Mielipiteet

Lukijalta

Ran­nik­ko­ka­las­tus vaikeuksissa

Mielipiteet 5.8.2019 6:00
Risto Tolonen

Tornionjoella on tavattu aiempaa enemmän oudosti käyttäytyviä, niin kutsuttuja zombilohia. Voi kysyä, onko syy pyydä ja päästä -kalastus, joka on vapaa-ajankalasta­jien muoti-ilmiö? Lohta väsytetään ja päästetään takaisin. Turismin nimissä tapahtuva vapaasti ja kaikkialla tapahtuva kalan kiusaaminen vaikuttaa haitallisesti kalaan.

Nyt ammattikalastajatkin on pakotettu osin pyydä ja päästä -kalastajiksi. Kyse on säädöksistä, ei huvin vuoksi lohen kiusaamisesta. Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) jatkoajatus on ollut, että villit lohet vapautettaisiin aina rysistä ja istutetut, rasvaeväleikatut lohet otettaisiin.

Jos näin käy, niin ei tarvitse tutkijan vikaa: zombien määrä räjähtäisi. Kun lohi jää pyydykseen tai koukkuun kerran tai useammin ja vapautetaan, se kärsii. Vaikutukset näkyvät ehkä vasta veden lämmetessä. Tulee zombeja, kai joku tautikin?

Ennen kuin MMM tai Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö (SVK) alkavat vaatia uusia rajoituksia kalastukselle, on syytä tarkastella kalastusta kokonaisuutena. Pyydä ja päästä -kalan kiusaajia pidetään muita parempina. Verkolla voi saada lähiruokaa, kalaa meillä olisi ja pitäisi kalastaa enemmän, mutta SVK haluaa rajoittaa verkkokalastusta kaikissa vesissä.

Suomalaisten silakka pyydetään avomereltä virolaisten hyödyksi. Hylkeet joutuvat tulemaan rannoille kalastajien kiusaksi. Uusi ilmiö on hylkeiden nousu jokeen. Kala ei saa olla joellakaan rauhassa, lienee lisäsyy zombeihin.

Rannikkokalastus on vaikeuksissa, kalastaja uhanalainen. Kuka alkaa kalastajaksi, kun kaikin tavoin suojellaan hylkeitä ja merimetsoja ja kalastukselle tehtaillaan uusia rajoituksia?

On ilmoitettava, milloin lähtee tai tulee kalalta, onko ja mitä saalista. Sakkoja tulee järjettömistäkin aiheista.

Zombilohien yhteydessä tulee miettiä myös käytännön (järjen) vastaisia säädöksiä, kalastajarekisteröintiä, kiintiöintiä, verkkorajoitusta kaikkialla, pyydä ja päästä -kalastusta.

On ymmärrettävä, että kalastaja tuo kotimaista vähähiilistä, ympäristöystävällistä, lähiruokaa kuluttajille.

Kalalaki ja SVK eivät enää tunnista kotitarvekalastusta, vaikka se on osa järkevää kalakantojen käyttöä ja käyttöä, myös ympäristötyötä.

Lohta pyydetään ja päästetään, Tornionjoella lohta on ollut enemmän kuin aiemmin on tiedetty. Tässäkö syy, että poikkeavasti käyttäytyviä lohia on enemmän?

Lohi-zombit ovat pieni osa kalataloutta, MMM, ELY, Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto selvittävät. Löytyykö vastauksia myös järkevään kalastojen hyödyntämiseen?

Risto Tolonen

Ii

Osuuskunta Team Kala

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Vähähiilistä joo. Vois luulla että Iissä hirmuhelteet vaivaa.

Onneksi Iijoella istutuslohi nousee jopa paskaojiinkin kun olette hakeneet niin laajat kalastuskiellot mato-onginnalle.

Taitaa olla enemmän lohta kuin koskaan Tornionjoessa. Sehän on aina ollut enemmän meritaimenjoki. Saattaa luonto alkaa tasaamaan populaatiota kun liikaa lohta joessa.

Sais ne muutkin kuin pankinjohtajat pyytää merellä lohta ja enemmän kuin nykyään. Turhaan niitä joen ammattikalastajille säästetään. Ei ole enää vapaa-ajankalastusta jos lohisaaliit lasketaan kymmenissä kappaleissa. Verottaja voisi olla hereillä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienet vesivoimalapadot pitää purkaa. Niillä ei ole mitään merkitystä sähkön tuotannossa.

Joet pitää vapauttaa kalojen kutualueiksi.

Pyydyskalastus on kiellettävä.
Kotitarvekalastukseen riittää vapakalastus. 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vaan jos kalastajat vähenee. Kalastus on pahimpia luonnontuhoajia ympäri maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalastus on tehty voimalaitoksilla ja uusilla asetuksilla kannattamattomaksi eikä siitä ole enää pääelinkeinoksi kenellekään ainakaan Pohjois-Suomessa.
Asetukset vaativat, että mm. alamittaiseksi määritelty kala on poikkeuksetta laskettava veteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuolleita kaloja on laskettava veteen, vaikka ne olisivat vielä täysin syötäviä. Tiedämme kaikki, ettei esim. taimen elä kauaa jäätyään verkkoon kiinni.
Työpaikkoja tarjoavalle teollisuudelle on jätetty varsin vapaat kädet päästöjensä ohjaamiseen mereen, vaikka esim. kaivosteollisuus käyttää todellä kovia myrkkyjä prosesseissaan. Päästöjen tarkkailuun olisi saatava vuosittainen rahasumma, jolla mahdollistettaisiin rannikkoalueillemme muutama päätöinään päästöja tarkkaileva ammattilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä pointteja Ristolta, kerranki näkemyksiä ammattikalastajalta! Kokeilkaapas lukijat tehdä töitä päivittäin ja lopulta sulta viedään vuoden lopussa tyhmällä päätöksellä noin 30% vuosittaisista ansioista, tai enemmänkin. Menisikö herneet nenään?
En kyllä pidä homekaloja putkiperhon nakkelijoiden syynä tai kenenkään muun, joten olisi hienoa selvittää syyt ennen kuin aletaan jakamaan tuomioita ja rajotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verkot rysät yms pyydykset kiellettävä kokonaan.
Sallitaan ainoastaan vapaa-ajan vapakalastus.
Pienet voimalapadot purettava ja joet vapautettava kalojen kutualueiksi.

Näin alkaa kalakannat tervehtyä ja kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on höpö puhetta osittain ja toisten kalastus tapojen moittimista. Miten eikö iijoellakin oo tavattu niitä homekaloja. Kai niitä pyydystä päästä miehiä on sitte iijoellakin aika paljon.
Kyllä on torniojoella vapamiehillä tosi vähäistä cr kalastus. Syksyisin jotku päästävät naaraskalat pois jos sattuu tarttuun kiinni.
Kyllä ne vauriot kaloihin tulee merellä eikä joella. Varhennetussa kalastuksessa kalastaja valkkaa pyydyksestä isoimmat kalat koska pienempiin kaloihin ei kannata merkkejä tuhlata. Jotku kalastajat vielä pitävät kaloja pyydyksessä seuraavaanki kokukertaan asti ja jos isompaa on tarjolla nii pienemmät päästetään pois. Jokisuilla esim torniojoella on pyydyksiä aika tiheässä, vähä niinku iijoessa.
Miten on näissä uusissa push up rysissä ja muissa hylkeen kestävissä pyydyksissä onko lanka "karkeampaa" joka vaurioittaa kalan suomupintaa erillain ku vanhat pyydykset. Ruotsin puolen joissa on havaittu enemmän noita homekaloja ja siellä taidetaan käyttää enemmän uusia hylkeen kestäviä pyydyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko se niinkin, että kalastajia ja vapaa-ajan kalastajia säännellään liikaa, mutta teollisuutta ja kaivoksia ei tarpeeksikaan? Tai sääntely on, mutta valvonta puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa ensin tutkittaisiin ja todettaisiin jotain. Ei se rysästä vapautettu kala nyt zompiksi kai ala ilman jotain sairautta.

Luulen, en tiedä, ei kenelläkään ole niin montaa rysää että kerkiäis kaikkia näitä lohia häiritteen ja rasittaan mikkä nyt Tornionjoella sairastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Risto kirjoittaa asiaa, ei ole mitään järkeä pyytää ja päästää kalaa takaisin veteen,sillä siinä kala ressaantuu ja vahingoittuu.Vapaaajan kalastajan tulisi pyytää kalaa vain omaa syöntiä varten. Jos kalastaja jää jostain pienestä virheestä kiinni niin sakko on käsittämättömän suuri eli kohtuuton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä kirjoitus eu tekee suomesta väkisin eläintarhaa kielloilla ja kyttäämisellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijjaa taas. Veikkaanpa iäksesesi +60, "meressä on kalaa ja sitä rataa". Miten on meritaimenen laita? Villilohi aika heikolla tolalla muutamien vuosien päästä, jos ajattelit papittaa kaikki jo merellä. Sitä paitsi Tornionjoella on hyvin vähän cr kalastusta vapavälinein. Cr kalastusta on pienemmillä joilla, jossa esim. Taimen/Harjus kannat ei kestä pyytämistä, johtuen vesien patoamisesta ja metsäojituksista. Ovat istutuksien varassa ja ehkä joskus niin hyvällä tolalla, että kestävät pyytämistä. Sinä varmaan ajattelet " niin kauan kun lohta meressä on,pyyntiä voidaan lisätä ja sitä rataa". Mitäs ajattelit jälkipolville jättää? Kuolemaisillaan olevat kalakannat? Varsinainen asiantuntija olet. Onneksi sinunkaan ikäpolven kaikki kalastajat eivät ajattele tuolla tavalla, ja tutkijoina on nuoremman ikäpolven asiantuntijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aleksi ei tiedä merilohesta hölkäsen pöläystä. Nämä merilohet mitkä nousee jokiin ovat istutettuja suurelta osin. Lohella kun ei ole niitä töppösiä, millä juosta voimalaitosten ohi. Luonnollinen lisääntyminen on estetty voimalaitoksilla. Nämä istutuslohet ovat korvausta jokien padottamiselle. Nyt sitten on alettu rajoittaa niiden pyyntiä. Pahimpia rajoittajia on juuri Tolosen mainitsemat instanssit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että merellä pyydetyissä rysissä ei tapahdu myös villilohen kalastusta? Meinaatko, että kaikki tornio,simojoen luonnonkutuiset lohet ohittavat rysät tuosta nuin vain? Missä niin kirjoitan, että voimalaitokset eivät olisi tuhonneet vaelluskala kantojamme? Nehän ne nimenommaan on ne tuhonneet! Sen lisäksi esim. Kiiminkijoen vesi on pilattu ojituksilla, ei sinne vaelluskalat nouse niin humus pitoiseen veteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on vainoharhaista potaskaa, että SVK olisi syyllinen meidän kalatalousongelmiiin. Eikä se voi olla C&R kalastuskaan. Sanot, että kaloja (lohia) on paljon. Miten ja missä arvelet vapaa-ajan kalastajien ehtivän koukuttaa ne vaellukselta palaavat lohet sairaiksi?
Ongelmia on todella paljon, mutta turhaan koetat SVK:ta syylliseksi osoittaa. Sehän on sitäpaitsi virhearvio kun haukutaan väärää puuta. Eikähän tuossa verkkokalastus asiassakin ole sinulla ihan kaikki mutkat suorina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se näin on , ,et sääntely ja valvonta on lähtenyt lapasesta jo aikoja sitten. Siihen päälle vielä Eu:n lait ja säädökset . . . .kohta kalastamisella pärjääviä ei näe kuin museossa, ja Norjassa. ! Ihmettelen ku meillä on kuitenkin vielä kalaa meressä,niin miksi sitä ei osata hyödyntää ravinnoksi maailmalle, valmiiksi käsiteltynä tuotteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image