Mielipiteet

Lukijalta

Sipilä kirkastaa EU-kuvaansa – si­sä­mark­ki­nois­ta ja niiden ke­hit­tä­mi­ses­tä olisi odottanut selkeitä linjauksia

Mielipiteet 12.10.2018 7:00
Sampsa Saralehto

Vuonna 2019 järjestetään ainakin eduskuntavaalit ja EU-vaalit. Lisäksi maakuntavaalit voivat tulla jokerina mukaan. Vaalikeskusteluissa on kotoisten asioiden ohella puhuttava myös Suomen EU-politiikasta ja sen tavoitteista.

Syksyn aikana on pidetty kaksi tärkeää puheenvuoroa. Pääministeri Juha Sipilä piti Turussa 31.8. merkittävän linjapuheensa. Siinä määriteltiin Suomen näkemystä EU:n arvoista ja visioitiin millainen EU voisi olla hallituksen mielestä vuonna 2025. Puheessa oli yritystä, mutta vielä on kehittämistä.

Melko pian tämän jälkeen EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitti 12.9. vuosittaisen katsauksensa unionin tilasta. Puheenvuoro paljasti Brysselin ja jäsenmaiden välisen jännitteen: komissio myöntää myös jäsenmaiden sisäisen jakautumisen. Komissio uinuu omassa kuplassaan ja se on puhkaistava.

Pääministeri Sipilä kommentoi 12.9. Junckerin puhetta ja peilasi sitä omaan esitykseensä Turussa.

Molemmissa puheissa on paljon samaa. Voisi kyllä ihmetellä, jos linjaukset olisivat kovin erisuuntaisia. Sipilä toi esille paljon puhutut unionin arvot. Ne ovat rauha, vapaus, demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate. Suomi esiteltiin tällä kertaa ilmastopolitiikan suurvallaksi.

Unionin laajentumista itään pidetään menestystarinana. Aseelliset konfliktit estettiin, mutta EU:n perusarvot eivät ole imeytyneet vanhoihin sosialistimaihin siinä määrin kuin odotettiin. Itälaajentumisen korostaminen on oikeastaan keppihevonen siihen, että hallitus haluaa säilyttää edelleen vahvan rakennepolitiikan.

Alun perin esitettiin, että brexitin aiheuttamaa EU:n tulojen menetystä ei korvata, vaan EU pienentää menojaan. Nyt tilanne lienee muuttunut ja valmiutta lisätä myös Suomen maksuosuutta on ilmassa.

Monenkeskisen kauppajärjestelmän vaaliminen sekä vapaakaupan ylläpitäminen ovat puheenjohtajuuskauden prioriteetteja. Integraation keskeinen tavoite on talouden vakaus ja siinä talous- ja rahaliitolla on ratkaiseva merkitys. Emun tärkeys myönnetään, ja myös sen uudistaminen. Ministeri Orpo yhdessä muiden samanmielisten maiden kanssa on esittänyt näkemyksiä sen kehittämisestä.

"Painopisteinä ei mainita yritysten kilpailukykyä, tutkimusta ja kehitystä. Sisämarkkinat ovat koko eurooppalaisen integraation ydintä, se on nähty myös brexit-neuvotteluissa."

Mielenkiintoinen on pääministerin kuvaus vuoden 2025 unionin tavoitetilasta. Hallituksen keskeisiä tavoitteita on viisi. Ne ovat populismin kitkeminen, ilmastopolitiikan johtavana edelläkävijänä toimiminen, pakolaisongelman ratkaisu, talous- ja rahaliiton uudistaminen sekä lopulta vahvana toimijana oleminen kauppapolitiikassa, ja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Näiden tavoitteiden saavuttamisessa tarvittavista euroista ei puhuta juuri mitään. Jos halutaan saada aikaan jotakin uutta, on vanhasta luovuttava, jotta eurot riittäisivät: rakenne- ja maatalouspolitiikka kaipaavat selvästi uudistamista.

Painopisteinä ei mainita yritysten kilpailukykyä, tutkimusta ja kehitystä. Sisämarkkinat ovat koko eurooppalaisen integraation ydintä, se on nähty myös brexit-neuvotteluissa. Sipilä sivuuttaa sisämarkkinat ja niiden kehittämisen lyhyesti. Olisi odottanut selkeitä, jopa detaljeihin meneviä linjauksia, miten sitä edistetään puheenjohtajuuskaudella? Kansalaisille on kerrottava, mitä unionin jäsenyys merkitsee. Nostalgiset heitot ja herjat eivät riitä, tarvitaan kunnollisia perusteluja.

Sampsa Saralehto

valtiotieteen tohtori

Järvenpää

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Surkeuksien surkeus koko vätys ei voi muuta sanoa koko hallituskausi on mennyt tältä hallitukselta kaikista heikompiosaisten kurittamiseen.Onneksi on vaalit tulossa ja ihmisillä hyvä muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja toivottavasti olisivat myös viisaita ja muistaisivat äänestää Keskustaa.
Näin Suomen tulevaisuus olisi paljon valoisampi kuin Gallupit nyt yrittävät syöttää ihmisille agendaansa.
Hyvä Sipilä ja hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä ihminen puhumaan demokratiasta. Ympäri maailmaa ihmetellään meidän hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kumma kun meillä oli kaikki hyvin ennen Sipilää, ei ollut työttömyyttä, ei köyhyyttä eikä muutenkaan mitään vikaa. Suomihan oli mallimaa ja muu eurooppa otti oppia,eikös vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ek-vaaleissa kesk puolue painuu oppositioon. Sipilän puheiden uskottavuus on nolla. Paitsi jos kyse on äänestäjiin/veronmaksajiin kohdistuvista leikkauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin minulla on selkeä käsitys linjauksista: Työmarkkinoita pitää uudistaa reilulla kädellä ja sitä Sipilä tekeekin. On niitä harvoja jotka ymmärtävät asian. Emme elä enää 1900 luvulla ja ajamme autoilla, emme hevosilla. Myös yrityksillä pitää olla mahdollisuuksia kehittyä ja laajentua, mutta vanhoilla metodeilla se ei onnistu. Onhan niin, ettei kaikista ole tekemään mitään muutoksia, onneksi joistakin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen firmojen osaaminen perustuu väen irtisanomiseen yt-neuvotteluiden jälkeen.
Tulosta saadaan aikaan vain näin, eikä yritystä kehittämällä. Ja kun jollakin vanhemmalla
työntekijällä voisi olla hyviäkin ideoita firman pelastamiseksi, niin hänet kuitenkin voidaan
ikänsä puolesta irtisanoa, kun ei enää sovi kuvaan dynaaminen työntekijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain oppositiossa olevat tahot vihaavat työnantajia. Lakkoilevat ja rähjäävät työntekijät ammattiliittoineen kuvittelee olevansa yliherroja, Putinin venäjän ihailijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tuntuu että ammattiliitto hallitsee suomea eikä eduskunta muuta kuin vikisee,mikäli saa suunvuoron???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuija satutko muistamaan/tietämään viimeisen ison pankkilakon. Väännän rautalangasta että kaikki ymmärtää. Lakothan ne saavat aikaan,
pitkässäjuoksussa huonon tuloksen. Kas kun pankkilakon tulos näkyy vielä tänäpäivänäkin,palvelu minimissä ja silloin lakon jälkeen
kuoli pankkeja,vuusioitui ja paljon sai lopputilejä, olisiko hyvä ajatella muutakin kuin omaa etua????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitat 90 luvun lamaa, niin se oli pankkien itse aiheuttama. Jakoivat rahaa senkun kävelit pankin ovesta sisään ja sitten kysyttiin paljonko haluat. Tämä sama toistui Amerikassa noin 10 vuotta sitten. Joo kaikki eivät maksa velkojaan takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....niin millä ne ihmiset maksaa velkojaan jollei ole töitä eikä rahaa ja sen takiahan He joutuvat ottamaan lainaa, ymmärrätkö. Itse ymmärrän koska olen köyhyydenkin kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudistuksia, Nopeasti, pitäshän meidän ymmärtää että vaalit on tulossa ja siksihän tämä uho on päällä, pitäis päästä itse pääkallon paikalle,
sitten vois unohtaa kaikki puheensa ja lupauksensa,laskea vain omia rahojaan. (voihan sitä olla muistamattomanakin ministeri)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image