Mielipiteet

Lukijalta

Rakennammeko kunnan ve­to­voi­mai­suut­ta yhdessä?

Mielipiteet 28.2.2018 7:00
Riina Rahkila

Jokaisessa kunnassa mietitään, miten houkutella uusia asukkaita, sillä kunta ei voi toimia ilman veronmaksajia. Mutta toisaalta kuntalainenkaan ei voi hyvin ilman kunnan peruspalveluita. Kunta ja kuntalainen ovat siis riippuvaisia toisistaan.

Kuntien talous on heikentynyt viime vuosina ja mustia pilviä leijailee ”taloustaivaalla” melkoisesti. Kunnat joutuvatkin vastaamaan moneen kuntalaisten vaatimukseen kielteisesti ja perusteena usein on rahan puute. Ollaan tilanteessa, jossa moni kunta pohtii, millaisia palveluita voidaan sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen tarjota, onko niitä karsittava tai toteutettava uudella tavalla?

Kuntaliiton julkaiseman Tulevaisuuden kunta -opuksen loppusanoissa todetaan, että muun muassa hyvinvoinnin yhteisöllinen edistäminen sekä aktiivinen kumppanuus järjestöjen kanssa nousevat merkittävään rooliin tulevaisuuden kunnassa.

Teoksessa korostetaan erityisesti verkostojen ja kumppanuuden merkitystä kuntien elinvoimaisuuden kehittämisessä.

Verkostoitumisen hyötyjä korostaa myös alan asiantuntija Timo Järvensivu, jonka mukaan verkostoitumisen edellytyksiä ovat luottamus ja sitoutuminen. Yhteisen tavoitteen eteen toimivat verkoston jäsenet luottavat toisiinsa, sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen ja osoittavat toiminnallaan sitoutumisensa.

Kun sitoutuminen tuottaa tulosta, luottamus karttuu edelleen ja sitoudutaan uusiin tavoitteisiin ja näin positiivinen kierre ruokkii itse itseään.

Verkostoituminen ja siitä versova kumppanuus tarjoavat tulevaisuudessa myös kunnille uusia keinoja toteuttaa palveluita yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Tällainen ajattelu vaatii toimintakulttuurin muutosta ja ymmärrystä siitä, että viisaus ei asusta vain kunnan virkamiesten sekä päättäjien korvien välissä, vaan että kaikilla verkoston jäsenillä ja heidän mielipiteillään on merkitystä. Ja että kaikkien verkoston jäsenten tekemää työtä myös arvostetaan osana kunnan vetovoimaisuutta.

Arvostusta ansaitsevat myös kylät, joiden tulee olla luonteva osa kuntiin jatkossa kehittyviä verkostoja. Toivon, että sana ”kyläpolitikointi” jää historiaan, eikä kukaan enää aseta vastakkain kunnan eri alueiden kehittämistarpeita. Sen sijaan kunnissa tulee rakentaa laajapohjaisia verkostoja, jotka lisäävät vuorovaikutusta eri alueiden ja toimijoiden välillä herättäen uusia ideoita ja toimintatapoja.

Toivon, että jatkossa myös kunta sitoutuu yhteisten tavoitteiden toteuttamiseen verkostoitumisen ja kumppanuuden periaatteiden mukaisesti.

”Hyvinvoinnin yhteisöllinen edistäminen sekä aktiivinen kumppanuus järjestöjen kanssa nousevat merkittävään rooliin tulevaisuuden 29kunnassa.”

Mikäli kunta ei ole valmis tukemaan kylän elinvoimaisuutta vaikkapa säilyttämällä alueen tärkein ja usein ainoa peruspalvelu, lähikoulu, tuskin kyläläisillä on kiinnostusta toimia kunnan kanssa yhteistyössä vetovoiman kehittämiseksi.

Sen sijaan, jos koulu säilytetään ja asetetaan sen kehittämiseksi yhteinen tavoite, johon kaikki osapuolet sitoutuvat, ollaan mahdollisuuksia avaavan kumppanuuden äärellä. Kumppanuuden, jonka voimalla rakentuu myös kunnan vetovoimaisuus.

Riina Rahkila

puheenjohtaja

Markkuun Seudun Kyläyhdistys ry

Tyrnävä

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Oikeiden asioiden äärellä ollaan! Nämä pitäisi tosiaankin vain saada kunnanpäättäjätkin ymmärtämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, kun saisi nuo Oulun kantakaupungin kyläpoliitikotkin tajuamaan tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkuuseen kiinnostaisi minullakin muuttaa. Olisipa teillä tarjota muutaman hehtaarin metsäinen rakennuspaikka, niin rakentaisin taloni sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava kuulla! Hyviä rakennuspaikkoja löytyy ja on myynnissäkin. Kannattaa kurkata kyläyhdistyksen tonttipörssiin tai ottaa suoraan yhteyttä kyläyhdistykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image