Mielipiteet

Lukijalta

Sitova asia­kas­mi­toi­tus Oulun las­ten­suo­je­lun so­si­aa­li­työ­hön

Mielipiteet 25.6.2018 7:00
Anne Snellman

Lastensuojelun sosiaalityön resurssien riittämättömyys on uhka lastensuojelutyön laadukkaalle ja lainmukaiselle toteuttamiselle. Kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä vuonna 2017 julkaistussa vetoomuksessa yli 3 000 lastensuojelun ammattilaista ja muita asiasta huolestuneita henkilöitä esittivät huolensa lastensuojelun tilanteesta.

Vetoomuksella vaadittiin toimia kuntatasolla, lakimuutoksia sosiaalityöntekijöiden työkuorman pienentämiseksi sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön Lastensuojelun laatusuosituksen mukaan lastensuojelun henkilöstöresurssin tulee mahdollistaa vuorovaikutustyö ja osallisuuden toteutuminen. Lapsiasiavaltuutettu on todennut jo vuonna 2013, että asiakasmääriä pitäisi rajata 20–30 asiakkaaseen työntekijää kohti.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman selvityshenkilön Aulikki Kanaojan maaliskuussa 2018 julkaistussa väliraportissa arvioidaan, että valtakunnallisen keskimäärän (30) ylittäviä sosiaalityöntekijöiden asiakasmääriä esiintyy noin 40 prosentissa palvelujen järjestäjiä.

Lastensuojelutyön kuormituksen vähentäminen on äärimmäisen tärkeää myös Oulussa, missä lastensuojelussa työntekijöillä on jo ollut pitkään asiakkaita suosituksia suurempi määrä.

On hyvä, että Oulun kaupungin lastensuojeluun on lisätty vuosina 2017–2018 sosiaalityöntekijöitä ja muita ammattilaisia 19 henkilöä. Tästä huolimatta alkuvuonna 2018 yhdellä sosiaalityöntekijällä oli suunnitelmallisessa työskentelyssä keskimäärin 46 asiakasta ja palveluntarpeen arviot mukaan laskettuna 49 asiakasta.

"Lapsiasiavaltuutettu on todennut jo vuonna 2013, että asiakasmääriä pitäisi rajata 20–30 asiakkaaseen työntekijää kohti."

Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut on kiinnittänyt huomiota myös lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden pysyvyyteen. Sosiaalityöntekijöille maksetaan 150 euron kuukausittainen palkanlisä siihen asti, kunnes työn vaativuuden arviointi on tehty.

Lisäksi työntekijöitä kannustetaan saattamaan sosiaalityön maisteriopinnot loppuun tarjoamalla mahdollisuus kahden viikon palkalliseen opintovapaaseen.

Kaiken kaikkiaan lastensuojelun asiakkaina Oulussa oli vuoden 2017 aikana yhteensä 2 559 lasta ja nuorta. Lastensuojelutyössä työntekijällä tulee olla riittävästi aikaa asiakkaiden kohtaamiseen ja asioiden selvittelemiseen.

Edellisen johdosta jätin 18.6. Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa esitän, että Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut rajoittaa lastensuojelun sosiaalityön asiakasmäärän 30 lapseen työntekijää kohden.

Anne Snellman

kaupunginvaltuutettu (sin.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässäkin valtuutetun mielipidekirjoituksessa mainitaan ainakin pariin kertaan että "pitäisi" tehdä jotain......

Tällainen maininta tai toive on lähes täysin turhaa. Päättäjien elikä valtuutettujen PITÄÄ tehdä sellaiset päätökset / toimenpiteet että lainvastainen olotila
lastensuojelun osalta Oulussakin saadaan poistettua, elikkä hankkia varat ja resursit riittäviin toimiin ja tehtäviin, sillä sitä vartenhan valtuutetut on valittu valtuustoomme.
Lastensuojelulaki ei tunne resurssipulaa eikä rahapulaa lain noudattamisen esteenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image