Mielipiteet

Lukijalta

Sanginjoesta lyhytnäköinen päätös – suojelualue tulee olemaan jatkuva pelinappula ja pohjaton rahareikä

Mielipiteet 6.2.2018 7:00
Ari Juntunen

Kalevassa kerrottiin, että Sanginjoen suojeluasia olisi viimeinkin saatu päätökseen? Ulkometsään perustetaan 1 127 hehtaarin lakisääteinen luonnonsuojelualue. Sanginjoen lohkon muut alueet jätettäisiin metsätalouskäyttöön.

Saman jutun lopussa selvisikin, että valtuuston tarkoittama metsätalous ei olekaan aivan tavallista metsien hyötykäyttöä? Tuolla 1 440 hehtaarin alueella harjoitettaisiin metsänhoitoa vain ns. jatkuvan kasvatuksen periaatteilla. Lähtökohtana on virkistyskäytön ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen!

Ei pitäisi narrata veronmaksajia "silmänkääntötempuilla"! Koko Sanginjoki on menossa sellaiseen suojeluun, että niistä metsistä on turha toivoa kantorahatuloja kaupungin pohjattomaan kassaan. Sieltä täältä puita poimimalla puunkorjuun kustannukset nousevat kohtuuttoman korkeiksi. Halvemmaksi tulisi jättää nekin puut pystyyn kuivumaan ja lisäämään metsien monimuotoisuutta!

Tässä yhteydessä suojelua haluavilla on tapana vähätellä taloudellisia arvoja. Tosin toimettomuudellakin on hintansa? Mielestäni on tärkeää, että veronmaksajille kerrotaan edes jälkikäteen, mitä kinastelu suojelusta on jo maksanut ja minkälaisia laskuja siitä on tulossa?

"Tavanomaisia metsienhakkuita jatkamalla meille kehittyy aivan oikeaa virkistyskäyttöön soveltuvaa metsää. Marja- ja sienisadot paranevat "vissin varmasti ja vähän enempikin"!

Lähes viiteentoista vuoteen Sanginjoen metsistä ei ole hakattu muuta kuin joitakin varovaisia harvennushakkuita. Mikäli metsätöitä olisi tehty entiseen malliin, metsien hoito- ja käyttösuunnitelmaa noudattaen ja samalla metsien virkistyskäyttöarvoja huomioiden, tuona aikana kaupungin kassaan olisi voitu tulouttaa Sanginjoen hakkuista lähes kaksi miljoonaa euroa puhdasta kantorahatuloa. Nyt valtuuston päätöksellä tuollaiset puissa melkein itsestään kasvavat tulot menetetään lopullisesti.

Lisäksi perustettavan suojelualueen hallinnointi, ylläpito ja rakennelmat tulevat lisäämään meidän tavallisten kaupunkilaisten maksutaakkaa satoja tuhansia euroja vuodessa.

Peräti matkailuvaltiksi lanseerattu 1 127 hehtaarin suojelualue tulee olemaan jatkuva pelinappula ja pohjaton rahareikä. Kaupunginvaltuusto teki lyhytnäköisen päätöksen.

Tiukasti suojeltu alue vaikeuttaa tulevienkin päättäjien mahdollisuuksia kehittää kaupunkiaan muun muassa Ylikiimingin suuntaan. Tarvittaessa kaupungin on hankittava uuttaa raakamaata tilalle, jos sitä olisi edes tarjolla? Pelkän tuon kokoisen raakamaan ostamiseen tarvittaisiin oululaisten veronmaksajien rahaa jo nykyhinnoittelulla lähes 3,0 euroa /neliömetri. Perustettavassa luonnonsuojelualueessa noita neliöitä on peräti 11 270 000!

Kyllä tämän pitäisi riittää! On kohtuutonta ahneutta ujuttaa vielä erilaisia suojelumääräyksiä talouskäyttöön soveltuville muille metsäalueille. Antakaa jo kaupungin metsäammattilaisille työrauha. Tavanomaisia metsienhakkuita jatkamalla meille kehittyy aivan oikeaa virkistyskäyttöön soveltuvaa metsää. Marja- ja sienisadot paranevat "vissin varmasti ja vähän enempikin"!

Metsiä hoitamalla ja puita hyödyntämällä me olemme onnistuneet kasvattamaan Sanginjoelle niin upeat metsät, että ne kelpaavat riidan aiheiksi vielä tulevillekin sukupolville. Hoitamattomina ne kehittyvät läpipääsemättömiksi viidakoiksi!

Ari Juntunen

Oulun kaupungin eläkkeellä

oleva metsätalousinsinööri

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Saako mielipidekirjoituksessa vapaasti levittää paikkansa pitämätöntä tietoa? Mikä on julkaisijan vastuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanginjoen suojelualueen maapohjan arvo on n. 30,5 milj. €uroa. Lisäksi suojelualueen mukana luovutetaan n. 3,4 miljoonan €uron arvoinen puusto. Siis Sanginjoen suojelualueen perustaminen maksaa jo lähes 34 miljoonaa €uroa! Lisämiljoonia maksetaan jatkuvina käyttökuluina vuosien saatossa. Vaihtoehtoisesti tuolla rahalla olisi voitu rakentaa esim. 8 uuttaa jättikokoista päiväkotia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiirettä nyt Erkki,ilmoittamaan elitasointiaaneille suojelusta.Nyt on hellä mahdollisuus rakentaa se 36 metriä korkea,6 kerroksinen tiipii ja ja kulkea siihen alveooleja pitkin.Kerätä puiden oksia ja jos puu tarvitsee kaataa,on sitä ensin hyvitettävä halaamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pysyisi sanginjoen metsät paremassa kunnossa kun niitä hoidettaisiin. Suojeltuna jää hoitamatta ja pusikoituu umpeen eikä alueella ole enää mitään virkistyskäyttöä. Tämän voi käydä totemassa vaikka rokualla, hienommat ulkoilualueet on juuri suojelualueen ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokualla parhaat kankaat ovat nimenomaan kansallispuiston alueella. Muualla missä on tehty hoitoa koneellisesti on pohjat myllätty rikki ja tuossamaastossa palautuminen kestää kymmeniä jos ei satakin vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkkeellä olevien mielipiteet perustuvat pitkään kokemukseen. Vuosikymmenten takaa. Niistä on ollut varmasti paljon apua ja hyötyä vuonna -75.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mikään. Suojeltua metsää ei ole tarvetta hoitaa tai hakata ja eikä se vaadi muitakaan toimia satojentuhansien edestä vuosittain. Tälle ammattilaiselle ja hänen laskelmilleen on pakko sanoa, että höpö höpö!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkistyskäyttöä on hoitamattomalla metsällä? Sinne ryteikköön ei voi mennä, marjat ja sienet eivät kasva ja linnutkin tarvitsevat valoa. Käypäs huviksesi kattomassa missä tilassa se jo nyt on. Ja siellä olevat kitukasvuiset männyt voivat huonosti. Mene ihmeessä ryteikköön hyttysten syötäväksi. Suosittelen😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsässä pitää olla monimuotoisuutta. Sanginjoellakin on mukava kulkea ja marjastella niissä aikoinaan hoidetuissa metsissä. Aarnialueihin ei pidä mennä sorkkimaan, ne saa olla luonnontilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungilla kyllä riittäisi noita hoitoa kaipaavia "puistoja" joka puolella kaupunkia. Osassa kyllä senkin kokoista puuta josta voisi saada ihan myyntituloja. Mutta risukoiden raivaamista riittäisi ja tekiöitäkin varmaan löytyisi, ettei tarvis maksaa työllistämistukia takaisin ja vielä sakkoja päälle. Joka tapauksessa kysymys olisi paljon suuremmasta summasta kuin 2 miljoonaa, eikä sekään kelpaa kaupungille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä taas yksi "mesäammattilainen", joka ei ole luonnontilaista tai sen kaltaista metsää koskaan edes nähnyt. Kyllä ne viidakot löytyy ihan muualta kuin luonnontilaisen kaltaisiksi kehittyvistä metsistä. Viidakot ovat tehometsätalouden mailla ojitusmätästetyissä pöpeliköissä, joista ei läpi pääse pariinkymmeneen vuoteen. Kaikilla on tiedossa kaupungin metsäosaston asenteet, siinä ei mitään uutta. Taajamametsiäkin hoitavat kuin kuvittelisivat olevansa suuren avohakkuupalstan äärellä. Suojeluun liittyvät asiat kannatta näiden jättää sen alan asiantuntijoiden huoleksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radiosta kuuntelin metsiin sijoittanutta yrittäjää. Hän kertoi, että metsille tuottavinta toimintaa ja ekologisesti oikein on jatkuvan kasvatuksen periaate. Kehui firmansa olevan eräs parhaimmista alallaan Suomessa. Metsissä on on monipuolinen metsäkasvillisuus koko ajan, ei tehdä maaperää tuhoavia avohakkuita ollenkaan, puiden ja sienien välinen symbioosi säilyy hänen omistamissa metsissä "ikuisesti". Yrityksen myymistä puutavarasta 60 prosenttia tukkeja ja 40 prosenttia kuitupuuta. Nykyisin valtaosa Suomen metsistä tuottaa 60 prosenttia kuitupuuta ja loput tukkeja eli päinvastaisesti kuin jatkuvan kasvatuksen periaatteen metsistä. Yrittäjä kertoi lisäksi, että metsäkoneyrittäjille ja sahoille on kannattavampaa korjata ja jalostaa suuremman litratilavuuden saavuttaneita puita. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ottaa järki käteen metsien hoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen itse juuri ostamassa metsää. Missään nimessä en tule sitä hoitamaan jatkuvan kasvatuksen periaatteiden mukaisesti, koska haluan, että metsästä hyötyisi myös tulevaisuudessa. Jos hakkaan metsästä jatkuvan kasvatuksen teesien mukaisesti pois arvopuun ja jatkuvasti kasvamaan jää loput niin eipä ole kovin kirkas tulevaisuus omalla metsätaloudellani.

Mitä tulee Sanginjoen suojelumetsiin niin, jos kerran kaupungilla on vara jättää hyödyntämättä hakkuutulot niin menkööt suojeltavaksi. Toivottavasti vaihtoehtoiset käyttömuodot tuottavat saman kuin perinteinen metsätalous. Toisaalta en ymmärrä miksi perinteinen metsätalous syrjäyttäisi muut käyttömahdollisuudet. Ei perinteinen metsätalous tarkoita sitä, että metsä on koko ajan aukkona! Metsä on aukkona tai uudistettuna alueena, jota ei vielä metsäksi tunnista vain vähän aikaa kiertoajasta, jos tuhannen hehtaarin alasta kerrallaan aukkona olisi 10% eli 100 hehtaaria niin 900 hehtaaria olisi nuorta tai varttuneempaa metsää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkipuhetta, jota ei haluta edes yrittää ymmärtää. Kannattaa vaan vaaleissa äänestää muita kuin vihreitä ja piilovihreitä, jotka eivät halua metsien hyötykäyttöä. Turha niille on rahasta puhua kun ei se mihinkään vaikuta. Vakiovastaus on että ei se raha kaikkea merkitse, vaikka jostain se budjetti kasaan pitää raapia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ei riitä ls- väelle. Suojelualeen vierestä ei saa hakata. Uusia kansallispuistoja on perustettu useita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläisten kannattaa äänestää eläkeläisiä. Muiden kannattaa äänestää järkeviä ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kaupugin pohjattoman rahareiän voisi korjata mieluummin valitsemalla kaupungin johtoon osaavammat ihmiset. Ei se muuten kummene vaikka kaikki metsät hakattaisiin sileäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos metsä on kirjoittajan "työpaikka", niin vaikea kai metsää on mennä virkistäytymään.
Metsän monimuotoisuus on muutakin kuin paju, koivu ja mänty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image