Mielipiteet

Lukijalta

Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta

Mielipiteet 15.9.2019 6:00
Marjo Tapaninen

Korkea rakentaminen muuttaa kaupunkikuvaa voimakkaasti. Olemme tottuneet tiettyyn kerroskorkeuteen varsinkin keskustassa, joka on Oulun vanhimpia osia. Kaupunki saa kehittyä, mutta viihtyisyyden ja juurevuuden on kuljettava mukana.

Oulun keskustaan tarvitaan lisää asuntorakentamista, ja neliöitä myös lapsiperheille, jotta keskikaupunki on myös elävä keskusta. Asumista voidaan kuitenkin lisätä muutoinkin kuin rakentamalla korkeita pistetorneja hajasijoitettuina sinne tänne. Matala ja tiivis rakentaminen voi olla yhtä tehokasta kuin korkea.

Pidän korkean rakentamisen periaatteiden ehdotuksessa siitä, että keskustan tiettyjä alueita on rauhoitettu korkealta rakentamiselta perustelluin syin. Olemassa oleva kaava mahdollistaa Vänmannin saareen korkean 22-kerroksisen tornin. Alkuperäisessä suunnitelmassa torni on ajateltu julkiseksi tilaksi eli virastotaloksi. On aivan eri asia, onko tila julkinen vai yksityinen. Nykyisissä suunnitelmissahan tavoitellaan jälkimmäistä.

Oulu on muuttunut 1960-luvusta ja Pikisaari on merkittävä osa kaupunkimme elävää kulttuurihistoriaa. Enpä usko, että tänä päivänä Jaatisetkaan enää suunnittelisivat moista tornia nykyiseen kaupunkirakenteeseen. Vaikka kaava tornin pääkirjaston viereen mahdollistaakin, se ei tarkoita, että sellainen on pakko rakentaa. Nykyinen suunnitelma rikkoo mielestäni Jaatisten suunnitelman alkuperäisen hengen, kun julkisen rakennuksen sijaan paikalle halutaan asuin-/hotellirakennus.

Jos mietityttää, kuinka hyvin 22-kerroksinen torni Vänmannin saareen sopii, kannattaa piipahtaa Sokeri-Jussin patiolla, nostaa katse taivaalle ja ihmetellä niska kenossa, millainen maiseman muuttaja siinä vastarannalla saattaisi kököttää.

"Asumista voidaan kuitenkin lisätä muutoinkin kuin rakentamalla korkeita pistetorneja hajasijoitettuina sinne tänne."

Helsingin kaupunkikirjasto Oodia ylistetään ja se on juuri myös palkittu, ja täysin ansioista. Oodi on tuonut kirjastotoimen uudelle vuosituhannelle, mutta säilyttänyt samalla ytimensä, kirjat ja lukemisen.

Oodi tarjoaa uudenlaisia palveluita, joita ei ole perinteisesti kirjastoissa nähty. Ompelukoneenkin voi lainata tai ommella paikan päällä, ja silti tilaa löytyy myös hiljaiseen työskentelyyn.

Kun museo- ja tiedekeskus Luuppia nyt suunnitellaan ja tavoitellaan kulttuuripääkaupungiksi, niin sijoitetaan Luuppi Vänmannin saareen tornin sijaan. Tehdään Ouluun pohjoisen ylistys kulttuurille ja lisätään elinvoimaa rakentamalla Vänmannin saareen kirjaston ja teatterin toimintaa vahvistava kulttuuri-, museo- ja tiedekeskus. Korkeatasoisen arkkitehtuurin ei tarvitse taivaita hipoa.

Kaavoja voidaan muuttaa, myös korkeasta matalaan. Näin tapahtuu muun muassa maailman suosituimmassa matkailukohteessa Pariisissa, jossa korkeaa puretaan ja rakennetaan tilalle ihmisen kokoista kaupunkia. Siellä halutaan rakentaa omaleimaista kaupunkia, ei kopiota jostain toisesta suurkaupungista. Pariisihan on rakentamiskorkeudeltaan Oulun mitoissa. Rakennetaan rohkeasti Oulua, jonka perusta on historiassa ja katse tulevassa.

Marjo Tapaninen

rakennuslautakunnan jäsen (vihr.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Kiitos, todella asiallinen ja seikaperäinen kirjoitus ja todella hyvin perusteltu.Olen aivan samalla kannalla kanssasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjo puhuu asiaa. Hyvin korkeat talot tuovat alueelle epäviihtyisän tunnelman ja aurinko ei pääse paistamaan kaduille korkeiden rakennusten vuoksi. Se ei ole mitenkään hyvä juttu varsinkaan syksyllä ja talvella, jolloin aurinkoa on muutoinkin vähän. Matalat rakennukset sopivat paremmin luonnonläheiseen ja merelliseen Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisas kirjoitus. 22-kerroksinen torni on yksinkertaisesti päätön idea, ei istu ympäristöönsä lainkaan ja ympäristöön rakennusten tulee sopia, siitähän koko kaupunkisuunnittelussa on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskustassa kauppoja on vain jos on asiakkaita. Asiakkaita tulee, jos lähistöllä on asuntoja. Siksi Oulun keskustaan on rakennettava lisää taloja ja asuntoja ihimisille.

16 kerroksiset ja sen alle olevat talot ovat vielä kohtuullisesti rakennettavia määrysten ja kustannusten puolesta. Kalliita kerroksia ovat katto ja maanpinnan, sekä kellarin kerrokset sekä autohallit. Välikerrokset ovat halavempia. Jos pitää vanha purkaa ja lunastaa osakkeet, kasvaa kustannukset. Näin yleensä on keskustassa. Siksi tontille pitää saada paljon asuntoja, että se ylipäätänsä kannattaa. Ei rakennusliikkeenkään, tai sijoittajan, kannata omistaan laittaa, että oululaisille pienituloisille saadaan iiiisoja perheasuntoja keskustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan liikehuoneistojen vuokrat on nostettu pilviin,omistajat ovat ahneita kiskureita.palvelut karkaavat keskustasta ja ei syynä ole pilvenpiirtäjien puute-ahneidesta ja yksityisestä omanedun tavoittelusta tässä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan niin tiiviisti, ettei lumelle, leikille, puille jää tilaa...asunnot ovat kuin varastoituna siirtoa varten nurkat kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tietenkään saa rakentaa korkeita. Se saattaa lisätä Oulun vetovoimaisuutta. Kun nyt on oikein saatu uusi tiedotussosialisti joka tekee kaikkensa virkamiesten kanssa sekä maalaisvasemmiston kanssa vetovoimaisuuden torjumiseksi. Ovat onnistuneet jo aika hyvin, ei enää aikoihin Oulua ole lueteltu kehittyvien alueiden seuraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keskustan vwtovoimaa ei tuo korkeat rakennukset,ainoastaan vetovoimainen liike-elämä ja palvelut.Nyt keskustan liiketilat on hinnoilteltu taivaisiin ja yrittäjät katoavat keskustasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä mielenkiintoinen puolue tämä Vihreät. Helsingissä kyllä kannatatte korkeaa ja tiivistä rakentamista. Ilmeisesti tavoitteenne on pysäyttää Oulun kasvu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sen rakennuksen korkeudella ole mitään väliä, kun lopputulos on nykyrakentamisella väistämättä rumaa ja heikkolaatuista. Siitä on arkkitehtejäkään turha syyttää, jos hankkeen rahoittajat haluaa valmista 5 minuutissa ja 5 pennillä. Oulusta on kauan sitten purettu kaikki edellytykset vetovoimaisuudelle. Jos johonkin väliin on vahingossa jotain laadukkaampaa jäänyt, se poltetaan äkkiä tai saneerataan niin, että saadaan homehtumaan samaa tahtia uudempien talojen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ei rakenneta, kun se EI ole tehokasta !
Kirjoittaja saa ja voi painua niiden lättänöiden mökkiensä kanssa maaseudun rauhaan, siellä ei ole korkeaa rakentamista eikä juuri mitään muutakaan. Siellä saa toteuttaa sitä maatias-mallin asumista ja olemista niin paljon kuin sielu sietää, sieltä mitä suurimmalla todennäköisyydellä vielä löytyy lajitovereita ja hengenheimolaisiakin niin ei tarvitse yksin palvoa sitä kirkonkylä-meininkiään. Jättää meidät kaupunkilaiset ja kehitystä haluavat tänne kaupunkiin rauhaan niin se on Win - Win -tilanne molemmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on niin kapeat kadut etteivät nämä korkeammat talot sovi katukuvaan. Korkea talo kun rakennetaan vieressä olevan matalamman talon viereen, niin siinä saattaa tulla pysyvä hämäryys pirttiin. Tämä pilvenpiirtäjäkiima ihmetyttää. Onhan niitä ulkomailla, näitä korkeita taloja, mutta kadut ovat leveämpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta leveätkadut jotka soveltuu loistavasti korkealle rakentamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulussa ei todellakaan ole leveät kadut. kaupungin ruutukaava 1940 luvilta on todella ahdas ja suunnitetu matalallalle rakentamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On harhaan johtavaa ottaa tässäkään keskustelussa esimerkiksi jotain Helsingin Oodia, kun täällä meillä arkkitehtuuri on joka tapauksessa sekä lättänää että mitään sanomatonta. Nyt siis jotkut haluavat leikata myös siivet tavoitteita tuoda edes jotain mielenkiintoista tähän alakuloisen maisemaan. Samalla tavalla kuin vanha ja uusi, voidaan yhdistää myös matala ja korkea. Siinä on kysymys osaamisesta ja tahdosta. Oulussa mennään niin, että vanha puretaan pois ja tilalle tökätää jotain niin sanomattoman tyhjää, että siitä on jätetty pois arkkitehtuuri kokonaan. Katsokaapa vaikka Aleksanterinkadun varren 2-3-kerroksisia betonielementtikammotuksia. Oliko se nimeltään joku "Oulun koulu -tyyli"? Varsinainen antiteesi ns. wow-arkkitehtuurille. Tätäkö siis halutaan lisää? Kyllä hävettäisi olla oululainen arkkitehti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on tullut matkailtua niin tähän mennessä vetovoimaisimmat kaupungit ovat olleen vanhoja ja matalia. Avara puistomainen bulevardi on paljon mukavampi kävellä kuin kävellä korkeiden talojen välissä jonne ei aurinko paista. Korkeista taloista ei keksi yhtään ainoaa vetovoimaista asiaa jonka takia niitä pitäisi rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asiassa Valkeasta ja monista muista rotuaarin rakennuksista olisi pitänyt rakentaa vanhan näköisiä. Olisivat sopineet hyvin olemassa olevaan vanhaan arkkitehtuuriin ja ilmeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin siis sinä olet pitänyt eniten matalista ja vanhoista kaupungeista ja niiden pittoreskeista keskustoista.

Se nyt ei taas oikeastaan kerro mistään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image