Mielipiteet

Lukijalta

Pitäisikö palata Espanjaan, missä eurot kelpaavat kaikille ja pysäköidä saa hätävaloilla vaikka lii­ken­neym­py­rään, jos on oikea tarve?

Mielipiteet 9.6.2019 7:00
Juha Päivärinta

Olen asunut kuudennen talven Espanjassa Fuengirolassa, missä lämmön lisäksi huomaan eroa Suomeen asioiden helppoudessa, moneen asiaan ei suhtauduta pikkutarkan byrokraattisesti, ennemminkin käytännön maalaisjärkeä soveltaen.

Olen ostanut Oulusta vuokra-asunnon, missä olikin Kelan avustuksilla elävä vuokralainen muutamia kuukausia, mutta aiheutti vain ongelmia taloyhtiössä.

Asioiminen Kelalle ei myöskään ollut helppoa, sillä omistussuhteen muutoksessa pelkän tilinumeron toimittaminen vei muutaman minuutin sijaan kaksi viikkoa aikaa. Kun tyypilliseen turvallisuussyyhyn vedoten ei ollut tai ei haluttu käyttää sähköpostia. Sen sijaan vain lomakkeita postitse. Vaikka 2017 käännettyäni postit Suomesta Espanjaan ei Suomen posti onnistunut saamaan yhtään kirjettä perille ja palvelu keskeytettiin.

Puhelimella ei pääse jonojen takia perille, soittopyyntöjä ei voi jättää, puheluita ei voi kääntää oikealle henkilölle ja vaihde on jopa rikki ajoittain.

Kun palaan Ouluun ja menen katsomaan ostettua vuokra-asuntoa vuokralaisen jäljiltä huomaan, että kohdetta on hajotettu ja sitä ei ole siivottu, ennemminkin sotkettu ja sinne on jätetty huonekalut. Kohdetta siivotaan 13 tuntia ja korjataan 10 tuntia ja aikaa kaikkeen menee koko viikko.

Kohteeni on Oulun Meri-Toppilassa viimeisellä lyhyellä tiellä, mikä päättyy frisbeeradan viereen ennen merta. Asuinyhteisö alueella on sinänsä iso ja kohteeni on alueelle päättyvän tien vieressä.

Taloyhtiöllä on vain kaksi vieraspaikkaa, mitkä ei riitä mihinkään. Minun kohde on ensimmäisessä kerroksessa ainoana taloyhtiössä ja tienpuolelle siitä on tavallaan oma ovi, minkä vieressä on myös varastotilat ja sen ovi.

Kadun toisella puolen on pysähtyminen kielletty -merkki. Pidän luonnollisenakin, että talomme puolelle vasemmalle saa pysähtyä. Ja tavaroiden kuljetus ei olisi järkevää ahtaalta sisäpihalta huomattavasti pitemmän matkan kautta, sulkien hälytysajoneuvon reitin.

Mutta myönnän tyhmyyteni enkä tajua, että toisella puolen oleva merkki koskee koko 80 metrin tiealuetta. Samaan sarjaan älykkyydessä menee moni muukin, koska siinä on autoja tuon tuostakin, koska se on luonnollista, että toiselle puolen saisi pysäköidä. Eikä se ole kenellekään haitaksi. Ja heti naapuriteillä se on kielletty pysäköinti vain toisella puolen tietä, vaikka niissä liikenne on selkeästi vilkkaampaa.

Eikä siihen puutu kaksi poliisiautoakaan, jotka sattuvat olemaan siinä vieressä 20 minuuttia jonkin asian takia.

 

"Mutta näin se lähtee liikkeelle Suomessa oleminen, saan heti 50 euron sakot aamulla ensimmäisen arkitunnin aikana."

 Enkä osannut edes kuvitella, että pysäköinninvalvojat provikkapalkallaan kulkevat neljän kilometrin päästä keskustasta hiljaiselle viimeiselle tielle aamusta. Mutta näin se lähtee liikkeelle Suomessa oleminen, saan heti 50 euron sakot aamulla ensimmäisen arkitunnin aikana.

Soitan pysäköinninvalvontaan kysyäkseni onko totta, ettei tähän saa pysähtyä. Numero kertoo, että varsinaisesti pysäköinninvalvojalle ei ole puhelinta, pitäisi asioida sähköpostin kanssa. Juuri kun olen asioinut Kelan kanssa viikkoja ja paininut muun muassa siitä, että asiat pitäisi pystyä hoitamaan 2019 vuonna sähköpostilla, minkä lopulta saankin, eikä kirjeellä Espanjasta.

Kerron hieman taustoja ja henkilö suostuu auttamaan itse, joka pysäköinnistä vastaa puhelimeen. Hän lukee merkin tarkalleen kahdesti sellaisenaan kuin se juuri on ja vakuuttaa, että se koskee vain sitä puolta, missä merkki on. Jos nimittelin itseäni tyhmäksi äsken, kun liikennekoulu ei ole enää oppien mukaan niin mielessä, niin miten nimittelisin nyt sitten virkailijaa, joka antaa väärät ohjeet ja pyytää tarkistamaan sen kaupungin sivuilta, jos en usko. Kerron, että uskonhan minä.

Asiasta tehdään valitus ja vedotaan muun muassa tavaroiden siirtämiseen, mikä on käytännössä ainut vaihtoehto ja siihen, että merkki hämää niin paljon, että he pysäköinninvalvonnassa antavat itsekin väärät ohjeet.

Ja lähdemme sitten viemään ensimmäistä erää tavaraa kaatopaikalle, kun vuokralainen on ”unohtanut” huonekalut kohteeseen. Niinpä tyhjennämme kuorman kaatopaikalla ja menen maksamaan 24,04 euroa.

Espanjasta tullessani juuri minulla olisi antaa tarkalleen jopa tuo neljä senttiä, vaikkei tietääkseni niitä Suomessa käytetä. Mutta yllätyksekseni saan kuulla, että vain luottokortti käy maksuvälineenä.

Ei voi olla totta totean, minulla on vain käteistä. Jos te pidätte kauppaa yllä, täytyy sinne käydä eurot, mikä on valuttamme. Ei voida edellyttää, että kaikilla on luottokortti ja esimerkiksi vuokralaisellani huonekaluraatojen vienti olisi jo kaatunut tähän, koska hänelle ei myönnetä luottokorttia. Ja näin olemme jo eriarvoisia. Pyydän saada maksaa saman tien tilille. Ei, se ei käy. Pyydän pankkisiirtoa tai muuta. Sekään ei käy.

 

"Vai ottaisinko kohteessani olleen vuokralaisen statuksen. Asustelen ja ryyppään Kelan eli meidän veronmaksajien rahoilla."

 Koko kirjani Ostamisen vaikeus – elämisen helppous ei -peikot hyppivät taas silmilleni huutaen, elämä ei ole helppoa ei, ei ja ei. Tai se olisi helppoa, mutta haluamme siitä vaikeaa, ei ole kivaa olla tyytyväinen.

Asia menee vain vaikeammaksi, kun minun pitää palata sinne maksamaan tavarat ja ristikuulustelu minusta meinaa kaatua siihen, että minulla ei ole osoitetta, paitsi Espanjaan, mikä kuulostaa liian mystiseltä Oulun kaatopaikalla. Onko kaatopaikalla vaara mennä konkurssiin?

Pitäisikö palata jo kahden päivän jälkeen Espanjaan, missä eurot kelpaavat kaikille ja pysäköidä saa hätävaloilla, vaikka liikenneympyrään, jos on oikea tarve, eikä se häiritse ketään?

Vai ottaisinko kohteessani olleen vuokralaisen statuksen. Asustelen ja ryyppään Kelan eli meidän veronmaksajien rahoilla. En hoida omia velvoitteita, enkä maksele mitään, kun olen rahaton ja se tuo siihen turvan.

Vaihdan asuntoa silloin kun haluan, yhteiskunta ei pysty minua ohjailemaan, kun vain piiloudun ja toimin miten huvittaa. Muuton teen kaupungin sosiaaliviraston rahoilla ja jatkan ryyppäämistä ja metelöintiä sen mukaan, miten huvittaa. Minulle ei kuulu se, jos naapurit eivät saa yöllä nukutuksi. Se on heidän ongelma ja rock on taas minun iloni. Vaihdan asuntoon mikä on siivottu ja kunnossa ja kumppani Kela kulkee mukana ja makselee. Vai makseleeko? Missä on kelan raja, haluan tietää?

 

Juha Päivärinta

yrittäjä

Fuengirola/Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Fiksu ottaa asioista ja toimintatavoista etukäteen selvää. Luuloihin ei kannata tekemisiään perustaa eikä se kelpaa perusteeksi toiminnalle tai lain rikkomiselle. Joillakin ihmisillä on kyky tehdä kaikesta hyvin vaikeaa ja negatiivista ja syyllinen on aina joku muu kuin se peilistä tollottava tyyppi. Erittäin terveellistä on pysähtyä pohtimaan omaa asennettaan ja ottaa vastuuta siitä minkälaista energiaa itse ympärilleen kehittää.
Asialliset, aiheelliset palautteet ja kehittämisideat on hedelmällisempää suunnata suoraan palveluntuottajalle, mikäli toiminta ei ole ollut sovitunlaista tai on antaa uusia ehdotuksia toteutukseen. Kynä sauhuten ei kannata omaa pahaa oloaan lehtien palstoilla purkaa jos haluaa oikeasti asioihin vaikuttaa, siihen toivoisin maalaisjärkeä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin kynä sauhuten enää kukaan mitään kirjoittaa, eiköhän kirjoitus hoideta sähköisesti.
Maalaisjärkeä kun käyttää niin tulos on aina huono, mutta käyttäessään sitä oikeaa järkeä saadaan aina parempi tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on hölmöläiskansan asuttama maa, eikä tämä asia muutu vaikka mitä tekisi. Eniten huolestuttaa julkisen talouden ja viranomaisten k.. asenne ja ajattelu jossa raha luo hölmöläisyyttä. Oulusta löytyy monia esimerkkejä jossa rahalla on kusetettu hölmöläiskansaa. Ehkä surkein esimerkki on torihotelli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on oikeasti lukeneiden tomppeleiden maa. Täällä ei osata käyttää maalaisjärkeä missään. Paljon on puhuttu, että Espanjassa se kaikki vaikeaa on ja byrokratiaa piisaa, mutta taitaa olla suomalaisten kateellisten jakamaa propagandaa, jotta ihmiset eivät karkaa täältä paremman elämän perässä.
Itse en tykkää Auronkorannikolla siitä turismista, mutta se ilmeisesti on vain kevään, kesän ja syksyn ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilepa vuokrata Espanjan asuntosi paikalliselle Seguridad Socialin varoilla elävälle vuokralaiselle. Muuta Suomeen puoleksi vuodeksi, ja palaa sitten katsomaan kuinka hyvin kaikki onkaan.. Peruskokoomuslaiselle kelpaa voitot, mutta kaikki kulut pitäisi sosialisoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa sekavaa ajatuksen virtaa. Ensimmäisenä tulee mieleen kanssasi asioimaan joutuneet asiakaspalvelijat ja sympatiat ovat todellakin heidän puolellaan. Toiseksi mietin, että asiakaspalvelijoillakin on taatusti mielipide sinusta kuten meillä kaikilla tekstisi lukeneilla. Kolmanneksi - maassa maan tavalla ja laki on sama kaikille. Kirjan kirjoittamista en tuon kirjoitelman perusteella suosittele mutta ilmeisen pahaa oloasi voisit lievittää esim. päiväkirjalla, johon miettisit positiivisen ajatuksen jokaiseen päivään. Ihanaa, vähälumista kesää sinulle ja tervemenoa Epsanjan auringon alle tuumailemaan elämän ihanuutta, Suomen sosiaaliturvaa sekä lain, järjestyksen, hyvien tapojen ja yhteisten pelisääntöjen noudattamisen merkityksellisyyttä yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palaa ihmeessä takaisin ja tee se pikimmiten. Lukemani perusteella epäilen että aika moni henkilö mieluusti kustantaa sinulle menolipun. Kyllä voi ihmisellä olla elämä ja asioiden Suomessa vaikeaa. Ehdottomasti kannattaa pysyä Espanjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa oli aloittaa päivä aamupalalla Ravintola Kukon lasiterassilla. Siitä sitten harrastusten pariin; golfia, tennistä ja padelia... Aurinkoa piisasi ja joustavuutta asioissa. Oletko samaa mieltä, Juha? PS. hävisin aina padel-pelit kun olit vastapuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin työtätekevänä yrittäjänä ei ole kovin miellyttävää lukea sitä että aloittaja yritti rahoittaa elämisensä espanjassa suomen sosiaalitoimen kautta, hän kun itse kehuu ottaneensa vuokralaisen jonka vuokran sosiaalitoimi kustantaa, mutta onkin nyt syvästi pettynyt kun kaikki ei mennytkään kuten oli suunniteltu, ja Kelan kautta tulleet rahavirrat ilmeisesti tyrehtyivät !

Miksei hän hanki sieltä Espanjan kultamaasta asuntoa jota vuokraa eteenpäin ? Siellä sen luulisi olevan hyvin helppoa kun kaikki muukin kuulemma sujuu kuin tanssien vain !

Ja tuosta pysäköinnistä.... Espanjassa kieltomerkin alueella pysköinnistä seuraa tapauksesta riippuen auton poishinaus, tai vannelukko, molemmissa tapauksissa kulut ovat useita satoja euroja, ja aikaa asian selvittämiseen menee tuntikausia.

Väärinpysäköinti ei ole sallittua tulit mistä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa oli mainittu useita asioita, jotka liittyvät harmaan talouden ja väärikäytösten torjumiseen.

Jos tilinumeron vaihtaminen kävisi helposti sähköpostiviestillä, koronkiskurit ja muut rikolliset huijarit veisivät monen työttömyys- ja muut korvaukset suoraan tililleen. koronkiskurit eivät välitä kiinnijäämisriskistä.

Pelkkä korttimaksupääte kierrätyspisteissä vähentää mahdollisuutta, että henkilökunnalta sekaantuvat omat ja vieraat varat.

Pysäköinninvalvonta on usein naurettavan virkaintoista, mutta jos pysäköinti olisi täysin vapaata, kadunvarsipaikat täyttyisivät katsastamattomista ja rekisteröimättömistä jobbareiden, vanhusten ja elämäntapaintiaanien lähes romukuntoisista autoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja on ihan oikeassa, että Suomessa ei ole palveluun mitään palvelukultturia, halua ja asennetta auttaa asioivaa henkilöä. Ajatellaanko yrityksissä, virastoissa, pankeissa yhtä ruotsalais pankkia lukuun ottamatta jne. että asiakkaat eivät ole tärkeitä, vaikka yritysten menestys riippuu juuri asiakkaista ja heidän uskollisuudesta ko. yritystä kohtaan. Useissa palvelulaitoksissa myyjät ja virkailijat ovat ylimielisiä, asiakkaita aliarvioivia ja epäkohteliaita. Myymälään mennessä hyvin harva myyjä osaa edes tervehtiä, sanoa kiitos, kun ojentaa esim maksutapahtumassa korttia tai kuittia. Oulussa se on otatko kuitin tai tossa on! Meidän yhteisillä verovaroilla toimivat Posti, Oulun kaupungin virkamiehet, terveyskeskus ja verotoimisto ovat selviä esimerkkejä siitä, ettei heihin saa yhteyttä puhelimella, sähköpostilla tai kirjeellä. Meidän perhe on odottanut terveyskeskuksesta vastausta jo kolme viikkoa, verotoimistosta vielä pitempään. Jätimme Oulun, koska mikään ei toiminut. Kotikaupunkina kaupungin huono maine, toimimattomuus palveluissa ja lopuksi asunnon myyntiin liittyvät toimet vahvistivat matkamme etelään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa pysyä espanjassa,jos tämä maa ei kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on sitä suomalaista asumisen helppoutta. Kaikki on bittien varassa ja hyvin usein se on poikittain, kuten virkamiehetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Oulussa kaupungin ongelmana on jo ylimmän johdon välinpitämättömyys johtaa eri yksikköjä. Oulun Vesi on tehnyt Jäälissä 3 vuotta hulevesi , viemäri ja katutöitä jotka ovat edelleen kesken. Alunperin valmista piti olla 2017 marraskuussa. Kaikesta toiminnasta näkee ettei työ ole valvovien insinöörien hallussa ja työtä tekevät duunarit käyttää hyväksi löysän työnjohdon yli pitkinä kahvi ja ruoka tuntina. Lisäksi viimeinen tunti työpäivästä käytetään lakisääteiseen peseytymiseen. Työaika näin ollen kutistuu 4-5 tuntiin päivässä. Tästä ovat kärsineet omakotitalo asukkaat melu, pöly sekä keskeneräisistä kaduista jo usean vuoden ajan. Kallista touhua veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tuossa jutussa perääkin, mutta oletko koittanut pyörittää yritystä Espanjassa, tai tutustunut espanjalaisen virkamiehen elämänkatsomukseen? Siellä ei tahdo pystyä hoitamaan asioitaan virkamiesten kanssa kuin espanjaksi, asiat etenevät sittenkin hyvin hyvin hitaasti. Espanjassa käytetään paljon käteistä, koska rahaliikenteestä osa ohjautuu ohi verottajan, se ei ole epärehellisyyttä, vaan osa kulttuuriperintöä. Espanjassa on rentouttavaa lomailla, rakastan sitä paikkaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida suomalaiseltakaan virkamieheltä taittua edes pakkoruotsi, muista kielistä puhumattakaan. Siitä vaan, reippaasti, ulkomaankielellä asioimaan! Huonon vertauksen löit tiskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi ei olekaan maailman kieli, mutta englanti on. Espanjassa kun ei haluta edes sitä englantia puhua, mutta Suomessa saat palvelun kyllä englanniksi.
Menisitkö sinä puhumaan espanjalaiselle ruotsia?
Melko säälittävä on kommenttisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samalla tavalla Suomessa kierretään veroja ja käytetään käteistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image