Mielipiteet

Lukijalta

Psyykkisesti sairaan nuoren hoitona huostaanotto?

Mielipiteet 13.4.2019 7:00
Väsyneet vanhemmat

Nimimerkki ”Näin Oulun kaupunki paikkaa talouttaan” raottaa psyykkisesti oireilevien nuorten ja heidän perheidensä ongelmakenttää Kalevan yleisönosastokirjoituksessa 7.4.

Kokonaiskuva OYSin nykyisestä nuorten psykiatrisen hoidon järjestelmästä on synkkä. Pitkäaikaisen hoidon osastolle on 3–4-kertainen jono paikkoihin nähden. Lyhytaikaisen hoidon kriisiosastolla on nuoria hetkittäin ylipaikoilla.

Eräs pahastikin masentuneiden ja itsetuhoisten nuorten tyttöjen epävirallinen diagnoosi on epävakaa persoonallisuushäiriö. Osastohoidon sijaan OYS ohjaa nämä nuoret kaupungin tai kunnan lastensuojelun asiakkaiksi. Lastensuojelu sijoittaa nuoren yksityiseen nuorisokotiin. Henkilökuntaa on vähän oirehtivan nuoren tarpeisiin nähden. Psykiatrista hoitoa ei saa.

Itseään satuttava nuori viedään ambulanssilla yhteispäivystykseen liimattavaksi, josta hänet joko palautetaan heti takaisin nuorisokotiin tai laitetaan psykiatrian päivystykseen, josta hänet palautetaan nuorisokotiin tai laitetaan kriisiosastolle, josta hänet palautetaan nuorisokotiin seuraavana päivänä tai pidetään osastolla lyhyt vakautusjakso, minkä jälkeen hänet palautetaan nuorisokotiin. Uusi ambulanssilähtö voi olla samana päivänä. Linko pyörii viikosta toiseen. Oireilu pahenee, osastohoitoon ei oteta.

"Sijoituksen pitkittyessä nuori voi päätyä huostaanotetuksi vaikka tosiasiassa tarvitsee sairauteensa hoitoa."

Hengenvaarallinen avohoitoruletti väsyttää sekä nuoren että vanhemmat. Sijoituksen pitkittyessä nuori voi päätyä huostaanotetuksi vaikka tosiasiassa tarvitsee sairauteensa hoitoa. Elatusmaksujärjestelyt heikentävät perheen taloutta.

Toimintatapaa kuvaa hyvin eräässä hoitoneuvottelussa ainoa nuorelle kohdistettu kysymys ”Joko susta on tehty huostaanottopäätös?” Ei siis ”Kuinka voit?”.

Nuoremme sairastui 6-vuotiaana vaikeaan pakko-oireiseen häiriöön (OCD). Hän sai tukea ja hoitoa kaupungilta, OYSilta ja Kelalta. Osastojaksoja OYSissa kertyi 3,5 vuotta. Avohoidossa hoitona on ollut lääkitys ja tiivis psykoterapia. Avunsaanti kuitenkin heikentyi hoitovastuun siirryttyä lasten polilta nuorisopolille.

Nuoren oirekuva muuttui ollen masennus ja itsetuhoisuus. Nuori hakeutui viime syksynä OYSiin saadakseen osastohoitoa. Muutaman viikon osastojakson jälkeen hänet sijoitettiin OYSin ohjaamana lastensuojelun toimesta yksityiseen nuorisokotiin. Häntä ei hyväksytty pitkäaikaisen hoidon osaston jonoon.

Nuoremme terveydentila on heikentynyt. Hän ei kykene enää käymään koulua, ei olemaan nuorisokodissa itsetuhoisuuden vuoksi, avohoito ei riitä. Hän odottaa tutkimusjaksoa TAYS:aan ja on tällä hetkellä kriisiosastolla vakautusjaksolla. Pelkäämme, että hänet taas kirjataan osastolta ulos ja sijoitetaan ties minne.

Miksi OYS väistää vastuunsa ja ulkoistaa nuorten psykiatrisen osastohoidon lastensuojelun järjestettäväksi?

Onko kyse taloudellisesta osaoptimoinnista? Jos nuori sairastaa syöpää, hänelle järjestetään paras mahdollinen hoito kuluja laskematta. Miksi psyykkisesti sairas nuori ei saa tarvitsemaansa hoitoa? Nykyisen epäinhimillisen toimintatavan ainoa hyötyjä on lastensuojelubisnes.

Väsyneet vanhemmat

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suuret kiitokset teille että jatkoitte keskustelua psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten tilanteesta. Kyseessä on asia, joka vaikuttaa erityisesti nuoreen, mutta myös hänen perheeseensä monelta taholta. Taloudellinen näkökulma on helpoiten hoidettavissa oleva asia, nuoren riittävä hoito taas inhimillisesti huomattavasti merkittävämpi ja vaikeammin ratkaistava ongelma.

On sietämätöntä, kuinka eri tavalla hoitoa on saatavilla somaattiseen ja psyykkiseen vaivaan. Nuoreni tilanne alkoi tulla näkyväksi psykosomaattisilla oireilla. Häntä todellakin tutkittiin: tehtiin tähystyksiä, otettiin verikokeita, röntgenkuvia, magneettikuvia. Kaikki tehtiin tarvittaessa päivystyksellisesti. Koska somaattista syytä oireille ei löytynyt, lääkäri päätyi (aivan oikein) siihen, että kyseessä on psyykkinen häiriö, joka oireilee fyysisesti. Tämä ei ollut yllätys. Lääkäri teki lähetteen psykiatrian vastuualueelle. Kiire loppui siihen. Nuori on kyllä saanut hyvää avohoitoa, mutta avun viivästyminen vaikeutti hänen halukkuuttaan ottaa sitä vastaan. Osastohoidon tilanne on toinen. Perheemme ollessa jaksamisen äärirajoilla ei osastolla ole nähty hoitoa tarpeelliseksi. Välillä nuori olisi päässyt osastohoitoon, mutta häntä ei ole sinne otettu, koska sairautensa luonteesta johtuen hän ei ole halunnut sinne. Tahdosta riippumattomasta hoidosta säätävää lakia on tulkittu erikoisella tavalla. Osaston lääkärin kommentit ovat olleet välillä jopa epäasiallisia.

Psykiatriset oireet ovat suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava tekijä nuorten aikuisten kohdalla. On käsittämätöntä, kuinka sen hoitoon suhtaudutaan näin välinpitämättömästi ja sysätään vastuu lastensuojelulle. Inhimillinen kärsimys on mittaamatonta.

Toivon teille ja nuorellenne paljon voimia. Niitä tarvitaan, koska avun pyytäminen ei riitä, vaan sitä pitää vaatia kerta toisensa jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa kuullua että Kainuussa homma toimii. En ymmärrä miksi Oulussa mielenterveyttä ei hoideta. Psyykkinen sairaus ei voi olla vähemmän hoidettava kuin fyysinen. Aina pitää jotain vakavaa sattua, joko itsetuhoisuus kohdistuu potilaaseen tai ulkopuolisiin, ennen kuin sitä apua oikeasti saa. Mikään ei ole näköjään Oulussa muuttunut, ilmeisesti kenelläkään ei ole vastuuta asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa aivan uskomattomalta. Tässä on kysymyksessä suora avunpyyntö! Eikö tänäpäivänä löydy sairaalle hoitoa ja apua? Eikö löydy ammattilaisia jotka osaavat ottaa vastuuta? Tuo on terveydenhoidon puolelta heitteille jättöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuusta kahdeksan vuoden takaa aivan päinvastainen kokemus: rajusti oireileva murrosikäinen päätyi samantien ambulanssilla nuorten psykiatriselle osastolle, otettiin heti kahden kuukauden mittaiselle tutkimusjaksolle ja päätyi useiden vuosien mittaiseen psykoterapiaan ja nuorisopsykiatrin seurantaan. Vanhemmat saivat tukea perheterapian muodossa. Tilanne rupesi korjaantumaan, perheellä oli tunne, että lasta hoidetaan, lapsella oli tunne, että hänestä välitetään. Nuoren tilanne on ollut jo vuosia hyvä, koulut on käyty, toimintakyky on hyvä, mieli on terve ja tasapainoinen. Tästä nuoresta näyttää tulevan veronmaksaja ja tervepäinen, vastuullinen kansalainen. Kainuun sotelle ja nuorisopsykiatrialle lähetän tässä lämpimät kiitokset! Toivottavasti myös Oulussa herätään kohentamaan nuorten palveluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on juuri niin kuten vanhemmat kirjoittavat. Kamalinta on kun yhteispäivystyksessä lääkäri kysyy nuorelta, että ethän vahingoita enää itseäsi ja kirjaa nuoren ulos. Nuorella kädet, ja jopa jalat, täynnä viiltelyarpia. Nuortenkoti ei silloin riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten ja lasten mielenterveysongelmat vain lisääntyvät ja asianmukaista hoitoa ei ole tarpeeksi. Nuoren täytyy olla itsetuhoinen, todella kriisiintynt ennen kuin saa apua. Miten tämä voi olla mahdollista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image