Mielipiteet

Lukijalta

Sentit ja sekunnit eivät ole tärkeitä, vaan liikunnan riemu

Mielipiteet 28.8.2019 6:00
Tuija Pohjola

Janne Koskela kirjoitti (Kaleva 27.8./Lukijalta) jokaisen lapsen oikeudesta yhteen harrastukseen ja kyseli mitä toimia maan hallitus on tehnyt.

Parasta aikaa kunnat voivat hakea erityisavustusta, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikunnan harrastamista liikuntaseuroissa. Valtion tämän vuoden talousarviossa tähän on osoitettu miljoona euroa. Kunnille myönnettävien avustusten haku on käynnissä 19.8.–30.9. Avustusta haetaan aluehallintovirastosta.

Avustusta voidaan myöntää kunnille, jotka jakavat ne kohdeavustuksina paikallisille liikuntaa järjestäville seuroille ja yhdistyksille. Kunnan edelleen jakamalla avustuksella tuetaan vähävaraisten perheiden lasten tai nuorten liikunnan perustoimintaa. Perustoimintaa on lasten tai nuorten viikoittainen harrastaminen seuran tai järjestön ohjatussa liikuntatoiminnassa.

Ensi vuoden budjettiesityksessä on esitetty määrärahaa liikunnan harrasteryhmiin kouluissa ja seuratuen korotusta kahdella miljoonalla eurolla.

Janne Koskela, Liisa Jurmu (22.8./Lukijalta) ja Pauli Miettinen (12.8./Yläkerta) ovat nostaneet tämän tärkeän asian esille.

Koskela esittää, että kouluilla järjestettäisiin koulupäivän jälkeen monipuolisia harrasteryhmiä ja tilat olisivat maksuttomasti järjestäjien käytössä. Oulussa on ollut 90-luvulta alkaen alle 18-vuotiaiden kaupungin liikuntatilat maksutta seurojen ja nyt myös höntsäryhmien käytössä.

"Parasta aikaa kunnat voivat hakea erityisavustusta, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikunnan harrastamista liikuntaseuroissa."

Kaupungin terveysliikuntarahaa kohdennetaan esimerkiksi maksuttomien liikuntatapahtumien järjestämiseen, avoimiin maksuttomiin perheliikuntaryhmiin ja höntsäryhmien ohjaukseen. Tämä määräraha tarvitaan myös ensi vuoden budjettiin. Samanlainen kohdeavustus pitäisi kehittää myös kulttuuriavustuksiin.

Lisäksi kaupungin työllisyyspalvelut rahoittaa kahdeksan liikuntaneuvojan oppisopimustyösuhteen. He sijoittuvat neljälle suuralueelle ja toteuttavat juuri matalan kynnyksen liikuntatoimintaa alueilla.

Toimin Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtajana ja vapaaehtoistyössä. Saimme rahoituksen alueellisen kerhotoiminnan pilotin toteuttamiseksi Teuvo Pakkalan ja Lintulammen koulujen oppilailla.

Kerhoon on ilmoittautunut 40 innokasta oppilasta. Osa on kerhossa jokaisena arkipäivänä ja osa muutaman päivänä viikossa. Kerhoissa on monipuolista harrastetoimintaa, keskiviikkoisin 3–4 luokkalaisten sählykerho ja tiistaisin ryhmässä liikuntaa ohjaa meidän liikuntaneuvoja.

Järjestämme maksuttomia perheliikuntaryhmiä, muskaria, perhekerhoa sekä loma-aikoina päiväleirejä. Lisäksi järjestämme erilaisia maksuttomia liikuntatapahtumia. Viikko sitten oli Lintulampikisa, joka on järjestetty jo 22 kertaa. Innokkaita 1–8-vuotiaita osallistujia. Sentit ja sekunnit eivät olleet tärkeitä, vaan liikunnan riemu. Kisassa jaettiin 114 kultamitalia.

Kannustan muitakin järjestöjä ja asukasyhdistyksiä kehittämään lasten- ja nuorten harrastetoimintaa.

 

Tuija Pohjola

liikuntaneuvos

valtion liikuntaneuvoston jäsen

kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen (sd.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sentit ja sekunnit eivät ole tärkeitä, ei myöskään eurot.
Aivan turhaa on liikuntaan syytää yhtään sentin lanttia.
KAS, tuolla on polkuja metsät täynnä jossa liikkua, sitten on kaikenlaisia sykkeleitä ja härveleitä joilla kulkea.
Ei siihen rahaa tarvita tipan vertaa yhteiskunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska mikään ei ole koskaan aikuisten oikeasti maksutonta tulisi urheiluseurojen avustusten olla suoraan riippuvaisia niiden jäsentensä todistettavasta liikuttamisesta.

Näin seuroilla olisi motivaatio ja pakko liikuttaa, vaikka sitten vähänkin, suurinta osaa jäsenistään.

Huippu-urheilun tukeminen on turhaa ja kokonaisuutena jopa vahingollista mikäli se on jokamiehen liikuttamisesta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä.

Kilpa- ja huippu-urheilun pitäisi tulla toimeen omillaan. Ei siis mitään verovaroja, ei edes peliriippuvaisilta kerättyjä veikkausvoittovaroja.

Kunnalliset avustukset myös ilmaisten tai alihinnoiteltujen liikuntatilojen muodossa tulisi jakaa vain kunto-, harraste- ja erityisesti nuorisoliikuntaa varten. Kilpaurheilua harrastavien seurojen junioreille tilat ja avustukset annettaisiin vain sillä ehdolla, että junioritoimintaa ei käytetä kilpajoukkueen varainhankintaan, kuten nyt yleisesti tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
83
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
57
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
45
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
43
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
43
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image