Mielipiteet

Lukijalta

Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan ole­mas­sao­los­taan vuosia

Mielipiteet 29.1.2020 6:00
Johanna Lantto-Salovaara, Kerttu Jaakola

Perlacon Oy esitti villin joukon sopeuttamistoimia kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Joukossa oli muun muassa avantouintipaikkojen, uunituoreiden Sykkeleiden sekä kouluverkon karsimista.

On selvää, ettei kaikki esitetyt säästöt olleet tarkoitettukaan toteutettaviksi. Eihän konsultilla tarvitse olla yhteiskunnallista vastuuta, kunhan tekee laskelmat, mistä päättäjät niin halutessaan voisivat säästää.

Kaupunki on olemassa ihmisiä varten. Ja meitä on monenlaisia. Toiset haluavat asua keskustan sykkeessä, kun taas toiset nostavat tärkeimmiksi arvoikseen luonnon läheisyyden. Oulu antaa mahdollisuuden molempiin.

On kuitenkin ikävää, että Oulun kaltaisessa koulutukseen ja sivistykseen satsaavassa kaupungissa, kerta toisensa jälkeen keskusteluun nousee tämän mahtavan edun rapauttaminen – sitä emme ymmärrä.

Malliesimerkki tästä on esityksessä mainittu pikkukoulujen tuhoaminen. Aamukahvit tuli hörpättyä väärään kurkkuun kun raportissa mainittiin esimerkiksi Sanginsuun koulun olevan epätarkoituksenmukaiseksi katsottu pieni koulu – kun toisaalla ollaan huolissaan keskittämisen seurauksena syntyneistä jättiluokista ja niiden vaikutuksista lapsiin ja lasten oppimiseen.

"Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia, kylän lapsien koulupaikkana yhtä kuin kyläläisten yhteisöllisyyden toimintapisteenä ja kylän sydämenä."

Sanginsuun, Pikkaralan ja Keiskan koulujen lakkauttamisella konsultti oli laskenut saavansa noin 40 000 euron vuotuiset säästöt per koulu. Tällaisella summalla ei ole mitään tekemistä kaupungin budjetin, tai säästötavoitteena olevan 54 000 000 euron kanssa.

Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia, kylän lapsien koulupaikkana yhtä kuin kyläläisten yhteisöllisyyden toimintapisteenä ja kylän sydämenä. Annetaan mahdollisimman pian lapsille koulurauha ja sadoille ja taas sadoille perheille lupaus paremmasta tulevaisuudesta ja kerrotaan haja-asutusalueiden lapsille, että hekin ovat tärkeitä.

Johanna Lantto-Salovaara

puheenjohtaja

Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki Kyläyhdistys ry

Kerttu Jaakola

puheenjohtaja

Pikkaralan kylätoimikunta

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tilastojen mukaan Oulussa maksoi koulukuljetukset vuonna 2018 1600e/kuljetettava oppilas. Siitä voi jokainen tehdä kannattavuuslaskelmia, jos todellisia säästöjä mielii saavuttaa, niin lähes ilmaiseksi pitäisi kiinteistö saada tilalle käyttöön, tai opetusryhmän koon kasvaa kymmenillä prosenteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sanginsuun, Pikkaralan ja Keiskan koulujen lakkauttamisella konsultti oli laskenut saavansa noin 40 000 euron vuotuiset säästöt per koulu."

Vähintään tuo 40 tuhatta menee ainakin jo koulukuljetukseen näissä "säästämisissä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusien koulujen samppanjalasit ja muut kalliit maljakot myyntii opettajienhuoneesta;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin oma Sikun ohjausryhmä itse tilasi ulkopuoliselta, tosi kalliilta konsultilta, jonka selän taakse nyt menee vastuuttomasti piiloon, aivan mitättömän rahallisen, muodollisen säästön saadakseen aikaan!

Arkitodellisuudessa näillä säästöehdotuksilla saadaankin isot kuljetuslaskut kaikkien kolmen, turhaan lakkautettaviksi ehdotettujen kyläkoulujen takia!
Pikkuoppilaat pakotetaankin aamuin illoin terveellisen koulumatkansa ulkoilun sijasta, mihin ovat saanet purkaa aamu-iltapäiväliikunnan tarpeensa, eikä siksi olekaan koulupihalla enää tarvetta kähistä keskenään.
Nyt heidät aamuin, illoin pakattaisiin ahtaisiin koulukuljetuksiin, joita on oltava useampia, koska ala-asteikäisten oppilaiden koulupäivät ovat niin eripituisia.

Vai onko Opetustoimen ohjausryhmä muistanut koko kuljetuskuluja lainkaan tai ajatellut, että kyllä ne alkuopetusoppilaat, kaikista pienimmät, siis vähäisimmätkö jaksavat odotella isoilla kouluilla 'toisten haittoina' muutaman tunnin aamuin illoin, niin säästetään kuljetuskuluissa? Tämmöinen seurauksia ajattelematon säästäminen ei ainakaan lisää koulumotivaatiota!!

Tämä tilattu virhekonsultointi se ainakin tuli meille veronmaksajille sekä lapsillemme tosi 3kalliiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi käyttää energiaa taisteluun pikkukoulujen puolesta.
Verrataanpa vaikka kyläkauppoihin. Kun asiakkaat vähenevät ei kannata pitää kauppaa vaan lopettaa.
Sama on julkisissa palveluissa. Kun asiakkaat/oppilaat vähenevät, ei koulun ylläpitäminen ole kaupungille järkevää, vaan se lakkautetaan.
Kivoja ja idyllisiä molemmat, kyläkauppa ja kyläkoulu. Mutta niiden aika on ohi, ei kannata. Ja siihen vain on sopeuduttava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajien palkkaaminen on liian kallista. Opettajien palkat alemmas, niin on vara pitää kyläkouluja pystyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppilaiden tasa-arvoa sulkeminen tukisi hyvin. On käsittämätöntä että muut maksavat siitä että jotkut haluavat asua kaukana työpaikoista ja palveluista sekä saastuttavat luontoa yksityisautoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkeaa jos nyt on tultu aikaan jossa ihmisten on pakko asua samassa nipussa. Äkkiäpä me köyhdyttiin. Ennen melkein kaikilla oli varaa, ja yhteiskunnalla, asua maalla. Ei ole tasa-arvoa että tahallista surkeutta jaetaan väkisin kaikille. Autoilu on niin pieni saastuttaja että sillä ei nykymaailmassa Suomessa ole mitään oikeaa merkitystä. Pieni koulu on aina parempi kaikessa lapselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tasa-arvoista, että esimerkiksi kaikki alle 200 opilaan koulut lopetetaan. Onko sellainen tasa-arvoista, että syrjäseudulla asuvat kuvittelevat saavansa samanlaiset palvelut kuin keskustassa tai lähellä sitä asuvat. Syrjäseudulla asuvien tai sinne muuttavien pitäisi ymmärtää mistä joutuvat luopumaan kun muuttavat sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvoa on, että me täällä maalla asuvat saisimme pitää edes kyläkoulumme. Maksamme veroja, mutta kaupungilta emme saa mitään palveluita. Kaupunkilaiset saivat vaaleanpunaiset polkupyörät 😊 Tästä emme ole kateellisia teille.
Koulun myötä maalla asuvat lapset menettävät liikuntapaikat eli luistinkentän ja liikuntasalin. Onko se mielestäsi tasa-arvoa?
Tuo tehokkuus ajatus ja isot oppilaiden ryhmäkoot ei mielestäni sovi alakoulu ikäisten kasvun tukemiseen. Myöhemmin sitten korjaamme tämän päivän virheitä ja ilman konsultin laskelmaakin se summa on suurempi kuin tämän päivän säästö😏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekö ei saastuta että joka aamu ja iltapäivä nämä 20-100 oppilasta sitten takseilla ajettaan jonnekkin kauemmas? Mietippä hetki, mietippä toinenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet ihan oikeassa, koulukuljetukset saastuttaa. Paljon enemmän saastuttaa syrjäseudulla asuvien elämä kuljetuksineen ja useine autoineen. Mietippä, hetki, mietippä toinenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tällä ajatusmaailmalla koko Oulu pitäisi lakkauttaa ja siirtää väestö Helsinkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
6:33
Tuulilasit ottavat taas osumia irtokivistä – oululaisyrittäjällä poikkeuksellisen kiireinen alkuvuosi: "Etenkin Pohjantiellä napsuu kuulemma ihan jatkuvasti" Tilaajille
6:30
Mies ajoi rajua ylinopeutta Iissä – alkometri näytti törkeitä lukemia
13
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
13
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
11
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

264 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image