Mielipiteet

Lukijalta

Sähkölinjat puurajan yläpuolelle

Maassamme ei ole varauduttu sähköverkon suurhäiriöihin eikä poikkeusoloihin, väittää Harri Lyytikäinen mielipidekirjoituksessaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Mielipiteet 6.1.2018 9:00 | Päivitetty 6.1.2018 10:43
Harri Lyytikäinen

Suomen sähkölinjat on rakennettu kymmeniä vuosia sitten yhteiskunnan varoilla. Maassamme ei ole varauduttu sähköverkon suurhäiriöihin eikä poikkeusoloihin.

Tämän vuoksi sähkölinjat on varustettava jatkoilla puurajan yläpuolelle. Puiset linjatolpat voidaan helposti ja taloudellisesti jatkaa kevytrakenteisilla lasikuitu- tai kevytmetallijatkoilla pari metriä yli puurajan.

Teleskooppisysteemillä nostetaan linjat jatkotolppien avulla pari metriä ylemmäksi. Ja kas, ongelmia ei enää ole ja sähkölinjat toimii. Näin tehden turvataan sähkön saatavuus edullisesti kaikille.

On käsittämätöntä, että maamme sähkölinjoja ei ole mitenkään suojattu sääilmiöiltä.

Sähkön kuluttajahinta siirtomaksuineen ja veroineen on jo kipurajalla, eikä sitä voida enää nostaa.

"Talvet lauhtuvat ja lumimäärät kasvaa, jolloin kuormitus puille ja sähkölinjoille on toistuva ongelma."

Maakaapelointiin ei kannata ryhtyä laajamittaisesti, koska se on kallista ja kaapeli on altis kaivuuvahingoille yhteiskuntarakenteita tehtäessä.

Tämän talven sähköverkko-ongelmat muun muassa Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa olisi vältetty, jos näihin sääoloihin olisi varauduttu nostamalla linjat ylemmäksi.

Talvet lauhtuvat ja lumimäärät kasvaa, jolloin kuormitus puille ja sähkölinjoille on toistuva ongelma. Linjat on nostettava ylemmäksi läpi Suomen, näin turvataan sähkövarmuus ja voidaan keskittyä muihin mahdollisesti uhkaaviin poikkeusoloihin. Varavoimat on oltava kunnossa myös teleoperaattoreilla mahdollisten sähköverkko-ongelmien vuoksi.

Harri Lyytikäinen

Kuusamo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Övertorneålla entinen sähköyhtiön omistaja raivasi voimalinjat niin että alapuolella voi ajaa vaikka henkilöautolla ja lisäksi hänellä oli helikopteri jolla ajoi linjojen yläpuolella ei koskaan ollut tykkylumi ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvä ihme nuita " viisaiden" päivittäisiä "tietoja ja viisauksia"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kata koko Suomea puurajan yläpuolelle rakennettu sähköverkko. Suomessa puurajoja on nimittäin vain tuntureilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, eikös ne sähköfirmat ole korottaneet sähkön siirtohintoja kymmeniä prosentteja sillä varjolla, että pitää varautua sääilmiöihin? Nyt kun niitä sääilmiöitä on tarjolla, niin huomataan, että mihinkään ei ole varauduttu. Eikö noita korotuksia voitaisi saada takautuvasti takaisin, koska ne näyttävät olleen aiheettomia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuraja nousee joka vuosi. Hyvänä vuonna metrinkin. Vaikka rakennettaisiin korkeita, ja sitä kautta jykeviä tukirakenteita, puitten latvat saavuttavat sähkölinjat vain kymmenissä vuosissa mitattuna ajankohtana.

Olisikin parempi kaivaa sähkölinjat suosiolla maahan. Olisi yhtä kallista mutta logistisesti ja metsätaloudellisestikin ajatellen järkevämpi ratkaisu. GPS:n avulla näkyisivät sitten kartallakin, kun metsää aikanaan korjataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtava idea!
Kaupan päälle saadaan sitten sitä tuulisähköä tolppien kaatuessa ja reilusti lisää ukkossähköä linjojen ollessa se korkein piste maastossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko aika muuttunut minulle tuli muutama vuosi sitten kotkasta tuuli Sähköä eikä se kuulemma tarvinnut lankoja,nuo teleskooppi pylväät pitäis saaha myös kasvamaan kun tuo metsäki kasvaa,kyllä nuo linjat pitäis hakata auki,kun kuvia katselee taitaa olla 50 luvulla viimeksi hakattu,tuo linjamaa on niin halpaa,että ei pitäis olla rasitteena,mutta pannaan tuo siirtomaksu optioihin,sillä tienaa paremmin,metsämaan arvo taitaa olla alle 100€ tänäpäivänä/ha puuthan jää luonnollisesti Isännälle,Huom, Mykkäseltä saa miehiä/ Naisia 9€ päivä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi taivaaseen jos tulee halvemmaksi kaivaa maahan? tämä näin insinöörin päättelykyvyllä ratkaistuna parissa sekunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahan Koillismaalla viimmekesänä nuo kolmivaiheet kaivettiin ja ei oo sähköt olleet poikki vielä tänätalavena kertaakaa.

Nuo kaivinkoneet vois enskesäksi siirtää kainuuseen linjoja maan alle laittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin puut pois linjojen läheisyydestä. Meilläpäin sähkönsiirtoyhtiö hakkautti linjoja leveämmäkisi kysymättä maanomistajalta mitään. No hoitivat myös kaadettujen puiden myynnin ja rahat maanomistajan tilille. Miksei tätä voida tehdä myös siellä missä tämä olisi sähkönkulun kannalta vielä tärkeämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maallani menee sähkölinja jonka levys on 42 metriä. Aukon ulkopuoleltaa kaadetta pitkät puut pois että eivät ylety lankaan.
Yhtään kertaa ei ole yli 50 vuoden aikan ollut ongelmia.
Tässä on järjen käyttö kyllä sallittu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpointa on katkaista latvat noin 5 metrin korkeudelta ja 10 metrin leveydeltä. Puut ei kasva enää korkeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin olisi ERITTÄIN paljon halvempi, mutta luuletko että ne karvalakki-maanomistajat siihen suostuvat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan Harri laittaa pylväskengät jalkaan ja menee nostelemaan linjoja, heh. Minä voin tulla katsomaan miten onnistuu.

Vai olisikohan kuitenkin helpompi raivata linjat vähän leveämmiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on sähköyhtiön, ei maanomistajan eikä metsätilallisen.
Ongelma on itseaiheutettu ja nyt sitä yritetään vääntää tykkylumen syyksi. Se lumi mitä Hyrysalmen puissa pääasallisesti on , se on nuoskatykkyä ei tykkylunta.Nuoskatykyssä suurin osa on taivaalta satanutta lunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Harri kirjoittaa täyttä totta, eihän tuo sama s****nan ongelma voi jatkua vuodesta toiseen,
Harrin ajatus on hyvä nostetaan langat ylemmäs eipähän puun latvat kadut johtojen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

79
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
62
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
53
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
28
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
18
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta
18
Lukijan kuva: Nuoli törröttää sorsan kyljessä Lintulammella – poliisille tehty ilmoitus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Tämä hallitus on itsenäisyytemme ajan oikeistolaisin hallitus. Meillä ei ole ollut koskaan lähellekään samanlaista halli... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image