Mielipiteet

Lukijalta

Pikkaralan ala-aste on kehittyvän Ou­lu­jo­ki­var­ren sydän – haluaako Oulu eriarvoistaa Pikkaralan kaupunginosan asukkaat?

Pikkaralan kylätoimikunnan 30-vuotisjuhlaa vietettiin kylän koululla 2016. Juhlapaikka oli somistettu oppilaiden tarinoilla ja piirroksilla. Arkistokuva. KUVA: Peura Pekka
Mielipiteet 7.2.2020 7:00 | Päivitetty 7.2.2020 7:24
Kristian Hirvelä

Olemme juuri aloittelemassa uuden kotimme rakentamista Pikkaralan kylään aivan historiallisen alkuperäisen koulurakennuksen naapuriin. Esikoisemme aloittaa koulun ensi syksynä ja nuorimmainen muutaman vuoden perästä.

Päätös rakentaa Pikkaralan idylliseen kylään perustui pitkälti siihen, että lapsemme saisivat käydä koulun tuossa samassa kyläkoulussa, minkä itse sisaruksieni kanssa koin äärimmäisen suurena etuoikeutena.

Järkyttyneenä luimme Perlaconin loppuraportista, että Pikkaralan ala-aste on lakkauttamisuhan alla, ja että lapsemme joutuisikin mahdollisesti jopa Maikkulan ala-asteelle yli 20 kilometrin päähän.

Pitäisikö Pikkarala liittää saman tien Muhoksen kuntaan, niin palvelut toimisivat ja ihmisille mahdollistettaisiin asuminen muuallakin kuin keskustan läheisyydessä? Itse asiassa olemme muuttamassa Pikkaralaan juurikin Muhoksen puolelta Laitasaaren maalaiskylästä, missä sijaitsee ihastuttava ja elinvoimainen kyläkoulu sekä päiväkoti.

Näyttää siltä, että Muhoksen ja Oulun välillä on selvä ero siinä, onko ihmisten asuminen ja eläminen samanarvoista keskustan ja haja-asustusalueen välillä.

Tämä on todella kummallista Pikkaralan kohdalla, koska alueella on Oulujokivarren osayleiskaava, jossa on kaavoitettu runsaasti asuinrakentamista erityisesti Pikkaralan ala-asteen ympäristöön. Ei ole kovin pitkäkatseista lakkauttaa koulua kaavoitetun alueen keskeltä.

Toivoisin, että päättäjät tutustuisivat Oulujokivarren osayleiskaavaan Pikkaralaa koskien ja tarkastaisivat kaavassa olevat rakennussuunnitelmat ja ottaisivat nämä huomioon hieman pidemmällä kuin vuoden aikavälillä.

Oman tonttimme lähistöltä on myyty useampi tontti, joihin on saamiemme tietojen mukaan nousemassa lapsiperheiden koteja. Alue siis kehittyy ja kasvaa koko ajan yksityisten myymien tonttien kautta, vaikka osayleiskaavan toteutusta vielä odoteltaisiinkin.

Kaupungin talousjohtaja Weisell sanoi 2.2. Kalevan haastattelussa, että ehkä toteutumattomat säästöt eivät tulevat olemaan euromääräisesti kovin suuria asioita. Weisellin mukaan joukossa on paljon ”pientä sälää”. Pikkaralan ala-asteen kohdalla on kysymys kustannusmielessä nimenomaan pienestä sälästä.

"Toivoisin, että päättäjät tutustuisivat Oulujokivarren osayleiskaavaan Pikkaralaa koskien ja tarkastaisivat kaavassa olevat rakennussuunnitelmat ja ottaisivat nämä huomioon hieman pidemmällä kuin vuoden aikavälillä."

Saamani tiedon mukaan Perlacon ei ole huomioinut koulukuljetuskustannuksia todellisina laskelmissaan. Tämä johtuu siitä, että Perlaconin esityksen mukaan suurin osa koulun oppilaista menisi Maikkulan kouluun joukkoliikenteen kuljetuksin.

Tämä ei ole mahdollista valtatie 22:n vaarallisuuden ja sen mukaisten koululiikenteen vaarallisuuspisteiden (Koululiitu) takia.

Tästä syystä Pikkaralan ala-asteen kaikki oppilaat on laitettava taksikyyteihin, joka nostaa kuljetuskustannuksia puolella. Perlaconin arvion mukaan kuljetuskustannukset olisivat 105 000 euroa vuodessa joukkoliikennettä suurimmaksi osaksi käyttäen.

Perlaconilta saatuihin koulukuljetuskustannuksiin perustuvat realistiset vuotuiset kustannukset ovat kuitenkin 210 000 euroa, kun kaikille ala-asteen oppilaille tulee olla taksikyyti.

Tämä johtaa siihen, että Perlaconin esittämä kustannussäästö 150 900 euroa putoaa 45 900 euroon. Kustannussäästöinä tämä on todellakin sitä Weisellin tarkoittamaa pientä sälää, mutta koulun merkitys alueen kaikille asukkaille on erittäin suuri.

Kaikkea ei voi edes mitata rahassa ja pitääkö mitatakaan? Toivon, että kustannusmielessä tämän pienen sälän voidaan antaa jatkaa toimintaansa, sillä on suuri merkitys alueen asukkaille koko kylän sydämenä. Kyläläisten puolesta,

Kristian Hirvelä

Muhos

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Tämä on sitä keskustapuolueen haikailemaa maalaiselämää. Puolueen kannatus on n. 10 %, joten lienee selvää keskittämispolitiikan kasvavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Että ihan kallista. Höpönlöpön. Kalliimmaksi tulee nykysuurkouluissa huonosti opitut asiat, lasten henkinen pahoinvointi ja oppimismotivaation lasku. Pienempi on useinkin laadukkaampi ja hintansa väärti. Itse olen ollut sekä suurissa kouluissa, että pienessä kyläkoulussa joten vertailupohjaa on. Pienessä se huonompioppinenkin lapsi pidetään mukana, suuressa kasvatetaan hänestä syrjäytyjä. Hyvää ei saa halvalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika yksisilmäistä yleistämistä mikä ei pidä paikkaansa.Iso koulu kaikessa parempi. Enemmän valintoja, enemmän erilaisia tiloja, enemmän tarjontaa. Jos joku kuvittelee pääsevänsä pieneen kouluun Esim.1opettaja ja 10 lasta niin sellainen opettaja-oppilas suhde ei ole enää mahdollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri itse asian kokeneena ja todistaneena voin julistaa lausumasi vääräksi. Onko sinulla tätä omakohtaista kokemusta? Lausunnosta päätellen ei. Iso koulu voi tilojensa suhteen olla parempi, toivoen ettei ole homeessa tai väärin rakennettu, mutta siihenpä se sitten jääkin. Ei valinnanvara paljon auta, jos ei sitä ainetta suuressa joukossa pysty juuri omaksumaan. Tarjonnasta en kommentoi, koskapa en tiedä mitä tarjotaan. Vaiko sittenkin nuuskaa, tupakkaa, huumeita ja huonoja tapoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä menee höpöksi joka puolella Suomea. Kulttuuriin ja urheiluun riittää rahaa myös Oulussa, mutta ollaan hävittämässä kulttuurin perustaa, pienet koulut. Maalla lapsuuteni viettäneenä muistan, kuinka kylän koulu oli yhteinen kokoontumispaikka.

Ajatelkaa myös lapsia! Mitä tasa-arvoa se on, että joutuu matkaamaan pitkiä matkoja kouluun. Ylellä on töissä myös luokanopettajia. Useissa ohjelmissa on kaksi toimittajaa ja nyt Yle käy kahvittelemassa satoja kansalaisia. Voisiko karsia Ylen budjettia ja valtio tulla apuun niin, ettei maaseutua tyhjennetä. Varmaan löytyy muitakin säöstämiskohteita kuin koulut.

Onko kenelläkään tietoa, miten paljon Oulu satsaa kulttuuriin ja urheiluun? Olen sitä mieltä, että viimeinen säästökohde on koulut. Kouluissa säästäminen voi tulla kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minimoikaa vahingot ja keskeyttäkää rakentaminen. Muuttaakaa johonkin Kastellin kulmille. Sieltä löytyy kaupungin kruununjalokivi, jota ei varmasti lakkauteta teidän lasten kouluaikana. Ps. Tämä konsultointi ei maksa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika sentään! Oulun alueella on lapsia joiden koulumatka on jopa kymmeniä kilometrejä. Ei ole oikein pitää veronmaksajien varoilla pieniä kouluja. On muistettava myös tasavertainen kohtelu.
Mitä tulee Muhokseen liittymiseen, ei voi kuin neuvoa, että ottakaa asioista selvää. Kyllä Oulu tarjoaa paremmat palvelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululiitu ohjelmassa sanotaan kylläkin seuraavaa: "Haja-alueen tien ylityksissä arviointi perustuu aina paikalliseen harkintaan, josta vastaa kuljetuksesta päätöksen tekevä kunta. "

Eli ohjelma ei anna mitään vastausta silloin kun ollaan taajama-alueen ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululiitu antaa kyllä suoran arvion koulutien vaarallisuudesta. Tien ylityksille on omat kertoimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin ex-kaupunginvaltuutettuna totean, että kuntaliitoksista ei mielestäni ollut hyötyä, mikä on jälkeenpäin käynyt toteen. Oulujoen kunnan pakkoliittäminen Ouluun oli aikoinaan myös suuri virhe, joka näivetti Oulujokivarren vuosikymmeniksi rakennuskielloilla ja muilla rajoituksilla. Pikkaralan ja Sanginsuun koulujen lakkauttamiset saavat nyt kokea tuon päätöksen huonoista seurauksista. Olisikin todella paljon parempi alueen kehittämisen kannalta, jos entinen Oulujoen kunnan alue itsenäistettäisiin tehokkaaksi pienkunnaksi tai liitettäisiin Muhokseen, jossa asiat hoidetaan ihmisläheisesti. Terveisin Paavo Vasala

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menossa pikkukoulut. Pikkarala ja Sanginsuu ovat olleet liipasimella niin kauan, että taitaa nyt osua jo kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olen entistä tyytyväisempi että Muhos ei liittynyt Ouluun. Laitasaari elää ja tilaa on uusille asukkaille.!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulussa on nyt näemmä 41 oppilasta 3 opetusryhmässä (1-2 lk, 3-4 lk ja 5-6 lk), eli keskimäärin 14 oppilasta / ryhmä. Oulussa on pitkin poikin lakkautettu tai yritetty lakkauttaa paljon isompiakin kouluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon saa Pikkarala tuosta kehittyä, että noin pientä koulua kannattaa pitää. Ei ole oppilaidenkaan etu, että omalle luokka-asteelle ei ole omaa opetusryhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei päättäjiltä löydyu selkärankaa.
Oulunsalon keslkusta on hiljentynyt tämän Ouluun liittymusen johdosta.
Tämä vihreiden valtuutettu Latekoe ei muuta ko nauraa jos jotaki yrittäis saada selvitystä. Ymmärtääköhän hän ees suomea tuntuu välistä ettei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei me kuule teitä haluttukkaan me kanta-Oululaiset. Veroprosentti vaan nousi meillä kun piti teitä pikkukuntia ottaa elätettäväksi. Äänestän heti puolesta jos kuntaliitokset puretaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitosten purkaminen on hyvä ajatus. Samalla kun kaikki pienet kunnat saisivat takaisin itsenäisyytensä niin kaupungin organisaatiosta palautettaisiin kaikki pikkukuntien virkamiehet. Ne joita ei edelleenkään ole irtisanottu ensimmäistäkään. Ja me maksamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan nykyään mitataan rahassa , ihmisarvolle ei löydy sellaista määrettä joten sitä ei tarvitse ottaa huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
26
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
19
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
15
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
10
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

251 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image