Mielipiteet

Lukijalta

Sairaan hyvä hoitaja – "Ei yhteiskunta korjaannu yhdellä teolla tai hoitajan oi­keu­den­mu­kai­sel­la palk­ka­ta­sol­la, mutta parempi maailma tästä tulisi"

Mielipiteet 22.2.2020 6:00
Juha Sorvisto

Harkittu rakenteellinen epäoikeudenmukaisuus on inhimillisen ahneuden katalin ilmentymä. Sairaanhoitaja saa arvostuksensa juhlapuheissa, mutta hoitajan arvostusta vastaavaan palkkaan ei Suomessa ole yhteiskunnallisesti varaa. Ei vain ole, koska hoitajan palkka kaataa koko suomalaisen yhteiskunnan ja yrityselämän!

Monet muut ammattialat taistelevat rahastaan ja palkastaan tosissaan – ja heitä on kuultava. On niin paljon saavutettua ja kaikki saavutettu menetettävänä. (?)

Perheellinen hoitoalan työntekijä, kuten kaikki hoitajat ja muut alipalkatut, elävät ajatuksella: palkasta ensi kuun palkkaan. Palkkapäivänä maksetaan koko kuukauden laskut ja jaetaan jäljelle jääneet sentit edessä oleville seuraavaa palkkapäivää edeltäville viikoille tasan luvulla neljä.

Mitään ylimääräistä ei hoitaja tai hänen perheensä tee, koska kodin ja talouden kiinteät menot jäävät silloin maksamatta ja lapset eivät saa uuden lukiokurssinsa kirjoja. Hoitajan yksityiselämän yllättävät menot tai pienikin elämän epäonni ovat silkkaa velkaa hoitajan seuraavaan palkkaan. Moniin seuraaviin palkkoihin.

Hyvyydellä ei ruokita perhettä. Raha, ansaittu tai ansaitsematon, pyörittää maailmaa. Hoitajahan on kuin laupias samarialainen. Ihmisenä hän on ehkä muidenkin ihmisten mielestä hyvä ja arvostettava, mutta arvostuksilla ei ihminen elä. Hyvä hoitaja tekee työtään talvisodan asenteella. Hän ei etsi onnea itselleen tai perheelleen. Hän selviää.

"Kuka haluaa olla köyhä, vaikka tekee samalla jatkuvasti täyttä työviikkoa ja antaa psyykensä ja fysiikkansa päivittäin, joku yövuorossaankin lähimmäistensä palvelukseen?"

Selvitä! Tämä koskee meitä kaikkia. Mutta semmoista hyvää ei hoitaja saa, mikä kuuluu muille ihmisille ja muihin ammatteihin. Miesten töihin. Niihin oikeisiin töihin. Kiitokset tai moitteet hoitaja toki joskus saa:

”Eihän se ole sinun vikasi, että olet täällä vain hoitajana!” Virhe! Se juuri on tai oli minun valintani. Viastani en henkilökohtaisesti ole ollut varma.

Kuka haluaa olla köyhä, vaikka tekee samalla jatkuvasti täyttä työviikkoa ja antaa psyykensä ja fysiikkansa päivittäin, joku yövuorossaankin lähimmäistensä palvelukseen? Kuka teistä haluaa olla köyhä, vaikka on opiskellut, peruskoulunsa jälkeen, vähintään miniminäkin seitsemän vuotta saadakseen tällaisen hoitotyön ammatin?

Ja kuka teistä, tai meistä, nauttisi hoitotyön tekemisestä todella, jos saisi työstään oikeudenmukaisen palkan?

Ironista, että suomalainen hyvinvointi voi useilla mittareilla katsottuna todella kehnosti. Tai ei voi. Eivät Suomen asiat surkeasti saa olla. Kuolohan tämän korjaa, ja aika parantaa. Ei yhteiskunta korjaannu yhdellä teolla tai hoitajan oikeudenmukaisella palkkatasolla, mutta parempi maailma tästä tulisi. Tasa-arvon arvoinen Suomi.

Juha Sorvisto

psykiatrian esh

Ylivieska

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Sairaanhoitajien keskiansiot säännöllisten lisien kanssa ovat yli kolmetuhatta euroa (3047€) kuukaudessa. Näissä valituksissa "unohdetaan" tahallaan aina oikea kokonaispalkka ja puhutaan vain peruspalkoista, koska halutaan antaa väärä kuva. Ammattiin pääsee myös lukiota käymättä eli koulutukseen ei todellakaan tarvita seitsemää vuotta peruskoulun jälkeen. Hoitaja on omasta mielestään melkein lääkäri, niin pikku ponnistus vielä opinnoissa ja lääkärin palkka on kourassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaahoitajakin ansaitsee palkkansa. Asian vaikeus johtuu hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteista. Neljännesvuosisata sitten, kun olin itse kahvoissa, kunta-alan yhteiskustannusprosentti oli 67%. Kustannukset yli 3000 euron keskiansiosta kuukaudessa ovat palkan maksajalle yli 5000 euroa. Yhteiskustannusprosentti ei ole 25 vuodessa ainakaan laskenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo sairaanhoitajien palkat nostetaan (ansiottomasti) niin nostetaan sitten KAIKKIEN palkkoja, käytetään niitä verorahoja myös yksityisen sektorin palkkoihin. Ei voi vain yhtä äänekästä ryhmää suosia verovaroin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt puhuttava muustakin kuin sairaanhoitajista. Mutta, arvoisat hoitohenkilökunnan ihmiset, jos saisitte parempaa palkkaa, olisiko teidän vuorovaikutustaidot sitten paremmat, inhimillinen kohtelu niin potilaille kuin omaisille, motivaatio korkeampi, jos näin kävisi, olen ehdottomasti sitä mieltä että te tarvitsette palkankorotuksen, mutta jos kohtelu asiakkaitanne kohtaan parane, palkka on ihan kohtuullinen. Muistakaa olette asiakaspalvelijoita, ja asettukaa aina asiakkaan asemaan kun olette hänen kanssaan vuorovaikutuksessa. Kiitos 🙏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitaja voi kuitenkin valita joko päivätyön, jossa pienempi palkka tai vuorotyön, jossa lisät tuottavat huomattavasti paremman ansiotason.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minullakaan palkkatulo tahdo riittää. Olen miettinyt yrittäjäksi alkamista. Josko yrittäjänä rikastuisin.
Julkisen sektorin palkat eivät voi koskaan pilviin kohota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitajien palkasta pihistetään, hoitajamitoitukseen ei meinaa löytyä rahaa, sairaiden lääkekorvauksia pienennetään jne jne mutta maahanmuuttajien tukiin menee äskettäisen tutkimuksen mukaan yli 200 000 000 euroa vuodessa - onko kukaan kuullut että niistä olisi leikattu?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkielämä on jokaisella sitä että pitää tulot ja menot tasapainossa. Jos on vakituinen työ, se on kuitenkin suhteellisen helppoa, ellei ole mitoittanut elämäänsä väärillä mittareilla ylivarojen elämiseksi.
Ei sairaanhoitajan tulotasolla tietenkään naapureita kateelliseksi saada, mutta ei kannata itsekään naapuria kadehtia.
Jos on pahasti tulot ja menot epätasapainossa kannattaa miettiä ammatinvaihtoa. Opiskelukin on helppoa, kun omalla paikkakunnalla on esim insinöörikoulutusta ja sinne helppo päästä.
Ei ay-liike eikä kansalaissympatia tuosta hädästä pelasta.
Ps. ja kun niitä korkeakoulutettuja keski- ja pienituloisia ammattilaisia Suomessa riittää, pienempituloisia kuin sairaanhoitajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, ihan kuin sairaanhoitajat olisivat jotain kaltoinkohdeltuja ja hyljeksittyjä. Normaaleja ihmisiä normaaleissa töissään normaalilla palkalla. Pitäisi pärjäillä siinä missä muidenkin. Paljon heitä kyllä on, ja sen vuoksi jostain kuuluu jatkuvasti jonkun kaunaisen impivaaralaisen valitusta. Jos ammatti oli väärä valinta siitä ei tarvitsisi yhteiskuntaa syytellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, ja toivon, että alalle tulevat nuoret hoitajat ovat parenpia asenteeltaan kuin nuo entiset ilmapiirin myrkyttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmasta tulisi parempi, jos minä saisin lisää rahaa. Miten kaunis ja epäitsekäs ajatus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus, ensi vuonna eläkkeellä jäävänä hoitajana voin sanoa suoraan, etten olisi valinnut uraa jos olisin tiennyt palkka-arvostuksessa ym. lomarahakyykyttämisessä tapahtuneita epäkohtia. Luulin toisin kun hoitajien koulutustakin pidennettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo ei ole tiedon väärti. Kannattaa selvittää faktat ennen päätöksentekoa. Palkkataso on helppo saada selville.
Fakta on myös se että julkisen sektorin palkkatuloilla ei kukaan rikastumaan pääse. Ei yhteiskunnan varallisuustaso sellainen ole (ellei verotusta huomattavasti kiristetä) että siitä korkeita palkkoja liikenisi.
Mutta sh:t keskituloisia, monet elävät pienemmillä palkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image