Mielipiteet

Lukijalta

Pohjois-Pohjanmaalla kolme tuhatta ta­lous­o­saa­mi­sen ylläpitoa tarvitsevaa

Mielipiteet 3.3.2018 7:00
Johannes Jokelin

Suomessa toimivien yritysten tarjoamista 1,4 miljoonasta työpaikasta lähes 900 000 sijaitsee Uudenmaan ulkopuolella. Tilastokeskuksen mukaan talous- ja palkkahallinnon asiantuntijatehtävissä alueen ulkopuolella työskentelee 31 000 henkilöä, joista noin 3 000 Pohjois-Pohjanmaalla.

Talous- ja palkkahallinnon koulutustarjonta keskittyy kasvukeskuksiin sekä erityisesti pääkaupunkiseudulle, jossa tilaisuuksia järjestetään moninkertaisesti Pohjois-Pohjanmaahan verrattuna. Kouluttajina on tyypillisesti erityisasiantuntijoita verohallinnosta tai isoista tilintarkastusyhteisöistä, joiden suurimmat toimipaikat sijaitsevat Uudellamaalla.

Perinteisesti henkilöstö lähetetäänkin kouluttautumaan kasvukeskuksiin intensiivisille ja pitkille koulutuspäiville. Tässä piilee useampi ratkaistava haaste.

Ensimmäinen haaste liittyy tiedontarpeeseen. Uutta ja ajankohtaisinta tietoa, sekä sen tulkintaa, tarvitaan työarjessa jatkuvasti enemmän kuin kerran tai kaksi vuodessa. Päivän koulutuksessa voidaan käsitellä sisältöjä rajoitetusti.

Lisäksi osallistuminen sellaiseen on kallista ja epäkäytännöllistä. Optimaalista olisi saada tieto tulkittuna luotettavasta lähteestä silloin, kun tarve tiedolle on ilmennyt.

Toisen haasteen muodostavat ihmisen fysiologia ja kapasiteetti. Ihmisen aivot voivat keskittyä täydellä teholla 5–20 minuutin ajan kerrallaan, jonka jälkeen ne tarvitsevat tauon tai interaktioita.

Luontaisesti ihminen sisäistää tietoa pienissä paloissa vähän kerrallaan. Päivän mittaiset koulutukset eivät tue tätä mahdollisuutta.

Resurssit ovat kolmas haaste. Koulutuspäivään osallistuva henkilö kokee käyttävänsä aikansa tehottomasti, jonka jälkeen tekemättä jääneet työt odottavat pöydällä.

Koulutukseen lähettävän organisaation kannalta perinteinen koulutusmuoto on kallis, lisäksi työntekijä ei ole käytettävissä koulutuspäivien aikana. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella toimivissa organisaatioissa tämä kolmas haaste korostuu.

”Koulutukseen lähettävän organisaation kannalta perinteinen koulutusmuoto on kallis.”

Kun laskee koulutuksen hinnan, matkakulut, päivärahat, työntekijän palkan ja menetetyn laskutuksen yhteen, koulutuspäivään käytetty rahallinen panostus voi olla yli työntekijän kuukausipalkan suuruinen.

Edellä mainitut haasteet ovat ratkaistavissa digitaalisia kanavia hyödyntävillä koulutuksilla. Ne tarjoavat tietoa sitä mukaa, kun uutta informaatiota ilmestyy eri lähteistä.

Parhaimmillaan uusi tieto tarjotaan toimialalla työskenteleville valmiiksi tulkittuna ja pilkottuna mikropalasiin. Tällöin uuden tiedon omaksuminen tapahtuu ihmiselle luontaisella tavalla omaan tahtiin ja omaan tarpeeseen perustuen.

Palvelut tarjotaan videotallenteina, webinaareina ja kirjoituksina, jotka ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta.

Erityisesti maakunnissa toimivien talous- ja palkkahallinnon yksiköiden olisi syytä tarkastella mitä hyötyjä digitalisaatiosta ja uusista koulutusratkaisuista on. Osaamisen näivettäminen ei pitäisi olla vaihtoehto.

Johannes Jokelin

toimitusjohtaja

Opinahjo Oy, Accountor Group

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image