Mielipiteet

Lukijalta

Puretaan ylimääräinen kuntarakenne ja yh­te­näis­te­tään seurakuntien määrä

Mielipiteet 31.10.2019 6:00
Terho Lipsonen

Televisiouutisissa Halsuan kunnanjohtaja kertoi, että oli nostettava veroprosenttia 23,5 prosenttiin. Muuta keinoa ei ollut kuin lisätä nykyiseen 1,5 prosenttia, jotta talous tasapainottuisi ensi vuonna. Uutisissa todettiin, että useat kunnat joutuvat korottamaan vähitellen jopa yli kolme prosenttiyksikköä veroprosenttiaan.

Tilanne näyttää vakavalta, kun hiukan aikaisemmin Tilastokeskus julkaisi väestöennusteen. Ennuste on synkkä varsinkin pohjoisen ja itäisen Suomen kohdalla. Mikä avuksi, kun tiedämme maamme olevan hallinnoinnin suurvalta. Otan muutamia esimerkkejä pohdittavaksi.

Kainuussa on nyt asukkaita ennusteen mukaan 72 206 ja vuonna 2040 viidennes vähemmän, eli 59 196 henkilöä. Maakunnassa on yhdeksän kunnallista hallinto-organisaatiota. Käynnissä on jopa yhteistoimintaneuvotteluja. Talous on tiukalla. Veroprosentteja päätetään lähiaikoina. Sotkamo on ilmoittanut pudottavansa sitä. Se on hyvä.

Todellisuus on, että hallinnon raju muuttaminen on tarpeen. Väestön määrän muutos näyttää vääjäämättömältä.

Kala- ja Pyhäjokilaaksossa on, jos Tilastokeskuksen väestöennuste toteutuu, 20 vuoden päästä noin 19 000 asukasta vähemmän kuin nyt. Alueella on ainakin 14 kunnan tai kaupungin hallinto-organisaatiota sekä Selänteen ja Kallion kuntayhtymät. Asukkaita on nyt 83 000 ja ennustevuonna 2040 69 764 asukasta. Samat lääkkeet kuin Kainuussa.

"Jos kuntatalous edellyttää kovia veronkorotuksia, veronmaksajat ovat todella tiukilla."

Oulun seurakuntayhtymässä on seurakunta jokaisessa liittyneessä entisessä kunnassa sekä entisessä Oulussa useita seurakuntia. Seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikainen toteaa haasteen olevan ihmisten juurettomuus (Forum24). Hän on oikeassa, mutta aika moni kirkosta eronnut laskee myös käteen jääviä euroja verojen jälkeen.

Seurakuntayhtymä ei liene ketterin hallintohimmeli. Pappien työstä paljon kuluu kokouksissa ja hallinnossa. Erillisiä seurakuntia Oulussakaan ei tarvita. Yksi Oulun tuomiokirkkoseurakunta on hyvä ratkaisu.

Limingassakin tiettävästi suunnitellaan seurakuntayhtymää eräiden seurakuntien kanssa. En kannata sitä. Kirkon päättävillä elimillä on avainasema, että kevennetään hallintoa.

Oulussa syntyi uusi Oulu. Hyvä. Kempele, Liminka, Muhos, Tyrnävä, Lumijoki, Hailuoto sekä Ii kippuroivat itsenäisinä. Kunnat taistelevat elinvoimasta, asukkaista ja palveluista. Veroprosentti on tiukilla. Yhteistyö rakoilee, esimerkiksi jätehuolto, yhteinen kaavoitus ja niin edelleen.

Jos kuntatalous edellyttää kovia veronkorotuksia, veronmaksajat ovat todella tiukilla. Yhtenä keinona on, että puretaan ylimääräinen kuntarakenne ja sen ohessa yhtenäistetään seurakuntien määrä.

Kainuussa riittää yksi kunta, samoin Kala- ja Pyhäjokilaaksossa. Oulussa lähikuntien liitos tulee toteuttaa. Tämä prosessi on toteutettava koko armaassa isänmaassamme.

Nyt on kiire. Isommalla alueella tasoittuvat elinvoiman mahdollisuudet, sillä kaivokset, teollisuus, yhteiset palvelut, matkailu, sairastuvuus ja ikääntymisen vaikutukset ovat kuntarajan sisällä, ja ulkopuolella tällä hetkellä.

Jos muodostetaan isompia kuntia tai seurakuntia, tulee päättäjien olla viisaita ja heidän on kyettävä vaalimaan kansalaisten tarvitsemien lähipalvelujen säilyttäminen.

Yksi vaihtoehto voisi olla, että Uuttamaata lukuun ottamatta, maakunnan suuruinen kuntahallinto hoitaisi kaikkien kunnallisten palvelujen tuottamisen. Silloin kannattaisi toteuttaa ns. maakuntavero. Siinä tilanteessa Suomessa olisi vähän yli 20 kuntaorganisaatiota.

Terho Lipsonen

Liminka

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sotetoimen siirtyessä valtiolle joskus hamassa tulevaisuudessa paineet kuntaliitoksille pienenevät ja kunnat voidaan suunnitella kuntainfrastruktuurien ympärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien yhdistämisestä ei ole mitään apua, jos hallinnosta ei irtisanota ketään. Oulussakin on edelleen näitä "suojatyövirkoja".
Pelkän suuruuden tavoittelu on täyttä hulluutta. Isojen hallintoalueiden ongelmana on reuna-alueiden köyhtyminen ja kuihtuminen vieläkin nopeammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso ongelma on se, että iso on tehoton ja kallis. Isolle organisaatiolle riittää että se pyörittää itseään ja palvelut sen kun heikkenevät. Siksi voi olla parempi monta pientä velkaista kuin yksi iso megavelkainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, suuressa organisaatiossa on aina enemmän hallintoa, koska se tarvitsee väliportaita.

Tehokkuus maksimoidaan sillä, kun organisaatio on oikeimman kokoinen tuotantoon nähden. Sillä on yleensä joku kriittinen massa, tosin harvoin kaikille toimille lähellekään sama. Tukitehtävistä suurimmat säästöt saadaan, jos jostakin.

Soten jälkeen kunnan merkittävin tehtävä on kunnallistekniikka ja sen optimaalisin alue on infrastruktuuriverkostoltaan yhtenäinen ja muista erillinen kaupunkialue taikka kylä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet veli Armas... mitä nopeammin tämä tehtäisiin, sitä parempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image