Mielipiteet

Lukijalta

Sivukylien tappo on kaupungin tappo – Haapavedestä tulee aavekaupunki

Mielipiteet 5.9.2019 6:00
Jane Ilmola

Uutinen Haapaveden kyläkoulujen lopettamisehdotuksesta kuuluu kauas. Valitettavasti vain tätä menoa loppuu uutiset Haapavedeltä kokonaan, kun Haapavesikin lakkaa olemasta. Haapavesi on pitkään halunnut olla jotakin jota se ei ole, niin kuin kaupunki. Jos joku haluaisi muuttaa kaupunkiin, kyllä he muuttaisivat muualle.

Olen ”sairaseläkeläinen” Haapaveden homekoulusta. Ja jos kaikki terveet koulut lakkautetaan, kaikki teidän lapsenne altistuvat keskustan koulujen ilmalle, kunnes koko koululaitos joutuu evakkoon. Riittäkö muita terveitä tiloja? Mäkirinteen uuden koulun saneerauksen aikana oppilaat kuljetettiin Mieluskylälle, terveeseen kouluun.

Omat hengitysoireeni alkoivat muutama kuukausi yläkoulun ja lukion koulutyön aloittamisesta. Yläkoulun remontin aikana olin tukehtua myös evakossa Mäkirinteellä. Oulaskankaan keuhkokuumeen reissun jälkeen en voinut istua koulutuspäivällä yläkoulun liikuntasalissa tukehtumatta, joten lukion rehtori ystävällisesti määräsi minut muualle muihin koulutuksiin.

90-luvulla sitten soitin tekniseen toimistoon kysyäkseni olisiko mahdollista tutkia, että onko uudessa luokassani mahdollisesti hometta. Oli niin kuin puhelimen luurista olisi syöksynyt liekkejä. Ei saisi tuommoista sanoa ääneen ja vielä lisättiin uhkaavasti ”ja sinulla on virkakin täällä”. Tietääkseni kenenkään virkaan ei kuuluu vaarantaa ihmishenkiä. Hengitystieinfektiot ja antibioottikuurit jatkuivat.

"Valitettavasti vain tätä menoa loppuu uutiset Haapavedeltä kokonaan, kun Haapavesikin lakkaa olemasta."

Huomasin luokkani seinässä halkeamaa, jota vähäteltiin. Kuitenkin pian ilmestyi miehiä luokkaan mittaamaan etäisyyttä lattiasta kattoon. Selitettiin, että tulisi kaksi palkkia pitämään kattoa pystyssä, ei sen takia, että itse vietin puolet vuorokaudesta siellä huonon lukujärjestyksen ja valtion opetussuunnitelmien muutoksien vuoksi lisättyjen kansalaisopiston iltatuntien takia. Lasten takia palkit tietenkin asennettiin, ettei katto romahtaisi juuri heidän viikkotunnilla.

Kuulemma katolla oli luvattomasti kävelty ja välikattoa ei avattu remontin yhteydessä, koska välikatto oli liika ahdas. Palkit ne lopettivat opetussuunnitelmaan kuuluvan liikunnankin, vaikka kuinka palkkeja yritti kiertää ja varoa.

Aloin olla kipeä torstai-iltaisin ja jotenkin selviydyin perjantaista, jotta viikonloppuna saisin itseni taas kuntooni. Parannus tuli kun sain opettaa Mieluskylän koulun terveessä ilmassa koko torstaipäivät. Tulin kipeäksi vasta perjantai-iltaisin yläkoulun työpäivän jälkeen. Tosin lauantain opettajien oma koulutuspäivä yläkoulussa sai kroppani romahtamaan, jonka jälkeen ei ollut paluuta koulutyöhön.

Onko kaupunki noin välinpitämätön koulukiinteistöjen kunnosta, joissa vaarannetaan koululaisten ja henkilökunnan terveydentila? Terveet rakennukset poistetaan kunnes jäljelle jäävissä kaikki sairastuvat tai joutuvat hankkimaan uutta evakkopaikkaa.

Ainut oikea ratkaisu tässä köyhässä tilanteessa olisi lähettää kirkonkylän oppilaita näihin sivukylien terveisiin kouluihin. Ne voisivat silloin myös toimia täydellä kapasiteetilla. Tietenkin sivukylillä on vaihtoehtoja, mikäli koulunsa lopetetaan. Voi siirtää lapsensa kotiopetukseen. Nykyaatteena onkin itsenäinen oppiminen. Voi perustaa yksityiskoulun omalle kylälle. Voi myös siirtää lapsensa naapurikaupungin kouluihin.

Aikoinaan Mäyränperän koulu lakkautettiin ja oppilaansa tulivat Mieluskylän terveilmastoiseen kouluun. Koko kylät voisivat jopa liittyä naapurikaupunkiin. Sivukylien tappo on kaupungin tappo. Haapavedestä tulee aavekaupunki.

Jane Ilmola
Kalajoki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jane Ilmolan tekstiä, "Tietenkin sivukylillä on vaihtoehtoja, mikäli koulunsa lopetetaan. Voi siirtää lapsensa kotiopetukseen. Nykyaatteena onkin itsenäinen oppiminen. Voi perustaa yksityiskoulun omalle kylälle. Voi myös siirtää lapsensa naapurikaupungin kouluihin".

Mieluskylältä on matkaa Oulaisten peruskouluun noin 20 kilometriä, joka ei ole matka eikä mikään verrattuna Lapin perukoiden matkoihin. Siinä yksi vaihtoehto, jos Mieluskylän koulu lopetetaan. Lapset vievät mennessään Haapavedeltä koulutukseen saadun valtionavun. Ei vanhempien kannata laittaa lapsiaan Haapaveden keskustan homekouluun. Terveyttä ei saa takaisin.

Jos Haapaveden vuodeosasto lakkautetaan, niin siinä vaihtoehdot ovat vähissä. Terve, nuori veronmaksaja voi vaihtaa ja vaihtaa paikkakuntaa pois Haapavedeltä. Aikanaan Haapavettä rakentaneet vanhukset saavat tulla toimeen miten parhaaksi näkevät. Se on surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi aika tehdä tutkimus sisäilmaongelmiin liittyen, onko kyseisiin kiinteistöihin tehty ilmastointiremontteja. Tehokkaat ilmastointikoneet imevät alapohjasta haitallisia huoneilmaan kuulumattomia aineita. Miten muuten selitetään myös uusien rakennusten ongelmat näin osaavassa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt silloisen kansakoulun Mieluskylällä 60-luvulla. Meitä oppilaita oli tuolloin sadan kieppeillä.
Mieluskylä oli silloin ja on myös nykyään virkeä kylä, josta on keskustaan 10 km, Oulaisiin on 20 km.
Järkyttyneenä luin mediasta kyläkoulun lopettamisesta.
Ilmolan kirjoituksen jälkeen ihmettelen vielä enemmän.
Tekeekö Haapaveden päättäjät saman virheen, kuin asuinpaikkunnallani Ylivieskassa. Homekouluja korjattiin vuositolkulla aina uudestaan. Nyt niitä pannaan maantasalle ja rakennetaan uusia. Tilanne on kestämätön meille veronmaksajille.
Haapavedellä on terveitä kyläkouluja. Ei niitä saa lopettaa, vaan toimintaa tulee jatkaa näissä kouluissa.
Luin myös Haapaveden sairaalan vuodeosaston lopettamisesta !
Monena päivänä olen pähkäillyt mihin päätös perustuu ?
Uusi kotihoitomuoto ei millään tavoin voi korvata akuuttia vuodeosastoa. Riittääkö henkilökuntaa kotia, yksinäiselle saattovaiheessa olevalle kuolevalle potilaalle, leikkauspotilaille, sydänpotilaille jne. Onko Haapaveden päättäjillä tarkoitus säästää ja siirtää ko.potilaat naapurikaupukien vuodeosastolle, jotka jo nyt ovat täysiä.
Haapaveden valtuuston ja hallituksen jäsenet, teidät on kuntalaisten mandaatilla ja luottamuksella valittu tekemään viisaita päätöksiä.
Kyläkoulujen ja sairaalan vuodeosaston lopettaminen eivät niitä ole.
Toivottavasti haapavetiset nousette "barrikaadeille". Uskon, että hyvin harva kannattaa kansaisten elämisen huonontavia päätöksiä.
Käyn Haapavedellä usein. Pidän kaupunkia kehityskykyisenä virkeänä paikkana.
Mahdollisten päätösten jälkeen voin sanoa "kuka viimeisenä sammuttaa valot".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image