Mielipiteet

Lukijalta

Perustulo lisäisi turvaa ja vapautta

Mielipiteet 5.1.2019 7:00
Hanna Sarkkinen

Kalevan pääkirjoituksessa 3.1. todetaan aivan oikein, että Suomen nykyinen sosiaaliturvamalli on sekava ja sisältää kannustinloukkuja. Pääkirjoituksessa kuitenkin päädytään toteamaan, että perustulosta voidaan puhua vasta kun koko sosiaaliturva on ensin uudistettu.

Toisin kuin pääkirjoituksessa, me Vasemmistoliitossa näemme perustulon nimenomaan ratkaisuna sosiaaliturvan uudistustarpeeseen. Perustulo on sosiaaliturvauudistuksen sisältö.

Sosiaaliturvaa tulee uudistaa, sillä nykyinen byrokraattinen, vastikkeellinen ja syyperusteinen sosiaaliturva ei aina vastaa ihmisten tarpeisiin ja työelämän muutokseen. Nykyjärjestelmä saattaa lannistaa, kyykyttää ja ajaa ihmisiä ahdinkoon.

Perustulo olisi joustava, kannustava ja turvaa lisäävä sosiaaliturvan muoto muuttuvassa yhteiskunnassa. Perustulo on vastikkeeton jo määritelmällisesti, vaikka viime aikoina käsitteitä on pyritty ehkä tarkoituksellisestikin hämärtämään.

Perustulon tason tulee kuitenkin olla riittävä, niin että se vähentää köyhyyttä ja toimeentulotukiriippuvuutta. Toimeentulotuen tarpeen vähentäminen on keskeinen tapa vähentää kannustinloukkuja, sillä nimenomaan toimeentulotukea pidetään pahana köyhyys- ja kannustinloukkuna.

"Sosiaaliturvauudistuksen kokoluokan ja dynaamisten vaikutusten arvioinnin vaikeuden takia tarkkoja euromääriä ei pystytä missään mallissa tyhjentävästi esittämään, ja tämä korostaa myös kunnollisen perustulokokeilun tarvetta."

On selvää, ettei perustulon kaltaista suurta yhteiskunnallista uudistusta tehtäisi yhdessä yössä, vaan sitä kohti tulisi mennä vaiheittain. Tämä on selvästi luettavissa myös Vasemmistoliiton sosiaaliturvaohjelmasta, jossa ei ole ”vaalitäkyjä” vaan vaiheittainen reitti perustuloon.

Tulevan vaalikauden askeleita voisivat olla syyperusteisten minimietuuksien yhtenäistäminen, sosiaaliturvan ja palkkatulon yhteensovittamista helpottavien suojaosien korotus, rangaistusluonteisten karenssien poistaminen ja työttömänä opiskelun helpottaminen. Perustulokokeilua tulisi myös jatkaa ja laajentaa.

Pääkirjoituksessa myös väitetään, ettei Vasemmistoliitto ole esittänyt, miten ehdottamamme 800 euron perustulo rahoitettaisiin. Ohjelmassamme linjataan kuitenkin, että perustulo korvaisi joukon nykyisiä etuuksia ja lisäksi ansio- ja pääomatulojen verotus yhtenäistettäisiin siten, että suurten tulojen verotus kiristyisi.

Vaikka perustulon laskennalliset kustannukset ovat suuret, käytännössä se verotetaan pois sitä tarvitsemattomilta. Sosiaaliturvauudistuksen kokoluokan ja dynaamisten vaikutusten arvioinnin vaikeuden takia tarkkoja euromääriä ei pystytä missään mallissa tyhjentävästi esittämään, ja tämä korostaa myös kunnollisen perustulokokeilun tarvetta.

Eräs perustulokokeilussa mukana ollut ihminen kertoi koskettavassa viestissään, kuinka perustulo vapautti hänet työttömyystukeen liittyvästä nöyryyttävästä kontrollista ja lannistavasta byrokratiasta. Vastikkeettoman perustulon avulla hän kouluttautui, työllistyi ja hänen hyvinvointinsa parani. Tästä perustulosta juuri on kyse, kannusteiden, turvallisuuden ja vapauden lisäämisestä.

Hanna Sarkkinen

varapuheenjohtaja (vas.)

kansanedustaja, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos tästä kirjoituksesta! Kohti perustuloa olemme menossa, muutosvastarintaisista ihmisistä huolimatta.

Myös maailmalla puhutaan jo globaalista "sosiaalisesta osingosta". Senkin toteutuminen on vain ajan kysymys. Ihmisten hyvinvointi ja kyky mielekkääseen tekemiseen ei ole keltään pois. Päinvastoin, se sataa myös kansantalouden yhteiseen laariin. Kunpa te muutosvastarintaiset ihmiset tämän pian sisäistäisitte. Jokainen rahamäärä kiertää takaisin talouteen - perustulosta kun ei kukaan säästöön saa varastoitua. Sitäkö te vastustatte, että taloutemme kasvaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se perustulo olla pelkkä luku verottajan "tilinauhassa" kuukausittain ja jos tulo jää alle "perustulon" niin Perustulo rahasto maksaa erotuksen.
Perustulo rahastoon voi kerätä varantoa firmoilta ja yhteisöltä siinä suhteessa kuinka paljon on kyseiset tahot ulkoistaneet omia toimintojaan kotitalouksien tehtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulo maksetaan kaikille ja verotetaan sitten pois. Kuvitteleeko joku, että ees taas rahan vatvomisessa systeemiin syötetty euro tulee täysimääräisenä takaisin? Jos vuodessa rahaa liikutellaan n. 50mrd € (12×800×5 000 000) niin siitä ei tarvitse kuin prosentin hävitä matkalla, niin puhutaan jo järkyttävistä summista. Entäpä jos käykin niin, että ne joilta ansio+pääomatulojen verotusta aiotaan kiristää jäävätkin perustulolle ja pääomatuloille? Keskiluokka maksaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri samaa mietin itsekin.Epäilyttää vahvasti,että perustulolla elävät ihmiset sijoittaisivat ja tuottaisivat tuon 800 e/kk sitten, että siitä voitaisiin maksaa seuraavan kuun rahat.Olettaako vasemmisto,että ne jotka haluaa tehdä töitä ja yrittää olisivat velvollisia maksamaan perustuloon tarvittavat rahat!?Eihän tämä ole tasa-arvo arvoista ajattelua ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulossa on ideaa, mutta 800 euroa kuukaudessa ylittää kestokyvyn. Joidenkin (Vihreiden?) eduskunnassa teettämän laskelman mukaan vajat 400 euroa olisi kustannusneutraali taso. Perustulon voisi porrastaa iän mukaan ja puolet voisi olla lainamuotoista.

Perustulon saaminen ilman muuta perustetta edellyttäisi Suomen kansalaisuutta ja Suomessa asumista taikka kansainvälisin sopimuksin siihen verrattavaa asemaa, jottei sille keinoteltaisi liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa hassua, että koko Suomen kansa olisi eläkkeellä vauvasta vaariin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla summalla EUR 800,- elaa ruhtinaallisesti useissa Aasian , Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa joten eikun rahat kuukausittain tilille ja heippa Suomen maa. On torkeyden huippu, etta muut joutuvat tekemaan toita heille, joille tyonteko ei maistu. Surkeaa, laiskuutta viela edistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moni on kouluttautunut ja työllistynyt ilman perustuloaki, onko tuo nyt sitä populismia.

Kommunismin ongelma: mitä enemmän teet, sitä enemmän sinulta otetaan. Mitä vähemmän teet, sitä enemmän saat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image