki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jane Ilmolan tekstiä, "Tietenkin sivukylillä on vaihtoehtoja, mikäli koulunsa lopetetaan. Voi siirtää lapsensa kotiopetukseen. Nykyaatteena onkin itsenäinen oppiminen. Voi perustaa yksityiskoulun omalle kylälle. Voi myös siirtää lapsensa naapurikaupungin kouluihin".

Mieluskylältä on matkaa Oulaisten peruskouluun noin 20 kilometriä, joka ei ole matka eikä mikään verrattuna Lapin perukoiden matkoihin. Siinä yksi vaihtoehto, jos Mieluskylän koulu lopetetaan. Lapset vievät mennessään Haapavedeltä koulutukseen saadun valtionavun. Ei vanhempien kannata laittaa lapsiaan Haapaveden keskustan homekouluun. Terveyttä ei saa takaisin.

Jos Haapaveden vuodeosasto lakkautetaan, niin siinä vaihtoehdot ovat vähissä. Terve, nuori veronmaksaja voi vaihtaa ja vaihtaa paikkakuntaa pois Haapavedeltä. Aikanaan Haapavettä rakentaneet vanhukset saavat tulla toimeen miten parhaaksi näkevät. Se on surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi aika tehdä tutkimus sisäilmaongelmiin liittyen, onko kyseisiin kiinteistöihin tehty ilmastointiremontteja. Tehokkaat ilmastointikoneet imevät alapohjasta haitallisia huoneilmaan kuulumattomia aineita. Miten muuten selitetään myös uusien rakennusten ongelmat näin osaavassa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt silloisen kansakoulun Mieluskylällä 60-luvulla. Meitä oppilaita oli tuolloin sadan kieppeillä.
Mieluskylä oli silloin ja on myös nykyään virkeä kylä, josta on keskustaan 10 km, Oulaisiin on 20 km.
Järkyttyneenä luin mediasta kyläkoulun lopettamisesta.
Ilmolan kirjoituksen jälkeen ihmettelen vielä enemmän.
Tekeekö Haapaveden päättäjät saman virheen, kuin asuinpaikkunnallani Ylivieskassa. Homekouluja korjattiin vuositolkulla aina uudestaan. Nyt niitä pannaan maantasalle ja rakennetaan uusia. Tilanne on kestämätön meille veronmaksajille.
Haapavedellä on terveitä kyläkouluja. Ei niitä saa lopettaa, vaan toimintaa tulee jatkaa näissä kouluissa.
Luin myös Haapaveden sairaalan vuodeosaston lopettamisesta !
Monena päivänä olen pähkäillyt mihin päätös perustuu ?
Uusi kotihoitomuoto ei millään tavoin voi korvata akuuttia vuodeosastoa. Riittääkö henkilökuntaa kotia, yksinäiselle saattovaiheessa olevalle kuolevalle potilaalle, leikkauspotilaille, sydänpotilaille jne. Onko Haapaveden päättäjillä tarkoitus säästää ja siirtää ko.potilaat naapurikaupukien vuodeosastolle, jotka jo nyt ovat täysiä.
Haapaveden valtuuston ja hallituksen jäsenet, teidät on kuntalaisten mandaatilla ja luottamuksella valittu tekemään viisaita päätöksiä.
Kyläkoulujen ja sairaalan vuodeosaston lopettaminen eivät niitä ole.
Toivottavasti haapavetiset nousette "barrikaadeille". Uskon, että hyvin harva kannattaa kansaisten elämisen huonontavia päätöksiä.
Käyn Haapavedellä usein. Pidän kaupunkia kehityskykyisenä virkeänä paikkana.
Mahdollisten päätösten jälkeen voin sanoa "kuka viimeisenä sammuttaa valot".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
187
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
69
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image