Mielipiteet

Lukijalta

Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toi­mi­ti­laon­gel­maa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt koh­tuut­to­mas­ti

Mielipiteet 23.10.2019 6:00
Raimo Hämeenniemi

Kaleva uutisoi 20. syyskuuta Oulun poliisilaitoksen pitkittyneistä toimitilaongelmista: tilapäiset toimitilat eli väistötilat ovat hajallaan ympäri kaupunkia, ja niissä on sisäilmaongelmia.

Kaikkein ikävintä on se, että poliisille luvattujen uusien toimitilojen suunnittelu on viipynyt kohtuuttomasti. Tämä kaikki antaa huonon kuvan Senaatti-kiinteistöistä, jonka kuuluisi vastata väistötiloista ja uuden poliisitalon suunnittelusta.

Poliisi on kamppaillut sisäilmaongelmissa jo vuosia. Rata-aukion vanhasta Poliisitalosta jouduttiin evakkoon huonon sisäilman takia vuoden 2017 alussa. Poliisille osoitettiin väistötilat siten, että asiakaspalvelu sijoitettiin kaupungin keskustaan ja muut toiminnot pääasiassa Hiukkavaaraan, Intiöön ja Linnanmaalle.

Mutta mitä onkaan tapahtunut kolmessa viime vuodessa? Poliisin päästyä eroon vanhasta hometalosta uudet sisäilmaongelmat jo odottivat heitä väistötiloissa. Kalevan uutisen mukaan eniten oireita aiheuttaa Hiukkavaarassa se rakennusosa, jossa on poliisien kahvio ja sosiaalitilat. Uutisessa hämmästyttää se, voivatko poliisit edes pitää kahvitaukoja.

Senaatti-kiinteistöjen Haukiputaalle hankkimat moduuliputkat ovat nekin olleet hintaansa nähden huonoja, eivätkä tilat riitä joka viikonloppu. Juopuneiden kuljetus Oulusta muualle maakuntaan on epätaloudellista.

Poliisin uusien toimitilojen suunnittelu ei ole ottanut onnistuakseen: Hiukkavaaraan suunniteltu turvakampus, johon sisältyisi myös vankilan tilat, johtaisi pientalovaltaisella alueella kymmenvuotiseen valituskierteeseen. Senaatti-kiinteistöt on siis käyttänyt yhteiskunnan resursseja pari vuotta sellaiseen suunnitteluun, joka on osoittautumassa torsoksi.

"Kiinnostaisi tietää, onko Senaatti-kiinteistöissä huomattu tutkia helpompia tilaratkaisuja?"

Poliisipäällikkö Sauli Kuha sanoo Kalevassa 20.9. täysin aiheesta, että olisi kohtuuttoman pitkä aika Poliisille olla väistötiloissa vielä seitsemän vuotta, kun kahdessa vuodessakin tehdään komeita taloja. Kiinnostaisi tietää, onko Senaatti-kiinteistöissä huomattu tutkia helpompia tilaratkaisuja?

Olemme joutumassa tilanteeseen, jossa lakisääteisten palvelujen saanti, poliisien työturvallisuus ja Oulun maine turvallisena kaupunkina kärsivät. Emme voi pakottaa poliisikuntaa työskentelemään hajallaan eri puolin Oulua terveydelle haitallisissa väistötiloissa.

Vertailukohtana voisi mainita, että Pelastuslaitos päätti toteuttaa uudet toimitilat Oulussa siten, että sijoitusyhtiö rakentaa ja vuokraa tilat Oulun kaupungille. Eikö tällainen käytäntö toimisi poliisihallinnossakin? Poliisitoiminnan keskittäminen laadukkaaseen rakennukseen olisi hyvä myös palveluiden tarvitsijoiden kannalta.

Hiukkavaaran ohella myös Huuhkajanpuisto olisi Poliisitalolle hyvä sijainti. Sinne olisi helppo pääsy niin joukkoliikenteellä kuin yksityisajoneuvoilla.

Näkisin, että Senaatti-kiinteistöjen tilapalvelut ovat yhä tarpeen, mutta valtion toimitilojen suunnittelun sijaan yhtiö voisi suuntautua asuin- ja toimistorakennusten suunnitteluun, mikä olisi tuottoisampaakin.

Raimo Hämeenniemi

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Ouluun pitäisi rakentaa uusi poliisi- ja oikeustalo kaupungin keskustaan eli samalle paikalle Rata-Aukiolle. Vanha purettava heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni Senaatti rakentaa uudet tilat heti kun poliisi saa rahat. Olisiko niin Että poliisi yrittää kurkottaa kuuta taivaalta. Riittäisikö vähempikin.

Ministeriö päättää tiloista. Ehkä se näkee, että toiminta on ok nykyratkaisullakin.

Senaattia voi kai korkeintaan moittia liian kalliista toteutusehdotuksesta.

Jostain pitää luopua. Karkkikauppa on mennyt kiinni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen etsimässä itselleni kotia. Omaa tupaa. Kiertänyt monia omakotitaloja. Kaikki homeessa.

Julkisuudessa vain julkiset rakennukset ovat sisäilmaongelmaisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama karmea tilanne on myös monilla kunnilla perusopetuksen suhteen! Yhdessä Pirkanmaalla olevassa kaupungissa menee koko alakoulu väistötiloissa, jotka ovat myös sisäilmaongelmaisia. Senaatti ei sitä soppaa onneksi keitä, mutta näyttää olevan hyvin yleistä. Maa on pullollaan kohta työkyvyttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielipide rakentuu aina jollekin pohjalle. Valitettavasti nyt mielipide on rakentunut fiktion varaan. Faktaa kun olisi ollut käytettävissä niin mielipide olisi kovin toisenlainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haukutaan väärää puuta vaikka ollaan niin tietävinään. Senaatti olisi tehnyt jo montakin poliisitaloa jos Poliisihallitus olisi osannut sanoa mitä se haluaa. Sisäministeriön pitäisi laittaa ao. virkamiehet/naiset ruotuun ja pakottaa tekemään päätökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeustalon peruskorjausta vastustettiin koska kepu oli kuulemma saanut Päivi Nergiltä lupauksen uudesta poliisi ja oikeustalosta. Todellisuudessa asiasta oli keskusteltu mutta mitään lupausta ei ollut. Kepun edustajat käyttivät tätä verukkeena että peruskorjausta ei aloitettu. Ja että saisivat poliisien äänet. Tämä Hämeenniemen kirjoitus taitaa olla uutta kunnallisvaalikampanjaa. Hänhän tippui edellisissä vaaleissa. Surullista asiassa on se että poliisit ovat joutuneet milloin mihinkin ja loppua ei vielä näy. Jos peruskorjaus olisi tehty niin asia olisi tullut hoidettua ja paljon halvemmalla. Varmaan poliisit ja veronmaksajat kiittää kepua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisien kaltoinkohtelu on vain jäävuoren huippu Senaatin toiminnassa. Tutkikaa esim. Intiön kasarmialueen Senaatin vuokralaisia Ely-keskusta ja Maanmittauslaitosta. Yksityiset firmat sentään pääsevät jotenkin karkuun Senaatin kohtelua muuttamalla toisen firman tiloihin mutta valtionfirmat kärsivät kun joutuvat jäämään Senaatin hometiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni muukin toimija kärsii samoista ongelmista kuin poliisi. Poliisijohto on kuitenkin nostanut hirveän metelin asiasta. Eikö silloin ole aiheellista suunnitella tuleva rakennus kunnolla ja ottaa kaikki toiveet huomioon? Poliiisi on valitettavsti uhriutunut tässä asiassa ja nostanut sillä tavoin asian suuremmaksi ongelmaksi kuin se ehkä todellisuudessa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli et tiedä mistä kirjoitat, mutta oletat. Onko tiedossasi, kuinka moni poliisissa työskentelevästä on sairastunut pysyvästi, työskenneltyään näissä Senaatin heille osoittamissa tiloissa, ja kuinka moni oireilee, vaikka vain käydessään näissä tiloissa, kun ovat kerran altistuneet. Jos et tiedä, älä puhu uhriutumisesta tai muutenkaan vähättelevästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako on henkilöä on noissa tiloista todistettavasti sairastunut? Onko luotettavaa tietoa olemassa? Sisäilmaongelmat taitavat olla sellainen ilmiö, josta ei ole yksiselitteistä käsitystä, mistä ne johtuvat, Koulukuntia taitaa olla yhtä monta kuin poliittisia puolueita. Toivottavsti asia etenee nopeasti ja poliisit kuten muutkin ongelmista kärsivät saavat kunnon tilat. Hallitus nostaa esiin koulut, mutta vähemmän on ollut esillä valtion toimijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että meillä on vihdoinkin henkilö joka näyttää tietävän totuuden! Poliisien sisäilmaoireilijoiden ja vakavasti sairastuneiden määristä on esitetty mm. työterveyslääkärin ja työsuojeluvaltuutetun toimesta sekä lukuisissa lehtijuttuissa erilaisia lukuja. Kerro nyt siis ihmeessä mitkä ovat todelliset ja varmennetut sairastuneiden määrät.
Törkeyden huippuna mainittakoon että väitettyjä sairastumisia on käytetty hyväksi mm. yritettäessä kammeta yksittäisiä ehdokkaita eduskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota selvää faktatietoa, äläkä huutele tyhmiä. Vaikka moni muukin on sairastunut, on silti itsestäänselvyys, että poliisien on saatava puhtaat työtilat HETI.
Itse menetin työkykyni, homeisessa sairaalassa, OYS:ssa, joss olin työssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpommin sanottu kuin tehty. Poliisin tiloilla nyt sattuu olemaan erinäinen määrä erityisvaatimuksia, joten ihan sormia napsauttamlla tilat ei synny. Ei kukaan ole esittänyt, ettei poliisi tarvitsisi uusia puhtaita tiloja. Moni muukin valtion toimija niitä kaipaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti on täysin vastuuton yhtiö.jossa kukaan ei vastaa mistään. Tärkeintä on vain johtajien bonukset. Senaatti organisaationa tulisi hajoittaa ja valtion irtaantua koko semaatista koska senastilla on kiinteistövalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin sinä kävi kun kepu kaatoi hyvin suunnitellun poliisi ja oikeustalon peruskorjauksen. Kuvitelkaa mitä tämä kepun sekoilu maksaa, kiinniotettuja kuljetetaan Raaheen , haukiputaalle ja poliisi on monessa vuokratuissa paikoissa. Seuraavissa kunnallisvaaleissa on syytä muistaa tämä kepun sekoilu, puolue on kaupungin kallein kaikkine typerine päätöksineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image