Mielipiteet

Lukijalta

Po­ti­las­va­hin­ko­jen käsittely uudistettava

Mielipiteet 9.8.2019 6:00
Sanna Luomanmäki

Lääkärit ja terveydenhuoltohenkilöstö eivät ole jumalia. He ovat tavallisia ihmisiä, joille sattuu työssään virheitä ja virhearvioita. Juuri tämä inhimillisyys, raadollisuus, keskeneräisyys ja rajallinen tiedon määrä tekee heistä ihmisiä.

Potilasvahingot tapahtuvat usein kiireessä, väsyneenä ja tiedonpuutteesta johtuen.

Potilasvahingot täytyy pystyä myöntämään ja täytyy olla rohkeutta pyytää anteeksi.

Usein vahingot ovat niin vakavia, että on syytä kääntyä potilasasiamiehen tai lakimiehen puoleen. Monet kykenevät tekemään itse vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukselle.

Ensimmäisenä ongelmana näen sen, että potilasasiamiehet ovat sen sairaalan palkkalistoilla, jossa vahinko on tapahtunut. Heidän kuuluisi pitää toimistoa sairaalan ulkopuolella provisiopalkalla.

Vuonna 2018 Potilasvakuutuskeskukselle tuli 8 522 vahinkoilmoitusta.

PVK:n toiminnan laillisuutta valvovat Finanssivalvonta ja oikeuskansleri sekä eduskunnan oikeusasiamies. Nämä elimet eivät kuitenkaan voi ottaa kantaa korvauspäätösten sisältöön.

Kuka sitten valvoo koko orkesteria? Ei kukaan. Niin kauan, kun PVK:n ratkaisuja ei valvo kukaan, jatkuvat lääkäreitä ja terveydenhuoltohenkilökuntaa suojelevat kielteiset vahinkopäätökset.

PVK:ssa on töissä seitsemän lakimiestä ja liuta asiantuntijalääkäreitä. Missään vaiheessa ei kuulla maallikkojäseniä. Potilasjärjestöjen edustajat olisivat tähän tehtävään asiantuntevia ja päteviä jäseniä.

Prosessiin tarvittaisiin jokin käräjäoikeuden lautamiesmenettelyä muistuttava järjestelmä. Niin kansalaisten oikeustajun vastaisia päätöksiä PVK tuottaa.

Keskus hylkää 70 prosenttia potilasvahinkoilmoituksista. Potilasvakuutuskeskuksen tehtävänä on potilasvahinkojen ennaltaehkäisyn lisäksi turvata terveydenhuoltohenkilöstön asema ja potilaiden oikeus korvauksiin vahingon sattuessa.

Jos luvut olisivat toisin päin, oltaisiin nähdäkseni lähempänä realismia. PVK antaa usein kielteisen päätöksen päivänselvistä potilasvahingoista.

Jos kielteinen päätös tulee, potilas voi valittaa potilasvahinkolautakuntaan. Jos päätös on jälleen kielteinen, voi asian viedä käräjäoikeuteen ja edelleen hovioikeuteen. Tämä mahdollisuus on kuitenkin pelkkää teoriaa: Vuonna 2018 oikeuskäsittelyjä oli 13.

Potilasvahinkoihin erikoistunut lakimies on syytä ottaa mukaan viimeistään siinä vaiheessa, kun asia siirtyy lautakunnalle. Yksityinen tavallinen ihminen tarvitsee tässä vaiheessa ammattiapua ja henkistä tukea.

Taistelu on aikaa vievä ja raskas prosessi. Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus kattaa helposti kulut liki kokonaan.

Vain räikeimmät vahingot korvataan. Korvaukset ovat liikennevahinkolautakunnan korvausten mukaiset. Korvauksilla ei rikastumaan pääse. Ne olisi syytä päivittää 2000-luvulle.

Tärkeää taloudellisen korvauksen lisäksi on se, että potilasta on kuultu, oikeus voittaa ja vahinko myönnetään.

Sanna Luomanmäki

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ehdottomasti samaa mieltä koko valitusprosessi on Suomessa pelkkä vitsi. Ihmettelen miksi näitä laitoksia ylläpidetään kun vastaukset on aina mitään ei ole tapahtunut. Täyttä verovarojen tuhlausta. Aika kalliikisi tulevat nämä instanssit kun niiden perimmäinen tarkoitushan nykyään on vain näyttää ulkopuolelle että Suomessakin ihmisillä on oikeuksia. Muutos on tosiaan saatava aikaan todella pian aivan liian räikeitä rikkomuksia katsotaan nykyisin sormien läpi ja potilas on aina se joka kärsii. Myös tämä mielipide Oulusta ja henkilökohtainen kokemukseni Oulun Yliopistollisessa sairaalasta, jossa saa tehdä potilaalle mitä haluaa "ei se haittaa ei se muista huomenna mitään" Kiitos kun väitätte että kuvailemiani ihmisiä "ei ole olemassakaan" kuin ihmeen kautta AVI lle tekemäni kantelun myötä 6 nimeä tuli esiin. Ihmisiä,joita ei pitänyt olla olemassakaan. Minkälaisen maan te Oulun Yliopistollisen sairaalan henkilökuntanoikein olette luoneet. Hävettää tosissaan että Suomessa tosiaankin nämä ihmiset OVAT olemassa ja hävettää että ajattelette että teidän ei tarvitse noudattaa Suomen lakeja kunhan emme myönnä mitään asiaa ei ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on täydellisesti noin kuten kirjoituksessa luki! Itse tuon ruljanssin läpikäyneenä kokemusta on. Missään nimessä potilasasiamies ei saisi olla saman laitoksen palkkalistoilla. Toiseks voin vannoa että 95% koko suomessa olevista potilasasiamiehistä on sellaisia jotka osaavat antaa vain kaavakkeen. Eikä sillä ole muutenkaan suurta merkitystä mitä osaa koska koko järjestelmä on mätä eikä potilasasiamiehellä ole mitään merkitystä päätöksen teossa. Koko järjestelmä perustuu viivyttelyyn ja asioiden tutkimatta jättämiseen ainakin alkuvaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ongelma, että potilasasiamiehet ovat sairaalaan palkkalistoilla, vaan se, että potilasasiamies on lähes poikkeuksetta henkilökunnan entinen sairaanhoitajajäsen ja jonkin matalamman johtajan alainen. Kuka nyt kehtaa työkavereitaan käpistellä virheistä, tai pikkupomo käskee pitämään matalampiaa profiilia. Potilasasiamiehen tulisi olla esmes suoraan sairaanhoitopiirin ylimmän johdon alainen ja tehtävään tulisi palkata aina täysin ulkopuolinen henkilö. Muun muassa Lapin yliopisto on kouluttanut lääkintäoikeuteen syventyneitä hallintotieteiden kandeja ja maistereita, mutta eipä heitä ole yksikään sairaala tohtinut palkata - ilmeisesti pelkona potilaiden oikeuksien liian hyvä toteutuminen. Kemissäkin potilasasiamiehenä toimii ulkopuolinen yritys eli jos toteutat potilaan oikeuksia liian hyvin ja tehokkaasti, sopimusta ei uusita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koitos asiallisesta ja hyvästä kirjoituksesta. Asia on juuri näin. Sama tilanne sosiaaliasiamiehen kanssa. Molemmat pitäisi siirtää AVI:en alaisuuteen. Näin AVI valvojana saisi tietoa kentältä, missä ja millaisissa tilanteissa ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AVI:ssa istuu myös erittäin jäävejä henkilöitä. Otin selvää mm.työterveyslaitoksen palkkalistoil ja kas kummaa ppshp hallituksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen oikeusvaltioperiaatessa on raskaita puutteita lakisääteisissäkin vakuutuksissa salaisessa oikeudenkäynnissä menettely ei täytä alkeellisimpiakaan
oikeudenmukaisen
oikeudenkäynnin periaatteita.
Valitukset Ihmisoikeustuomioistuimeen on valtiovallan toimesta torpattu. Suomi ei kunnioita ihmisten perusoikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutunut
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image