Mielipiteet

Lukijalta

Riittävä ohjaajan tuki taataan myös etäopetukseen

Mielipiteet 24.3.2020 7:00
Leena Sankilampi, Marjut Nurmivuori

Tiernan koulun konsultoiva erityisluokanopettaja Tarja Hiltunen otti Kalevassa (21.3./Lukijalta) kantaa Oulun kaupungissa toimeenpantavaan henkilöstön palkanmaksun keskeyttämiseen työn teettämisen tarpeen vähetessä hallituksen koronaan liittyvien linjausten vuoksi.

Keskiviikosta 18. maaliskuuta 2020 alkaen siirryttiin myös koulumaailmassa konkreettisesti poikkeusoloihin, kun hallituksen linja lähiopetuksen välttämisestä astui voimaan.

Perusopetuksen osalta tämä tarkoitti lähiopetuksen keskeyttämistä ja oppilaiden siirtymistä työskentelemään etämuotoisesti kotona opetushenkilöstön tuella.

Poikkeuksen linjaukseen muodosti 1.–3.-luokkalaisten ja erityisen tuen saaneiden oppilaiden lähiopetus. Näillä oppilailla on edelleen mahdollisuus osallistua lähiopetukseen koululla. Valtioneuvoston vahva suositus myös heille on etäopetus.

"Olemme kaikki uuden tilanteen edessä. Tämä vaatii yhteistä vuoropuhelua ja tilanteen arviointia."

Oulun kaupunki ohjeisti työsopimuslain mukaisesti keskeyttämään palkan maksun niiltä työntekijöiltä, joilta työn tekemisen tarve lakkaa. Työntekijän ollessa estynyt tekemästä työtään työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi työntekijällä on oikeus saada palkka esteen ajalta enintään 14 vuorokautta. Koulunkäynninohjaajien osalta linjattiin työn tekemisen tarpeen säilyvän lähiopetuksessa olevilla oppilailla. Tältä osin linjausta tulee harkita uudelleen.

Tarja Hiltunen halusi kirjoituksellaan osoittaa huolensa erityistä tukea saavista lapsista ja heidän perheidensä jaksamisesta poikkeustilanteessa. Olemme kaikki uuden tilanteen edessä. Tämä vaatii yhteistä vuoropuhelua ja tilanteen arviointia. Kaikilta koulunkäynninohjaajilta ei palkanmaksua keskeytetä. Riittävä ohjaajan tuki taataan myös etäopetukseen. Jos tähän liittyen on tehty alimitoitettuja ratkaisuja, tilanne arvioidaan uudelleen.

Leena Sankilampi

aluepäällikkö, keskinen alue

Marjut Nurmivuori

perusopetus- ja nuorisojohtaja

Oulun kaupunki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tämä on niin turhauttavaa olla kotona. Ei voi kuin ihmetellä, mihin meidän osaaminen ja ammattitaito laitettiin. Romukoppaan!! Huoli oppilaiden sekä vanhempien jaksamisessa koko ajan. Muutama ohjaaja sai jäädä töihin, lähiopetukseen. Tukea tarvitaan etäopetuksessakin. Pelkästään erityisopettajien resursseilla tämä ei tule onnistumaan, heillä on heidän omat erkkaoppilaansa.Kuinka kauan jaksavat, tämä tilanne saattaa jatkua vielä pitempäänkin. Saa siinä itse tsempata itseä ja arvostaa työtään, kun ei sitä päättäjätkään tee. Oman työn arvostaminen varsinkin suomalaisessa yhteiskunnassa on tärkeää. Identiteettimme rakentuu vahvasti työn ympärille. Mitä minä tein, kun yhteiskuntaa ravisteli korona?? En mitään, olin kotona. Koulut eivät loppuneet, opetus vain muuttui erilaiseksi. Miten on mahdollista, kun työpaikalla tuntuu, ettivät ohjaajaresurssit riitä, niin nyt erityisaikana meitä ei tarvita lainkaan. Kun seuraa valtakunnallisesti niin lehtien kuin somen kautta, saa huomata, että usea kaupunki on pitänyt ohjaajat töissä ja tukena oppilaille sekä opettajien kanssa jaettu vastuuta materiaalin valmistuksesta, tehtävien vastaanottamisesta ja oppilaiden ohjauksesta. Valtion päättäjien mukaan kuntien työntekijät pitäisi nyt pitää töissä, maamma tarvitsee ostovoimaa, sillä työpaikkojen menetyksiä ja lamautuksia tulee yksityisillä aloilla runsaasti. Tällä hetkellä ei ole hyvä aloittaa säästöjä, palkkamme on budjetoitu talouteen. Tämä valtio ja kunnat/ kaupungit tulevat tarvitsemaan jokaikisen veroeuron tulevaisuudessa, kunhan koronan jälkeen rakennamme yhteiskuntaa uudelleen. Tsemppiä opettajille ja koteihin niin oppilaille kuin vanhemmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjaajat voisivat käydä kotikäynneillä, tulisi resurssi oikein hyödynnettyä. Tiernan koulun ohjaajien työaika on täysi,kuka seuraa niiden työtä? Tarkat ohjeet ohjaajille ja päiväsuunnitelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Koulunkäynninohjaajien osalta linjattiin työn tekemisen tarpeen säilyvän lähiopetuksessa olevilla oppilailla. Tältä osin linjausta tulee harkita uudelleen."

Jos ohjaajien työpanos katsotaan koskevan etäopetuksessa toimivia, niin heidän tehtävänkuvansa tulee miettiä tarkkaan johdon tasolta. Onko se soittelua, kotikäyntejä vai mitä? Tällä hetkellä opettajat ovat työtä täynnä ja hommien delegoiseen ohjaajille tulee antaa selkeät ohjeistukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image