Mielipiteet

Lukijalta

Rajojen laitto on vanhempien vastuulla

Mielipiteet 30.7.2019 6:00
Jaana Uolamo

Nykykasvatuksen suurimpia haasteita on rajojen puute. Lapset ja nuoret kasvatetaan niin, että heitä ei kielletä mistään, ettei heille tule paha mieli tai niin sanotusti aiheuteta heille traumoja, eikä heiltä odoteta tarpeeksi vastuun ottamista omista teoista ja niiden seurauksista.

Röyhkeys lisääntyy, koska kaikki otetaan itsestään selvyytenä; että kaikki kuuluu itselle. Mitään ikävää tai vähemmän houkuttelevaa asiaa ei tarvitse tehdä jos ei halua, ja toisaalta kaikkea saa tehdä, mitä haluaa, eli kaikenlaisten omien mielitekojen ja omien päähänpistojen seuraaminen on sallittua.

Tasapainoinen elämä, johon tarvitaan selkeät rajat, on katoamassa. Tämä ilmiö on levinnyt laajalti yhteiskuntaan, ja sen vuoksi monet kasvattajat ovat pulassa ja lastensuojeluun uppoaa entistä enemmän yhteiskunnan varoja.

Lasten kasvattamiseen tarvitaan sitoutumista, joustamista, arjen sietokykyä ja niin sanottua uhrautumista perheen yhteisen hyvän eteen. Lapsia syntyy vähemmän, koska vanhemmuus ei enää houkuttele; elämästä halutaan nykyään helppoutta, vastuun siirtämistä yhteiskunnalle ja oman edun tavoittelua.

Nykyään millään ei ole mitään rajoja. Yksilövapauden nimessä kaikki on sallittua ja ns. hyväksyttävää. Sen, minkä aikuiset tekevät edellä, tekevät lapset perässä. Se on heille ”normaalia” elämää.

Suomesta on esimerkiksi tullut yksi maailman lihavimmista kansoista, koska syömiseen liittyvät rajat ovat hämärtyneet ja ahneus kukoistaa.

Lihomiseen liittyvät geenit ovat monesti ostoskorissa. Liikkuminen on osa tervettä elämää, mutta monilla aikuisilla se on vaihtunut puhelimen pyyhkimiseksi.

Miten kasvattaa lapsesta tasapainoinen aikuinen? Katsomalla peiliin: siellä on roolimalli, joka kantaa lasta pitkälle elämässä.

Jos haluaa lapsestaan muita arvostavan ja kunnioittavan aikuisen on omalla toiminnalla näytettävä siitä esimerkkiä sekä oltava läsnä lapsen arjessa.

Rajat ovat rakkautta. Lasta täytyy ohjata oppimaan hyvän elämän pelisäännöt ja vanhemmat ovat tässä asiassa avainasemassa. Vastuuta ei voi siirtää sen enempää muille ihmisille kuin yhteiskunnallekaan.

Mitä siihen sitten tarvitaan ja miksi puhutaan nykyään niin paljon hukassa olevasta vanhemmuudesta? Siihen tarvitaan, että aikuiset asettavat ensin itselleen rajat ja kunnioittavat ensin itse tiettyjä terveitä, selkeitä ja johdonmukaisia sääntöjä ja ns. vanhanaikaisia elämänohjeita. Tarvitaan paluuta arvostukseen, kunnioitukseen ja rakkauteen.

Tietyt rutiinit ja elämän säännöllisyys luovat turvallisuutta, ja elämä on kaikin tavoin helpompaa silloin kun on selkeät säännöt, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Ilman selkeitä rajoja elämä on yhtä kaaosta.

Vanhempien on asetettava rajat, miten he antavat kohdella itseään: lapsi ei saa olla pomo, joka käskee ja komentaa. Kaikenlainen ilkivalta ja häikäilemättömyys pohjautuvat huomion, rajojen ja rakkauden puuttumiseen, siksi vanhempien on asetettava lapsilleen terveet rajat jo pienenä.

Vanhemmat, jotka kieltävät lapsiaan, antavat heille samalla turvallisuuden tunteen. He osoittavat, että he välittävät heistä ja suojelevat heitä vääriltä asioilta. Lapsi, joka jää vaille riittävää ja aitoa huomiota, rakkautta ja rajoja, hakee niitä mitä ikävimmillä tavoilla myöhemmin kasvaessaan ja aikuistuessaan.

Koska nykyään on kaikkien luotava uraa, on vanhemmuus siirretty yhteiskunnalle. Tästä johtuen ei ole enää olemassa kotia sen varsinaisessa merkityksessä, vaan siitä on tullut kääntymispaikka.

Lasten tilanne haastaa nyt koko yhteiskunnan, sillä lapsi tarvitsee aikaa, turvaa ja rakkautta läsnä olevalta vanhemmalta.

Jaana Uolamo

Akaa

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kieltää? Nykykasvatusoppien mukaan lasta ei saa kieltää. Sitäpaitsi jos nyt kuitenkin kielletään, niin lapseen ei saa kajota millään muotoa, joten kiellolla ei ole katetta. Lapsi kyllä tämän keksii. Tämä on aivan täysin vapaan kasvatuksen määritelmä.

Lapsi ei ole osanottajana sopimusyhteiskunnassa, vaan lapsi. Lapsi ei ymmärrä moraalista, sopimuksista tai noudattamisista mitään, vaan tottelee ainoastaan kirjoituksessakin peräänkuulutetun vanhan kansan mallin mukaan Koivuniemen herraa. Mitä ei nykyään saa käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas hieno kirjoitus, totta joka sana, kyllä lapsilla ihan kuten aikuissillakin pitää olla rajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä, että rajat ja rakkaus ovat se perusta, mille rakennetaan.

Lämmin kiitos kirjoituksestasi 💛

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta joka sana, kerrankin jarkevaa asiaa kasvatuksesta, kiitos kirjoittajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä kirjoitus. Täyttä asiaa koko teksti näin opettajankin näkökulmasta. Kiitos kirjoittajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö vanhempien kasvattaminen aloittaa äitiysneuvolassa? Kertoa, mitä se tarkoittaa, mihin on sitoutumassa, vastuuttaa ja opastaa. Opastaa myös siihen, ettei omia huonoja kokemuksia ja käytösmalleja siirretä lapsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kirjoitus. Olen samaa mieltä. Kunpa vaan vanhemmat ymmärtäisivät tämän. Rajat on Rakkautta😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image