Mielipiteet

Lukijalta

Po­ti­las­tur­val­li­suus mag­neet­ti­tut­ki­muk­sis­sa – muutosta kaivataan tur­val­li­suus­kult­tuu­riin, raporttien avoimeen käsittelyyn ja tie­dot­ta­mi­seen

Mielipiteet 29.10.2019 8:30
Hanna Kalliomäki, Päivi Wood

Viime viikolla Sunderbyn sairaalassa Ruotsin Luleåssa sattui onnettomuus, jossa röntgenhoitaja, joka työskenteli yksin mobiilimagneettiyksikössä, loukkaantui vakavasti juututtuaan voimakkaaseen magneettikenttään. Lisäksi hoitajaa pelastamaan tulleet vartijat loukkaantuivat lievästi.

Poliisi tutkii tapausta ja vielä ei ole tiedossa, mikä lopulta aiheutti onnettomuuden. Ruotsin tapauksessa hälytyksen hoitajan henkeä uhkaavassa tilanteessa teki magneettitutkimuksessa ollut potilas.

Magneettitutkimushuoneessa on aina magneettikenttä, joka vetää puoleensa voimalla kaikki ferromagneettiset esineet tulleessaan riittävän lähelle ns. turva-alueen sisäpuolelle. Magneettilaitteiden tehot (T=tesla) ovat kasvamassa ja mitä korkeampi T, sitä voimakkaampi magneettikenttä on kyseessä ja vaatii entistä enemmän varotoimenpiteitä.

Suomessa magneettitutkimuksia (MK) suorittavat kolmen ja puolen vuoden pituisen ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet lääketieteellisen kuvantamisen ammattilaiset, röntgenhoitajat.

Peruskoulutuksen lisäksi magneettitutkimuksia tekevän röntgenhoitajan tulee saada kattava perehdytys kyseessä olevalle magneettilaitteelle sekä työpaikkakohtaista lisäkoulutusta, jossa huomioidaan erityisesti turvallisuus. Esimerkiksi MK-passin suorittaminen on yksi tapa parantaa turvallisuutta.

Turvallisuuskäytänteet ennen tutkimusta ja tutkimuksen aikana ovat Suomessa pääsääntöisesti organisaatiotasoilla tarkasti määriteltyjä ja tutkimusprotokollat ovat tutkimuksissa samat. Sairaaloissa koulutetaan myös muuta henkilökuntaa ja sidosryhmiä turvalliseen työskentelyyn magneettiyksikössä.

Kun edellä mainitut seikat ovat kunnossa, magneettitutkimukset ovat turvallisia ja vaarattomia sekä potilaalle että tutkimuksia suorittavalle henkilöstölle. Oleellista on hyvä turvallisuuskulttuuri sekä tarkka riskikartoituksen tekeminen magneettiyksiköissä ja poikkeavien tapahtumien (vaara- ja läheltä piti tilanteet) raportointi ja läpi käynti sekä korjaavien toimenpiteiden implementointi.

"Usein turvallisin paikka työskennellä ja olla potilaana on se, missä vaaratapahtumaraportointi on aktiivista, koska silloin riskejä arvioidaan jatkuvasti ja turvallisuus on osa arkea."

Suomalaisessa terveydenhuollossa niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella on käytössä vaaratapahtuma-ilmoitusjärjestelmä, jonka avulla poikkeamat, läheltä piti tapahtumat ja tapahtuneet onnettomuudet tulisi raportoida. Muutosta kaivataan turvallisuuskulttuuriin, raporttien avoimeen käsittelyyn ja tiedottamiseen niin organisaatiotasolla kuin kansallisellakin tasolla.

Yksi syy miksi raportointi Suomessa voi olla vähäistä on, että pelätään syntipukiksi joutumista tai sormella osoittelua sen sijaan, että nähtäisiin tarkka ja aktiivinen raportointi ja tapahtumien avoin käsittely jokaisen kollegan ja potilaan turvana ja mahdollisuutena.

Muutosten tekoon turvallisuusprotokollissa ja työskentelyprosesseissa tarvitaan toiminnanharjoittajan panosta ja ajantasaisen riskikartoituksen tekemistä ja ylläpitoa. Usein turvallisin paikka työskennellä ja olla potilaana on se, missä vaaratapahtumaraportointi on aktiivista, koska silloin riskejä arvioidaan jatkuvasti ja turvallisuus on osa arkea.

Ruotsin tapaus ei ollut ainutkertainen, vaan vastaavanlainen on jo tapahtunut Suomessa – asiasta vaan ei tiedotettu julkisuuteen, edes ammattilaisten keskuudessa asiaa ei käsitelty julkisesti. Suomessa tilanteessa apu oli lähellä, sillä hoitajan kanssa oli työpari ja muuta henkilökuntaa, jotka saivat pelastettua hoitajan.

Suomen Röntgenhoitajaliitto linjaa, että röntgenhoitajan ei tulisi koskaan tehdä magneettitutkimusta yksin, vaan hänellä tulisi olla aina työpari, mieluiten toinen röntgenhoitaja, joka on saanut asianmukaisen turvallisuuskoulutuksen magneettiyksikössä työskentelyyn.

Hanna Kalliomäki

puheenjohtaja

Päivi Wood

toiminnanjohtaja

Suomen Röntgenhoitajaliitto ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Eikö vaaratilanteista mene viestiä Valviraan. Miksi Valvira pitää tiedon itsellään, ei ainakaan aktiivisesti tiedota näistä edes kohderyhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten ihan kiva kannanotto, muuta mites yksityiset? Tarjottavien tutkimusten hinnat lähes tuplaantuvat, jos henkilöstömäärä tuplataan. Yleensä yksityisellä puolella hoitajat ovat tarpeeksi valveutuneita ja kokeneita tarkistamaan ihan itsenäisesti turvallisuusnäkökohdat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästetäänkö silloin väärästä paikasta? Vaikka olisi tarkimmatkin varotoimet ja huolellinen työntekijä, vahinko voi käydä. Enkä myöskään erottelisi yksityisen tai kunnallisen hoitajien ammattitaitoa, molemmat tekevät parhaansa potilaiden puolesta. Miten on varmistettu, että yksin työskentelevä saa apua? Kuka sen hälyttää? Potilas, kuten Ruotsissa? Entä jos hoitajalle tulee sairaskohtaus? Ei työntekijän tehtävä ole miettiä muuta kuin omaa ja potilaan turvallisuutta, hinnoittelusta vastuu on työnantajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen kirjoitus mutta tässä olisi voinut valottaa Luleån onnettomuuden taustoja vähän. Ihmiset eivät noin vain juutu magneettikenttiin vaan siihen tarvitaan jokin magneettinen esine kuten tässäkin tapauksessa ilmesesti oli ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On valitettavaa, että Suomessa asiaa ei ole sen enempää uutisoitu. Todella, Ruotsissa kyseessä olevalla hoitajalla oli ollut painoliivi vaatteiden alla joka oli aiheuttanut onnettomuuden. Hoitaja oli kuristunut liivin remmiin, potilas oli päässyt laitteesta ulos hälyttämään apua ja hoitaja täpärästi pelastui potilaan ja vartijoiden ripeän toiminnan johdosta. Poliisi edelleen tutkii syytä miksi onnettomuus oli tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image